Skrevet og vurdert av: Eirik Aase

 

Sesongen er over for denne gang. Det har vært en meget underholdene sesong fra start til slutt. I toppen av tabellen seilet Norwich City, Sheffield United og Leeds United frem som de sterkeste lagene denne sesongen. De to førstnevnte rykket opp til Premier League, mens Leeds røk i playoff. Aston Villa var vårens store formlag og tok til slutt den siste opprykksplassen gjennom playoff-finale på Wembley. I bunnen var Ipswich Town sjanseløse hele sesongen, mens Bolton Wanderers hadde mye rot både på og utenfor banen. Rotherham United tok til slutt følge med Ipswich og Bolton ned til League One, til tross for at The Millers kjempet hardt og imponerte tidvis denne sesongen.

Det siste jeg foretar meg denne sesongen er å sette opp et lag med de spillerne jeg synes har vært best i Championship denne sesongen. Det er egentlig en umulig oppgave av flere grunner. Noen spillere leverte enormt i høst, mens andre leverte enormt i vår. Noen leverte stabilt bra gjennom hele sesongen, men hadde ikke de samme toppene som noen av de spillerne som leverte enten bare på høsten eller våren. I flere posisjoner er det flere spillere som har vært forholdsvis jevngode, og da er det ikke enkelt å plukke bare én spiller fra hver posisjon. Det har blant annet ført til at jeg har vært litt fleksibel på hvilken posisjon jeg har satt enkelte av spillerne i på mitt lag.

Det er viktig å påpeke at dette på ingen måte er noen fasit. Dette er bare en subjektiv vurdering av en som har fulgt ligaen tett denne sesongen. Sannsynligvis er det enkelte eller flere posisjoner du er uenig i. Da er du velkommen til å komme med dine egne innspill og vurderinger enten på Twitter eller på Facebook


 

Sesongens lag (4-3-3)

Keeper: Dean Henderson (Sheffield United)

Forrige sesong opplevde Dean Henderson å tape playoff-finale i League One med Shrewsbury Town. Denne sesongen ble det derimot opprykksjubel på Manchester United-spilleren. Leiesoldaten er kjent for sitt temperament og liker å vise seg fram foran fansen. Denne sesongen fikk han også vist hvor god han kan være mellom stengene. Sisteskansen holdt nullen i 21 av 46 kamper for The Blades, og var en viktig brikke på laget på deres vei til Premier League.

Høyreback: Reece James (Wigan Athletic)
James var på lån fra Chelsea denne sesongen og leverte prestasjoner på et høyt nivå for The Latics. Wigan endte helt nede på en 18. plass, men det spørs om det ikke hadde blitt en bekmørk sesong dersom de ikke hadde hatt 19 år gamle James på laget. Leiesoldaten fremstod som en rutinert og klok spiller som klarte kombinere sin gode fysikk og herlige tekniske ferdigheter på en god måte. Det spørs om ikke James kommer til å få spilletid for Chelsea i Premier League neste sesong. Maximilian Aarons har for øvrig vært så god på høyrebacken til Norwich City at han nesten burde fått delt denne plassen med James, men jeg synes James har vært hakket bedre.

Venstreback: Enda Stevens (Sheffield United)
28 år gamle Enda Stevens har hatt en interessant karriere så langt. Han startet i irsk fotball før han ble hentet til Aston Villa tilbake i 2012. Etter flere låneopphold i League One og League Two ble han hentet permanent av Portsmouth som da var i League Two tilbake i 2015. Siden den gang har det bare gått oppover for Stevens. Den offensive vingbacken har vært et av Sheffield Uniteds farligste angrepsvåpen denne sesongen, samtidig som han har klart seg bra bakover på banen. Totalt ble det fire mål og seks målgivende pasninger for Stevens, samtidig som han ofte var involvert i Sheffield Uniteds scoringer uten å være sist eller nest sist på ballen. Neste sesong kan han sikre seg medlemskap i klubben til spillerne som har scoret mål i League Two, League One, Championship og Premier League.

Midtstopper: Pontus Jansson (Leeds United)
Jeg kunne likeså gjerne valgt Liam Cooper, men jeg holder svenske Pontus Jansson hakket foran sin stopperkollega. Jansson og Cooper har vært viktige bidragsytere i Leeds Uniteds opprykkskamp. Måten de har forsvart seg på har vært en fryd å se på. Jansson er knallhard i duellene, kaster seg alltid hardt inn i taklingene og liker å fyre opp supporterne. Helt på tampen av sesongen kunne Marcelo Bielsa fortelle at han syntes Jansson hadde vært lagets beste spiller i serien denne sesongen.

Midtstopper: Jack O`Connell (Sheffield United)
I likhet med hos Leeds United er det også hos Sheffield United flere å velge mellom på stopperplass. John Egan og Chris Basham har begge vært meget bra, men i mine øyne har Jack O`Connell vært hakket bedre. Den sterke midtstopperen har vært en murvegg bakover på banen, samtidig som han hele tiden er med fremover i angrep grunnet Sheffield Uniteds noe spesielle spillestil. Dette gjør at O`Connell blant annet har scoret tre mål og har hatt tre målgivende pasninger denne sesongen. Det blir interessant å se 25-åringen mot bedre angrepsspillere i Premier League til høsten.

Midtbanespiller: Pablo Hernandez (Leeds United)
Marcelo Bielsa trakk frem Pontus Jansson som Leeds Uniteds beste spiller denne sesongen, men i mine øyne er det Pablo Hernandez som fortjener den tittelen. Spanjolen har vært i en egen klasse på Elland Road denne sesongen, og har tidvis sett ut som en trollmann med ballen. Hernandez har nå blitt 34 år gammel, og det er bra for Leeds United. Hadde han vært yngre ville han nemlig vært aktuell for de største klubbene i fotballverden. Denne sesongen ble det tolv mål og tolv målgivende pasninger for Hernandez i serien.

Midtbanespiller: Jack Grealish (Aston Villa)
Championships beste spiller heter Jack Grealish. Han gikk glipp av flere måneder denne sesongen, men når han har vært på banen har han levert prestasjoner fra øverste hylle. Han er selve limet i Aston Villa-laget og er på ønskelisten til flere av de største klubbene i England. Siden han returnerte fra skade i mars har han fått spille med kapteinsbindet på armen for favorittklubben. Ti av de tolv siste kampene han har spilt har endt med seier, og han skal ha mye av æren for det.

Midtbanespiller: Oliver Norwood (Sheffield United)
I vår sikret Oliver Norwood seg sitt tredje strake opprykk fra Championship. Først med Brighton & Hove Albion, deretter med Fulham og nå sist med Sheffield United. Han har ikke fått prøve seg i Premier League med de to førstnevnte klubbene, men Sheffield United-manager Chris Wilder har lovet at Norwood skal få spille på øverste nivå til høsten. Norwood har vært en av de viktigste spillerne for Sheffield United med sin presise pasningsfot. Han har vært livsfarlig på dødballer, samtidig som han har diktert spillet fra sin posisjon midt på banen. Totalt ble det tre mål og åtte målgivende pasninger for Norwood denne sesongen.

Ving: Emi Buendia (Norwich City)
I fjor sommer hentet Norwich City en forholdsvis ukjent argentiner fra spansk fotball. Navnet hans var Emi Buendia, og det var nok bare en håndfull personer i England som hadde hørt om han fra før av. Nå er han en kjent skikkelse for alle som følger Championship tett. Med sine utrolige tekniske ferdigheter er han et fryd for øyet når han spiller, og det er flere backer som har måttet ta reisesyketabletter etter å ha møtt Buendia denne sesongen. Åtte mål og tolv målgivende pasninger ble det i hans første sesong i engelsk fotball, og jeg tror Buendia vil ha få problemer med å takle overgangen til Premier League i høst. Både Buendia og Bowen har spilt på høyrevingen denne sesongen, men de får veksle mellom de to vingplassene på mitt lag.

Ving: Jarrod Bowen (Hull City)
Tilbake i 2014 ble Jarrod Bowen hentet fra lavere divisjoner. Nå har han blitt 22 år gammel og har virkelig slått gjennom på dette nivået. Bowen presenterte seg for alvor forrige sesong da han scoret 14 mål, men denne sesongen har han løftet spillet sitt til et helt nytt nivå. Hull-vingen var involvert i det meste fremover på banen og scoret hele 22 mål fra sin posisjon ute på vingen. Flere Premier League-klubber sirkler nå rundt Hull-spilleren, og det er vanskelig å se for seg at han kommer til å fortsette i Championship til høsten. Både Bowen og Buendia har spilt på høyrevingen denne sesongen, men de får veksle mellom de to vingplassene på mitt lag.

Spiss: Teemu Pukki (Norwich City)
Da Norwich City hentet Teemu Pukki fra dansk fotball i fjor sommer var det nok ingen som trodde at han kom til å bli både toppscorer og årets spiller i Championship denne sesongen. Slik skulle det likevel gå. Den aggressive spissen er livsfarlig i bakrom og enorm som førsteforsvarer. Han passer som hånd i hanske i Norwichs spillestil og endte til slutt opp med 29 scoringer i sin debutsesong i Championship. I tillegg hadde finnen ni målgivende pasninger. Med tanke på at Pukki kom gratis til Norwich må man vel kunne omtale det som tidenes signering i Championship. Han er selvsagt selvskreven på sesongens lag.

About The Author

Leave a Reply