Klubbinfo
Lagnavn: Burton Albion Football Club
Kallenavn: The Brewers
Stiftet: 1950
Hjemmebane: Pirelli Stadium (6,912)
Styreformann: Ben Robinson
Manager: Nigel Clough
Tabellplassering i fjor: 2. plass i League One
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship.
Årets spiller forrige sesong: Stuart Beavon

Vurdert av: Eirik Aase

I en verden hvor spillere blir kjøpt og solgt for nærmere én milliard kroner, og hvor klubber blir mer og mer avhengig av å ha økonomiske muskler for å oppnå suksess, er det deilig at det likevel finnes unntak i dagens fotball. Et av de unntakene er Burton Albion som på utrolig vis har klart å rykke helt opp til Championship uten å ha sprengt budsjettet, eller hatt rike onkler som har sprøytet inn penger for å få klubben til å prestere over evne.

Et godt eksempel på hvor lite penger denne klubben har brukt på sin vei til Championship får vi dersom vi ser nærmere på hva klubbens overgangsrekord var i forkant av denne sommeren. I 2009 ble Russell Penn hentet til Pirelli Stadium for drøyt 200,000 kroner, og den rekorden ble stående helt frem til i sommer. En ganske uvirkelig tanke i dagens marked hvor enkelte Championship-klubber bruker over 100 millioner på enkeltspillere, og det sier også litt om den nye hverdagen for lille Burton Albion.

For å finne starten på dette eventyret må man reiste tilbake til 1998. Sønnen av den legendariske manageren Brian Clough, nemlig Nigel Clough, takket ja til å bli klubbens nye spillende manager. På det tidspunktet spilte Burton på nivå seks i ligapyramiden, men allerede i sesongen 2001/02 rykket de opp til Conference etter en fantastisk sesong hvor de bare tapte to kamper. Under Cloughs ledelse ble Burton sterkere for hver sesong som gikk, og midtveis i deres syvende strake sesong i Conference under Cloughs ledelse, valgte manageren å forlate klubben til fordel for Championship-klubben Derby County.

Han hadde akkurat ledet Burton til sin ellevte strake seier i ligaen, og Burton lå på det tidspunktet på toppen av tabellen med en luke på 13 poeng ned til neste lag. Roy McFarland ledet laget ut sesongen og sikret opprykk til League Two på sesongens siste dag. Det var første gang i klubbens historie at The Brewers hadde kommet seg opp til Football League, og etter sesongslutt ble McFarland erstattet av den tidligere Fulham- og Derby-spilleren Paul Peschisolido som manager.

Under Peschisolidos ledelse etablerte Burton seg i League Two og havnet midt på tabellen i de tre påfølgende sesongene. I den siste av de tre sesongene hadde Burton vært helt oppe i toppen av tabellen ved juletider, før de kollapset fullstendig utover våren. Denne dårlige avslutningen på sesongen førte til at Peschisolido ble nødt til å forlate klubben, og han ble erstattet av klubbens assistent manager Gary Rowett.

Nåværende Birmingham City-sjef Rowett løftet Burton-laget umiddelbart. I sin første sesong var de bare to poeng unna direkte opprykk til League One, mens det ble tap i semifinalen i play-offen. I den påfølgende sesongen endte de på en sjette plass, mens det denne gangen ble tap mot Fleetwood Town i finalen i play-offen. Noen måneder ut i den tredje sesongen forlot Rowett klubben til fordel for Championship-fotball med Birmingham City, og inn kom den tidligere storscoreren Jimmy Floyd Hasselbaink.

Du kan trygt si at Rowett hadde etterlatt et solid fundament for Hasselbaink til å bygge videre på, og nederlenderen fortsatte i samme spor som Rowett. Burton fortsatte å imponere i League Two og ved sesongslutt hadde Hasselbaink ledet klubben til topps og dermed sikret opprykk til League One for første gangen i klubbens historie.

I fjor sommer var det en knyttet en del usikkerhet rundt hvor mye man kunne forvente av The Brewers i deres første sesong noensinne på nivå tre i den engelske fotballpyramiden. Noen mente at de fint kunne sikre seg en plass på øvre halvdel på grunn av deres dyktige manager, solide forsvarsspill og deres optimisme. Andre mente at de kom til å få seg en oppvekker når motstanden ble bedre. Du kan trygt si at de ikke fikk seg noen oppvekker.

Burton kjørte på fra start og vant syv av sine ni første kamper. Til tross for to strake tap i midten av oktober fortsatte de den gode trenden helt frem til noen uker ut på nyåret. I mellomtiden hadde Hasselbaink blitt hentet av Championship-klubben QPR, og denne gangen valgte styreformann Ben Robinson å henvende seg til en gammel kjenning. Nigel Clough returnerte til klubben syv år etter at han forlot klubben til fordel for Derby County.

På det tidspunktet lå Burton på toppen av League One-tabellen, men det skilte bare få poeng ned til de neste lagene. Under Clough fortsatte den gode formen for Burton, og mens andre lag i toppen som blant andre Coventry City kollapset, klarte Burton holde stand. En dårlig periode som startet rundt påsketider holdt på å ødelegge opprykksdrømmen, men ett poeng borte mot Doncaster Rovers i siste runde var nok til å sikre et mirakuløst opprykk til Championship.

Et opprykk som betyr at lille Burton Albion med en stadion som kostet knapt 70 millioner kroner å bygge for ti år siden, og som bare tar i underkant av syv tusen tilskuere, skal nå måle krefter med klubber som Newcastle United, Leeds United og Aston Villa. En klubb som før denne sommeren aldri hadde brukt mer enn 200,000 kroner på en overgang, skal nå møte spillere som tjener mer enn det beløpet i løpet av en uke.

Dette blir et utvilsomt et eventyr, men spørsmålet er om Championship er siste kapittel i denne eventyrboken, eller om det kan utrettes flere mirakler på lille Pirelli Stadium.

Keeper

Med bare 37 baklengsmål er det liten tvil om at det fungerte bra bakover på banen for Burton forrige sesong. En av grunnene til det er deres dyktige målvakt Jon McLaughlin. 28-åringen ble hentet fra Bradford City for to år siden, og har knapt gått glipp av en kamp siden ankom klubben. Noen husker kanskje navnet hans fra den gangen han voktet buret for The Bantams i ligacupfinalen mot Swansea tilbake i 2013. McLaughlin gikk bare glipp av åpningskampen av forrige sesong på grunn av suspensjon, og ble gradvis bedre etter hvert som sesongen gikk. Mot slutten av sesongen fremsto han som den kanskje beste målvakten i League One, og skal ha mye av æren for flere av poengene de tok på tampen av våren.

Det vil overraske meg stort om Nigel Clough fortsetter med McLaughlin som førstevalg mellom stengene, men han må likevel ha backup i tilfelle skader eller suspensjoner. Stephen Bywater er en god mann å ha som reserve på benken. Han har rikelig med Championship-erfaring gjennom en lang karriere, og har faktisk opprykk til Premier League på CVen med både Derby County og West Ham United. Bywater var i India en tur med Kerala Blasters i høst, men skrev under for Burton i vinter. Bak disse to målvaktene finner vi unggutten Sam Hornby som mest sannsynlig vil bli leid ut denne sesongen.

Forsvar

Selv om Nigel Clough har variert litt mellom hvordan han komponerer midtbanen, har han hele tiden vært trofast til en god gammeldags forsvarsfirer. Helt siden Gary Rowett tok over som sjef for The Brewers har forsvarsspillet deres vært et imponerende syn. Forrige sesong var intet unntak, men spørsmålet er om de kan holde det oppe når de møter betydelig sterkere lag i Championship. Klippen i det sterke forsvaret i fjor var kaptein John Mousinho. Mannen med det portugisiske etternavnet har hatt en spesiell karriere hvor han både har spilt for Brentford og Preston North End, men også spilt ungdomsfotball i USA for Notre Dame Fighting Irish. Forrige sesong var han den spilleren som hadde flest minutter på banen av samtlige Burton-spillere og hans lesing av spillet og hans gode evne til å sette i gang angrep var et imponerende skue.

Om han vil få like mye spilletid denne sesongen blir interessant å se. Han kommer i hvert fall til å få tøff konkurranse fra to nye signeringer. Kyle McFadzean ble hentet til klubben for en rekordstor sum i sommer, og viste i år at han vet hva som trengs for å spille i Championship. Han var fast brikke i midtforsvaret for et MK Dons-lag som rykket ned, men jeg synes ikke han gjorde seg bort til tross for nedrykket. I League One har han uansett vist at han holder høyt nivå, og manager Clough mente selv at McFadzean var blant de aller beste stopperne i League One sist han spilte der. Ben Turner er en annen ny midtstopper som har rikelig med erfaring fra Championship med både Coventry City og Cardiff City. Han var meget bra for et Coventry-lag som lenge kjempet mot Burton om opprykk forrige sesong, og kan fort bli en viktig mann i forsvar for Clough denne sesongen.

På høyrebacken var  Phil Edwards som vanlig mannen å stole på for The Brewers. Den tidligere Accrington Stanley-spilleren har knapt vært borte en kamp siden han ankom klubben for tre år siden. Han er solid bakover på banen, men tilfører også en del lenger fremme. I Accrington hadde han én sesong hvor han scoret 13 ligamål, mens han scoret seks mål for Burton da de rykket opp fra League Two. Forrige sesong uteble scoringene for Everton-supporteren, men kanskje han kan finne nettmaskene igjen i Championship.

På motsatt side av forsvarslinjen befant Damien McCrory seg. Den 26 år gamle irske venstrebacken har nå vært i Burton i fire sesonger, og har derfor vært med på begge opprykkene. I likhet med målvakt Jon McLaughlin ble McCrory bedre for hver kamp han spilte forrige sesong, og etter sesongslutt stod han igjen som en av de beste spillerne på dette Burton-laget. McCrorys tidligere manager Jimmy Floyd Hasselbaink ønsket å hente han til QPR, men backen har i sommer skrevet under på en ny avtale med The Brewers.

Sannsynligvis kommer det inn nytt blod i forsvaret før sesongen starter, men frem til det har de Tom Flanagan og Kelvin Maynard i bakhånd. Etter først å ha rykket opp til Championship med MK Dons, klarte Tom Flanagan det samme igjen med Burton. Han har aldri klart å etablere seg som førstevalg på stopperplass, og vil nok ikke gjøre det denne sesongen heller. Kelvin Maynard var skadet hele forrige sesong, men er tilbake i trening igjen nå.

Midtbane

Vil Nigel Clough gå for en 4-1-4-1 formasjon, eller en mer tradisjonell 4-4-2. Det er ett av mange spørsmål som sirkulerer i debatten om hvordan Burtons midtbane kommer til å se ut denne sesongen. Hvordan man skal erstatte viktige Mark Duffy som var på lån fra Birmingham City, er et annet spørsmål. En mann som vil prøve å gjøre seg bemerket på Burtons midtbane er Tom Naylor. Den tidligere Derby County-spilleren klarte aldri å overbevise meg da han var hos The Rams, men har fått fart på karrieren med The Brewers. Til tross for at han tidligere har vært kjent for sine defensive kvaliteter, var det da han fikk spille i en mer offensiv rolle sentralt på Burtons midtbane forrige sesong at han virkelig fikk vist seg frem. Naylor scoret seks mål i opprykkssesongen og vil sannsynligvis få mye tillit av Clough i Championship.

Calum Butcher ble hentet fra Dundee United i fjor, og fikk mye spilletid sentralt på midtbanen til Burton i sin debutsesong på Pirelli Stadium. Han spilte midtstopper for sin tidligere arbeidsgiver, men har blitt brukt som ryddegutt i Burton-drakten. Hans utrettelige jobbing på midtbanen har vært gull verdt for Burton, og etter Clough kom til klubben begynte han å bidra foran motstanderens mål også. Det ble fem scoringer på Butcher som for øvrig har en sesong i dansk fotball med Hjørring på CVen. 21 år gamle Matt Palmer har vært en del av Burtons førstelag siden han var 17 år. Han slet litt i starten av forrige sesong, men etter et låneopphold hos Oldham Athletic kom han tilbake til klubben og avsluttet sesongen med noen imponerende kamper sentralt på midtbanen.

Callum Reilly er en spennende spiller som gikk gradene i Birmingham Citys akademi, og som har fått rikelig med spilletid i Championship med blåtrøyene. Han ble hentet permanent av Burton i fjor sommer etter et låneopphold, men klarte ikke få det helt til i den gule drakten. Hans herlige innsats og tøffe taklinger har tidligere imponert meg, og selv om han så langt ikke har fått det så bra til i Burton, ser jeg ikke bort fra at han kan spille seg inn på laget i løpet av sesongen. Marcus Harness er en ung ving som tilfører laget hurtighet og uforutsigbarhet på vingen, men jeg klarer ikke se hvordan han skal være god nok for Championship-fotball.

Angrep

Har du hørt historien om spissen som spilte fast hele sesongen og scoret bare to mål siden slutten av september, men som likevel ble kåret til årets spiller? Mannen det er snakk om er Stuart Beavon og han spiller på topp for Burton Albion. 32-åringen har i løpet av sin karriere krabbet seg opp gjennom ligasystemet fra klubber som AFC Wallingford og Didcot Town, og har nå kommet seg helt opp til Championship. Han er selve definisjonen på en erkebritisk spiss som kriger, løper og lager rot for motstanderens midtstoppere. Mål er derimot ikke noe du får mye av fra Beavon, og siden han ble hentet permanent til klubben for to år siden har han bare scoret 13 mål på 82 kamper fra start. Man pleier ofte si at en spiss blir vurdert etter hvor mange mål han scorer, men det er ikke tilfellet med Beavon.

Ved siden av Beavon er det ikke så mange alternativer på topp, men på vingen finnes det kvalitet. Lucas Akins er en mann som i mine øyne har potensialet til å bli sesongens store hit fra dette Burton-laget. Den 27 år gamle vingen leverte en fantastisk sesong for The Brewers da de rykket opp i vår, og toppet det hele da han scoret hat-trick i tredje siste serierunde. Tidligere slet han med å levere stabilt gode prestasjoner, men det har blitt bedre det siste halvåret. Med sin hurtighet og gode tekniske ferdigheter vil han skape trøbbel for flere backer denne sesongen, samtidig som han kan brukes på topp dersom det skulle være behov for det.

Trener

Nigel Clough har hatt en lang managerkarriere, men har aldri vært i nærheten av å leve opp til sin far Brian Clough. Nigel spilte over 600 kamper på seniornivå for diverse storklubber, men lengst var oppholdene i Nottingham Forest og Burton Albion. I sistnevnte klubb var han spillende manager i ti år frem til han la skoene på hyllen da han ble ansatt som ny Derby County-manager i januar 2009. Da hadde han vært med på å lede Burton Albion til Conference, samtidig som han på det tidspunktet lå på førsteplass i Conference med tretten poeng ned til neste lag på tabellen.

I Derby var han verken god eller dårlig på sidelinjen. Derby under Clough var et forutsigbart lag som du alltids kunne forvente at ville befinne seg på midten av tabellen i Championship. Gradvis ble Derby-laget bedre under Clough og med unge talenter som Jeff Hendrick og Will Hughes på vei opp på førstelaget, virket det som om Clough hadde noe spennende på gang da han fikk sparken på starten av sesongen 2013/14. Noen synes kanskje sparkingen var litt ufortjent, men siden den gang har Derby befestet seg i toppen av Championship. Om Clough skal ha en del av æren for det, får være en annen diskusjon.

Kort tid etter han forlot The Rams, fant Clough veien til Sheffield United. Samme sesongen tok han The Blades opp fra bunnen av tabellen og opp til en syvendeplass i League One, samtidig som han ledet klubben helt til en semifinale i FA Cupen. Det var som vanlig store forventninger til Sheffield United i den påfølgende sesongen, men nok en gang ble det ikke opprykk på de røde og hvite. The Blades endte på en femteplass og røk i semifinalen i play-off mot Swindon Town etter en helt ellevill 5-5 kamp. Clough ledet klubben til en ny semifinale i cupen, denne gangen i ligacupen, men det var likevel ikke nok til å få beholde jobben videre.

Etter sesongslutt forlot han stålbyen og holdt seg unna manageryrket frem til Burton Albion kom på banen et halvt år senere. Clough kunne ikke si nei til muligheten til å lede sin tidligere klubb opp til Championship. Etter en flott start med flere seire, dabbet det litt av senere på våren. Heldigvis for Burton hadde flere klubber problemer med å opprettholde formen, noe som førte til at de ikke ble hardt straffet for sine svake kamper. Til slutt havnet Burton på den viktige andreplassen som ga opprykk til Championship, og ni år etter at Clough ledet Burton i sesongåpningen borte mot den lille klubben Histon i Conference, skal de denne sesongen møte Nottingham Forest på City Ground i første serierunde.

Overganger

Burton har allerede slått sin tidligere overgangsrekord da de hentet Kyle McFadzean denne sommeren, men det skulle nesten bare mangle at den lille rekorden ble slått. I tillegg til McFadzean har Ben Turner blitt hentet etter en imponerende sesong med Coventry City. Både keeper- og stopperplassen er derfor godt besatt, mens det behøves nye spillere i alle andre posisjoner. I skrivende stund er det bare én ving i troppen som er god nok for Championship-spill, mens det mangler en del kvaliteter sentralt på midtbanen. På topp har de bare Stuart Beavon for øyeblikket, og det ville vært galskap å bare starte med han på topp. Samtidig kan man jo undres om Beavon vil takle nivået i Championship. Nigel Clough  har en enorm jobb foran seg på overgangsmarkedet før sesongen starter, men dessverre gjør manglende ressurser at han ikke vil få noen lett jobb.

Overgangsoversikt:

Inn:
Ben Turner (Cardiff)
Kyle McFadzean (MK Dons)
Ut:
Sam Austin (Kidderminster)
Robbie Weir (Leyton Orient)
George Taft (Mansfield)
Shane Cansdell-Sheriff (Frigitt)
Timmy Thiele (Frigitt)
Dean Lyness (Frigitt)

Treningskamper
13.juli: Leek Town – Burton
16.juli: Burton – Stoke
19.juli: Kidderminster – Burton
22.juli: Exeter – Burton
23.juli: Matlock – Burton
26.juli: Burton – QPR
27.juli: Buxton – Burton
29.juli: Gresley – Burton
2.august: Mickleover – Burton

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Spiller helt uten press. Ingen krever at Burton skal holde seg denne sesongen.
+ Undervurdering. Den lille stadion og de ukjente spillerne vil fort kunne føre til at motstanderne undervurderer Burton.
+ Herlig kollektiv og god lagfølelse. Laget består ikke av enkelte stjernespillere, men av et lag med jevngode spillere som gjør hverandre gode. 

Minus:
– Den desidert svakeste troppen i Championship.
– Små ressurser. Havner bakpå i både overgangs- og lånemarkedet.
– Hvem skal score målene? Mistet Mark Duffy (8 mål) og Abdenassar El-Khayati (8 mål) det siste halvåret. Spissen Stuart Beavon er alt annet enn en måltyv.  

Vurdering:
Burton Albion i Championship er et eventyr som jeg gleder meg til å nyte. En klubb av deres størrelse hører strengt tatt ikke hjemme på dette nivået, men samtidig er det nettopp klubber som Burton som gjør fotballen så sjarmerende. Jeg gleder meg til å følge med på The Brewers denne sesongen, men samtidig føler jeg meg sikker på at dette bare blir en kort gjesteopptreden fra guttene i gule drakter. Troppen er fryktelig svak og enkelte posisjoner har de ikke en gang spillere i. Dekningen både på backplass, på vingene og på topp er fraværende, og det er absolutt nødvendig å ha dersom man skal overleve en lang og tøff sesong. Jeg levnet Yeovil Town ingen håp da de var oppe sist, men de klarte likevel bite litt i fra seg. I mine øyne er dette Burton-laget svakere på papiret enn det Yeovil var, men det kan endre seg dersom Nigel Clough klarer trekke i de rette trådene på overgangsmarkedet før vinduet stenger. Dersom han ikke lykkes med å få inn de riktige spillerne tror jeg dette vil bli en lang og tøff sesong for The Brewers.

Tabelltips: 24. plass

About The Author

Leave a Reply