Klubbinfo
Lagnavn: Aston Villa Football Club
Kallenavn: Villans
Stiftet: 1874
Hjemmebane: Villa Park (42,660)
Eier: Xia Jiantong
Tabellplassering i fjor: 20. plass i Premier League
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship.
Årets spiller forrige sesong: Ingen

Vurdert av: Eirik Aase

For første gang siden Premier League ble dannet måtte Aston Villa ta den tunge turen ned til Championship. Birmingham-klubben hadde spilt på øverste nivå siden 1988, men de siste sesongene har det bare gått én vei for The Villans. Det er mange ting som har gått galt for den tidvis skakkjørte klubben, men Randy Lerners inntreden i klubben blir på mange måter sett på som en av de avgjørende hendelsene for at Villa nå skal spille på nest øverste nivå i den engelske fotballpyramiden.

Randy Lerner overtok klubben etter Villa-supporteren Doug Ellis, og ga umiddelbart supporterne et håp om gylne tider. Endelig hadde Villa-fansen fått inn en mann som kanskje kom til å bruke en del penger, og det var en lettelse med tanke på at det ikke skjedde alt for ofte med Ellis i lederstolen. I de første årene under Lerners ledelse gjorde Villa det bra i toppen av Premier League. Martin O´Neill var klubbens manager, og han fikk bruke store summer på både spillerkjøp og lønninger.

Etter tre strake sjetteplasser i Premier League hadde nok O´Neill et ønske om å bruke enda mer penger for å klare ta det siste steget opp til Champions League-spill, men det var ikke Lerner enig i. Ifølge flere kilder skal i hvert fall det være grunnen til at den nordirske manageren valgte å si opp like før sesongstart tilbake i sommeren 2010. Etter det har det bare gått én vei for Villa.

I den påfølgende sesongen ble det en niendeplass under Gerard Houlliers ledelse, før klubben av en eller annen syk grunn valgte å ansette Alex McLeish som ny manager. Ikke bare hadde McLeish vært manager for erkerival Birmingham City, men under hans ledelse spilte Villa kanskje den verste og minst underholdene fotballen jeg noensinne har sett av et Premier League-lag. I enkelte kamper fikk han til og med Tony Pulis til å bli seende ut som en slags Pep Guardiola med tanke på spillestil.

Etter én sesong på Villa Park måtte McLeish forlate klubben, men hans erstatter Paul Lambert klarte ikke løfte Villa opp på tabellen. Birmingham-klubben hadde i løpet av kort tid gått fra å være et lag som kjempet om Champions League-plass, til å nå være et lag som man kunne være sikker på at kom til å flørte med nedrykk i motsatt ende av tabellen. Etter to og en halv sesong uten progresjon måtte Lambert forlate klubben våren 2015, og inn kom Tim Sherwood for å redde klubben fra nedrykk.

Den jobben klarte Sherwood bra. Hans entusiasme smittet over på spillerne som ikke bare unngikk nedrykk, men som tok seg hele veien til FA Cup-finale i samme slengen. Den påfølgende sommeren mistet Villa viktige spillere som Christian Benteke og Fabian Delph, og inn hentet man et helt nytt lag bestående av unge og lovende spillere. En fin tanke i utgangspunktet fra den nyansatte sportsdirektøren Hendrik Almstadt, men det resulterte i en ubalansert tropp, samtidig som man ikke fikk erstattet de nøkkelspillerne som forlot klubben.

Nesten som ventet klarte ikke Sherwood bygge videre på den gode starten i Villa, og bekreftet dermed det inntrykket jeg lenge har hatt av han som en mann som ikke akkurat er noe taktisk geni. Etter en fæl start på sesongen måtte han forlate klubben i fjor høst, og inn kom franskmannen Remi Garde som erstatter. Han ledet klubben til bare to seire på de neste fem månedene, og da han forlot klubben i slutten av mars var det ingen tvil om at Villa kom til å ta turen ned til Championship. På det tidspunktet hadde for øvrig sportsdirektør Hendrik Almstadt også forlatt klubben.

Erik Black ledet klubben ut sesongen, men kunne selvsagt ikke forhindre at Villa havnet sist på tabellen. Med bare ett poeng på de 13 siste kampene, hadde Villa til slutt hele 22 poeng opp til trygg plass etter siste serierunde. I sommer har det heldigvis skjedd store ting på Villa Park. Den alltids fraværende Randy Lerner fikk endelig solgt klubben videre til den kinesiske forretningsmannen Xia Jiantong. Han har gitt supporterne en grunn til å smile igjen med store løfter om spillerkjøp, samtidig som han snakket om å gjøre Villa til mest kjente klubben i Verden.

For øyeblikket tror jeg Villas nye eier skal fokusere på å få klubben opp til Premier League, for det kommer ikke til å bli en enkel jobb. Selv om skuffelsen etter nedrykket var stor, tror jeg det kan være en aldri så liten “blessing in disguise” for Villa-fansen. Denne sesongen vil de få oppleve nye stadioner og herlige klubber. Det viktigste er likevel at de mest sannsynlig vil få kjenne på følelsen av å vinne kamper igjen. Dersom du spør supportere av lag som Norwich City og Newcastle United, vil mange kunne si at det å kjempe i toppen av Championship er mye mer underholdene enn å streve i bunnen av Premier League.

Fra en supporters ståsted trenger derfor ikke nedrykket være noen stor nedtur, men fra et økonomisk ståsted er nedrykket en aldri så liten katastrofe. Med ny TV-avtale på plass kommer Villa til å gå glipp av enorme summer denne sesongen, og derfor er det viktig at de kommer seg opp til Premier League så raskt som mulig. Ansettelsen av Roberto Di Matteo som ny manager kan vise seg å være det som skal til for å klare nettopp det.

Keeper

Brad Guzan var den som voktet buret flest ganger forrige sesong, men han har nå forlatt klubben til fordel for nyopprykkede Middlesbrough. Likevel er det ikke akkurat tynt på keeperplassen til Villa. Pierluigi Gollini ble hentet fra Hellas Verona tidlig i sommer, og ser ut til å bli klubbens nye førstekeeper denne sesongen. Den 21 år gamle burvokteren har flere ungdomslandskamper for Italia, og var førstevalg i mål for et Hellas Verona-lag som endte på sisteplass i Serie A forrige sesong. Den unge sisteskansen kommer ikke til å få sjokk når han opplever det engelske været denne sesongen, ettersom han var i Manchester Uniteds ungdomsavdeling fra 2012 til 2014.

I tillegg til Gollini har klubben Mark Bunn og Jed Steer på plass. Bunn voktet buret i ti kamper forrige sesong, og har etter hvert fått rikelig med Premier League-erfaring. Han er kongen av reaksjonsredninger, men er relativt hjelpesløs på det meste av langskudd. I mine øyne er Bunn en helt grei Championship-keeper, men han er ikke den mannen du vil ha som førstekeeper dersom du har planer om å jakte opprykk. Jed Steer presenterte seg for Championship-publikummet da han var på lån hos Huddersfield Town forrige sesong. Han gjorde en brukbar jobb på John Smith´s Stadium, men jeg kan ikke si at jeg ble overbevist. Et nytt lån virker sannsynlig for Steer denne sesongen, samtidig som det mest sannsynlig blir hentet inn enda en ny målvakt i sommer.

Forsvar

Hva skal man gjøre med Micah Richards denne sesongen. Det er det mange som lurer på, og det er et av usikkerhetsmomentene i forsvaret. I mine øyne vil det være fornuftig å sette han ut på høyrebacken, både fordi de allerede har bra dekning på stopperplass, men også fordi jeg ikke synes han er til å stole på i en mer sentral posisjon. Den sterke forsvarsspilleren ble hentet fra Manchester City i fjor sommer, og fikk mye spilletid på stopperplass i sin debutsesong på Villa Park. Dersom han blir brukt på høyrebacken denne sesongen vil han konkurrere med Alan Hutton om spilletid. Den 31 år gamle skotten har gjort seg bemerket i flere sesonger for sin knallharde spillestil og stygge taklinger. Han har vært på lån hos både Nottingham Forest og Bolton Wanderers i Championship tidligere, og vet hva som trengs i denne ligaen. Han er langt fra den mest begavede backen i engelsk fotball, men innsatsen skorter det ikke på. Leandro Bacuna har fått mye spilletid for Villa siden han ankom klubben for tre år siden, men det spørs om vi får se mye av han denne sesongen. I tillegg har man den unge midtstopperen Easah Suliman som ikke er ukomfortabel på høyrebacken.

På venstrebacken var Aly Cissokho den som fikk mest spilletid forrige sesong. Han ble hentet fra Valencia for to år siden, men overbeviste ikke i sin debutsesong. I fjor sommer ble han leid ut til Porto, men der fikk han ikke tillit. Remi Garde hadde jobbet med Cissokho tidligere og valgte å hente han tilbake midtveis i sesongen. Cissokho var fast mot slutten av sesongen, men denne sesongen blir det nok mindre spilletid. Jordan Amavi er nemlig tilbake fra langtidsskade, og har trent sammen med laget i hele sommer. Den franske venstrebacken har ikke fått spille kamper dog, og gjorde ikke sitt comeback før i generalprøven mot Middlesbrough. Amavi har flere ungdomslandskamper for Frankrike og gikk til Villa i fjor sommer fra Nice. Den dyktige 22-åringen er rask og løper utrettelig frem og tilbake langs venstresiden, og er usedvanlig komfortabel med ballen i føttene. Selv da Villa tapte kamper i fjor høst, stod Amavi frem som en av banens bedre spillere. Klarer han finne tilbake til lignende prestasjoner denne sesongen, vil Villa sannsynligvis ha den beste backen i Championship på laget sitt. Joe Bennett er tilbake etter mislykkede låneopphold hos AFC Bournemouth og Sheffield Wednesday, og kan gi konkurranse om backplassen denne sesongen.

På stopperplass virker det som om Tommy Elphick er sikret en mye spilletid. Han ble hentet fra AFC Bournemouth i sommer og i skrivende stund virker det som om det er han som kommer til å bære kapteinsbindet for Villa denne sesongen. Han var i hvert fall kaptein i generalprøven mot Middlesbrough. Elphick har god erfaring fra Championship etter to sesonger med AFC Bournemouth nylig. Den stødige stopperen var med på å rykke opp fra både League One og Championship med The Cherries, men forlot Bournemouth i sommer. Det er en overgang som kan vise seg å være bra for både Bournemouth og Villa, ettersom Elphick holder høyt Championship-nivå, men kanskje ikke er den typen man vil ha på laget dersom man ønsker å sikte høyere i Premier League. Hans gode lederegenskaper kommer uansett til å komme godt med for Villa i det som blir en tøff og lang sesong.

Jeg er veldig spent på hvem Roberto Di Matteo velger å sette opp ved siden av Elphick på stopperplass. Villa har flere gode stoppere, men jeg tror Jores Okore er den som ville gjort den beste jobben. Den 23 år gamle kraftige dansken har nå spilt tre sesonger på Villa Park siden han ble hentet fra Nordsjælland. Hans gode måte å lese spillet og sette inn taklingene i riktig øyeblikk på, gjør at han vil gi flere spisser tøff motstand denne sesongen. Det spørs dog om han vil få muligheten til å spille mye, ettersom han rotet det litt til i vår. Ifølge vikarierende manager Eric Black skal Okore ha nektet å spille de siste kampene forrige sesong, og det gjenstår å se om han må betale for den avgjørelsen denne sesongen.

Dersom Okore ikke får tillit ved siden av Elphick, ville jeg valgt å gå for Ciaran Clark fra start. Den 26 år gamle irske stopperen var med Irland til fotball EM i Frankrike i sommer, og spilte hele kampene mot Sverige og Belgia. Clark kom opp fra Villas akademi da han var elleve år gammel og har bare vært i klubben siden den gang. Han har nå fått rikelig med spilletid i Premier League i seks strake sesonger, og har derfor fått med seg viktig erfaring foran denne sesongen. På grunn av hans bakgrunn fra klubbens akademi, håper jeg han vil spille en viktig rolle for dette Villa-laget i Championship. Joleon Lescott var den som fikk flest kamper på stopperplass for Villa forrige sesong, men det er få Villa-supportere som håper på store bidrag fra han denne sesongen. Han havnet nemlig i unåde med fansen etter en uheldig tweet hvor han uttrykte lettelse etter nedrykket, samtidig som han tidligere på våren la ut et bilde på sosiale medier av en av sine luksusbiler like etter et flaut 0-6 tap mot Liverpool.

Med så mange gode alternativer på stopperplass er det vanskelig å se hvorfor Micah Richards skal få spilletid i den posisjonen, samtidig som det spørs om spillere som Kevin Toner, Nathan Baker og Easah Suliman vil få mye spilletid. Baker var på lån hos Bristol City forrige sesong, men gjorde ikke mye der for å forsikre meg om at han hører hjemme i toppen av Championship.

Midtbane

Ut fra det Aston Villa har vist i sommer under Robert Di Matteos ledelse virker det som om de kommer til å stille opp i en 4-2-3-1 formasjon. Flere av spillerne fremover på banen kan bekle mange posisjoner, og det blir interessant å se hvor Di Matteo har tenkt å bruke de forskjellige midtbanespillerne han har til rådighet. I de én av de to dype rolle sentralt på banen bør Aaron Tshibola få en del spilletid denne sesongen. Ikke bare passer han perfekt i en slik rolle, men han har tross alt blitt hentet inn i sommer for å få spilletid. Tshibola kom fra Reading foran denne sesongen, og er et av de mer spennende talentene i Championship. På grunn av sin styrke og høyde er han fryktelig å møte i duellene, samtidig som han jobber knallhardt på midtbanen. Jeg ser fint for meg at han vil fungere bra sammen med Gary Gardner i de to dype rollene. Gardner har fått mye Championship-erfaring de siste sesongene med lag som Brighton & Hove Albion, Sheffield Wednesday og Coventry City, men det er hos Nottingham Forest han har imponert mest. Han har hatt to vellykkede låneopphold hos skogvokterne og har fremstått som en solid boks til boks spiller som samtidig har en habil skuddfot.

Forrige sesong fikk Idrissa Gana Gueye mye spilletid sentralt på Villa-midtbanen, og der leverte han en god sesong til tross for dårlige resultater. Med sin gode spilleforståelse og enorme arbeidskapasitet er Gueye den typen spiller som alle lag ønsker å ha midt på banen. Han kriger og gir ingen motstandere fred, og dersom Villa klarer beholde han til vinduet stenger, vil de ha en av de viktigste spillerne i Championship i troppen. Dessverre ser det ut som de skal få det tøft med å beholde sin nøkkelspiller, og det samme gjelder for Carlos Sanchez og Jordan Veretout. 30 år gamle Sanchez har 67 landskamper for Colombia og holder høyt nivå. 23 år gamle Jordan Veretout har lenge blitt sett på som et stort talent i Frankrike og ble hentet fra Nantes i fjor sommer. Slik situasjonen er akkurat nå vil Roberto Di Matteo måtte ta det som en bonus dersom noen av disse tre spillerne blir værende på Villa Park denne sesongen.

Ashley Westwood har nå blitt 26 år gammel og har vært i klubben siden 2012. Han er en av mange gode fotballspillere som har gått gjennom Crewe Alexandras fantastiske akademi. Han fikk prøve seg med kapteinsbindet for Crewe i en alder av 22 år, og har siden den gang levert flere gode sesonger for Aston Villa. Han legger ned en del kilometer per kamp og gjør mye av den usynlige jobben på midtbanen. Han har også en presis pasningsfot og kan være viktig i det oppbyggende spillet. I sommer har han blitt linket til flere Premier League-klubber, og det sier litt om hvor god han er. Den australske midtbanekrigeren Jordan Lyden har kommet opp fra klubbens akademi og fikk litt spilletid på tampen av forrige sesong. Han kan bekle en plass både sentralt på midtbanen, men også på høyrebacken.

Selv om det er mange alternativer for den viktige 10er rollen mellom de to dype midtbanespillerne og spissen, kan man kanskje si at de kunne hatt bruk for en ny spiller i den posisjonen. Det avhenger egentlig av hvem som spiller der, og om de vil få det til i den posisjonen. Jordan Veretout fikk litt spilletid der forrige sesong, og det samme gjorde Carles Gil. Veretout er som nevnt på vei bort fra klubben, mens Gil allerede har forsvunnet. Jack Grealish er en spiller det er store forventninger til i år, og han kan muligens blomstre i nettopp den posisjonen. Ofte tenker man at talentfulle spillere automatisk vil levere bedre prestasjoner så fort de tar turen ned til Championship, men det er ikke slik det fungerer. Derfor har Grealish en tøff jobb foran seg denne sesongen, men jeg har stor tro på gode bidrag fra det 20 år gamle akademiproduktet. Den engelske U21-landslagsspilleren har allerede frelst en del med sine herlige tekniske ferdigheter, samt måten han bruker leggskinnene og sokkene på. Han slet en del forrige sesong, og det skal også skadene ha litt av skylden for. Forhåpentligvis får supertalentet en opptur denne sesongen, enten det er i 10er rollen eller på vingen.

Jordan Ayew vil bli en viktig mann i Aston Villas angrepsspill, men det er vanskelig å si hvor han kommer til å bli brukt mest. Forrige sesong kunne man se han både på høyre- og venstrekanten, men oftest helt fremme på topp. I mine øyne tror jeg hans gode dribleferdigheter og hurtighet kan komme best til rette på én av vingene, men kanskje vil han bli brukt i 10er rollen. Den ghanesiske landslagsspilleren er bror til Swansea City-spiller Andre Ayew, og leverte syv mål i sin debutsesong for Villa. Denne sesongen bør han ha gode forutsetninger for å komme opp i tosifret antall scoringer. Scott Sinclair er enda en spiller som ble brukt overalt i angrep hos Villa forrige sesong. Han kom fra Manchester City på lån i januar i fjor, og ble hentet permanent den påfølgende sommeren. Den tidligere Swansea City-spilleren har gode minner fra Championship og scoret hat-trick i en play-off finale mot Reading forrige gang han spilte på nest øverste nivå. Sinclair har skuffet meg stort det siste året, men jeg blir ikke overrasket om han finner formen igjen nå som Villa er i Championship. Selv om han kan være aktuell for 10er rollen, tror jeg han i likhet med Ayew vil gjøre en bedre jobb på vingen.

Jeg håper Adama Traore får mange muligheter på vingen til Villa denne sesongen. Den energiske spanjolen kom fra Barcelona i fjor sommer, og i løpet av sin debutsesong på Villa Park fikk han vist glimtvis hva som bor i han. Han innehar en hurtighet som er så imponerende at man tror man har trykket på spoleknappen på TVen når man ser han i aksjon. Skader ødela litt forrige sesong, og det har plaget han en del i sommer også. Dersom han griper muligheten når han blir spilleklar, kan Villa-fansen ha mye å se frem til denne høsten. Jeg er dog litt usikker på om han kommer til å levere stabilt gode prestasjoner over en lang Championship-sesong. 18 år gamle Andre Green kom opp fra klubbens akademi og fikk sin debut forrige sesong. Med sin hurtighet har han imponert supporterne i sommer, men spørsmålet er om det er nok til at han vil få mye spilletid under Di Matteo. Gabby Agbonlahor var en av Villa-spillerne som presterte dårligst både på og utenfor banen forrige sesong. Han fikk for det meste spilletid på topp, men maktet bare å score ett mål. Tull utenfor banen sørget for at han måtte gi seg som kaptein, samtidig som han ble bøtelagt av klubben. Di Matteo har sagt at han ikke skal dømme spillerne ut fra det de gjorde forrige sesong, og det er gode nyheter for spilleren som har vært i klubben siden han var en liten gutt.

Angrep

På topp har Aston Villa en spiss som har en stor plass i mitt fotballhjerte. Måten Rudy Gestede dominerte på topp for Blackburn Rovers fra 2014 til 2015 er noe av de råere jeg har sett i Championship de siste årene. Ikke bare scoret han en haug med mål, men hans styrke i luften var til å miste pusten av. I enkelte kamper vant han flere hodedueller enn hva hele motstanderlaget gjorde til sammen. Ikke bare er han flink til å nå først frem på ballen i duellene, men han er usedvanlig treffsikker med hodet. Det er ikke mange spillere som kan vise til hardere og mer presise headinger enn det Gestede har vist de siste årene. I fjor sommer gikk han fra Blackburn Rovers til Aston Villa, men i Premier League ble det tøft. At Villa gjorde det dårlig var ikke akkurat ideelt for Gestede, men samtidig synes jeg litt synd på han med tanke på måten han ble brukt på. Alt for mange ganger unnlot de å utnytte hans enorme hodestyrke, og det førte ofte til at han forsvant litt fra kampene. Dersom 27-åringen får mye spilletid denne sesongen, samtidig som Villa utnytter hans styrker, føler jeg meg trygg på at han kommer til å komme opp i 20 mål denne sesongen.

En annen spiller som har sin styrke i luftrommet er Libor Kozak. Det tsjekkiske fyrtårnet kom til Villa for tre år siden, men livet på Villa Park har ikke vært enkelt. Den tidligere Lazio-spilleren startet bra i Villa-drakten, men etter et halvt år pådro han seg et benbrudd som skulle holde han ute av spill i lang tid. Han gjorde først comeback etter skaden hele 15 måneder senere, men har strengt tatt fortsatt ikke kommet tilbake for fullt enda. Unggutten Rushian Hepburn-Murphy er født og oppvokst i Birmingham, og har kommet opp fra klubbens akademi. 17-åringen har allerede fått sin debut for Villa og har imponert i sommer. Med hurtighet og beinhard innsats har han fått mange lovord fra sine lagkamerater allerede. Dersom spillere som Jordan Ayew og Scott Sinclair blir brukt på midtbanen, samtidig som det ikke kommer inn en ny spiss med det første, tror jeg unge Hepburn-Murphy kan få en del sjanser denne sesongen. Det gjør kanskje 18 år gamle Keinan Davis også, selv om jeg personlig holder Hepburn-Murphy over Davis.

Trener

Det er ikke mange Championship-klubber som kan skryte av å ha en manager som tidligere har ledet en klubb til seier i Champions League, men det kan altså Aston Villa. Roberto Di Matteo skal nå lede sin femte klubb, og dette er ikke første gangen han forsøker seg i Championship. Hans managerkarriere startet i MK Dons tilbake i 2008, og for oss nordmenn huskes nok hans opphold i Milton Keynes best for at han fikk Tore Andre Flo til å ta ned skoene fra hyllen og spille fotball igjen. Di Matteo gjorde en fremragende jobb med MK Dons og ledet de til en tredjeplass i League One, men røk i play-off semifinalen hvor Tore Andre Flo misset det avgjørende straffesparket i en straffesparkkonkurranse.

Etter sesongslutt ble Di Matteo hentet av et West Bromwich Albion-lag som nylig hadde rykket ned til Championship. Der fortsatte han sin fremgang som manager og ledet The Baggies til en andreplass som dermed ga direkte opprykk til Premier League. Utrolig nok var det Newcastle United som havnet på førsteplass den sesongen, og det er artig med tanke på at det er et av lagene han skal kjempe mot denne sesongen. Etter opprykket startet West Brom forrykende i Premier League høsten 2010, men dårlig resultater senere i sesongen førte til at Di Matteo ble sparket tidlig på våren.

Noen måneder senere ble Di Matteo ansatt som assistent for Andre Villas Boas i Chelsea, og våren 2012 steppet han inn som vikarierende manager da portugiseren måtte forlate Stamford Bridge. De neste månedene skulle løfte Di Matteos navn til nye høyder. Han ledet nemlig blåtrøyene til seier i FA Cupen etter å ha slått Liverpool i finalen, før han kunne juble for seier i Champions League etter en dramatisk kamp mot FC Bayern. Den påfølgende sommeren fikk Di Matteo jobben på permanent basis, men det gikk ikke mange månedene utpå høsten før han ble sparket. Han ble da erstattet av nåværende Newcastle United-sjef Rafa Benitez.

Ett år senere reiste Di Matteo til tysk fotball for å lede storklubben Schalke 04. Der skuffet han litt i ligaen ved å lede klubben til en sjetteplass, mens det ble et knepent tap mot Real Madrid i utslagsrunden i Champions League. Etter å ha vært borte fra managersirkuset i ett år, skal han nå prøve seg som Villa-sjef. Han har tidligere i sommer uttalt at klubben var så ødelagt etter dårlige sesonger i Premier League, at han har blitt nødt til å rive i stykker hele huset i et forsøk på å bygge det opp igjen. Sammen i byggejobben har han fått med seg Steve Clark. Han ledet Reading forrige sesong og startet høsten på meget imponerende vis. Måten han organiserer forsvarsspill på er noe utenom det vanlige, og det kommer Villa til å få bruk for denne sesongen.

Overganger

Foreløpig har det vært lite aktivitet på overgangsmarkedet for Aston Villa, og jeg forventer at det vil skje litt av hvert før vinduet stenger. Flere viktige spillere har blitt linket ut gjennom sommeren, og Roberto Di Matteo har ikke lagt skjul på at noen av de vil forsvinne. Når den tid kommer vil det være viktig å få inn gode erstatter, og deres signeringer til nå er helt brukbare. Tommy Elphick kommer inn med god erfaring fra Championship, samtidig som han er en god ledertype. Aaron Tshibola har allerede presentert seg på en god måte i Championship, og vil nok ta større steg denne sesongen. Målvakt Pierluigi Gollini er jeg usikker på. Det er ingen selvfølge at en ung målvakt som var med på å havne nederst på tabellen i Serie A skal levere varene for dette Villa-laget, samme hvor talentfull han er. En ny målvakt, en kreativ midtbanespiller og en spiss bør stå på ønskelisten til Di Matteo.

Overgangsoversikt:

Inn:
Tommy Elphick (Bournemouth)
Pierluigi Gollini (Hellas Verona)
Aaron Tshibola (Reading)

Ut:
Kieran Richardson (Frigitt)
Charles N´Zogbia (Frigitt)
Carles Gil (Utlånt til Deportivo)
Brad Guzan (Middlesbrough)
Jose Angel Crespo (PAOK)
Callum Robinson (Preston)

Treningskamper
9.juli: GAK Graz – Aston Villa 0-8 (Ayew x2, Gestede x2, Bennett x2, Richards, Kozak)
16.juli: Telford – Aston Villa 1-2 (Ayew, Cissokho)
16.juli: Worcester – Aston Villa 1-5 (Kozak, Grealish, Hepburn-Murphy, Davis x2)
20. juli: Bristol Rovers – Aston Villa 1-1 (Ayew)
23.juli: Nantes – Aston Villa 0-1 (Gestede)
26.juli: Cambridge United – Aston Villa 0-3 (Sinclair, Hepburn-Murphy, Gardner)
30.juli: Aston Villa – Middlesbrough 1-3 (Baker)

Styrker/Svakheter

Pluss:

+ Har en tropp som er full av Premier League-erfaring.
+ Har kvalitetsspillere i nesten alle posisjoner som holder skyhøyt Championship-nivå.
+ Roberto Di Matteo & Steve Clark. To dyktige personer som vet hvordan man finner veien ut av Championship. 

Minus:
– Det blir tøft for Villa å få tilbake selvtilliten etter å gått fra tap til tap over lang tid.
– Forventes at klubben skal gå opp igjen så fort som mulig. Ikke en enkel jobb med tanke på konkurransen i toppen, og det kan føre til vanskelige arbeidsforhold for Roberto Di Matteo.
– De andre klubbene i toppen har en håndfull spillere som fint kan komme opp i tosifret antall scoringer. Ser man bort fra Rudy Gestede og Jordan Ayew er det vanskelig å se for seg noen andre levere mål på bestilling. 

Vurdering:

Det er mange delte meninger om hvordan Aston Villa kommer til å prestere i Championship denne sesongen. Noen tror de kommer til å floppe fullstendig, mye på grunn av hvor elendige de var i Premier League. Jeg forstår de som er skeptiske, men likevel tror jeg de kommer til å henge med i troppen denne sesongen. Dette fordi de har en av ligaens sterkeste tropper, men også fordi de har to meget kompetente menn nede ved sidelinjen i Roberto Di Matteo og Steve Clark. Så lenge de får arbeidsro tror jeg de kan få dette laget til å vinne fotballkamper igjen.

For at de skal få til dette er de avhengig av at angrepsspillerne Rudy Gestede, Jordan Ayew, Scott Sinclair, Jack Grealish og flere leverer varene. De er nødt til å heve spillet sitt betraktelig og gi samtlige motstandere noe å bryne seg på. Dette blir Villa-sjefenes tøffeste utfordring, og derfor kunne de hatt godt av å få inn nye krefter fremover på banen. Den defensive biten tror jeg kommer til å fungere bra, både fordi de defensive spillerne i klubben holder høyt nivå, men også fordi de Steve Clark kommer til å organisere forsvaret på en fremragende måte.

Det blir en sesong i toppen for Villa, og det betyr at supporterne endelig vil få mye å juble for igjen. Om det ender med opprykk er jeg derimot ikke sikker på, men de kommer i hvert fall til å være med der oppe.

Tabelltips: 4. plass

About The Author

Leave a Reply