Callum Wilson har hatt en strålende høst for Bournemouth etter overgangen fra Coventry i sommer. Nå har Lewis Grabban-erstatteren blitt belønnet med plass på Englands U21-landslag og er nominert til prisen for månedens spiller i Championship i oktober.

Skrevet av: John Ripland

 

Bournemoth manager Eddie Howe måtte i starten av juni gi slipp på sin toppscorer Lewis Grabban som endte opp hos nylig nedrykkede Norwich.Grabbans utkjøpsklausul var på 3 mill. pund og Norwich måtte nok betale et beløp som var i nærheten av dette. I tillegg fikk Bournemouth om lag 6 millioner pund etter Adam Lallanas overgang fra Southampton til Liverpool. Det var dermed penger tilgjengelig, men det var ingen som trodde det ville bli enkelt å erstatte Grabban, som scoret 22 mål for Bournemouth i 2013/14. Men om det var en mann som kunne finne en spiss, så kunne den mannen absolutt være Eddie Howe. Det unge managertalentet hentet blant annet Charlie Austin og Danny Ings til Burnley under hans korte opphold på Turf Moor. Austin gikk i fjor videre til QPR og spiller nå i Premier League hvor han er klubbens toppscorer med 5 mål på 9 kamper i sin første sesong på det øverste nivået. Danny Ings ble hentet til Burnley fra Bournemouth og hadde sitt definitive gjennombrudd i fjorårets sesong med 21 scoringer og opprykk til Premier League.

Eddie Howe fant sin nye spiss i divisjonen under. I Coventry hadde man en tøff sesong i 2013/14. For det første startet klubben med 10 minuspoeng på grunn av finansielt rot. De ble også kastet ut av eget stadion og måtte spille sine «hjemmekamper» på Northamptons hjemmebane Sixfields. Klubben hadde dermed svært frynsete forutsetninger foran sesongen og endte til slutt bare 4 poeng over trygg plass. Men om man hadde sett vekk fra minuspoengene ville dette resultert i en 9. plass. Manager Steven Pressley har ikke hatt store midler til å bygge lag med. Dermed har mange unggutter sluppet til. Dette gav noe ustabile resultater, men også noen vanvittig målrike kamper. Blant annet vant de 5-4 mot Bristol City, spilte 4-4 mot Preston North End og tapte 1-5 mot Tranmere Rovers. Til tross for en 18. plass i serien, var Coventry det laget i League One som scoret fjerde mest med 74.Blant ungguttene som spilte for Coventry var høyrebacken Cyrus Christie, som i sommer meldte overgang til Derby County. En annen var Callum Wilson.

Wilson slo igjennom i 2013/14 sesongen med 22 scoringer. Han dannet en knallsterk duo sammen med Leon Clarke i Coventry, noe som resulterte i en tredjeplass på toppscorerlisten i League One. The Cherries måtte bla opp 3 millioner pund for 22-åringen, som også var ønsket av blant annet Norwich, Wolverhampton og Brentford. Han ble født i Coventry i 1992 og har frem til i sommer spilt for The Sky Blues hele livet.

Fotballkarrieren til Callum Wilson startet relativt anonymt. Han viste tidlig prov på talent og skulle blant annet vært tatt ut U16-landslaget til England, men ble skadet like før. Wilson har nok tenkt at dette var det nærmeste han kom aldersbestemte landskamper. I Coventry fikk han sin debut så tidlig som i august 2009, da han fikk et innhopp i ligacupen mot Hartlepool, men hans debut fra start kom ikke før desember 2010, mye på grunn av skader. Wilson ble senere lånt ut til både Kettering Town og Tamworth, begge i Conference på nivå 5. I Kettering ble det bare ett mål på 17 kamper. I januar 2012 ble det han sendt på lån til Tamworth hvor skader ødela mye og det ble bare 3 kamper og null mål.

Ting så altså ikkeveldig lyst ut for Wilson da han returnerte til Coventry på slutten av sesongen i 2012. 2012/13 sesongen startet uten enorm tillit, men daværende Coventry-manager Mark Robins ble ansatt av Huddersfield i Championship og den tidligere Everton-kjempen Lee Carsley tok over ansvaret ut sesongen hos Coventry. Dette passet Wilson svært godt og selv om det bare ble 1 mål var han involvert i 11 kamper den sesongen og deriblant alle de siste 9 kampene for Coventry i League One.  Den påfølgende sommeren ble Steven Pressley ansatt og Wilson fikk tillit fra første stund. Han startet sesongen 2013/14 forrykende og på de 11 første kampene hadde han 10 scoringer. Men Wilson slapp ikke unna skader denne sesongen heller. Til tross for at han var ute i 2 måneder med en skulderskade ble det 22 mål på 37 starter og plass på årets lag. Etter skulderskaden tidlig i 2014 ble han månedens spiller for mars måned, årets spiller i Coventry av spillere og fans, klubbens toppscorer og endte opp på årets lag i League 1.

I sommer ble han altså solgt til Bournemouth hvor man håpte at han kunne score noen av målene de ville savne fra Lewis Grabban. Det har han så absolutt gjort og 11 mål på 19 kamper i liga og cup lukter det svidd av.Det har også blitt 3 assister. Han debuterte med 2 mål mot Huddersfield i ligaåpningen.  I tillegg hadde han en straffebom  mot et Huddersfield som fortsatt va r ledet av Mark Robins. Robins mistet jobben etter denne kampen. Det gode spillet har fortsatt og Wilson er ikke bare nominert som månedens spiller for oktober, han ble også kalt opp til Englands U21 tropp som skal møte Portugal og Frankrike. Wilson er egentlig for gammel, men ettersom han fylte 22 i februar 2014 kan han spille for U21-landslaget ut kvaliken.

Det er ikke uten grunn at han ble valgt til å erstatte Grabban. De to har mange av de samme ferdighetene.  Med sin fysikk og bevegelighet har Wilson stort sett plaget de fleste forsvar i Championship sålangt. På tross av en rekke på 5 kamper på rad uten scoringer har han jevnt over spilt veldig bra.I ligacupen trengte han bare 25 minutter på banen for å sikre avansement mot Premier League–laget West Bromwich.Og det skal bli spennende å se hvordan han gjøre det mot Liverpool i kvartfinalen Med seg på topp har Wilson stort sett hatt YannKermogant eller Brett Pitman. Wilson er frontmannen som jager bakrom og stresser ballfører hos motstanderen. Han scorer mål på alle mulige måter og kan skape ting helt på egenhånd, men han har gode kantspillere rundt seg som også gjør at han har scoret en del av målene etter innlegg. Han er altså god også innenfor 16-meteren. Han har uttalt at han drømmer om Premier League-spill og dersom den nåværende formen fortsetter er det ikke sikkert at han trenger å vente lenge.

The Cherries er i bra slag om dagen og topper til mange overraskelse Championship. Lørdag gjester de et annet formlag, nemlig Aitor Karankas Middlesborough. Det er første mot andreplass på Riverside stadium. Det er tv-sendt kamp på TV2 Premium 2 klokka 16:00 og det kan absolutt anbefales å sette seg ned å se dette toppoppgjøret fra Championship. Med en spiss som nok kan bli å se i Premier League om ikke alt for lenge, om det ikke blir med Bournemouth er det helt sikkert andre lag som allerede har navnet Callum Wilson på blokka.

About The Author

Leave a Reply