Klubbinfo
Lagnavn: Bristol City Football Club
Kallenavn: The Robins
Stiftet: 1897
Hjemmebane: Ashton Gate (Kapasitet: 27,000)
Eier: Stephene Lansdown
Hovedtrener: Lee Johnson
Tabellplassering i fjor: 18. plass
Tabelltips forrige sesong: 13. plass
Årets spiller forrige sesong: Aden Flint

Vurdert av Eirik Aase

Praktfull, rask og imponerende fotball. Det var det som ble servert fra Bristol City da de rykket opp til Championship i fjor. Spillertroppen var sterk og full av unge spennende spillere. Joe Bryan, Aden Flint, Korey Smith og Luke Freeman var alle spillere som jeg følte meg trygg på at de kom til å takle overgangen til Championship uten problemer. Jeg var litt usikker på manager Steve Cotterill, men den vakre fotballen og herlige samholdet i laget under hans ledelse fikk meg til å tro at The Robins fort kunne bli den største overraskelsen i Championship forrige sesong.

Dessverre for rødtrøyene ble det ikke den jubelsesongen som en del hadde sett for seg. Det flotte angrepsspillet fra League One fungerte ikke på samme måte i Championship, samtidig som forsvarsspillet fremsto som en smule naivt. Den høye risikoen i pasningsspillet ble utnyttet av motstanderen gang på gang, og derfor var det ikke rart at City bare holdt nullen én gang i løpet av de ti første rundene.

Frem til midten av januar vant de bare fire kamper, noe som førte til at de på det tidspunktet lå under streken på tabellen. Steve Cotterill som hadde fått så mange lovord for sin jobb med The Robins i League One, ble nødt til å rydde med seg sakene sine og forlate klubben. John Pemberton overtok jobben frem til Lee Johnson ble hentet inn som ny hovedtrener i begynnelsen av februar.

Den unge treneren kom til klubben etter en herlig periode med Barnsley og fikk umiddelbart sving på sakene på Ashton Gate. Under hans ledelse vant Bristol City tre av de fire neste kampene, samtidig som de plukket poeng jevnt og trutt utover våren. Takket være denne gode formen endte de opp på en 18. plass med hele tolv poeng ned til nedrykk. En mer enn godkjent start på sin City-karriere for Johnson, som for øyeblikket seiler frem som en av de mest spennende unge trenerne i ligasystemet.

Siden opprykket fra League One er det to ting jeg har irritert meg over ved Bristol City og som jeg håper de vil endre på denne sesongen. Den første tingen er deres i overkant høye tanker om seg selv når det kommer til spillerkjøp. Helt siden sist sommer har de lagt inn store bud på spillere som ikke har ønsket å komme til klubben. Dwight Gayle og Andre Gray er bare to eksempler på det. Med så mye penger som rødtrøyene har til rådighet ville det være bedre om de brukte de klokt og bygget opp et solid lag som kan kjempe i toppen. Den andre tingen er deres manglende bredde i stallen. Det gikk ikke lenge før troppen så sliten ut forrige sesong, og det var enkelt å se på forhånd hvilke posisjoner de burde hatt bedre dekning på.

Dersom The Robins tar lærdom av de områdene de feilet på i fjor, samtidig som de får på plass noen gode forsterkninger, vil det kunne bli et interessant år for alle med rødt hjerte i Bristol. For en klubb som har vært under oppussing de siste sesongene er det ingenting som ville passet bedre enn at klubben nå skulle oppnå suksess i Championship samtidig som den nye tribunen er klar for bruk.

Keeper

Like før sesongstart i fjor hadde Bristol City bare én målvakt på førstelaget. Frank Fielding ble sett på som en av Englands store keepertalenter da han gikk gradene i akademiet til Blackburn Rovers, men på Ewood Park fikk han aldri muligheten. Etter flere imponerende låneopphold endte han til slutt opp med å forlate klubben til fordel for Derby County. I sin første fulle sesong på Pride Park som Derby-spiller presterte Fielding meget bra mellom stengene. Han var blant klubbens beste spillere, men etter hvert gikk det nedover for sisteskansen. For tre år siden ble han hentet av Bristol City og da skulle formpilen peke oppover igjen. Fielding var trygg og solid bakerst på banen da de rykket opp fra League One i fjor.

I Championship skulle det vise seg å bli tøffere for Fielding. Han fikk først tøff konkurranse fra innleide Ben Hamer på keeperplass, før han selv ikke klarte å overbevise da han fikk mye tillit utover høsten. Like over nyttår pådro han seg en skade som holdt han ute et par måneder, før han mot sesongslutt ble satt på sidelinjen av en ny skade. I mellomtiden hadde innleide Richard O´Donnell levert varene. Han ble først hentet på lån fra Wigan Athletic, men kort tid etterpå ble avtalen gjort permanent. Dersom det ikke blir hentet inn en ny målvakt før sesongstart, vil det være O´Donnell som får muligheten fra start i sesongåpningen. Fielding er nemlig skadet og vil ikke være klar med det første.

Forsvar

I forsvarsrekken til Bristol City finner vi en av Championships beste midtstoppere. Aden Flint hadde store forventninger hengende over skuldrene foran forrige sesong, men løste det hele på en god måte. Den tidligere Swindon Town-spilleren viste frem sin nådeløse spillestil, og ga som ventet mange motspillere juling i luftrommet. Han klarte også finne nettmaskene ved hele seks anledninger, noe som helt klart er godkjent til tross for at han scoret over dobbelt så mange mål i League One. Med sine 1,97 meter vil han nok gi flere lag hodebry på dødballer denne sesongen også, samtidig som man ikke må glemme det faktum at han er veldig god med føttene også.

Ved siden av Flint fant vi oftest innleide Nathan Baker forrige sesong. Han har returnert til Aston Villa, og det gjør at man for øyeblikket sitter igjen med Derrick Williams, Hörður Björgvin Magnússon og Luke Ayling på stopperplass. Hovedtrener Lee Johnson er en stor tilhenger av en vanlig forsvarsfirer, og derfor vil det bare være plass til én av de ved siden av Flint. Dersom City ikke får inn en ny høyreback før vinduet stenger, skal man ikke se bort fra at Ayling vil bli brukt på backen. Den tidligere Yeovil Town-spilleren bekledde backposisjonen for Yeovil, og fikk en del kamper der for Bristol City forrige sesong.

Jeg var veldig spent på om den tidligere Aston Villa-spilleren Derrick Williams ville takle overgangen til Championship, og dessverre kan jeg ikke sies å være overbevist. Litt for ofte var han ute av posisjon, samtidig som det ofte var han av forsvarsspillerne som rotet bort ballen i unødvendige posisjoner. Williams har ingen landskamper enda, men kan faktisk spille for Tyskland, USA eller Irland. Dette fordi hans far er amerikansk, mens Derrick ble født i Tyskland. Det er for øvrig uvisst om han er oppkalt etter den tyske krimserien med samme navn.

Hörður Björgvin Magnússon har blitt hentet til klubben i sommer fra den italienske giganten Juventus. Han ble hentet for hele £2.5m, og det er mye penger for en klubb som Bristol City. Islendingen har spilt for Cesena de to siste sesongen, der den første sesongen var i Serie A. I sommer var han med den islandske landslagstroppen til EM i Frankrike. Den høyreiste stopperen kan samtidig bekle en backplass dersom det skulle være nødvendig.

Høyrebacken er som nevnt en posisjon som Johnson bør hente inn nye føtter til. Mark Little imponerte der i League One, men var ikke like overbevisende forrige sesong. Den 26 år gamle høyrebacken har gode offensive ferdigheter og en fantastisk hurtighet. Dessverre har hans forsvarsspill ikke alltid vært like imponerende. Jeg tror Little kan få det tøft i kampen om spilletid på backen både i konkurranse med Luke Ayling, men også med en eventuell ny back.

På motsatt side blir det spennende å se hva Johnson gjør. Joe Bryan er en av de mest lovende spillerne i Championship, og i et intervju i vår sa Johnson at han ser for seg Bryan som venstreback i Premier League om et par sesonger. I vår ble han likevel brukt overalt ellers på banen, og spesielt i en rolle sentralt på midtbanen. Hans knallharde jobbing, gode taklinger og energiske løp har vært en fryd å se på. Han endte opp med to mål og åtte målgivende pasninger forrige sesong, og jeg er trygg på at han bare vil gjøre det enda bedre i år. Kanskje blir han flyttet ned på venstrebacken denne sesongen? Hvis ikke er Scott Golbourne klar for å bidra.

Golbourne ble hentet fra Wolverhampton Wanderers i januar. Han gikk offentlig ut og kritiserte sin tidligere arbeidsgiver, og mente at de hadde glemt hva fotball handler om. I City har han mye tillit på venstrebacken i vår, og kommer nok til å spille en viktig rolle denne sesongen også. Han har stor løpskapasitet og er god med ballen i føttene. I tillegg til de som er nevnt finner man også unggutten Zak Vyner. 19-åringen har gått gradene i klubbens akademi og har fått et par kamper på førstelaget.

Midtbane

For øyeblikket er det ikke enkelt å se hvordan Lee Johnson skal komponere sin midtbane. I vår ble det variert mellom en flat 4-4-2 formasjon, samt en litt mer tilpasset 4-2-3-1. Til og med en diamant har blitt forsøkt, og jeg ser for meg at det vil bli litt forskjellige varianter gjennom den kommende sesongen. I fjor sommer gledet jeg meg enormt til å endelig få se Luke Freeman i Championship. Det er en spiller som jeg hadde blitt imponert av hver gang jeg så han i League One, men overgangen til Championship ble tøff. Den dyktige offensive midtbanespilleren fikk det ikke til å stemme, og endte opp med bare én scoring. Han ble seende litt tafatt og tung utpå banen, og jeg er ikke sikker på at han vil løfte seg etter denne sommeren. Freeman kan spille på begge vingene, samt i en rolle like bak spissen. Denne allsidigheten gjør han til en god mann å ha i troppen.

Gjennom hele juni gikk ryktene om en signering av Lee Tomlin rundt Ashton Gate. Den tidligere Middlesbrough-spilleren var på lån hos Bristol City i vår fra AFC Bournemouth, og som forventet gjorde han sakene sine svært bra. Tomlin holder skyhøyt Championship-nivå, og i likhet med Freeman kan også Tomlin brukes overalt fremover på midtbanen. Etter mye frem og tilbake ble endelig Tomlin signert permanent i sommer, og det medførte etterlengtet hvilepuls hos City-fansen. Tomlin kan tilføre City-laget kreativitet fremover på banen, samtidig som hans presise pasninger og gode dribleferdigheter vil skape mange scoringer denne sesongen.

Gary O´Neil er en annen nykommer som vil gjøre inntrykk på Citys midtbane. Han kom gratis fra Norwich City i sommer og har vist over lang tid at han holder høyt Championship-nivå. 33-åringen startet over halvparten av kampene for The Canaries i Premier League forrige sesong, og skal nå tyne ut de siste dråpene av sine ferdigheter på Ashton Gate. Skulle City mot alle odds finne veien til play-off, vil O´Neil kunne fungere som lykkebringer. Midtbanespilleren har nemlig rykket opp til Premier League via play-off ved tre anledninger for tre forskjelligere klubber.

Sannsynligvis vil O´Neil konkurrere med Korey Smith og Marlon Pack om en plass sentralt på midtbanen. Førstnevnte er etter min mening den klart beste av de to, og viste forrige sesong at han ikke hadde noen problem med å takle overgangen til Championship. Den tidligere Norwich City-spilleren har nå blitt 25 år gammel og er i sin livs form. Han sikret seg en plass på årets lag i League One da de rykket opp, og hans herlige driv og ro med ballen, samt en uredd spillestil, har ført til at han har blitt en av de viktigste spillerne på dette City-laget. Jevnaldrende Pack har vært tre sesonger i Bristol nå, og hans gode defensive bidrag skal ikke undervurderes. I tillegg til disse vil Joe Bryan også kunne bli brukt mye på midtbanen, slik som det ble nevnt under forsvarskategorien.

Akademiproduktet Bobby Reid har nå blitt 23 år gammel og har ikke klarte å spille seg inn på førstelaget enda. En del av meg føler at Reid ikke kommer til å ta det steget, men samtidig hadde han et par kamper forrige sesong hvor han viste at han absolutt hadde noe å gjøre i Championship. Fra sin offensive rolle sentralt på midtbanen vartet han opp med flere delikate pasninger, og han kan fint få litt spilletid dersom Lee Tomlin og Luke Freeman blir foretrukket i bredere roller på midtbanen. Josh Brownhill kom fra Preston North End i sommer, og imponerte da han var på lån hos Barnsley i League One i vår. Jeg er ikke helt overbevist om at Brownhill kan komme med store bidrag for City, men han vil i hvert fall tilføre laget nødvendig bredde.

Angrep

På topp hos Bristol City finner vi en av de beste spissene i Championship. Jonathan Kodjia ble hentet i fjor sommer uten for store forventninger, til tross for at City brukte en del penger for å hente han over den britiske kanalen. Kodjia hadde levert en flott sesong med Angers i Ligue 2 i Frankrike hvor de endte opp med opprykk til øverste divisjon. I Championship imponerte han tidlig med sin store hurtighet og evne til å komme til målsjanser. Han har gode tekniske ferdigheter og det er ingen tvil om at han kommer til å spille på enda høyere nivå i Championship etter hvert. Det er bare et problem med spilleren som ble klubbens toppscorer med 19 mål. Han har nemlig ikke en spesielt god spilleforståelse.

Det er i hvert fall det hovedtrener Lee Johnson mener, og som han litt overraskende ga uttrykk for i et intervju i vår. Han beskrev Kodjia som en 17- eller 18-åring i forbindelse med trening på dødballer, taktikk og lignende. Selv om dette selvsagt er en dårlig egenskap ved Kodjia, er det kanskje en slags “blessing in disguise” for City-fansen. Kodjia har nemlig flere beundrere både i Premier League og Championship, men kanskje er dette med på å holde klubbene unna, enn så lenge.

Selv om det er Kodjia som er stjernen lengst fremme på banen, finnes det et par andre spisser som må nevnes. Aaron Wilbraham er kanskje best kjent for oss nordmenn for sitt korte opphold hos Moss i norsk fotball. Han ble ingen suksess på Melløs, og har i ettertid sagt at det han lærte under sitt opphold med Moss var å vaske klær og lage mat. Wilbraham ble hentet fra Crystal Palace for to sesonger siden, og ble toppscorer for City da de rykket opp til Championship. Forrige sesong ble det åtte mål på den høyreiste spissen som nå har rukket å bli 36 år gammel.

Wes Burns har gått gradene i Citys eget akademi, men det ser dessverre ikke ut som om han skal etablere seg på førstelaget med det første. Han har nå blitt leid ut til Aberdeen. Kieran Agard er derimot en spiller som kan få mye spilletid, så fremt han ikke forsvinner fra klubben. 26-åringen scoret mål på bestilling da Rotherham United rykket opp til Championship, men valgte litt overraskende å forlate klubben til fordel for Bristol City i League One. Der leverte han en ny god sesong da City rykket opp, men i Championship slet Agard. Han fikk ikke mange sjanser fra start, og endte bare opp med to scoringer. De gangene han fikk prøve seg, så han nesten litt umotivert ut. Kanskje får han en ny vår nå som en ny sesong står for tur? Ferdighetene er i hvert fall der.

Trener

Noen husker nok godt Gary Johnson som ledet Yeovil Town i Championship for et par sesonger siden, men nå er det sønnen hans Lee Johnson som skal være i rampelyset. Våren 2013 møttes faktisk de to familiemedlemmene da Lee ledet Oldham Athletic mot Yeovil Town. Lee trakk det lengste strået i den kampen, og nå blir det spennende å følge hans ferd videre. Pappa Gary nådde aldri høyere enn Championship som manager, men kanskje Lee kan ta turen helt opp til Premier League? Unge og dyktige engelske trenere vokser ikke på trær, og nettopp derfor er det mange som vil ha et ekstra øye på hva 35 år gamle Johnson kan få til på Ashton Gate.

Etter en lang spillerkarriere i det engelske ligasystemet og skotsk fotball, fikk han sin første managerjobb med Oldham Athletic våren 2013. Han var 31 år på det tidspunktet, og dermed den yngste manageren i hele Football League. Takket være et par gode resultater på tampen av sesongen klarte Johnson lede Oldham til trygg plass. I den påfølgende sesongen styrte han Oldham til en mer enn godkjent plassering midt på tabellen, før han ble snappet opp av Barnsley i fjor vår.

Johnson fikk en litt merkelig karriere med The Tykes. Etter en god start var det store forventninger til hva han kunne finne på etter en lang sesongoppkjøring i fjor sommer, men høstsesongen var alt annet enn bra. Barnsley var elendige frem til jul, og i desember lå de på nedrykksplass i League One. Mange ville ha Johnson bort fra klubben, men den unge manageren fikk tillit fra ledelsen. På nyåret takket Johnson for tilliten med en flott rekke med seire som løftet Barnsley høyt opp på tabellen, og i starten av februar kom Bristol City inn i bildet.

The Robins hadde sett seg ut Johnson som erstatter for Steve Cotterill, og Johnson kunne ikke takke nei til den ledige jobben på Ashton Gate. I vår har City levert gode resultater under Johnson, og spesielt 6-0 og 4-0 seirene over henholdsvis Bolton Wanderers og Huddersfield Town var imponerende. Nå er man litt tilbake til samme sted som Johnson var på med Barnsley i fjor. Den gangen fikk han en fryktelig høstsesong som nesten kostet han jobben, og utfordringen blir å unngå at det samme skjer i Bristol City.

Overganger

I over ett år har man nå fått se Bristol City sikte alt for høyt på overgangsmarkedet. I starten var det spennende at City viste økonomiske muskler ved å kaste seg inn i kampen om ettertraktede spillere til en dyr pris, men etter hvert ble det bare flaut da spiller etter spiller takket nei til å gå til The Robins. Så langt denne sommeren ser det ut som om City har satt ned lista litt, noe som har gitt et par spennende signeringer. Lee Tomlin er en meget bra forsterkning, mens Hörður Björgvin Magnússon kan komme med store bidrag. Gary O´Neil sørger for sårt tiltrengt rutine på midtbanen. En høyreback og en ny spiss er det City virkelig bør lete etter før overgangsvinduet stenger i sommer.

Overgangsoversikt:

Inn:
Gary O´Neil (Norwich)
Josh Brownhill (Preston)
Lee Tomlin (Bournemouth)
Hörður Björgvin Magnússon (Juventus)
Diego De Girolamo (Sheff Utd)

Ut:
Karleigh Osbourne (Plymouth)
Wes Burns (Utlånt til Aberdeen)
Scott Wagstaff (Gillingham)

Treningskamper
10.juli: Hengrove – Bristol City 0-7 (Tomlin x2, Pack, Brownhill, Flint, Agard, Smith)
16.juli: Yeovil – Bristol City 1-2 (Kodjia, Flint)
25.juli: Cheltenham – Bristol City
26.juli: Bath – Bristol City
30.juli: Bristol City – Portsmouth

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har en fantastisk sentrallinje med Aden Flint, Korey Smith og Jonathan Kodjia. Spillere som ville vært god nok for nesten samtlige lag i Championship.
+ Med spillere som Lee Tomlin og Jonathan Kodjia vil de kunne skape trøbbel fremover på banen mot enhver motstander.
+ Selv om man nå har fått en sesong i Championship, har man ikke for stort forventningspress fra supporterne. Skaper viktig og nødvendig arbeidsro. 

Minus:
– Fortsatt en tynn stall med svak dekning på enkelte områder. Svært sårbare for skader på nøkkelspillere.
– Frank Fielding og Richie O´Donnell er ikke akkurat den keeperduoen som sikrer suksess i øvre halvdel av tabellen.
– Lee Johnson er spennende, men viste i Barnsley at han fortsatt har mye å lære. Får han en like dårlig start på sesongen med Bristol City som det han gjorde med Barnsley i fjor, er jeg redd at han ikke vil få like mye tålmodighet fra ledelsen som det han fikk med The Tykes. 

Vurdering:
Bristol City var laget jeg hadde stor tro på forrige sesong, men som skuffet meg stort. Nå har de fått uvurderlig Championship-erfaring, og det vil være viktig med tanke på hvor unge flere av deres sentrale spillere er. Ved sidelinjen har de en av Championships mest spennende hovedtrenere, men jeg er fortsatt ikke helt overbevist om at Johnson virkelig har det som skal til for å lykkes i Championship. Med spillere som Aden Flint, Lee Tomlin og Jonathan Kodjia vil de likevel plukke en del poeng denne sesongen, og av den grunn tror jeg ikke City kommer til å havne i bunnstriden denne sesongen. Høyere opp på tabellen tror jeg derimot det vil bli vanskeligere for rødtrøyene å komme. For å klare det må de få en bredere tropp, samtidig som de må få inn litt ekstra skyts på topp.

Tips: 18. plass

About The Author

Leave a Reply