Klubbinfo
Lagnavn: Cardiff City
Kallenavn: The Bluebirds
Stiftet: 1899
Hjemmebane: Cardiff City Stadium (33,280)
Eier: Vincent Tan
Tabellplassering i fjor: 8.plass
Tabelltips forrige sesong: 15. plass
Årets spiller forrige sesong: Matthew Connolly

Vurdert av: Eirik Aase

Å gå under radaren er et uttrykk som man hører ofte i dagens fotball. Forrige sesong kan man trygt si at Cardiff City gjorde nettopp det. Waliserne var hele tiden involvert i kampen om play-off plass, til tross for at det ikke var mange eksperter som så på de som en opprykkskandidat. Det samme inntrykket hadde jeg, og det skyldtes at Cardiff manglet det som man gjerne kan kalle X-faktoren. De var et meget solid lag som ga de aller fleste lag tøff motstand, men de manglet det lille ekstra.

Dette førte til at Russell Slade måtte forlate klubben etter sesongslutt, selv om han hadde ledet klubben til det som jeg synes var en imponerende åttendeplass på tabellen. Imponerende fordi jeg ikke synes man kunne forvente så mye mer med tanke på den troppen Slade hadde til rådighet, og den uroen som hadde herjet i klubben. Cardiffs daglige leder, Ken Choo, var derimot ikke enig. Han mente at det minste man kunne forvente av en Cardiff-hovedtrener var play-off, og derfor kunne ikke Slade fortsette.

Selv om jeg synes Slade gjorde en godkjent jobb forrige sesong, så er jeg ikke helt uenig i avgjørelsen om å la Slade gå. Jeg satt nemlig ikke med følelsen av at han var den rette mannen til å ta Cardiff lenger opp på tabellen. Jakten på en ny hovedtrener var spennende, men resultatet var ikke helt det store deler av Cardiff-fansen hadde håpet på. Mange ønsket et nytt stort navn, mens andre ville ha en som hadde opprykk til Premier League på CVen. Du kan trygt si at de fikk ingen av delene.

Etter flere interessante navn hadde blitt linket til jobben, var det til slutt Paul Trollope som sikret seg stillingen som ny hovedtrener for Cardiff City. For seks år siden hadde han blitt sparket av Bristol Rovers, og siden den gang hadde han ikke hatt en eneste jobb som hovedtrener. I sommer har Trollope vært med til EM som en del av trenerteamet til Wales, og Cardiff-fansen krysser fingrene for at han skal kunne ta med seg litt av den medgangen som waliserne hadde i sommerens mesterskap.

Keeper

For åttende sesong på rad skal David Marshall vokte buret for Cardiff City. Den imponerende målvakten var linket til nesten alt som kunne krype og gå av Premier League-klubber for to år siden, og ble fulgt av flere storklubber i fjor sommer også. Det var kanskje ikke så rart med tanke på at han ble kåret til årets spiller i klubben da Cardiff var i Premier League, og det skyldtes fantastisk keeperspill hvor han i enkelte kamper sikret Cardiff poeng, til tross for at de burde tapt med flere mål. Etter nedrykket var han profesjonell og holdt seg unna alt oppstyr da klubbene svermet rundt han som gribber, og det er litt av grunnen til at han har blitt værende i Cardiff.

Dessverre for Marshall har karrieren vært på en nedadgående kurve siden nedrykket fra Premier League. I den første sesongen slet han med en forsvarsrekke som var like porøs som en Stratos-sjokolade, mens han forrige sesong ikke var på det nivået som man kan forvente at han skal være på. Skotten har nå blitt 31 år gammel og har derfor fortsatt mange gode år igjen i sin fotballkarriere. Selv om han ikke har levert veldig bra de to siste sesongene, er det liten tvil om at Cardiff har en av Championships beste målvakter i troppen.

Simon Moore ser ut til å bli reservekeeper igjen denne sesongen, og han har allerede fått en del kamper på Cardiffs førstelag siden han ble hentet fra Brentford i 2013. Den 26 år gamle burvokteren fikk ti kamper i sesongen 2014/15, mens det bare ble seks kamper fra start forrige sesong. Når han først fikk tillit for Cardiff i Marshalls fravær var jeg langt fra overbevist, men forrige sesong syntes jeg han hadde tatt store steg. Kanskje er det en Championship-keeper i Moore, selv om jeg for øyeblikket ikke er overbevist.

Forsvar

Så langt i sommer har det sett ut som om Paul Trollope har planer om å la Cardiff spille i en lignende formasjon som det Wales hadde i sommerens europamesterskap. Waliserne brukte da en slags 5-3-2 formasjon, med tre midtstoppere og to vingbacker. Jeg tror det kan fungere veldig bra for waliserne, men da vil de være avhengig av at deres midtstoppere holder seg skadefrie. Matt Connolly, Bruno Ecuele Manga og Sean Morrison holder alle høyt Championship-nivå, men dessverre er det bare Connolly som var frisk som en fisk gjennom forrige sesong.

Matt Connolly imponerte med overbevisende spill på stopperplass, og ble kåret til årets spiller i klubben etter sesongslutt. Hans styrke i luftrommet og hans rolige igangsettinger var det høy klasse over. I fjor sommer var han på nippet til å forlate klubben etter at han var lei av å alltid havne bakerst i køen, og ga da et aldri så lite ultimatum til daværende hovedtrener Russell Slade. Connolly var på lån hos Watford våren 2015, og var derfor med på å rykke opp til Premier League. Det virket som om den erfaringen har løftet spillet til Connolly, som for øvrig kan bekle en plass på både høyre- og venstrebacken om det skulle være nødvendig.

Bruno Ecuele Manga er kanskje den beste midtstopperen i Championship når han klarer holde seg skadefri. Han ble hentet fra Lorient etter at Cardiff hadde rykket ned fra Premier League, til tross for at det var interesse fra flere store klubber rundt om i Europa. Han er ikke blant de høyeste stopperne, men er likevel enorm i duellspillet. Dette kombinerer han med en imponerende hurtighet, noe som gjør han til en fæl midtstopper å møte. Han ble kåret til årets spiller etter sin debutsesong for Cardiff, men fikk bare med seg 19 kamper forrige sesong på grunn avskader. Den 28 år gamle gaboneseren har bare ett år igjen av kontrakten, og derfor vil det ikke overraske om han kommer til å forlate klubben i nær fremtid.

Den tredje dyktige stopperen i Cardiff-troppen er Sean Morrison. Han var involvert i de fleste kamper for Cardiff i sesongen 2014/15, men skader ødela litt av forrige sesong. Det ble bare 29 kamper fra start på den høyreiste midtstopperen, men på de kampene han spilte, viste han som vanlig hvor god han faktisk er. Noen husker han kanskje fra den tiden hvor han brukte sosiale medier til å kåre den beste frokostblandingen, noe som igjen førte til at han valgte å feire scoringene sine ved å late som om han spiste frokostblanding. På grunn av sin duellstyrke og lange kropp, er han en enorm trussel på offensive dødballer. Noe hans tre mål fra forrige sesong sier litt om.

På backene har det blitt litt utskiftninger siden sist. Scott Malone var førstevalg på venstrebacken under Russell Slades ledelse, men han har forlatt klubben til fordel for Fulham i sommer. Motsatt vei kom Jazz Richards på en permanent avtale, men den walisiske landslagsspilleren figurerte bare på høyrebacken for The Cottagers forrige sesong. Han har likevel bekledd venstrebacken ved flere anledninger tidligere i karrieren, og kanskje vil han derfor bli brukt i den posisjonen i Cardiff. Hvis ikke kan dette kanskje bli en god sesong for Declan John. Den 21 år gamle backen fikk sitt gjennombrudd på førstelaget da waliserne var i Premier League, men fikk knapt røre gressmatten på Cardiff City Stadium siden nedrykket. Vanligvis pleier unge spillere få mer tillit etter et nedrykk, men i dette tilfellet var det motsatt. I vår imponerte han på lån hos Chesterfield, og muligens vil vi få se mer av han denne sesongen.

På høyrebacken var det Lee Peltier Cardiff-fansen måtte sette sin lit til forrige sesong, og han er ingen dårlig spiller. Den allsidige 29-åringen har rikelig med Championship-erfaring fra klubber som Huddersfield Town, Leicester City og Leeds United. Han gikk gradene i Liverpools akademi, og har faktisk spilt en hel Champions League-kamp for rødtrøyene i 2006. Med Peltier på høyrebacken har Cardiff en tøff spiller som har sine styrker i den defensive biten, men kanskje vil en vingback-rolle passe dårligere for Peltier enn for Fabio. Den lave brasilianeren har faktisk landskamper for det fotballgale landet, men ser nå ut til å måtte finne seg i å være andrevalg på et Championship-lag. Fabios energiske spillestil og herlige arbeidsinnsats gjør at han ble raskt akseptert av fansen, og det faktum at han fungerer bra både på høyre- og venstreback må være herlig for Trollope.

Fortsatt er det fryktelig tynt på stopperplass i Cardiff-troppen, og det bør være nye spillere på vei inn i den posisjonen. Den eneste rene midtstopperen som de har som backup bak Morrison, Manga og Connolly er for øyeblikket Semi Ajayi. Den tidligere Arsenal og Charlton-stopperen var på lån hos Crewe Alexandra forrige sesong, og selv om han er et stort talent, er jeg ikke overbevist om at han vil ta nivået i Championship med det første. Peltier kan også brukes på stopperplassen, og har gjort det mye før i karrieren, men da blir det plutselig tynt på backplassen.

Midtbane

Det kryr av spillere sentralt på midtbanen til Cardiff. Mest kjent av alle som har fulgt Championship en stund er selvsagt Peter Whittingham. Den 31 år gamle midtbanespilleren har nærmest blitt en legende i Championship for sine mange scoringer, men har slitt litt de to siste sesongene. Fra å styre midtbanen til waliserne med stor autoritet, har det vært noe som har manglet. Han scoret seks mål og hadde syv målgivende pasninger forrige sesong, men man sitter med følelsen av at han fortsatt kan komme med enda større bidrag. Han ble for det meste brukt på venstresiden under Russell Slade, men med Trollope kan det se ut som om han vil få mest tillit sentralt på banen.

En av sommerens vakreste fotballopplevelser kom da Island slo ut England, og de islandske spillerne klappet i takt med supporterne på tribunen. Aron Gunnarsson hadde anlagt et heftig skjegg for anledningen, og ettersom han var kaptein var det han som ledet han i klappingen. I etterkant av mesterskapet har han blitt linket til større klubber enn Cardiff, men det ser ikke ut som om han forsvinner med det første. Gunnarsson har vært i klubben siden han ble hentet fra Coventry City i 2011. Den hardtarbeidende midtbanespilleren er god å ha på banen, selv om han muligens ikke viser igjen mye. Det som derimot viser godt igjen fra den islandske landslagsspilleren er hans lange innkast. Gjennom sin karriere har han skapt mange mål på grunn av sine innkast, senest nå i årets europamesterskap. Det var en stund hvor han ikke tok kastene på grunn av en skade, men det ser ikke ut til å plage ham lenger.

Joe Ralls er en spiller jeg ba dere ha øynene oppe for i fjor sommer. Den energiske midtbanekrigeren er en fryd å se på når han får leke seg utpå banen, mye takket være sin imponerende arbeidskapasitet og energiske spillestil. Allerede i sesongen 2013/14 fikk vi se hva denne 21-åringen har å by på da han var på lån hos Yeovil Town. Forrige sesong var han en av de spillerne som fikk mest spilletid på Cardiff-laget, både sentralt på banen og på venstrekanten. Han er god med ballen i føttene, er meget treffsikker med pasningene og har et bra skudd. Vi vil nok få se mye av Ralls denne sesongen også.

Stuart O´Keefe ble hentet til Cardiff i januar i fjor, og det gikk en stund før han klarte å sette sitt preg på laget. Først i vår fikk han endelig vist Cardiff-fansen fra sin beste side. Med knallhard jobbing og en del fine detaljer fremover på banen, imponerte han i hvert fall meg ved flere anledninger. Denne sesongen får han tøff kamp om midtbaneposisjonen, og jeg tror han kan få det vanskelig med å danke ut Ralls, Whittingham eller Gunnarsson fra laget. Kagisho Dikgacoi er en annen spiller som kan få det tøft i år. Den kraftige midtbanespilleren fikk dessverre hele debutsesongen ødelagt av skader, og når han først ble frisk forrige sesong, virket det ikke som om han var i nærheten av å komme opp på sitt tidligere nivå. Tom Adeyemi er en habil Championship-spiller som var leid ut til Leeds United forrige sesong, men i skrivende stund er det vanskelig å se for seg at han kommer til å spille en viktig rolle for Cardiff denne sesongen. Dette fordi det er tøff konkurranse om plassene på midtbanen, samtidig som han har en kontrakt som går ut neste sommer.

Det finnes flere dyktige vinger i Cardiff-troppen, og jeg synes det blir interessant å se hvordan Trollope har tenkt til å bruke de i sitt nye system. Craig Noone fikk mye tillit på høyresiden forrige sesong, og er en spillertype som kan gi de fleste backer problemer. Den 28 år gamle vingen har hatt en spesiell karriere hvor han har jobbet seg opp fra lille Skelmersdale United da han var 19 år, til å spille i Premier League med Cardiff City da han var 25 år. Noone gikk faktisk fra å reparere taket til Steven Gerrard på den tiden han måtte jobbe som taktekker utenom fotballen, til å måle krefter med Gerrard på banen noen år senere. Da Cardiff rykket opp til Premier League scoret Noone syv mål i ligaen, noe som bare var ett mål mindre en lagets toppscorer.

Anthony Pilkington ble også brukt litt på høyresiden forrige sesong, men etter hvert virket det som om Russell Slade så på han først og fremst som en angrepsspiller. Pilkington spilte flere kamper på topp for waliserne og endte opp med ni mål.  Han ble hentet fra Norwich City i 2014, men debutsesongen på Cardiff City Stadium ble preget av skader og uforutsette hendelser. Jeg ser for meg at Pilkington vil kunne fungere bra i en av de mest offensive rollene i Trollopes 5-3-2 formasjon.

Av andre vinger i troppen finner vi Kadeem Harris og Matt Kennedy som er klare for å ta opp kampen. Harris er en driblesterk ving som ble hentet fra Wycombe Wanderers tilbake i 2012. I Cardiff har han aldri klart å etablere seg på førstelaget, og jeg blir overrasket om han ikke forsvinner fra klubben snart. Kennedy ble hentet fra Everton i januar i fjor, og så frisk ut de gangene han fikk muligheten på slutten av 2014/15 sesongen. I fjor forsvant han helt fra radaren og var blant annet på lån hos Port Vale. Det er helt klart mye fotball i Kennedy, og kanskje kan han få vise det under Trollopes ledelse.

Angrep

I løpet av forrige sesong fikk hele ni spillere mer enn to kamper fra start på topp for Cardiff City. Det er et skyhøyt antall, og det var i mine øyne litt av grunnen til at Cardiff ikke klarte ta det lille steget opp på play-off plass. Det var nemlig ikke noen fast mann på topp som du visste kom til å banke inn mål, og bedre ble det ikke av at Joe Mason ble solgt midtveis i sesongen. Jobben til Paul Trollope blir å sørge for at waliserne ikke går i samme felle som forrige sesong hvor man hadde en haug av spisser i troppen, men ingen som virkelig fikk det til på topp. Kanskje kan Lex Immers være løsningen for Cardiff denne sesongen. Den nederlandske angrepsspilleren kom til klubben midtveis i forrige sesong og fanget i hvert fall mitt øye utover våren. Han arbeidet hardt, var sterk i luften, slo gode pasninger, var rask og hadde et øye for mål. I tospann med en annen spiss er Immers en meget god spiller, og jeg blir ikke overrasket om 30-åringen kommer opp i tosifret antall scoringer denne sesongen.

Den høyreiste danske spissen Kenneth Zohore var meget bra for Odense BK i dansk fotball i 2015, og havnet i en veldig spesiell overgangssaga i januar. Zohore ble da solgt til Kortrijk før han ble leid ut til Cardiff. Det spesielle med denne handelen var at Cardiff hadde overgangsforbud, mens Kortrijk var eid av Cardiff-eier Vincent Tan. En fin måte å snike seg unna overgangsforbudet på for å si det mildt. I sommer ble lånet ikke overraskende gjort permanent, og på tampen av forrige sesong viste Zohore at han kan gjøre en jobb på topp for waliserne i år.

Det var ikke mange som hevet øyenbrynene da Frédéric Gounongbe ble hentet gratis til klubben i sommer, men det endret seg raskt da fansen fikk se han i aksjon i året sesongoppkjøring. Den beninesiske spissen var involvert i det meste fremover på banen, scoret mål, og ga supporterne håp om at de endelig har en god spiss på plass på Cardiff City Stadium. Den 28 år gamle spissen scoret 13 mål på 28 kamper for Westerlo i den øverste ligaen i Belgia forrige sesong, og kan fort bli en hit i Championship denne sesongen. Verre er det for Federico Macheda og Adam Le Fondre. Begge var leid ut forrige sesong, og foreløpig er det lite som tyder på at de kommer til å komme med store bidrag denne sesongen heller. Det vil ikke overraske meg om begge forsvinner i sommer, men deres høye lønninger kan gjør det vanskelig for Cardiff å få solgt.

Trener

Det ble ikke akkurat arrangert bussparade i Cardiff sentrum for Paul Trollope da han ble ansatt som ny hovedtrener for Cardiff City etter sesongslutt. Klubben hadde blitt linket til flere store navn, og store deler av Cardiff-supporterne håpet at Craig Bellamy skulle ta over som ny sjef. Derfor var skuffelsen stor da klubben valgte å forfremme Trollope fra sin jobb i klubbens trenerteam, til å overta stafettpinnen etter Russell Slade. Trollope hadde vært i klubben siden februar 2015, samtidig som han var en del av Wales trenerteam under Chris Colemans ledelse.

Forrige gang Trollope forsøkte seg som hovedtrener i en klubb var hos Bristol Rovers tilbake i 2005. Der var han med på å lede klubben opp til League One via play-off tilbake i sesongen 2006/07, før han klarte holde Rovers oppe i League One i to sesonger. I sin tredje sesong på tredje øverste nivå i engelsk fotball fikk Trollope seg en skikkelig nedtur. Midtveis i sesongen lå Rovers på nedrykksplass, og klubben fant ut at de skulle sparke Trollope, til tross for den gode jobben han hadde gjort tidligere.

Etter sparkingen ble Trollope en del av trenerteamet i Birmingham City under Chris Hughtons ledelse. Han fulgte Hughton videre til Norwich City, og var i Norfolk frem til Hughton ble sparket fra The Canaries i 2014. Ett år senere ble hans som nevnt ansatt av Cardiff City, mens han i fjor sommer ble en del av Wales trenerteam. I sommer har han vært med waliserne til Frankrike under europamesterskapet, og ut fra de første treningskampene virker det som om han har tenkt å bruke Wales som inspirasjon denne sesongen.

Det kan fort bli viktig, ettersom klubbens målsetning er klokkeklar. Kom på play-off eller høyere, ellers kommer du til å miste jobben.

Overganger
Det er ikke så mye å si om Cardiffs overganger så langt i sommer. Jazz Richards mot Scott Malone må sies å være en oppgradering med tanke på hvordan Malone spilte i Cardiff-drakten. Spissen Frédéric Gounongbe har vist lovende takter i sommer, og bli spennende å følge med på denne sesongen, men samtidig er han uprøvd på dette nivået. Lex Immers storspilte da han var på lån i vår, og Cardiff har gjort en flott handel ved å hente han inn permanent i sommer. Av spillerne som har forlatt klubben kunne nok både Kenwyne Jones og Eoin Doyle gjort en jobb for laget, men førstnevntes lønnskrav og sistnevntes prestasjoner i Cardiff-drakten gjør at det mest sannsynlig var lurest å kvitte seg med de. I løpet av sommeren håper jeg Cardiff får på plass en ny midtstopper som skaper litt konkurranse og bredde på den posisjonen, mens det samtidig går rykter om en ny spiss.

Overgangsoversikt:
Inn:
Lex Immers (Feyenoord)
Jazz Richards (Fulham)
Frédéric Gounongbe (Westerlo)
Ut:
Etien Velikonja (Olimpija)
Ben Turner (Burton)
Joe Lewis (Aberdeen)
Filip Kiss (Haugesund)
Kenwyne Jones (Frigitt)
Eoin Doyle (Preston)
Scott Malone (Fulham)

Treningskamper
13.juli: Forest Green – Cardiff 3-1 (Macheda)
16.juli: Shrewsbury Town – Cardiff 0-4 (Zohore, James, Gounongbe, Pilkington)
23.juli: Cardiff – St. Pauli
23.juli: Osnabrück – Cardiff
26.juli: Bochum – Cardiff
30.juli: Bournemouth – Cardiff

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har en sterk tropp med rikelig med erfaring fra både Premier League og Championship.
+ Både midtstoppere og keeper holder høyt Championship-nivå.
+ Har god bredde og dekning i de aller fleste posisjoner.  

Minus:
–  Paul Trollope. Var god i starten av sin Bristol Rovers-karriere. Har vært lenge borte fra manesjen nå. Jeg er langt fra overbevist om at han er riktig man til å lede Cardiff til toppen.
– Høyt forventningspress. Russell Slade var få poeng fra play-off forrige sesong, men måtte likevel gi seg som hovedtrener.
– Trenger en målgarantist på topp. Rekken med spisser som har feilet på topp hos Cardiff de siste sesong. Nå prøver man på ny med uprøvde spisser som Kenneth Zohore og Frédéric Gounongbe. Det kan fort gå godt, men samtidig er det et aldri så lite sjansespill.

Vurdering:
Mange mente at Cardiff City burde være med helt i toppen av tabellen forrige sesong, men jeg var ikke enig i det. For meg var det alt for mye som skurret både når man så på spillermaterialet, samt hvem som skulle lede klubben. Nå er vi i samme posisjon som i fjor hvor mange snakker om å kjempe i toppen av tabellen, mens jeg tror det blir en skuffende sesong for waliserne. Dette skyldes først og fremst deres nye hovedtrener Paul Trollope som jeg ikke har særlig tro på. Jeg tror ikke han klarer få det beste ut av denne Cardiff-troppen, og med tanke på hvor tøff konkurransen er i årets Championship, ser jeg for meg at det fort blir en plass på nedre halvdel av tabellen. Med en annen hovedtrener på plass kunne jeg fort ha plassert Cardiff mye høyere på tabellen. Cardiff står ikke tilbake for noen lag i ligaen når det kommer til midtstoppere og keeperen, samtidig som de har en del kvalitet på midtbanen. Likevel tror jeg altså at det ikke vil klaffe for årets Cardiff-lag under Trollopes ledelse.

Tabelltips: 17. plass

About The Author

Leave a Reply