Skrevet av: Eirik Aase

 

En ny sesong nærmer seg. De fleste er optimistiske på sine vegner, og er samtidig interessert i diverse tabelltips rundt forbi på nettet. Et område som det derimot snakkes litt mindre om er hvem som blir toppscorer denne sesongen.

En rask titt på toppscorerne de siste fem sesongene:

2016/17: Chris Wood (27 mål) Spilte for Leeds United. Endte på en 7. plass. 
2015/16: Andre Gray (25 mål) Spilte for Burnley. Endte på 1. plass
2014/15: Daryl Murphy (27 mål) Spilte for Ipswich Town. Endte på 6. plass.
2013/14: Ross McCormack (28 mål) Spilte for Leeds United. Endte på 15. plass.
2012/13: Glenn Murray (30 mål) Spilte for Crystal Palace. Endte på 5. plass og rykket opp via play-off.  

De fem siste sesongene har vist oss at man ikke trenger å spille for et av topplagene for å kjempe om toppscorertittelen. Bare to av de fem siste toppscorerne har rykket opp til Premier League.

Det er ikke overraskende bare spisser som har kapret en plass på toppen av toppscorerlisten de fem siste sesongen, og samtlige har tatt straffespark for klubben den sesongen de ble toppscorer.

Chris Wood scoret fem mål på straffespark.
Andre Gray scoret fire mål på straffespark.
Daryl Murphy scoret ett mål på straffespark.
Ross McCormack scoret to mål på straffespark.
Glenn Murray scoret åtte mål på straffespark.

En kort oppsummering får være at det er en klar fordel for en kandidat til toppscorertittelen dersom han tar straffespark, men helt klart ingen nødvendighet. Bare Chris Wood og Glenn Murray hadde falt ned ett trinn på toppscorerlisten uten sine straffescoringer.

Hvem blir toppscorer i sesongen 2016/17?

Når man skal vurdere hvem som er mest aktuelle med tanke på å bli toppscorer denne sesongen, er det et par ting man må ha i bakhodet. Tar spilleren straffespark kan selvsagt være greit å vite, samt hvordan laget kommer til å prestere og hvilken rolle spilleren har i klubben.

Bookmakernes favoritter

Britt Assombalonga blir sett på som den største favoritten til å bli toppscorer. Det er ikke vanskelig å forstå med tanke på hvor mange mål han allerede har scoret i sin karriere. Han spiller for et lag som blir spådd en tilværelse helt i toppen, og har vist tidligere at han ikke trenger lang tid på å finne seg til rette i ny klubb. Det som taler mot Assombalonga er hans skadehistorie og tøff konkurranse på spissplassen. Spillere som Martin Braithwaite, Patrick Bamford, Ashley Fletcher og Rudy Gestede kan alle gi han konkurranse om målene til Boro. Av Boro-spissene er Assombalonga den eneste jeg tror vil ha mulighet til å blande seg inn helt i toppen. Selv om det må nevnes at både Gestede og Bamford har vært nære toppen av toppscorerlisten tidligere.

Hos Aston Villa finner man to av de mest målfarlige spillerne i Championship. Jonathan Kodjia banket inn 19 mål på 36 kamper for Villa forrige sesong. Med et slikt scoringssnitt er det forståelig at han blir lansert som en av de største favorittene til å bli toppscorer denne sesongen. Dessverre har Kodjia vært ute med skade i sommer, og ser ikke ut til å bli klar før et lite stykke inn i den nye sesongen. Derfor spørs det om han kommer til å spille flere kamper denne sesongen, enn det han gjorde forrige sesong. Scott Hogan banket inn mål på bestilling for Brentford, men har slitt i Villa-drakten. I Brentford hadde han en spissrolle som passet perfekt til hans spillestil, mens han ikke har funnet sin plass hos Villa enda. Det var lite som minnet om toppscorermateriale av det Hogan presterte i vår.

Sheffield Wednesday har en hel gjeng med spisser som potensielt kan blande seg inn i toppen av toppscorerlisten. Gary Hooper, Steven Fletcher og Fernando Forestieri vil alle score mange mål, men det vil overraske meg om noen av de kommer til å score flere mål enn Jordan Rhodes. Han har vært nære toppscorertittelen tidligere, og viste i sin tid hos Huddersfield Town og Blackburn Rovers at han er en notorisk måljeger. Rhodes slet dog med å få ting til å stemme etter han ankom Hillsborough i januar. Det ble bare tre mål utover våren, og det må legges til at uglene spiller en litt gjerrig type fotball. Jeg tviler på at Rhodes vil klare score like mange mål denne sesongen som det han gjorde for Rovers.

Chris Wood stakk av med toppscorertittelen forrige sesong, og er i mine øyne en klar kandidat til å gjøre det samme denne sesongen. Han tar straffespark, kan ta frispark, og er en trussel på dødballer. Wood får mange sjanser hver kamp, rett og slett fordi han spiller i den viktige spissrollen på topp. Han har lite konkurranse på topp sammenlignet med hans rivaler i kampen om toppscorertittelen. Det som taler mot Wood er trenerskiftet og usikkerhet rundt hva man kan forvente av Leeds denne sesongen.

Outsiderne

Norwich City har fått på plass en hovedtrener som er veldig opptatt av angrepsfotball. Dersom han får ting til å fungere på Carrow Road vil man kunne forvente mange sjanser for spissene. Cameron Jerome har scoret mange mål tidligere. Forrige sesong scoret han 16 mål, til tross for at han bare startet 31 kamper. Jerome kan helt klart være en outsider, men det er en annen spiss på Norwich som jeg synes er mer interessant. Nelson Oliveira startet bare 16 kamper forrige sesong, men endte likevel opp med 11 scoringer. Han scorer fra alle vinkler og distanser, og tok blant annet et straffespark forrige sesong. Med mer spilletid denne sesongen tror jeg den portugisiske spissen vil kunne havne langt oppe på toppscorerlisten.

Sunderland og Hull City har kommet ned fra Premier League, og i skrivende stund er det lite som tyder på at de vil få en enkel jobb med å rykke opp igjen. Begge har ansatt managere som ser ut til å favorisere en defensiv spillestil. Det spørs derfor om de kommer til å score mange mål. Abel Hernandez kan likevel være en mann å se opp for. Hull-spissen skuffet stort i Premier League, men scoret 21 mål forrige gang han var i Championship. Sunderland-spiss James Vaughan er kapabel til å banke inn mer enn 20 mål, men har en alt for lang historie med skader til at jeg tror han vil stikke av med tittelen.

Cardiff Citys danske superspiss Kenneth Zohore imponerte stort i vår, og kan helt klart være en mann som bikker 20 mål denne sesongen. Det er likevel vanskelig å si om han klarer holde formen ved like gjennom sesongen, og om han kommer til å fullføre sesongen i Championship dersom leverer bra prestasjoner i høst. Det er nok av spillere som er interessert i hans tjenester. Derby Count-spiss Chris Martin er et spennende alternativ. Han er god på frispark, straffespark og kommer seg til en del sjanser. Han har tøff konkurranse på spissplass hos Derby, noe som taler mot han, samtidig som Derby fort kan bli et lag som scorer få mål denne sesongen. Han er dog den eneste Derby-spissen jeg ville satt penger på hvis jeg måtte valgt en av hvittrøyenes spillere.

Man må ikke glemme noen av nykommerne til Championship i sommer. Famara Diedhiou ble hentet for en rekordstor sum av Bristol City, men de første tegnene tyder på at han ikke blir den samme målscoreren som Jonathan Kodjia var for The Robins. Aboubakar Kamara er mannen som Fulham-fansen håper skal skyte de til Premier League, mens brasilianske Leo Bonatini har blitt hentet til hard satsende Wolverhampton Wanderers. Billy Sharp ble toppscorer i League One forrige sesong, og kan kanskje fortsette formen i Championship denne sesongen.

Langskuddene

Det er to spillere som jeg tror kan sikre seg toppscorertittelen, men som bookmakerne ikke har særlig tro på. Den ene er Lasse Vibe som spiller for Brentford. Han tok over der Scott Hogan slapp forrige sesong. Dansken banket inn mål på bestilling ut sesongen og endte til slutt opp med 15 mål. Dette til tross for at han bare startet 30 kamper. Denne sesongen vil han få enda mer spilletid på grunn av mindre konkurranse på topp, og i sommer har han sett frisk ut. Vibe tok et straffespark forrige sesong, men misset på det. Sannsynligvis vil Jota ta straffesparkene denne sesongen, noe som taler litt mot Vibe. Det som taler for Vibe er Brentfords herlige angrepsfotball. De kommer til å score mye mål hele sesongen så lenge Dean Smith er hovedtrener.

Det andre langskuddet mitt er en skikkelig lobb fra egen halvdel. Sean Maguire ble hentet til Preston North End fra Cork City i sommer. Han scoret 20 mål på 21 kamper i ligaen for den irske klubben, samtidig som han hadde tre mål på fire kamper i Europa League. I den foregående sesongen scoret han 18 mål i ligaen på topp for Cork City. Både på trening og i treningskamper har han vært fantastisk for Preston i sommer, og jeg har store forventninger til han når sesongen sparkes i gang. Det er likevel en del ting som taler imot Maguire. For et par sesonger siden var han ikke i nærheten av å være god nok for West Ham United, og selv på lån hos Accrington Stanley i League Two virket han som toppscorermateriale. I tillegg må det legges til at han får tøff konkurranse på topp hos Preston, og det er ingen selvfølge at han vil få ta straffespark. Dette til tross for at han gjorde det hos Cork.

Det som taler for Maguire som en outsider som toppscorer er at han skal spille for et Preston-lag som ledes av Alex Neil. De kommer til å pøse på fremover i angrep, noe som vil skape mange sjanser for Maguire. Samtidig vil jeg legge til at Maguire ser ut som en helt annen spiller nå, enn det han var før han returnerte til irsk fotball.

Vurdering av aktuelle toppscorerkandidater:
⊕⊕⊕⊕⊕: Britt Assombalonga (Middlesbrough), Chris Wood (Leeds United).

⊕⊕⊕⊕: Nelson Oliveira (Norwich City), Jonathan Kodjia (Aston Villa), Jordan Rhodes (Sheffield Wednesday).

⊕⊕⊕: Chris Martin (Derby County), Abel Hernandez (Hull City), Kenneth Zohore (Cardiff City), Lasse Vibe (Brentford).

⊕⊕: Cameron Jerome (Norwich City), James Vaughan (Sunderland), Scott Hogan (Brentford)

⊕: Sean Maguire (Preston North End), Martin Braithwaite (Middlesbrough), Patrick Bamford (Middlesbrough), Lewis Grabban (Sunderland), Fernando Forestieri (Sheffield Wednesday), Daryl Murphy (Nottingham Forest), Apostolos Vellios (Nottingham Forest), Aboubakar Kamara (Fulham), Leo Bonatini (Wolves), Billy Sharp (Sheffield United), Famara Diedhiou (Bristol City).

Ønsker du å tippe på hvem som blir toppscorer i Championship denne sesongen? Nordicbet gir deg muligheten og tilbyr spill på de fleste av de nevnte spillerne. Trykk her for å sjekke ut hvilken odds din favoritt har.

About The Author

Leave a Reply