Klubbinfo
Lagnavn: Huddersfield Town Football Club
Kallenavn: The Terriers
Stiftet: 1908
Hjemmebane: John Smith’s Stadium (24,500)
Styreformann: Dean Hoyle
Tabellplassering i fjor: 16.plass
Tabelltips forrige sesong: 17.plass
Årets spiller forrige sesong: Jacob Butterfield

Vurdert av: Eirik Aase

Huddersfield Town kom til Championship med store forventninger tilbake i 2012, men har fortsatt til gode å trollbinde de som følger denne herlige ligaen. De siste sesongene har vært preget av spillersalg og ustabile prestasjoner, og det er lite som tyder på at det vil bli en endring på det denne sesongen.

Da The Terriers tok turen opp til Championship via play-off tilbake i 2012, var det flere som hadde troen på at de stripede kunne bli sesongens store overraskelse. De hadde gode spillere i alle ledd, og viste styrke og ambisjoner ved å hente inn den dyktige midtbanespilleren Adam Clayton fra lokalrival Leeds United. Dessverre for Huddersfield mistet de superspissen Jordan Rhodes like etter sesongstart, noe som førte til en sesong med varierende prestasjoner og en nervepirrende bunnstrid.

Et par imponerende resultater i slutten av sesongen 2011/12 sikret ny kontrakt i Championship, men dessverre for Terriers-fansen har de fortsatt i samme spor i de to påfølgende sesongene. Viktige spillere som Adam Clayton, Oliver Norwood, Jack Hunt og Lee Peltier har alle forlatt klubben, og lagets prestasjoner er irriterende ustabile.

Forrige sesong startet på meget merkelig vis for Huddersfield. Mark Robins hadde ledet laget gjennom hele sesongoppkjøringen, men etter 0-4 i sesongåpningen mot AFC Bournemouth ble han enig med klubben om å avslutte arbeidsforholdet. Etter en liten stund ble tidligere Charlton Athletic-sjef Chris Powell hentet inn som erstatter, og han fikk en bra start på managerkarrieren på John Smith´s Stadium da de gikk syv kamper på rad uten tap midt på høsten. Dessverre fikk de seg en nedtur da bare én av åtte kamper fra november til desember endte med seier.

Utover våren var det veldig vanskelig å bli klok på The Terriers. De kunne gå fra å knuse opprykkslaget Watford, til å gå på en stjernesmell på hjemmebane mot Wolverhampton Wanderers. Slike merkelige resultater fortsatte helt til siste spark på ballen, og på de tretten siste kampene vant de blå-hvite bare to ganger. Det førte til at Huddersfield endte på en 16. plass med 55 poeng. Det var to poeng mer enn den foregående sesongen, men likevel var det ikke mye fremgang å spore.

Denne sommeren ser ut til å by på litt av det samme som tidligere. Den dyktige midtbanespilleren Conor Coady forlot klubben til fordel for ligarival Wolverhampton Wanderers, og de andre nøkkelspillerne blir stadig linket bort til andre klubber. Dersom Huddersfield skal komme seg lenger opp på tabellen er de nødt til å beholde sine beste spillere, men kanskje kan de overraske denne sesongen nå som Chris Powell har fått en hel sommer til å jobbe med laget sitt.

Keeper

Alex Smithies blir nok en gang soleklart førstevalg mellom stengene på John Smith´s Stadium. Den dyktige målvakten er født og oppvokst i Huddersfield, og har vært Terriers-supporter siden han var liten gutt. Allerede da han var 10 år gammel ble han hentet til klubben, og syv år senere gikk guttedrømmen i oppfyllelse da han fikk sin førstelagsdebut borte mot Southend United. Bare ett år senere var han førstekeeper hos Huddersfield, og da han var 19 år gammel var han den eneste på førstelaget som spilte samtlige liga- og cupkamper i sesongen 2009/10.

De to påfølgende sesongene ble ødelagt en del av skader, men Smithes kjempet seg tilbake igjen. Nå har han knapt gått glipp av en eneste kamp de tre siste sesongene, og nivået i Championship har han taklet uten store problemer. Likevel må det sies at forrige sesong var en nedtur for sisteskansen. Ikke bare slapp Yorkshire-klubben inn mange mål, men flere ganger var Smithies ute på bærturer. Det er noe han bør jobbe med denne sesongen, hvis ikke kan plutselig reservekeeper Joe Murphy få muligheten.

Den tidligere Coventry City- og Scunthorpe United-målvakten fikk bare to kamper fra start forrige sesong, men rakk å få med seg en play-off kamp for Chesterfield da han ble hentet på nødlån etter sesongslutt. Murphy har hele sommeren blitt linket til flere klubber i League One, og det vil ikke overraske noen dersom han forsvinner fra klubben før vinduet stenger. I så fall er det kanskje Lloyd Allinson som får lov til å sitte på benken på førstelaget. Den unge målvakten har fått prøve seg mellom stengene for førstelaget i sommer.

Forsvar

Det er vanskelig å vite hva slags forsvarsrekke Chris Powell kommer til å sette sammen når Huddersfield sparker i gang sesongen borte mot Hull City i august. Forrige sesong varierte han mye mellom en trebackslinje og en vanlig forsvarsfirer. Det eneste som er sikkert er at Mark Hudson og Joel Lynch kommer til å få figurere som midtstoppere denne sesongen. De to hadde klart flest kamper av forsvarsspillerne forrige sesong, og det er ingenting som tilsier at de ikke kommer til å være like viktige denne sesongen.

Mark Hudson ble overraskende solgt fra Cardiff City i fjor høst, og han fant seg fort til rette i Yorkshire. Den dyktige stopperen var en av de viktigste bidragsyterne da Cardiff rykket opp til Premier League, men lite tillit og skader ødela muligheten for den 33 år gamle stopperen på øverste nivå. Joel Lynch kom til Huddersfield for tre sesonger siden, og har gjort seg bemerket for sin herlige evne til å lese spillet. Han er dyktig til å bryte av motstandernes angrep, men mangler dessverre litt når det kommer til duellspillet.

Tommy Smith vil helt klart være en viktig mann i forsvaret til Huddersfield. Den 23 år gamle forsvarsspilleren ble kåret til årets unge spiller i klubben i sesongen 2013/14, og er overraskende god med ballen i føttene, samtidig som han har ofte har vært en viktig brikke i oppbygningsfasen av angrepsspillet til Huddersfield. I vår ga han oss alle en skremmer da han etter en kollisjon med sin egen målvakt måtte forlate banen med luftambulanse. Heldigvis gikk det bra, og man vil få se mye av Smith både på høyreback og på stopperplass for The Terries denne sesongen.

Dersom Powell velger å gå for en forsvarsfirer, vil veien være åpen for nysigneringen Jason Davidson. Den australske landslagsspilleren ble hentet til West Bromwich Albion i fjor sommer, etter gode prestasjoner i VM i Brasil. Der ble det nesten ingen spilletid på venstrebacken, noe som førte til at han forlot klubben gratis i sommer. Huddersfield trengte en erstatter for Jack Robinson som returnerte til QPR etter sesongslutt, og Davidson var akkurat den de så etter. Kanskje har Yorkshire-klubben gjort et skikkelig kupp på overgangsmarkedet her.

Andre forsvarsspillere som kan være verdt å nevne er Murray Wallace, Martin Cranie, Joe Wilkinson og William Boyle. Førstnevnte fikk et aldri så lite gjennombrudd forrige sesong, og med sine 15 kamper i Championship stakk han av med prisen for årets unge spiller i klubben. Den allsidige forsvarsspileren Cranie ble hentet fra Barnsley i sommer, og har rikelig med erfaring fra Championship. 28-åringen har en haug med ungdomslandskamper for England, og vil gi god konkurranse på stopperplassen. De to sistnevnte fikk begge sine debuter på førstelaget i vår, og vil nok håpe at de kan få litt mer spilletid denne sesongen.

Midtbane

Den store variasjonen i formasjoner under Chris Powells ledelse gjør at det er vanskelig å si nøyaktig hvordan Huddersfield kommer til å spille. De kommer muligens til å ha tre sentrale midtbanespillere i en 4-3-3 eller 3-5-2 formasjon, samtidig som de også har prøvd en 4-4-2 formasjon ved enkelte anledninger. Det eneste som er sikkert er at Jacob Butterfield kommer til å spille.

Forrige sesong fikk vi endelig se Butterfield tilbake i den formen han viste med Barnsley tilbake i høsten 2012. Med sin herlige innsats, direkte spillestil og knallharde skuddfot var han den klart beste på Huddersfield forrige sesong. Butterfield er en av få som er like god med begge føttene, og endte opp med 6 mål og 8 målgivende pasninger i sin debutsesong på John Smith´s Stadium.

Butterfield vil ta plass sentralt, men ved siden av han vil Kyle Dempsey, Dean Whitehead og Jonathan Hogg kjempe om plassene. Hogg er den eneste av de tre spillerne som spilte for Huddersfield forrige sesong, men hans sesong ble ødelagt av skader og svakt spill. Whitehead er en litt lignende type som Hogg, i og med at han også er best på den defensive biten på midtbanen. Whitehead ble hentet gratis til klubben fra Middlesbrough i sommer, og startet play-off finalen mot Norwich City i mai.

Kyle Dempsey er en mer offensiv brikke på midtbanen, og har blitt hentet inn for å fylle hullet som nåværende Wolverhampton Wanderers-spiller Conor Coady etterlot seg i sommer. 19-åringen scoret 11 mål for Carlisle United i League Two forrige sesong, og ble jaktet av flere Championship-klubber før han skrev under for Huddersfield. Det negative med Dempsey for oss nordmenn, er at han gjør det vanskeligere for Sondre Tronstad å komme inn på laget. Den tidligere Start-spilleren liker godt å ha ballen i føttene, og har gjort mye bra på Huddersfields reservelag. Nordmannen har bare ett år igjen av kontrakten, og håper at dette er sesongen hvor han får sitt gjennombrudd på førstelaget.

Angrep

Huddersfield har flere spillere som kan spille i en bred rolle på midtbanen, men jeg velger å ta de med under angrepskategorien. Adam Hammill var på lån hos Rotherham United forrige sesong, men kantspilleren håper på en ny vår hos Huddersfield denne sesongen. Sean Scannell ble brukt i både defensive- og offensive roller på høyresiden forrige sesong, og vil nok spille en viktig rolle denne sesongen også. Joe Lolley ble brukt overalt føltes det som, mens Harry Bunn fikk sitt gjennombrudd på kanten. Bunn ble hentet permanent fra Manchester City i fjor sommer, og scoret 9 mål i sin debutsesong.

Nakhi Wells er en av de mest spennende spissene i Championship, og han har også blitt brukt på kanten ved enkelte anledninger. Bermuda-spissen har kjørt triangler med vettskremte forsvarsspillere i lang tid, og scoret 14 mål forrige sesong. James Vaughan tok Terriers-fansen med storm da han ankom klubben på lån for tre år siden, men siden låneoppholdet ble gjort permanent har Vaughan pådratt seg flere skader og gule kort enn scoringer. Forrige sesong var han veldig ofte skadet, og i motsetning til tidligere klarte han ikke prestere optimalt de gangene han var frisk nok til å spille. Jeg har derfor ikke spesielt store forventninger til spissen som en gang var den yngste målscoreren i Premier League, men dersom han klarer holde seg skadefri vil han selvsagt være en trussel.

Det spørs likevel om manager Chris Powell har troen på at Vaughan skal være frisk, ettersom han tidligere i sommer valgte å hente den spennende spissen Jordy Hiwula fra Manchester City. Han hadde flere klubber som viftet med sjekkheftet etter han, men valgte til slutt Huddersfield. Unggutten har i flere sesonger banket inn mål for diverse ungdomslag hos Manchester City, og forrige sesong viste han at han ikke hadde noen problem med nivået i League One da han var på utlån hos Walsall. Kanskje kan Hiwula bli årets store hit hos Huddersfield?

Sist, men ikke minst, er jeg nødt til å ta med en spiller jeg er svært glad i, men som det kan være vanskelig å bli klok på. Ishmael Miller gikk også gradene i Manchester Citys akademi, men har de siste sesongene pendlet mellom forskjellige Championship-klubber. På enkelte dager kan Miller rive i stykker ethvert forsvar med sin rå styrke og kraftige avslutninger, mens han den neste dagen kan fremstå som en amatørspiller. Han er like stabil i prestasjonene som en hjemmelaget nyttårsrakett, men kan likevel være viktig for Powell dersom han har planer om å spille en del 4-3-3 denne sesongen. Det er nemlig ingen av Huddersfields tropp som er bedre som midtspiss enn Miller.

Trener

Chris Powell er en herlig type som det er vanskelig å ikke like. Han hadde en lang og innholdsrik spillerkarriere, med blant annet over hele 700 kamper for lag som West Ham, Watford, Crystal Palace og Charlton Athletic. Hos sistnevnte spilte han over 200 kamper, og det var her han hadde høyest status blant fansen. Derfor var det hyggelig å se Powell oppnå suksess med nettopp Charlton som manager for et par sesonger siden.

Han startet sin managerkarriere med The Addicks tilbake i januar 2011, og hadde litt varierende resultater i sine første måneder på The Valley. Etter en lang sommerferie hvor han byttet ut omtrent hele laget, fikk han likevel snudd formpilen den veien han ønsket. Charlton ble bedre for hver kamp som gikk utover i sesongen 2011/12, og det var ingenting å si på at rødtrøyene ble seriemestre i League One ved sesongslutt. Powell stakk samtidig av med prisen som årets manager på tredje øverste nivå den sesongen.

I Championship var prestasjonene litt mer varierende. I den første sesongen leverte Charlton varene og endte til slutt bare tre fattige poeng fra play-off til Premier League. Dessverre skulle det bare gå én vei etterpå. The Addicks ble liggende mye i bunnen av tabellen, og i mars i fjor bestemte klubbens nye eier, Roland Duchâtelet seg for å sparke Powell.

Etter at par måneder som arbeidsledig valgte Powell å takke ja til jobben som manager for Huddersfield Town i fjor høst. Der har han som nevnt innledningsvis ikke fått det helt til å klaffe enda, men kanskje kan han få en oppsving i resultatene til høsten nå som han har fått en hel sesongoppkjøring sammen med sine spillere.

Overganger

Huddersfield Town har vært fornuftige og smarte på overgangsmarkedet denne sommeren, men har nok en gang måttet se en nøkkelspiller forlate klubben til fordel for en rivaliserende klubb. Jeg er litt usikker på om Kyle Dempsey kan fylle tomrommet som Conor Coady etterlater seg, men de andre signeringene er kloke. Jason Davidson høres ut som en god spiller å ha på backen, mens Martin Cranie gir ekstra dekning bakover på banen. Jordi Hiwula kan fort bli en hit, mens Dean Whiteheads rutine kommer godt med. Bortsett fra Coady har ikke Huddersfield mistet noen veldig viktige spillere, og sånn sett kan de være brukbart fornøyde med overgangsvinduet så langt.

Overgangsoversikt:

Inn:
Dean Whitehead (Middlesbrough)
Jason Davidson (West Brom)
Kyle Dempsey (Carlisle United)
Jordi Hiwula (Manchester City)
Martin Cranie (Barnsley)

Ut:
Anthony Gerrard (Kontrakt utløpt)
Martin Paterson(Kontrakt utløpt)
Jake Carroll (Hartlepool)
Conor Coady (Wolverhampton Wanderers)
Danny Carr (Cambridge United)
Jon Stead (Notts County)
Joe Wright (Utlånt til Accrington Stanley)

Treningskamper
11.juli: Guiseley – Huddersfield Town 1-3 (Lolley, Butterfield, Wells)
18.juli: Leyton Orient – Huddersfield Town 0-2 (Selvmål, Lolley)
21.juli: Grimsby Town – Huddersfield Town 3-1 (Smith)
25.juli: Rochdale – Huddersfield Town 4-3 (Wells x2, Scannell)
29.juli: Huddersfield Town – Deportivo
1.august: Barnsley – Huddersfield Town

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har forholdsvis gode spillere i alle posisjoner. Dette gir manager Chris Powell mulighet til å bruke flere formasjoner uten problemer.
+ De fleste spillerne på Huddersfields lag har rikelig med erfaring fra Championship.
+ Har en av Championships mest undervurderte midtbanespillere i Jacob Butterfield.

Minus:
– Alt for mange spillere som sliter med å prestere bra over tid.
– Huddersfield har variert veldig i prestasjonene over flere sesonger. Chris Powell viste lite tegn til at han kunne snu den trenden forrige sesong.
– Enkeltspillere som Nakhi Wells og Jacob Butterfield er meget bra, men resten av troppen er ikke spesielt mye bedre enn flere av sine konkurrenter. Er avhengig av at flere spillere overpresterer for at de skal kunne få en god sesong.

Vurdering:
Det er med tungt hjerte og litt nervøse tastetrykk at jeg setter Huddersfield Town helt nede på nedrykksplass. Jeg har hatt stor sans for The Terries i de siste sesongene, men jeg sitter med følelsen av at de nå er i ferd med å ta et steg tilbake. I flere sesonger har de solgt nøkkelspillere til rivaliserende klubber, og denne sommeren fortsetter de i samme spor med salget av Conor Coady. De har en bra tropp, et par gode enkeltspillere og en dyktig spiss i Nakhi Wells. Jeg tror likevel ikke det er bra nok til å kunne gi Huddersfield-fansen noe å juble for denne sesongen. Dersom James Vaughan klarer holde seg skadefri vil Huddersfield ha all mulig grunn til å motbevise tipset mitt, men hvis han etter all sannsynlighet er plaget med skader denne sesongen også, blir det et enormt press på spisskollega Wells. Det vil ikke overraske meg om Huddersfield klarer karre seg opp til en plass over streken, men jeg er nødt til å følge magefølelsen min, og den tror Huddersfield må ta den tunge turen ned til League One.

Tabelltips: 22. plass

About The Author

Leave a Reply