Vi nærmer oss halvspilt sesong i 2013/14 utgaven av Championship. Vi har fått store overraskelser i form av Blackpool og Burnley, og store skuffelser i form av Bolton Wanderers og Watford. Ligaen er svært jevn i både topp og bunn, og det spørs om vi ikke får et lignende opprykk og nedrykksdrama denne våren, som det vi fikk i år. I forbindelse med at vi går inn i den store høytiden for engelsk fotball, samtidig som vi nærmer oss halvspilt sesong, har jeg sett nærmere på hvilke spillere som har gjort det best denne høsten. Det var på ingen måter en enkel jobb, og konkurransen i de fleste posisjonene var ekstremt hard. De eneste plassene som ikke ga noe særlig med hodebry var egentlig backplassene. Jeg håper dere finner denne artikkelen interessant, og det blir spennende å se om flertallet er enig med mine vurderinger. Hvis dere har andre syn på hvem som burde vært med på dette laget, er jeg svært interessert i å høre det. Hvis du ikke har tid eller lyst til å lese gjennom hele artikkelen, kan du finne høstens lag uten forklaring helt nederst i artikkelen. I tillegg må jeg legge til at noen av vurderingene ble skrevet før den 21.serierunden, og at tallene som blir nevnt kanskje ikke er helt oppdatert. God jul og god lesning!

Skrevet av: Eirik Aase

Keeper:
Det er mange keepere som har markert seg positivt så langt i Championship denne sesongen, men noen har selvsagt gjort det bedre enn andre. I starten av sesongen imponerte Robert Green stort da han holdt nullen i åtte kamper på rad, men mye av æren for det skal også hans svært solide forsvarsrekke ha. I tillegg må det også legges til at QPR spiller en type fotball som gjør at motstanderen ikke kommer til såpass mange sjanser som de vanligvis gjør, spesielt ikke på Loftus Road. Green var uansett svært nær en plass på dette laget, og får æren av å sitte på benken på høstens lag. Kasper Schmeichel gjør fortsatt sakene sine bra hos Leicester City, men har ikke fremstått som like solid denne sesongen, som det han var forrige sesong. Hans enorme keepertabbe i 1-0 tapet borte mot Doncaster Rovers ødelegger også en del for dansken. Darren Randolph var en målvakt som jeg hadde stor tro på foran denne sesongen, og han ser ut til å ha erstattet Jack Butland på en god måte. Han har på egenhånd holdt Birmingham inne i enkelte kamper denne sesongen, men har også vist litt negative sider som da han for eksempel gikk ut for å plukke bær i bortekampen mot Leeds United. Tom Heaton var en spiller jeg hadde lite tiltro til foran denne sesongen, og jeg var ikke i tvil om at Burnley ble svekket på keeperplass etter at Lee Grant gikk til Derby County. Heaton har gjort mine vurderinger til skamme, og er den keeperen som har sluppet inn nest færrest mål denne sesongen. Bare fjorten ganger har han hentet ut ballen fra egne nettmasker. Tomasz Kuszczak har fortsatt det fine spillet fra forrige sesong, men kanskje ikke like overbevisende som i fjor. Han forbedrer likevel prestasjonene for hver runde som går, og ville nok nådd høyere opp i denne vurderingen hvis den hadde kommet en måned senere. Keeperen som jeg synes har vært best så langt denne sesongen, er nok veldig overraskende for mange, men slettes ikke overraskende for de som har sett han i aksjon denne høsten. Alex McCarthy har vært helt fenomenal denne sesongen og leverer meget gode prestasjoner i så og si hver runde. At han har sluppet inn hele tjueto mål denne sesongen skyldes heller dårlig forsvarsspill, og det faktum at motstanderen får komme lettere til sjanser mot Reading, enn hva de gjør med andre lag. Faktisk er det bare Yeovil Town som lar motstanderen komme til flere sjanser per kamp, enn det Reading har gjort denne sesongen. Det eneste som er sikkert i mine øyne, er at McCarthy er den målvakten som har reddet flest poeng for klubben sin denne høsten. Det er i mine øyne nok til å klemme seg inn på laget foran de andre sisteskansene som har imponert stort denne høsten.

Høyreback:
På backene er det denne høsten alt annet enn vanskelig å finne ut hvem som fortjener en plass på laget. Likevel skal jeg gå gjennom noen av utfordrerne til høyrebacken. Alex Baptiste gikk til Bolton Wanderers fra Blackpool foran denne sesongen, og det ser ikke ut til å ha skadet hans spill. Til tross for en del motgang i starten av sesongen, har Baptiste imponert med stødig spill både på høyre og venstrebacken. Han er blant de mest målfarlige forsvarsspillerne i ligaen, og har allerede scoret tre mål denne sesongen. Den tidligere Blackpool-spilleren er en utfordrer både på høyre og venstreback på høstens lag, men når ikke helt opp. Danny Simpson ble hentet til Queens Park Rangers fra Newcastle denne sommeren, og har spilt en viktig rolle i et QPR-forsvar som har vært fantastiske denne høsten. Bare ti ganger har Robert Green måttet plukke ut ball fra eget nett, og det skal forsvaret ha mye av æren for. Det er flere andre spillere som har vist bra tendenser på høyrebacken denne sesongen, som f.eks Luke Chambers (Ipswich Town), Chris Basham (Blackpool), Lee Peltier (Leeds United) og Luke Ayling (Yeovil Town), men ingen kan måle seg med Kieran Trippier. Den unge høyrebacken har levert fantastiske prestasjoner i flere sesonger nå, og det er bare et tidsspørsmål før han spiller i Premier League. Kanskje skjer det med Burnley hvis de fortsetter å imponere? Uansett vil nok flere Premier League-klubber ha navnet hans på blokka når overgangsvinduet snart åpner igjen. Trippier har spilt samtlige kamper for Burnley denne høsten, scoret ett mål og lagt opp til hele åtte mål. Det er faktisk mest målgivende pasninger i hele ligaen, og bare en spiller kan matche det, og han bekler den andre backplassen.

Venstreback:
Som jeg nevnte under høyreback-kategorien, var Alex Baptiste med i vurderingen på denne backplassen også. Han har nemlig spilt like mange kamper på høyrebacken, som det han har på venstrebacken. På denne plassen havnet han i konkurranse med flere svært dyktige spillere. Burnley-backen Ben Mee har aldri imponert meg noe særlig, men denne høsten har han faktisk overbevist meg. Han har imponert i et Burnley-forsvar som bare har sluppet inn fjorten mål denne høsten. Craig Forsyth stjeler sjeldent avisoverskrifter, men det hadde han fortjent. Han leverer stødige prestasjoner i forsvarsrekka på et for tiden sterkt Derby-lag, og er flink til å bli med i angrep gjennom smarte offensive løp. Han har spilt samtlige kamper for Derby denne høsten, og har lagt opp til to mål. Spilleren som var nærmest en plass på venstrebacken på høstens lag, var definitivt Chris Cohen. Midtbanespilleren som denne sesongen bare har spilt på venstrebacken, har levert fantastiske kamper for et solid Forest-lag. Forest-kapteinen rakk å score ett mål og legge opp til et annet på seksten kamper, før han dessverre pådro seg en stygg skade som holder han ute for resten av sesongen. Spilleren som tar plass på venstreback på dette laget er Ipswich-spilleren Aaron Cresswell. Det skyldes først og fremst hans fantastisk offensive kvaliteter. På sytten kamper har han scoret to mål og lagt opp til åtte. Bare hans backkollega på dette laget, Kieran Trippier, har like mange målgivende. Han kan nok fortsatt jobbe litt med sine defensive kvaliteter, men det har han god tid til å gjøre noe med.

Midtstoppere:
Det er ikke lett å finne frem til stopperne på høstens lag, selv om den ene stopperplassen er relativt bankers i mine øyne. Gary MacKenzie kom til MK Dons da han forlot Dundee og skotsk fotball tilbake i 2010. I League One gjorde han sakene sine bra, og Paul Ince hentet han inn på lån til Blackpool helt på tampen av forrige sesong. Han gjorde sakene sine svært bra allerede da, og scoret to mål før sesongslutt. I sommer ble han hentet permanent til The Seasiders, og det er kanskje sommerens alle beste signering i Championship. MacKenzie skal nemlig ha svært stor del av æren for at Blackpool har vært såpass solide som de har vært denne høsten, og med en gang han gikk glipp av kamper på grunn av skader og suspensjoner, har tangotrøyene sluppet inn mange mål. Han har blitt kåret til banens beste flere ganger, og scoret i sesongens første kamp mot Doncaster Rovers. Skotten tar den første stopperplassen på høstens lag. Den andre stopperplassen har enormt mange aktuelle kandidater. Dan Burn, Jake Buxton, Alex Pearce, Clint Hill, Richard Dunne, Tommy Smith, Byron Webster og Jason Pearce er bare noen av mange midtstoppere som har spilt bra denne sesongen.

Wes Morgan var helt fantastisk forrige sesong, men har ikke overbevist like mye denne sesongen, og når ikke opp her. Jack Hobbs ble leid inn fra Hull City før sesongen, og har levert varene hele høsten. Han scoret kampens eneste mål da Nottingham Forest slo erkerival Derby County tidligere i sesongen. Richard Keogh har vært fantastisk i flere sesonger nå, og bør være aktuell for Premier League-spill etterhvert. Hvis Derby County fortsetter sitt gode spill ut sesongen, får han nok oppfylt den drømmen til neste sesong. Etter mye vurdering, og en del frem og tilbake, havnet jeg tilslutt på Burnley-stopperen Jason Shackell. Den tidligere Derby County-stopperen gikk til Burnley foran forrige sesong, og det har vist seg  å være en fantastisk signering av Burnley. Han presterte bra i hele forrige sesong, og har bare blitt enda bedre denne sesongen. Han har spilt samtlige kamper for Burnley denne høsten, og skal ha stor del av æren for at de bare har sluppet inn fjorten mål. Han har scoret ett mål i høst, og det kom selvsagt i 3-0 seieren borte mot gamleklubben Derby County.

Midtbane:
Etter å ha tenkt lenge på hva slags formasjon jeg skulle gå for, for å få plass til de spillerne som har vært best, har jeg til slutt endt opp med en god gammeldags diamant. Det har nemlig vært svært mange gode sentrale midtbanespillere, og for å få plass til flere av de, er jeg nødt til å gjøre det slik. I ankerrollen på midtbanen finner vi en gammel kjenning fra Tippeligaen. Rodolph Austin har levert varene for Leeds United denne høsten, og terrorisert de fleste motstanderne som Leeds har møtt så langt. Han har for det meste spilt sentralt på midtbanen, og ikke i en ankerrolle, men for å få formasjonen til å gå opp, velger jeg å sette han der. At han har spilt i en mer fremtredende rolle på midtbanen til Leeds, har gjort underverker for jamaicaneren. På de nitten kampene han har spilt, har han scoret to mål og lagt opp til tre. Han har kommet til hele 2,7 skudd per kamp denne høsten, noe som er svært høyt for en midtbanespiller. Hans arbeidskapasitet og tøffe spill er en fryd å se på, og Austin har vært en stor bidragsyter til at Leeds ligger såpass bra plassert som de gjør.

De andre plassene sentralt på midtbanen er det knallhard konkurranse om. To spillere fra Nottingham Forest var lenge med i vurderingen, og hoppet både inn og ut av laget imens jeg prøvde å sette opp den mest passende formasjonen. Til tross for det fant jeg dessverre ikke plass på laget for verken Andy Reid eller Henri Lansbury. De to målfarlige midtbanespillerne startet sesongen knallsterkt, men har falt litt i takt med lagets prestasjoner den siste tiden. Kanskje har Forest dårlige form i det siste vært nok til at disse to spillerne ikke kommer med på høstens lag. Sammen har de elleve mål, hvor Reid har scoret ett mer enn Lansbury. Reid har i tillegg hele fem målgivende pasninger, imens Lansbury bare har lagt opp til ett mål. Dessverre for de to har ikke spissene til Forest vært like målfarlige, og det har ført til at Forest har tapt en del poeng i kamper hvor de har skapt klart flest sjanser. Ed Upson var en spiller jeg hadde stor tro på før sesongen, og han har ikke skuffet. At han skulle være såpass målfarlig som han har vært til nå, hadde jeg derimot ikke trodd. Så langt har han fire mål på nitten kamper, og i skrivende stund er han faktisk toppscorer for Yeovil Town. Tom Cairney ble hentet på lån til Blackburn Rovers fra Hull City frem til nyttår, og har vært en svært positivt overraskelse på Ewood Park. Det var ikke mange som hadde stor tiltro til at han skulle heve laget noe særlig, men så langt denne sesongen har han vært Rovers beste spiller. Grant Leadbitter har gått under radaren til mange denne høsten, mye grunnet Boros dårlige resultater. Likevel er det svært imponerende at han har scoret fire mål og har syv målgivende pasninger på nitten kamper. Will Hughes er ligaens største talent, og har levert gode prestasjoner på jevnlig basis siden første serierunde. Han er alltid en fryd å se på, og tar såpass kloke avgjørelser at man skulle trodd at han hadde spilt fotball i minst tretti år. Lewis McGugan startet sesongen fantastisk med Watford. Han scoret fire mål på de syv første kampene, og flere av målene var rett og slett fantastisk flotte. Etterhvert har hans prestasjoner dalt sammen med Watfords prestasjoner, og derfor kommer han ikke med på dette laget. Leeds United har fått frem et nytt spennende talent i Alex Mowatt, og siden han debuterte i ligaen mot Millwall, har han levert gode prestasjoner hver eneste helg. Her har Leeds-supporterne en spiller å glede seg over fremover, men høstens lag kommer han ikke med på.

Som dere sikkert har forstått etter å ha lest litt, er det svært mange gode kandidater til en plass på midtbanen på høstens lag. Noen har likevel vært et hakk over de andre, og der kommer Joey Barton inn i bilde. Han er kanskje ikke den mest sjarmerende typen, og hvis man følger han på Twitter, får man servert mye rart. På fotballbanen leverer han derimot varene og litt til. Denne sesongen har han vært i en egen klasse på midtbanen til et bra Queens Park Rangers, og det var ikke vanskelig å finne plass på laget til Everton-supporteren. Han rydder opp med fantastisk defensiv jobb på på midtbanen, og er enormt flink til å sette i gang angrep for Hoops. Han har en meget presis pasningsfot og han varierer mye mellom enkle sikre pasninger, og litt mer risikable langpasninger mot de raske kantspillerne. Så langt denne sesongen har han scoret to mål og lagt opp til to mål. QPR har hver måned en egen kåring av månedens spiller, og der har han stukket av med prisen mer enn en gang denne høsten. Hvis QPR skal rykke opp denne sesongen, noe jeg har stor tro på at de gjør, er det viktig at Barton holder seg skadefri og holder seg unna suspensjoner. Derby County har i den siste tiden vært ligaens store formlag. Etter at Steve McClaren kom inn som ny manager, har de imponert hver eneste runde. I skrivende stund har de seks strake seire. En spiller som har imponert stort under både Nigel Clough og McClaren denne høsten, er Craig Bryson. Midtbanekrigeren har levert fotball av en annen verden, og man kan være sikker på at han alltid gir hundre prosent hver eneste kamp. Etter 21 kamper har Bryson utrolige ti mål og syv målgivende pasninger. Det er rett og slett helt vilt, med tanke på at han spiller sentralt på midtbanen.Han spiller ikke i en fremtrukken midtbanerolle, men mer en slags boks til boks-rolle. Han har en meget habil skuddfot og prøver seg ofte flere ganger i hver kamp, og han har en evne til å time løpene inn i boksen meget bra. Man kan gjerne si at Bryson er Championships svar på Frank Lampard. Det blir interessant å se hvor mange mål Bryson ender opp med ved sesongslutt.

I den fremtredende rollen sentralt på midtbanen finner vi det som kanskje er ligaens aller beste spiller. Tom Ince har ikke stjålet mange avisoverskrifter denne sesongen, men det betyr ikke at han ikke har gjort det bra. Ince har stått for så og si alt fremover på banen for Blackpool denne høsten. Det føles ihvertfall slik. I sommer var han svært nær en overgang til Cardiff City, men familiære årsaker gjorde at han valgte å fortsette på Bloomfield Road. Det er nok Seasiders-fansen svært glad for. I løpet av høstsesongen har han scoret seks mål og lagt opp til syv mål. Siden Blackpool bare har scoret 24 mål denne høsten, vil det si at han har vært sist eller nest sist på halvparten av Blackpools mål denne sesongen. I den siste tiden har han blitt linket til flere toppklubber, deriblant den nederlandske storheten Ajax. Man skal ikke se bort fra at Ince blir den store “snakkisen” i det kommende overgangsvinduet, men Blackpool er helt avhengig av at han fortsetter på Bloomfield Road ut sesongen hvis de skal ha mulighet til å rykke opp til Premier League.

Spisser
Det er flere gode angrepspillere i årets Championship, og derfor var det ikke overraskende svært vanskelig å finne ut hvilke to spisser som skulle få æren av å få en plass på høstens lag. Charlie Austin var god for Burnley i 2011/12-sesongen, og ekstremt god for The Clarets forrige sesong. Han fikk ødelagt en overgang til Premier League på grunn av at den medisinske testen gikk i vasken, men det ser ikke ut til å ha ødelagt selvtilliten hans. Denne høsten har han imponert med stødige prestasjoner for et meget sterkt Queens Park Rangers. I skrivende stund har han scoret ti mål i ligaen, noe som tilsvarer 42% av Hoops mål så langt denne sesongen. James Vaughan var brennhet på starten av årets sesong, og så plutselig ut som den store spilleren som mange har trodd at han vil bli. Det var nesten scoringsgaranti på Vaughan i sesongens første kamper, noe ni mål på de ti første kampene sier litt om. I den siste tiden har han gått glipp av en del kamper på grunn av skader og suspensjoner, noe som er hans største svakheter. Han er nemlig litt for hissig til tider, og en så viktig spiller har ikke råd til å miste mange kamper på grunn av suspensjon. Sam Vokes har dannet et fryktinngytende spissduo med Danny Ings denne høsten, og hans sterke fysikk har gitt mange midtstoppere problemer. Han har ti mål så langt denne sesongen, men har slitt litt med å finne nettmaskene den siste tiden. Jordan Rhodes er som vanlig fantastisk foran mål, og denne sesongen har på ingen måter vært noe unntak. Han har scoret tretten mål for Blackburn Rovers i løpet av høsten, og må være en av balløyas aller beste avsluttere. Målmaskinen har scoret en haug med mål i flere sesonger på rad, og hadde ingen problemer med å takle overgangen fra League One til Championship. Det kan ikke være lenge til skotten får spille i Premier League, og spørsmålet er nesten om det kommer til å skje i januar eller etter sesongslutt. Andre spisser som har gjort det bra denne høsten, men som likevel ikke klarer komme med på høstens lag er David McGoldrick, Dave Nugent og Chris Martin.

I løpet av sommeren var Burnley-fansen mest opptatt av om stjernespissen Charlie Austin kom til å bli solgt eller ikke. Da Austin etterhvert forsvant til Queens Park Rangers var spørsmålet hvem som skulle score målene for The Clarets denne sesongen. Vi fikk en liten pekepinn på hvem som skulle overta stafettpinnen på slutten av Burnleys sesongoppkjøring. Danny Ings klemte til med fem mål på de fire siste treningskampene, og den gode formen skulle fortsette inn i årets sesong. Han scoret i de tre første offisielle kampene i sesongstarten, og hadde dermed åtte mål på seks kamper midtveis i august. I løpet av høsten har han bare blitt bedre og bedre, og det virker som om det bor enda mer i den kjappe spissen. Han har en unik evne til å komme til målsjanser, og man ser at han er en smart spiller med tanke på de lure løpene og avgjørelsene han tar. I skrivende stund har Ings tretten mål, samtidig som Burnley er serieleder i Championship,. Hvis de klarer beholde Ings etter januarvinduet, har de en god mulighet til å rykke opp til Premier League. En spiller var selvskreven på høstens lag i Championship, og det er selvsagt Ross McCormack. Den skotske angrepsspilleren har vært fantastisk for Leeds United denne høsten, og spesielt nå i den siste tiden har han levert fotball som hører hjemme på et mye høyere nivå enn Championship. I skrivende stund er han toppscorer i Championship med seksten mål, noe som er tre mål mer enn nestemann på listen. Han er forferdelig å forsvare seg mot, ettersom han er farlig foran mål på all slags forskjellige måter. Han er farlig på frispark, , langskudd, hjørnespark, han kan legge opp til mål med sin gode pasningsfot og han har i likhet med Ings, en fantastisk evne til å være på riktig sted til riktig tid. McCormack har ofte blitt brukt i flere forskjellige posisjoner på banen, men denne sesongen har han hovedsaklig spilt på topp. Det tror jeg er meget lurt, ettersom det er der han er aller best.  Hvis McCormack fortsetter sine gode prestasjoner, samtidig som resten av Leeds United fortsetter sin gode form utover i sesongen, kan det godt være at McCormack får spille i Premier League foran ekstatiske supportere på Elland Road neste høst.

 

Høstens lag i Championship 2013/14

Keeper: Alex McCarthy (Reading)
Høyreback: Kieran Trippier (Burnley)
Venstreback: Aaron Cresswell (Ipswich Town)
Midtstopper: Gary MacKenzie (Blackpool)
Midtstopper: Jason Shackell (Burnley)
Defensiv midtbanespiller: Rodolph Austin (Leeds United)
Sentral Midtbanespiller: Joey Barton (Queens Park Rangers)
Sentral Midtbanespiller: Craig Bryson (Derby County)
Offensiv midtbanespiller: Tom Ince (Blackpool)
Spiss: Danny Ings (Burnley)
Spiss: Ross McCormack (Leeds United)

Benken: Robert Green (Queens Park Rangers), Chris Cohen (Nottingham Forest), Jake Hobbs (Nottingham Forest), Richard Keogh (Derby County), Andy Reid (Nottingham Forest), Henri Lansbury (Nottingham Forest) og Jordan Rhodes (Blackburn Rovers)

formasjon

 

About The Author

2 Responses

  1. Sindre Eliassen

    God artikkel Eirik, veldig bra skrevet. Jeg er enig med mye av det du skriver, men hvis McKenzie i Blackpool har vært så utrolig god, er det rart at Berra er på det Skotske landslaget, når McKenzie ikke er det?
    Ellers er det vel ok, dog jeg syns Austin og Ince er to merkelige valg er. Ingen har overbevist meg, da spesielt ikke Ince som jeg syns har hatt en svak sesong.
    Ellers veldig greit 🙂

Leave a Reply