Klubbinfo
Lagnavn: Milton Keynes Dons Football Club
Kallenavn: The Dons
Stiftet: 2004
Hjemmebane: Stadium:mk (30,500)
Styreformann: Pete Winkelman
Tabellplassering i fjor: 2. plass i League One
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: Carl Baker

I 1993 flyttet en mann ved navn Pete Winkelman fra London til Milton Keynes. Da han var ung spilte han i band, men det gikk ikke lenge før han fant ut at det ikke var foran mikrofonen han hørte hjemme. Istedenfor valgte han å jobbe som manager for artister, og der hadde han virkelig talent. Winkelman jobbet seg raskt oppover på rangstigen, og fikk etter hvert jobbet med alt fra Journey og The Clash til Julio Iglesias og Victoria Beckham. Winkelman jobbet og tenkte på musikk hele dagene, men samtidig hadde han en annen lidenskap som han svært gjerne kunne tenkt seg å jobbe med.

Winkelman hadde i likhet med mange andre engelskmenn en stor forkjærlighet for fotball. Han hadde selv spilt fotball i ungdomstiden, men en karriere ble det aldri noe av. Dog hadde han et favorittlag som han fulgte over alt i landet. Lange borteturer var hverdagskost for Winkelman, og laget i hans hjerte var Wolverhampton Wanderers. Fotballinteressen fulgte Winkelman videre i livet, men det skulle en aldri så liten tilfeldighet til for at han endte opp med å jobbe med fotball på heltid.

Winkelmans sønn spilte fotball for Wycombe Wanderers akademi, og pappa Winkelman måtte selv kjøre sin gutt den lange veien sørover til Wycombe. Turen tok én time hver vei, og til slutt gikk han lei. Han kunne ikke forstå hvordan en storby som Milton Keynes ikke kunne ha et skikkelig fotballag. Byen var tross alt raskest voksende i hele landet, samtidig som den allerede var større enn enkelte andre byer som hadde egne fotballag på øverste nivå i England.

En syv år lang prosess ble satt i gang. Winkelman utforsket alle muligheter for å få et lag til stedet han bodde. Allerede i 1973 hadde det vært planlagt at en stadion som kunne ta 30,000 tilskuere skulle bygges der, men ingenting hadde skjedd. Han skjønte at dersom man skulle få bygget en så stor stadion måtte man ha et bra lag tilstede. Han ville ikke fått med seg andre investorer til å bruke penger på et lag som måtte startet helt på bunnen av fotballpyramiden. Han forhørte seg derfor med klubber som Luton Town, Queens Park Rangers og Barnet. Bare Luton Town var interessert, men der ble en avtale stoppet av Football League.

Samtidig slet Wimbledon kraftig økonomisk. De hadde fått seg en smell da Taylor-rapporten etter Hillsborough-ulykken ble lansert. De ble nødt til å flytte bort fra sin lille stadion på Plough Lane, og endte opp med å dele Selhurst Park med Crystal Palace. De påfølgende årene brukte Wimbledon mye mer penger enn det de kunne få inn i vanlige inntekter. Da klubben rykket ned fra Premier League i 2000 falt inntektene betraktelig. Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten pumpet inn store summer i klubben, men likevel slet klubben med å få endene til å møtes. Styreformann Charles Koppel visste noe måtte gjøres, og flytting til Milton Keynes var det klart smarteste økonomiske valget.

Winkelman hadde nå funnet sin perfekte klubb som han kunne flytte til Milton Keynes. Han møtte Charles Koppel og lanserte forslaget om en stadion som ville ta 30,000 tilskuere, samtidig som den kunne finansieres ved å selge området rundt stadion til store handlesenter som Asda og IKEA. Fra et økonomisk ståsted var planen perfekt for Koppel. Ikke bare hadde han funnet en vei ut av klubbens økonomiske problemer, han hadde også funnet en måte han kunne gi klubben enda større potensial til å kjempe i toppen av engelsk fotball. Det eneste problemet var at han ble nødt til å flytte klubben ni mil nord i landet.

For supporterne var en slik flytting det samme som å ta livet av klubben, men Charles Koppel så det ikke på den måten. Han var ikke like interessert i fotball som mange andre av sine kollegaer, og hadde et mer økonomisk rettet syn på flyttingen. Derfor var det ingen overraskelse at Koppel ble enig med Pete Winkelman om å flytte klubben, og høsten 2003 spilte Wimbledon sin første kamp på National Hockey Stadium i Milton Keynes. Ett år senere skiftet Winkelman navnet på klubben til Milton Keynes Dons Football Club, og endret samtidig både klubblogo og draktfarger.

De første sesongene som MK Dons ble ikke noen opptur for Winkelman. Etter å ha nesten rykket ned i 2005, ble nedrykket et faktum i den påfølgende sesongen. Den store oppturen kom ikke før deres nye stadion var ferdigstilt i 2007. Da ble de først mestre i League Two, før de umiddelbart ble et topplag i League One. I flere år har de vært nær opprykk til Championship, men gang på gang røk de når det gjaldt som mest. I vår ble det endelig en endring på det når de sikret seg opprykk i siste serierunde. Et opprykk som ble omtalt som den beste dagen i klubbens historie av den unge manageren Karl Robinson.

Nå gjenstår det å se om MK Dons kan få til noe på nest øverste nivå. De har helt klart fasiliteter til å etablere seg på dette nivået, og det er store planer om å bygge et fantastisk treningsanlegg. Klubben begynner også å få en viktig plass i den hurtigvoksende byen Milton Keynes, men utenfor byen vil den nok aldri bli akseptert. Alle som har et lidenskapelig forhold til fotball vil nemlig ha sympati med Wimbledon-supporterne som ble fratatt det de elsket mest, og det er noe styreformann Pete Winkelman alltid må leve med.

Keeper

Helt bakerst på banen finner vi en spiller som har hatt æren av å spille kamper for både Wimbledon og MK Dons. David Martin fikk sin debut på seniornivå hos Wimbledon tilbake i 2003, og fikk flere kamper for klubben etter den skiftet navn til MK Dons i 2004. To år senere prøvespilte han for selveste Liverpool, og imponerte nok til å sikre seg kontrakt med storklubben. Ikke overraskende fikk han likevel ikke noe spilletid for rødtrøyene i de fire sesongene han var på Anfield, og mesteparten av tiden brukte han på lån hos diverse klubber i Football League.

I 2010 returnerte han til MK Dons etter fire års fravær, og ble med det den første signeringen til nåværende sjef Karl Robinson. Martin etablerte seg raskt som førstevalg mellom stengene, og det har han vært helt frem til nå. Bare lagkamerat Dean Lewington har spilt flere kamper for hvittrøyene, og du kan vel si at Martin er en aldri så liten klubblegende med tanke på hvor ung klubben er. Martin på sin side er også ung med sine 29 år, og er kanskje bare halvveis i sin profesjonelle karriere. Nå skal han for første gang forsøke seg på nest øverste nivå i engelsk fotball, og kanskje kan dette være et slags gjennombrudd for målvakten som har en haug med ungdomslandskamper fra England på CVen.

Bak Martin finner vi akademiproduktet Charlie Burns og den amerikanske målvakten Cody Cropper. Sistnevnte er den klart beste av de to reservene, og kom til klubben i sommer da hans kontrakt med Southampton gikk ut. Cropper er 22 år gammel og får mye skryt fra sine tidligere trenere. Han har allerede blitt tatt ut på det amerikanske landslaget ved flere anledninger, men aldri fått spilletid. Man skal ikke se bort fra at Martin kan få en tøff jobb med å få tilbake plassen på laget dersom han skulle pådra seg en skade.

Forsvar

Selv om manager Karl Robinson hele tiden holder seg oppdatert og prøver ut nye ting, er han likevel trofast til fire mann i forsvarsrekken. I den rekken er det et navn som tidlig skiller seg ut, og det er navnet til klubblegenden Dean Lewington. Han var født og oppvokst i Kingston upon Thames, og gikk derfor gradene gjennom Wimbledons akademi. Våren 2003 fikk han sin debut på førstelaget til The Dons, og i den påfølgende sesongen kom sjansene oftere og oftere. Da klubben skiftet navn til MK Dons i 2004 var Lewington fast inventar på førstelaget, og det har han vært i elleve år. Totalt har han spilt over 500 kamper for MK Dons, til tross for at han bare er 31 år gammel. I løpet av denne tiden har han vært med på å rykke opp fra League Two og League One, samtidig som han ved flere anledninger har kommet med på årets lag.

Lewington kommer til å okkupere venstrebacken på Stadium:mk denne sesongen også, og med kapteinsbindet på armen kommer han til å spille en viktig rolle nå som motstanderen er bedre enn tidligere. På motsatt back finner vi det tidligere West Ham United-talentet Jordan Spence. Spence var i West Ham fra han var 14 år til like før han fylte 24 år i fjor, og ble lenge spådd en stor karriere. Han var ofte fast inventar på ungdomslandslagene til England, og fikk sin Premier League-debut i en alder av 19 år. Etter utallige låneopphold gikk han permanent til MK Dons foran forrige sesong, og der har han gjort sine saker bra på høyrebacken. Jeg er ikke i tvil om at Spence vil takle overgangen til Championship fint.

I mditforsvaret finner vi Anthony Kay og Kyle McFadzean. Førstnevnte har rikelig med erfaring fra Football League etter opphold hos Barnsley, Tranmere Rovers og Huddersfield Town, men i Championship er han et forholdsvis uskrevet blad. Kay har nå rukket å bli 32 år gammel, men fortsatt viser han prov på smidighet og hurtighet med sine imponerende taklinger og blokkeringer. McFadzean er 28 år gammel og har ingen erfaring fra nest øverste nivå fra før av. Han var akademiproduktet som ikke ble funnet god nok for Sheffield United, og som har måttet jobbe seg oppover fra Conference Nord. Etter gode sesonger i Alfreton Town og Crawley Town ble han signert av MK Dons i fjor sommer, og i sin debutsesong på Stadium:mk hælsparket han seg raskt inn i fansens hjerter med sin akrobatiske scoring mot AFC Wimbledon i fjor høst.

Dersom noen av spillerne som har blitt nevnt skulle være så uheldig å pådra seg skader eller suspensjoner, vil spillere som Lee Hodson, Tom Flanagan og Joe Walsh kunne steppe inn. Hodson husker kanskje mange fra hans tid i Watford for et par sesonger siden, og han har vist før at han kan gjøre en jobb på dette nivået fra sin plass på høyrebacken. Flanagan er en høyreist midtstopper som har gått gradene i MK Dons eget akademi. Forrige sesong var han utleid til Plymouth Argyle en stund, men kanskje kan han få mer spilletid denne sesongen. Walsh ble aldri funnet god nok for Swansea, men har imponert for Crawley Town de siste sesongene. Den walisiske U21-landslagsspilleren ble hentet til klubben i sommer, men blir nok backup på venstrebacken.

Midtbane

På midtbanen har manager Karl Robinson mistet sin juvel i Dele Alli som har forlatt klubben til fordel for Tottenham Hotspur, og det blir interessant å se om noen hever seg ekstra i hans fravær. Sentralt på mitbanen er Robinson avhengig av teknisk dyktige ballbehandlere, og det er der Darren Potter kommer inn i bildet. Den tidligere Sheffield Wednesday- og Wolverhampton Wanderers-spilleren stjal ikke mange overskrifter da han spilte for sine tidligere arbeidsgivere, og det gjør han strengt tatt ikke hos MK Dons heller. Likevel er han en viktig brikke som gjør mye av den jobben som man ikke legger så godt merke til underveis i kampene.

Mark Randall er Arsenal-talentet som fortsatt sliter med å få ting til å stemme på seniornivå. Forrige sesong ble det bare ni kamper for han for MK Dons, mye grunnet svakt spill og uheldige skader. Ben Reeves er en spiller som vanligvis spiller i en mer offensiv rolle sentralt på midtbanen i en 4-2-3-1 formasjon, men som muligens kan måtte spille litt lengre bak på banen denne sesongen. Reeves ble hentet gratis til klubben fra Southampton for to år siden, og har hele tiden sett ut som om han var for god for League One. Han er involvert i det meste fremover på banen, og skaper mye problem for motstanderne med sin gode venstrefot.

Selv om det er litt tynt sentralt på midtbanen, ser det betydelig bedre ut ute på kantene. Ringreven Carl Baker spilte en viktig rolle i opprykket forrige sesong med sine ni scoringer fra sin posisjon på høyresiden. Den tidligere Coventry-spilleren har vært meget god i League One, men fikk det ikke helt til i Championship da de lyseblå spilte der for noen sesonger siden. På motsatt side var det oftest Daniel Powell man fikk se i aksjon forrige sesong, men akademiproduktet som scoret åtte mål i opprykkssesongen, kommer til å få tøffere konkurranse denne sesongen.

Dale Jennings er godt kjent for sin tid i den tyske storklubben FC Bayern, og forventningene var store da han ble hentet hjem til balløya igjen av Barnsley i 2013. Dessverre skuffet Jennings stort og ble mer kjent for sin litt for aggressive spillestil hos The Tykes, men av en eller annen grunn har Robinson valgt å gi Jennings muligheten i MK Dons denne sesongen. Jennings har likevel bare fått en ettårskontrakt, noe som tyder på at de ikke er helt sikre på om han faktisk er god nok til å forsterke laget.

Sist må en også ta med Samir Carruthers, Dean Bowditch og Cristian Benavente. Sistnevnte ble hentet til klubben i sommer fra Real Madrid, og har på en eller annen måte fått tilnavnet ”Den peruvianske Ronaldinho”. Han er nok ikke i nærheten av Ronaldinho ferdighetsmessig, men kan muligens bli en fin tilvekst grunnet sin allsidighet og uforutsigbarhet. Den tidligere Ipswich-spilleren Bowditch er best kjent for å spille helt på topp, men i MK Dons har han glitret fra både kanten og i en offensiv sentral rolle på midtbanen. Carruthers er en tidligere Aston Villa-spiller som ble hentet permanent til klubben i fjor sommer. Forrige sesong fikk han 20 kamper fra start, men det spørs om han vil spille en viktig rolle denne sesongen.

Angrep

Hvem skal score målene for MK Dons denne sesongen? Det er et vanskelig og viktig spørsmål etter at de mistet Dele Alli, samtidig som leiesoldatene Benik Afobe og Will Grigg ikke lenger er i klubben. Sammen scoret de tre spillerne 46 mål forrige sesong, og det er vanskelig å erstatte. Av spissene Karl Robinson har til rådighet i skrivende stund, er det Simon Church som fremstår som den beste. Den samme Church som bare én gang har scoret et tosifret antall mål i en sesong. Den samme Church som bare har scoret fem ligamål på de to siste sesongene. Med sin styrke og arbeidskapasitet vil nok Church gjøre en flott jobb på topp for MK Dons, men spørsmålet er om han kan finne nettmaskene ofte nok. Jeg må innrømme at jeg er veldig i tvil.

Bortsett fra Church har man også Tom Hitchcock og Kabongo Tshimanga tilgjengelige. Hitchcock ble hentet fra Queens Park Rangers i fjor sommer, og venter fortsatt på sitt gjennombrudd på seniornivå. Tshimanga er en hurtig og sterk spiss, men som dessverre ikke har vært i nærheten av det nivået som kreves i Championship. Han bøttet dog inn mål for U21-laget forrige sesong, men det vil overraske meg stort dersom unggutten vil få rikelig med spilletid denne sesongen. I skrivende stund er det liten tvil om at det mangler mye kvalitet på spissplassen hos den nyopprykkede klubben.

Trener

Med Eddie Howe og Alex Neil i Premier League denne sesongen, er det ikke farlig å utnevne MK Dons-manager Karl Robinson som den mest talentfulle og interessante manageren i Championship. Det har nå gått fem år siden han overtok stafettpinnen på Stadium:mk, og mye har skjedd med mannen som tidligere var assistent manager under Paul Ince. Robinson som ikke hadde noen proffkarriere innenfor fotballen, valgte tidlig å satse på trenerstudier. Da han var 29 år gammel var han den yngste personen som noensinne har fått UEFAs prolisens, best kjent som Europas høyeste trenerutdanning.

Før den tid jobbet Robinson som trener på akademiet til Liverpool. Der lærte han mye av flere forskjellige store fotballpersonligheter, før turen gikk videre til MK Dons. Der fikk han jobbe sammen med manager Paul Ince, og det skulle bli en lærerik tid for Robinson. Etter suksess med MK Dons ble Ince hentet til daværende Premier League-klubben Blackburn Rovers, og med seg i kofferten tok han Robinson. Dessverre ble oppholdet i Lancashire mislykket for Ince, men Robinson ble værende da Sam Allardyce ble ansatt som ny sjef.

Etter en halv sesong med Allardyce valgte Robinson å returnere til MK Dons da de hadde ansatt Ince igjen. Returen var ingen stor suksess for Ince, og etter ett år valgte han å gi seg i klubben. Veien lå da åpen for 29 år gamle Robinson, som til mange supporteres store overraskelse og frustrasjon, tok steget opp til jobben som manager. Under Robinsons ledelse har MK Dons hele tiden vært med i toppen av League One, og forrige sesong løsnet det endelig for den ferske klubben som gang på gang hadde vært nær opprykk til Championship.

Det som er mest imponerende med den unge manageren, er hans meget underholdene spillestil. Under hans ledelse har MK Dons levert fremragende og offensiv fotball, hvor høy ballbesittelse er et nøkkelord. I et intervju med det norsk fotballmagasinet Josimar kunne Robinson avsløre at hans spillestil var inspirert av Liverpool og det brasilianske landslaget fra 90-tallet. Det blir umåtelig interessant å følge Robinson i sin debutsesong i Championship, og med en god sesong vil han automatisk havne på ønskelistene til klubber i både Championship og Premier League.

Overganger

For øyeblikket fremstår MK Dons som en av de store overgangstaperne i Championship, og slik pleier det ikke være med lag som kommer opp fra League One. Deres beste spiller forrige sesong, Dele Alli, har forlatt klubben uten at man har fått inn en skikkelig erstatter. På topp har man mistet viktige Will Grigg som var på lån forrige sesong, og inn har man hentet Simon Church som er alt annet enn en målgarantist. Spillere som Dale Jennings og Cristian Benavente her utvilsomt et bra potensial, men jeg klarer ikke se for meg at noen av de skal løfte dette laget. Dersom MK Dons skal kunne gjøre det bra denne sesongen, er de nødt til å hente inn en ny spiller sentralt på midtbanen, og minst én skikkelig god spiss.

Overgangsoversikt:

Inn:
Joe Walsh (Crawley Town)
Cody Cropper (Southampton)
Dale Jennings (Barnsley)
Simon Church (Charlton Athletic)
Cristian Benavente (Real Madrid)

Ut:
George Baldock (Lån til Oxford United)
Ian McLoughlin (Kontrakt utløpt)
Will Summerfield (Kontrakt utløpt)
Danny Green (Luton Town)

Treningskamper
13.juli: St James Gate – MK Dons 0-4 (Rasulo x2, Lewington, Hitchcock)
14.juli: Limerick – MK Dons 1-1 (Lewington)
15.juli: Cabinteely – MK Dons 0-3 (Baker, Powell, Church)
18.juli: Newport Pagnell Town – MK Dons 0-6 (Carruthers x3, Hodson, Hitchcock, Bowditch)
18.juli: Buckingham Athletic – MK Dons 0-12 (Reeves x3, Church x2, Baker x2, Powell x2, Spence, Osei-Bonsu)
20.juli: Chesham United – MK Dons 2-1 (Tshimanga)
21.juli: Mansfield Town – MK Dons 1-1 (Powell)
25.juli: Barnet – MK Dons 3-1 (Church)
28.juli: MK Dons – Getafe
30.juli: Brackley Town – MK Dons
3.august: MK Dons – Chelsea XI

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Ligaens mest spennende manager i Karl Robinson
+ Har en innarbeid og imponerende spillestil som kommer til å overraske de fleste lagene i Championship
+ Har gode fasiliteter og en ambisiøs eier som ønsker at laget skal etablere seg i Championship.

Minus:
– Mistet tre spillere som til sammen scoret 46 mål forrige sesong. Har ingen utpregede målscorere som kan fylle det tomrommet.
– Veldig mange av de sentrale spillerne til MK Dons har enten dårlige erfaringer eller ingen erfaring fra Championship.
– Har ikke klart å gjøre en god jobb på sommerens overgangsmarked. Troppen virker faktisk svakere nå enn hva den gjorde forrige sesong.

Vurdering:
MK Dons kommer nok ikke til å være spesielt populære i Championship grunnet sin historie, men jeg vil likevel ikke bli overrasket dersom de kan imponere selv de mest kritiske ekspertene denne sesongen. Under Karl Robinson ledelse spiller de en herlig offensiv fotball med stort fokus på ballbesittelse. De siste sesongene har de også blitt mye bedre i gjenvinningsfasen, og de har fremstått som et mye tøffere lag enn tidligere. Nettopp dette er det som får meg til å tro at MK Dons kan gjøre det bra når de skal forsøke seg i Championship for første gang. Stallen er ikke spesielt sterk, og det er svært vanskelig å se hvem som skal score målene slik som de gjorde forrige sesong. Klarer de hente inn de riktige spillertypene før overgangsvinduet stenger, vil jeg ikke bli overrasket dersom MK Dons klarer kjempe seg til en plass på øvre halvdel av tabellen. Det har de likevel ikke klart i skrivende stund, og derfor får de en plass i bunnen av tabellen. Det sier litt om hvor jevn denne ligaen er.

Tabelltips: 21. plass

 

About The Author

Leave a Reply