Det ser ut som David Hockaday blir ny hovedtrener hos Leeds United. Han er et ukjent navn for de fleste, og her kan du lære litt om hvem han faktisk er. 

 


Skrevet av: Eirik Aase

Helt siden Massimo Cellino tok over som sjef på Elland Road har det ligget i kortene at Brian McDermott ikke kom til å fortsette som sjef på Elland Road etter denne sesongen. At han fikk sitte helt til sesongslutt var overraskende nok for min egen del. Etter at McDermott forsvant ut portene hos Yorkshire-klubben har Cellino gitt klar beskjed om at han kom til gjøre en liten omstrukturering utenfor banen. Istedenfor å bruke den britiske modellen med en manager som styrer alt fra overganger, gnagsår til taktikk, har han valgt å innføre en modell som er helt vanlig i Italia, hvor man har en sportsdirektør som styrer det meste som gjelder overganger, kontrakter og mye mer, i tillegg til en hovedtrener som tar seg av trening, taktikk osv. Hovedtreneren skal lede laget fra benken, og er den som kommer til å få mest fokus i media. I denne rollen ga Cellino tidlig uttrykk for at han ønsket en britisk trener, og folk som Chris Hughton og Gary McAllister ble tidlig linket til klubben. Etterhvert seilet Readings akademisjef Eamonn Dolan frem som favoritt til jobben, men Cellino skal visstnok ha blitt overrasket over hvor høyt verdsatt han var hos Reading. Etter mye spekulasjoner rundt Dolan, kom det klare beskjeder på tirsdag kveld om at Dave Hockaday ser ut til å ha sikret seg jobben som hovedtrener på Elland Road. Mange har nok allerede klødd seg godt i håret og lurt veldig på hvem denne Hockaday faktisk er, og derfor skal du her få en kort presentasjon om mannen som skal lede The Peacocks fra sidelinjen den kommende sesongen.

Etter ungdomsfotball hos den lille klubben Billingham Synthonia gikk turen til Blackpool i 1975 for den 17-år gamle Dave Hockaday. The Seasiders lå da i Second Division, som var det nest øverste nivået i England på den tiden. Der spilte han i åtte sesonger, og på den tiden fulgte han The Tangerines ned til Fourth Division, før han forlot klubben til fordel for divisjonsrival Swindon Town. Der tok han turen opp til Second Division igjen etter to opprykk med The Robins, og det kunne faktisk ha blitt opprykk til øverste divisjon også hadde det ikke vært for rot utenfor banen. De vant nemlig play-off finalen mot Sunderland i 1989/90-sesongen, men ble etterhvert fratatt opprykket på grunn av økonomiske problemer. Han forlot klubben foran den kommende sesongen for £50k, og hans neste destinasjon var Hull City. Da hadde han allerede spilt over tre hundre kamper for The Robins, og det ble nedrykk for Hockaday i hans første sesong hos The Tigers. Mot tampen av karrieren gikk turen til Stoke City på lån, før han gikk permanent til Shrewsbury Town. I 1995 tok han turen ut av ligasystemet for å spille for Cirencester Town, og det var nok her trenerinstinktet i Hockaby for alvor kom til syne.

Han startet et fotballakademi i Cirencester, som heter The Cirencester Football Academy. Dette akademiet ble etterhvert godt kjent i hele fotball England etter at de vant National College Championship. Hans akademi var en av de første kjente akademiene, og i ettertid har de aller fleste store klubber på balløya blitt inspirert av hans akademi. Fem år etter at han startet akademiet ble han hentet til Watford for å være trener for U18-laget til The Hornets. Under hans opphold på Vicarage Road var han med på å utvikle spillere som Ashley Young, Paul Robinson og Tommy Smith. Fem år etter det igjen ble han førstelagstrener hos Watford og var da med på å lede laget til Premier League i 2005/06. Halvveis ut i første sesongen i Premier League ble han sparket da Adrian Boothroyd valgte å erstatte han med Malky Mackay. Han ble da hentet til MK Dons av Martin Allen, og ble med Allen til Leicester City etter sesongslutt. Dessverre for Allen fikk han ikke nyte Hockadays tjenester lenge, for bare noen uker senere ble han ansatt som trener for ungdomslaget til Southampton. Etter halvannet år i jobben på St Marys ble han løst fra kontrakten igjen. Han slo seg nok en gang sammen med Martin Allen som da var i Cheltenham Town, men ga seg der når klubben ansatte John Schofield som sjef.

Etter flere år som trener skulle Hockaday endelig prøve seg som manager. Forest Green Rovers trengte ny manager etter at Jim Harvey var ferdig i klubben, og Hockaday fikk jobben med å overta. I sitt første intervju som Rovers-sjef fikk han spørsmål om han hadde det som trengtes for å bli manager. Da svarte han klart og tydelig at han hadde vært manager i femten år, ettersom han hadde hatt de samme arbeidsoppgavene som en manager under hans jobber som trener for ungdomslag osv. Derfor var han ikke redd for å begi seg ut på oppgaven som sjef på The New Lawn, men dessverre ble det lite suksess fra start av. Forest Green endte faktisk på nedrykk i Conference Premier, men takket være økonomiske problemer for Salisbury City, fikk de likevel beholde plassen i ligaen. I den påfølgende sesongen var de nok en gang utrolig nær nedrykk til Conference South. Denne gangen var det en bedre målforskjell som reddet de fra nedrykk. I de to påfølgende sesongene gikk det bedre, og Forest Green endte på 10.plass i to sesonger på rad. På slutten av 2012/13-sesongen ble han linket til managerjobben hos Swindon Town etter at Paulo Di Canio forsvant fra The Robins, men han avfeide ryktene, og ga klar beskjed om at han trivdes godt hos Forest Green. Forrige sesong ble en skikkelig nedtur for Hockaday, og til tross for ligaens kanskje høyeste budsjett, tapte de syv av åtte kamper i september/oktober. Eneste utvei for klubben var å gjøre en endring på ledersiden, og klubben ble enig med Hockaday om å avslutte arbeidsforholdet i oktober. Siden den gang har det ikke skjedd noe nevneverdig i managerkarrieren til Hockaday, og hvis han nå blir ny Leeds-trener, blir det veldig interessant å se om han har det som trengs for å lede Leeds United tilbake til Premier League.

About The Author

Leave a Reply