Det begynner å dra seg til i kampen om de viktige playoff-plassene som gir kvalifiseringsspill etter siste serierunde. Flere lag har meldt seg på i kampen, og nå er det store spørsmålet hvem som klarer treffe med formen, i tillegg til hvem som har det enkleste kampprogrammet. Gjennom denne lille guiden kan dere se hvordan situasjonen er i øyeblikket, og kampprogrammene til de forskjellige lagene. 

 Skrevet av: Eirik Aase

Situasjonen nå
Foran den 43.serierunden er det tretten lag i Championship som potensielt kan havne på playoff, men hvis man ser litt nærmere på situasjonen, er det litt færre lag det står mellom. Derby County og Queens Park Rangers på 3. og 4.plass har i skrivende stund en bitteliten sjanse til å ta igjen Burnley på tabellen, men det må et lite mirakel til for at det skal skje. Ned til 7.plass har de henholdsvis elleve og ni poengs luke, og med bare fire serierunder igjen, sier det seg selv at det blir kvalifiseringsspill på både The Rams og The Hoops. På 5.plass finner vi Wigan Athletic, og de vil mest sannsynlig kapre en plass de også. De ligger nå bare tre poeng foran 7.plass, men har en kamp mindre spilt. Grunnet litt dårlig form i det siste, kan man likevel ikke være sikre på at Wigan havner blant topp seks, og derfor vil de også bli tatt med i vurderingen her. Fra Reading som for øyeblikket ligger på 6.plass, og ned til AFC Bournemouth på 9.plass skiller det bare to poeng, og man kan heller ikke avskrive Blackburn Rovers på 10.plass som er fire poeng bak The Royals. Ettersom alt kan skje i fotball vil også Nottingham Forest (fem poeng bak), Middlesbrough (seks poeng bak) og Watford (syv poeng bak) også bli tatt med, men i skrivende stund ser det ikke ut som om de har sjanse til å nå helt opp.

Hvor mange poeng må man ha?
De siste sesongene har det variert en del hvor mange poeng man trenger for å oppnå en kvalifiseringsplass ved sesongslutt. Jeg har sett nærmere på de ti siste sesongene for å prøve å bli litt lurere. Den høyeste poengsummen et lag som havnet på 6.plass i løpet av de ti siste sesongene har fått, er 75 poeng. Fire lag har havnet på 6.plass med 75 poeng. Den laveste poengsummen et lag har karret til seg en 6.plass med, fant sted forrige sesong. Da klarte Leicester City snike til seg en plass med 68 poeng. Det er bare ett poeng mer enn hva Wigan Athletic har nå med fem kamper igjen å spille. I gjennomsnitt har lagene som har havnet på 6.plass de siste ti sesongene hatt 72,8 poeng.

2003/04: Crystal Palace 73 poeng
2004/05: West ham 73 poeng
2005/06: Crystal Palace 75 poeng
2006/07: Southampton 75 poeng
2007/08: Watford 70 poeng
2008/09: Preston North End 74 poeng
2009/10: Blackpool 70 poeng
2010/11: Nottingham Forest 75 poeng
2011/12: Cardiff City 75 poeng
2012/13: Leicester City 68 poeng
______________________________________________________________________________________________________________

Tabellen foran 43.serierunde:

5.plass: Wigan Athletic 67 poeng (+14) (Har en kamp mindre spilt enn de andre lagene)
6.plass: Reading 64 poeng (+13)
7.plass: Brighton & Hove Albion 64 poeng (+12)
8.plass: Ipswich Town 64 poeng (+8)
9.plass AFC Bournemouth 62 poeng (+1)
10.plass: Blackburn Rovers 60 poeng (+3)
11.plass: Nottingham Forest 59 poeng (+4)
12.plass: Middlesbrough 58 poeng (+10)
13.plass: Watford 57 poeng (+16) (Har en kamp mindre spilt enn de andre lagene)

______________________________________________________________________________________________________________

Wigan Athletic

The Latics har vært i fantastisk form helt siden Uwe Rösler tok over som sjef tilbake i desember, og vil utvilsomt være en av favorittene til å rykke opp via playoff hvis de klarer havne blant de seks beste. Dette på grunn av deres gode erfaringer fra cupspill de siste sesongene, samtidig som Wembley nærmest har blitt en hjemmebane for dem. I løpet av det siste året har de spilt fire kamper på Wembley, noe de fleste supportere bare kan drømme om. I forrige ligakamp tapte de 1-0 hjemme mot Millwall, og det var deres første tap på eget gress under Uwe Röslers ledelse. Dette var bare noen dager før de skulle møte Arsenal i FA Cupen, så det spørs om ikke hadde litt å si. På de ti siste kampene i ligaen har Wigan 5-3-2, men bare en av de fem siste ligakampene har endt med seier. Formen er ikke helt optimal med andre ord.

Kampprogram:
Reading (Hjemme)
Burnley (Borte)
Blackpool (Hjemme)
Birmingham City (Borte)
Blackburn Rovers (Hjemme)

______________________________________________________________________________________________________________

Reading

Hele sesongen har jeg sittet med følelsen av at Reading ikke helt får ut det potensialet som laget innehar. Jeg forventet et bedre og mer underholdene angrepsspill, enn det man har blitt servert. Den følelsen deler jeg nok med en del av Reading-fansen, for gjennom hele sesongen har man kunnet lese kritiske innlegg mot Nigel Adkins på diverse debattforum. Til tross for det har de alltid vært tilstede i toppen av tabellen, og for øyeblikket innehar de den viktige 6.plassen. Formen er ikke optimal hos The Royals heller, og bare tre av de ti siste kampene har endt med seier. Hjemme på Madejski Stadium har de plutselig glemt hvordan man vinner, og har nå syv strake uten seier på eget gress. På bortebane er situasjonene en litt annen, og før tapet mot AFC Bournemouth forrige uke, hadde de seks kamper på rad uten tap på fremmed gress, hvorav hele fem av de hadde endt med seier.

Kampprogram:
Wigan Athletic (Borte)
Middlesbrough (Hjemme)
Doncaster Rovers (Borte)
Burnley (Hjemme)

______________________________________________________________________________________________________________

Brighton & Hove Albion

Oscar Garcia har innført en herlig spillestil, med stor fokus på å holde ballen i laget i ren “Tiki-Taka”-stil. Det er ikke så rart med tanke på at han har blitt oppfostret i La Masia (Juniorakademiet til FC Barcelona). Det har vært artig å se på Brighton trille ball, og deres spillestil har ført til at motstanderen ikke kommer så lett til sjanser mot The Seagulls. Derfor er det ikke overraskende at Brighton har sluppet inn nest færrest mål denne sesongen. Problemet til Brighton denne sesongen, og det som har gjort at de ikke har klart å ta det ekstra steget opp, er etter min mening et litt for planløst angrepspill. Det stopper ofte opp når laget kommer seg frem til den siste tredjedelen av banen, og der Barcelona har enkeltspillere som kan finne på det mest fantastiske, har Brighton hatt skader på de mest sentrale spillerne. Hvis Garcia klarer gjøre noe med det problemet, har Brighton-fansen mye spennende å se frem til. De var i elendig form i slutten av mars hvor de gikk fem kamper på rad uten seier, men nå har de vunnet to strake kamper. Kanskje er formen akkurat der den skal være?

Kampprogram:
Huddersfield Town (Borte)
Blackpool (Hjemme)
Yeovil Town (Hjemme)
Nottingham Forest (Borte)

______________________________________________________________________________________________________________

Ipswich Town

Allerede før sesongstart var jeg overbevist om at Ipswich Town kunne finne på mye rart denne sesongen med Mick McCarthy i managerstolen. Han er en ringrev som vet akkurat hva som trengs for å rykke opp fra denne ligaen. De spiller ikke noen spesielt pen fotball, men de gjør det de må gjøre for å havne så høyt som mulig på tabellen. Nettopp dette fikk McCarthy litt kritikk for tidligere i sesongen, noe jeg synes er veldig dumt. Det handler nemlig om å vinne fotballkamper, ikke spille den flotteste fotballen, noe enkelte ikke alltid ser ut til å forstå. Mot slutten av sesongen fikk de toppscorer David McGoldrick skadet, men det ser ikke ut til å ha hemmet de noe særlig. Det overrasket meg en del, ettersom jeg trodde de ville være mer avhengig av han. Ipswich har nå vunnet seks av sine ti siste kamper, og på de seks siste kampene har de solide 4-1-1. Det blir interessant å se om de kan opprettholde den formen ut sesongen.

Kampprogram:
Watford (Borte)
AFC Bournemouth (Hjemme)
Burnley (Borte)
Sheffield Wednesday (Hjemme)

______________________________________________________________________________________________________________

AFC Bournemouth

Eddie Howe uttalte tilbake i februar at han ikke så noen grunn til at hans lag kunne avslutte sesongen på samme måte som Bolton Wanderers avsluttet forrige sesong. Mange ga bare litt halvstygge blikk tilbake, og noen flirte litt, deriblant meg. Bournemouth hadde nemlig hatt noen veldig ustabile periode i løpet av sesongen, og de kunne gå fra stortap den ene helgen, til å slå et topplag den neste. Det var lite som tydet på at The Cherries kom til å være stabilt gode ut sesongen, men det har de faktisk fått til. De har nå bare tapt en av sine elleve siste kamper, og på de seks siste kampene har de fantastiske 5-1-0. Klarer de holde oppe den formen ut sesongen, vil de mest sannsynlig spille kvalifisering i mai. Tenk hvis Eddie Howe klarer lede guttene fra sørkysten opp til Premier League. Det ville vært det vi kaller et eventyr. For min egen del ville det vært ekstra kjekt, ettersom jeg tidlig i mars fikk satt et spill på Bournemouth til å klare kvalifiseringsplass til 17 i odds.

Kampprogram:
Sheffield Wednesday (Hjemme)
Ipswich Town (Borte)
Nottingham Forest (Hjemme)
Millwall (Borte)

______________________________________________________________________________________________________________

Blackburn Rovers

Manager Gary Bowyer har gjort store utskiftninger denne sesongen, og flere godt betalte, men underpresterende fotballspillere har måttet forlate Ewood Park, imens unge britiske spillere har blitt hentet inn. Ben Marshall og Tom Cairney er to gode eksempler på det, og spesielt sistnevnte har vært en åpenbaring for Lancashire-klubben. Nå i vår har Rudy Gestede og Craig Conway stjålet de fleste overskrifter, og begge ble hentet for en slikk og ingenting. Lagets toppscorer Jordan Rhodes kostet betydelig mer, og han leverer fortsatt mål på løpende bånd. Rovers har vært veldig ustabile i løpet av sesongen, men nå mot slutten har de fått opp dampen. I skrivende stund har de åtte kamper på rad uten tap, og kampprogrammet er ikke avskremmende. Derfor kan man ikke avskrive Rovers til tross for at de ligger fire poeng bak.

Kampprogram:
Yeovil Town (Hjemme)
Birmingham City (Borte)
Charlton Athletic (Borte)
Wigan Athletic (Hjemme)

______________________________________________________________________________________________________________

Nottingham Forest

Billy Davies gjorde en flott jobb med Nottingham Forest i litt over en halv sesong, før alt gikk i utforbakke. Hans lite karismatiske lederstil ga han heller ingen fordeler når det først buttet i mot, og det var ikke overraskende at han måtte forlate sjefsstolen på City Ground i slutten av mars. Ganske merkelig med tanke på hvor ekstremt gode de var i en periode tilbake i januar. På den tiden feide de til side de fleste lag de møtte på, men nå har de selv blitt en kasteball for de andre lagene. Foran helgens runde har de hele tolv kamper på rad i ligaen uten seier. Det skal sies at Forest har vært utrolig uheldige med skader gjennom hele sesongen, og det hadde vært meget interessant å sett hvor de hadde vært på tabellen hvis alle hadde klart å holde seg skadefrie. Spillere begynner å komme tilbake igjen fra skade nå mot slutten av sesongen, men det spørs om det ikke er for sent for skogvokterne nå.

Kampprogram:
Birmingham City (Hjemme)
Leeds United (Borte)
AFC Bournemouth (Borte)
Brighton & Hove Albion (Hjemme)

______________________________________________________________________________________________________________

Middlesbrough

Tony Mowbray måtte forlate jobben som Boro-sjef i høst, og det var utvilsomt en bra avgjørelse. Det var ingen fremgang med han i sjefsstolen, til tross for en del positive takter i starten av forrige sesong. Aitor Karanka har kommet inn som sjef, og det har gitt litt diverse oppturer og nedturer. De har blitt svært solide bakover på banen, og slipper knapt inn mål, men fremover på banen har de lenge sett helt planløse ut. Etablert angrepsspill har nesten vært et fremmedord til tider, imens de har vært dødelig effektive på kontringer. Hvis Karanka får orden på angrepspillet over ferien, ser jeg ikke bort fra at Boro kan finne på mye rart neste sesong, og de vil isåfall være et lag de andre bør frykte. Denne sesongen ser ut til å være over for Boro sin del, men de har fortsatt en liten mulighet. Med seks poeng opp til 6.plass må de både vinne samtlige resterende kamper, samtidig som de andre lagene foran på tabellen må gå på trynet. Det kommer ikke til å skje, men Boro-fansen har selvsagt lov til å drømme. De har tross alt fire strake seire, og et meget behagelig kampprogam igjen.

Kampprogram:
Millwall (Hjemme)
Reading (Borte)
Barnsley (Hjemme)
Yeovil Town (Borte)

______________________________________________________________________________________________________________

Watford

The Hornets var en av mine største favoritter til å rykke opp foran sesongen, men Gianfranco Zola skuffet stort. Han klarte ikke leve opp til forrige sesong, og det fantastisk angrepspillet som jeg ble forelsket i forrige sesong, ga lite å juble for denne sesongen. Etter at prestasjonene ble verre og verre jo senere på høsten vi kom, var det ingen overraskelse at han til slutt måtte gi seg som sjef på Vicarage Road. Inn kom Beppe Sannino, og det ser ut til å ha vært en fin match. Han har fått mer orden på det defensive spillet, men de er fortsatt en stor trussel fremover på banen. Det gir litt mer balanse enn forrige sesong, men nå sliter de mer på bortebane enn de gjorde under Zola. De har med andre ord blitt litt mer normale, hvis det går an å si. I skrivende stund har de syv poeng opp til 6.plass, og det skal de ikke kunne klare hente inn. Formen er det ingenting å si på, og de har fem kamper på rad i ligaen uten tap. Det som derimot taler for Hornets er at de har en hengekamp til gode mot Charlton Athletic. Derfor kan man ikke helt avskrive gultrøyene fra London, til tross for at de har et fryktelig tøft kampprogram.

Kampprogram:
Ipswich Town (Hjemme)
Queens Park Rangers (Borte)
Derby County (Borte)
Charlton Athletic (Borte)
Huddersfield Town (Hjemme)

______________________________________________________________________________________________________________

Min vurdering

Det å prøve å forutse hvordan ting ender når det gjenstår fire serierunder, er nesten som å spille bingo. Hver eneste kamp lever sitt eget liv, og overraskelsene kommer der du minst venter det. Jeg gir det likevel et forsøk, ut fra formen lagene er i nå, samt det kampprogrammet som gjenstår. For å gjøre det litt enklere vil jeg først eliminere de lagene jeg ikke tror vil klare 6.plassen. Watford har en kamp mindre spilt enn de andre lagene, men kampprogrammet er tøft. De må mest sannsynlig vinne minst fire av de fem siste kampene for muligens ha en sjanse til å ta 6.plassen, og det klarer jeg ikke se hvordan de skal klare. Middlesbrough er i fantastisk form og har fire strake seire, men opprykk blir det ikke i år. Selv med seier i samtlige av de fire siste rundene, vil de mest sannsynlig ikke ha nok poeng til å havne på 6.plassen, dermed kan man avskrive de. Nottingham Forest sin elendige form er nesten nok til å avskrive de, men man sitter med følelsen av at det snart må løsne for Gary Brazil og hans spillere. Problemet for Forest er det samme som Boro, at det ikke gjenstår nok kamper til å lykkes. Selv med fire strake seire spørs det om de ville klart kvalifiseringsplass, og når man i tillegg avslutter sesongen med kamper mot både AFC Bournemouth og Brighton & Hove Albion, tviler jeg på at de kommer til å ta fire strake seire. Blackburn Rovers er i flott form, og har nå åtte strake kamper uten tap. Kampprogrammet er meget behagelig, og de bør ha gode muligheter til å kunne vinne i samtlige av de resterende kampene. Problemet er dog at de må vinne minst tre av de fire gjenstående kampene, og jeg klarer ikke helt se Rovers gjøre det. De spiller litt for ofte uavgjort, og jeg blir ikke overrasket om en av disse kampene ender med tap. Til tross for de negative tankene, tror jeg Lancashire-klubben vil komme farlig nær en 6.plass ved sesongslutt. Wigan Athletic ligger veldig fint plassert på tabellen, og har også en kamp mindre spilt enn de andre lagene rundt på tabellen. Wigan trenger nok ikke mer enn maks to seire på de fem siste kampene for å fikse en kvalifiseringsplass, og det er jeg overbevist om at de klarer. Jeg tror de tar 5.plassen på tabellen. Det store spørsmålet da, er hvilket lag av Reading, Brighton & Hove Albion, Ipswich Town og AFC Bournemouth som tar den viktige 6.plassen. Jeg tror AFC Bournemouth og Ipswich Town begge vil plukke opp syv poeng, og ende opp på henholdsvis 71 og 69 poeng, imens Reading vil havne midt mellom disse lagene på 70 poeng. Laget som sikrer seg 6.plassen til slutt blir Brighton & Hove Albion. De har det enkleste kampprogrammet i mine øyne, og har vist meget spennende takter i de to siste kampene.

Det eneste som er sikkert, er at jeg mest sannsynligvis ikke får rett i min vurdering. Det er noe av sjarmen med denne ligaen, og spesielt den intense kampen om play-off. Nå har dere ihvertfall fått et innblikk i mine tanker vedrørende sesongavslutning, og det hadde vært interessant å vite hvem du tror stikker av med 5. og 6.plassen i årets Championship?

About The Author

5 Responses

 1. Sindre Eliassen

  Jeg er enig med deg her. Reading okkuperer 6. plassen, men jeg tror det er Brighton vi må passe oss for.

 2. Espen B. Risanger

  Enig i at Brighton mest sannsynlig havner på kvalifiseringsplass, og jeg tror også de vil passere Wigan. Ser ikke for meg at Wigan kommer til å vinne så mange flere kamper denne sesongen, de bør kikke seg bekymret over skulderen, spesielt med tanke på Reading og Bournemouth. De har hatt en lang sesong med cupeventyr både i FA-cupen og ute i Europa, og den slitasjen tror jeg har begynt å melde seg nå i sesonginnspurten.

  Personlig krysser jeg fingrene for at Blackburn klemmer til med 12 poeng og sjetteplass.

 3. Halvard Henry Bergum

  Er det noen som tar det så er det Wigan. Hvorfor? De har det ingen i Championship har. Det blir nok en superfinale mellom Wigan og QPR på Wembley i mai 🙂

Leave a Reply