Skrevet og vurdert av: Eirik Aase

 

Sesongen er ferdigspilt. Huddersfield Town sikret seg et utrolig opprykk til Premier League da de slo Reading på Wembley, og de får med seg Brighton & Hove Albion og Newcastle United opp til Premier League. I bunnen av tabellen måtte dessverre Wigan Athletic, Blackburn Rovers og Rotherham United ta den tunge turen ned til League One.

Det har vært  flere overraskelser og skuffelser i årets sesong, og ikke overraskende er det mange av topplagene i Championship som har flere representanter på årets lag. Tidligere i sesongen satte jeg opp “Høstens lag” med spillerne som var best i første halvdel av sesongen. Den artikkelen kan du lese her.

 

Årets lag (4-4-2)

David Stockdale; Tommy Smith, Scott Malone, Lewis Dunk, Pontus Jansson; Aaron Mooy, Jonjo Shelvey, Tom Cairney, Anthony Knockaert; Chris Wood og Yann Kermorgant. 

Målvakt: David Stockdale (Brighton & Hove Albion)
David Stockdale var med på høstens lag, og han fortsatte det gode spillet utover våren. Ikke den målvakten som hadde mest å gjøre, for å si det mildt. Likevel gjorde han en god jobb de gangene han ble satt på prøve. Hadde en marerittkamp etter opprykket av sikret hvor han scoret to selvmål, men ingen av målene kunne han lastes for. Fortjent plass på årets lag for Stockdale.

Høyreback: Tommy Smith (Huddersfield Town)
Med nesten et helt nytt lag med spillere denne sesongen, var det ikke mange som snakket om Tommy Smith i fjor sommer. Høyrebacken har derimot klemt til med imponerende spill og vært en av Huddersfields beste spillere. Den offensive backen scoret fire mål og hadde ti målgivende pasninger denne sesongen.

Venstreback: Scott Malone (Fulham)
Scott Malone har nok ikke vært manges favoritt, men jeg har lenge hatt sansen for den stødige backen. Da Cardiff City valgte å bytte han med Jazz Richards, forstod jeg lite av hva de holdt på med. Fulham kom utvilsomt ut som vinnere av den avtalen. Malone har i likhet med Tommy Smith blomstret på et lag hvor han har fått mye mer ansvar fremover på banen. Seks mål og tre målgivende pasninger har det blitt på venstrebacken som har levd i skyggen av Ryan Sessegnon det siste året.

Midtstopper: Lewis Dunk (Brighton & Hove Albion)
Som jeg skrev under målvaktsposisjonen, er David Stockdale den målvakten som får minst å gjøre i Championship. En stor del av æren for det skal Lewis Dunk ha. Den kortglade stopperen har vært aktuell for spill i Premier League i flere sesonger, og neste sesong spiller han der sammen med sitt Brighton & Hove Albion. Dunk har det aller meste som man trenger for å lykkes i Premier League. Jeg tror han kommer til å gjøre en flott jobb på øverste nivå neste sesong, og ser ikke bort fra at han kan få sin landslagsdebut for England i løpet av de neste sesongene.

Midtstopper: Pontus Jansson (Leeds United)
Pontus Jansson eller Ciaran Clark. Jeg var lenge i tvil. Valget havnet til slutt på Pontus Jansson. Den beintøffe Leeds-stopperen smeltet mange hjerter denne sesongen med sin oppofrende spillestil. I tillegg gjør han det lille ekstra for å fyre opp fansen hver kamp. Jansson scoret tre mål og har nå blitt Leeds-spiller på permanent basis. Hele 14 gule kort ble det på svensken denne sesongen, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger han har vært marginer unna å bli utvist etter noen av sine harde (og rene) taklinger. I Championship lykkes han med det, men jeg er ikke like sikker på om Jansson hadde fått det like bra til på et høyere nivå. Uansett får han en plass på årets lag, men jeg tror dessverre at Garry Monks avgang kan slå negativt ut på Janssons prestasjoner neste sesong.

Sentral midtbane: Jonjo Shelvey (Newcastle United)
Utestengelse på grunn av rasisme kastet en mørk skygge over Jonjo Shelveys sesong. Ser man bort fra det leverte han likevel prestasjoner som man er nødt til å være imponert av. I høst virket nesten Newcastle helt avhengig av Shelvey på midtbanen. Måten han dirigerte kamper på var imponerende, samtidig som hans utrolige langpasninger kan ta pusten fra de fleste. Det ble fem mål og åtte målgivende for Shelvey denne sesongen, men hans prestasjoner kan ikke måles i mål og målgivende. Han bidro nemlig med så mye mer for Newcastles midtbane.

Sentral midtbane: Aaron Mooy (Huddersfield Town)
Snikskryt-alarm. Jeg lanserte signeringen av Aaron Mooy som sommerens beste i Championship da overgangsvinduet stengte, og må vel kunne si å ha truffet bra der. Den australske midtbanestrategen har vært i en egen klasse på Huddersfields midtbane. Han strør pasninger som en annen playmaker, men er også svært aktiv i gjenvinningsfasen. Han scoret fire mål og hadde syv målgivende pasninger. Mooy var på lån fra Manchester City, men jeg blir ikke overrasket om han blir hentet tilbake til Huddersfield i sommer. Premier League-spill blir det nok uansett på Mooy.

Høyreving: Anthony Knockaert (Brighton & Hove Albion)
Trollmannen fra Roubaix. Det er vanskelig å finne ord. Anthony Knockaert har alltid vært god i Championship, men denne sesongen tok han sine prestasjoner til et helt nytt nivå. Han har gitt de fleste venstrebacker mareritt denne sesongen, og endte til slutt opp med 15 mål og 8 målgivende pasninger. Han har i mine øyne vært ligaens desidert beste spiller, og jeg gleder meg til å se han i Premier League neste sesong.

Venstreving: Tom Cairney (Fulham)
Tom Cairney har nettopp levert sin beste sesong om fotballspiller. Fulhams midtbanestrateg var hovedattraksjonen på et Fulham-lag som vartet opp med Championships vakreste angrepsfotball denne sesongen. 13 mål og 10 målgivende pasninger ble det på Cairney. Han virker å være klar for større oppgaver enn Championship, men det som holder han tilbake er hans noe svakere defensive bidrag. Cairney har variert litt mellom å starte på høyrekanten og sentralt på midtbanen, men av praktiske grunner har jeg tatt meg den frihet å plassere han på venstrekant på årets lag.

Spiss: Yann Kermorgant (Reading)
Den kanskje største overraskelsen på årets lag. 35 år gamle Yann Kermorgant har ikke stjålet mange overskrifter denne sesongen, men det hadde han fortjent. Franskmannen scoret 19 mål i Championship denne sesongen, og leverte sin kanskje beste sesong noensinne. At han scoret mange mål er én ting, men det som skaffer han en plass på årets lag er alt det andre han har gjort for Reading. Kermorgant har vært involvert i det aller meste som har skjedd fremover på banen for Reading, og har vært nøkkelen i deres spillestil. Uten Kermorgant kunne Reading fort ha havnet på nedre halvdel på tabellen. Derfor er det ikke så rart at han får en plass på dette laget.

Spiss: Chris Wood (Leeds United)
At Chris Wood var en tøff spiss som kunne fungere bra i en 4-3-3 formasjon, var det liten tvil om. At han derimot skulle ende opp som toppscorer i Championship denne sesongen. Det var derimot utenkelig. Hele 27 ganger fant Wood nettmaskene for Leeds denne sesongen, og totalt scoret han 45% av Yorkshire-klubbens mål. Han viste en flott evne til å være på riktig sted til riktig tid. Det er liten tvil om at Wood fortjener en plass på årets lag.


Reserver: 

Ali Al-Habsi (Reading), Bruno (Brighton & Hove Albion), Ciaran Clark (Newcastle United), Connor Hourihane (Barnsley), Matt Ritchie (Newcastle United), Mile Jedinak (Aston Villa) og Dwight Gayle (Newcastle United).

About The Author

Leave a Reply