Klubbinfo
Lagnavn: Bolton Wanderers Football Club
Kallenavn: The Trotters
Stiftet: 1874
Hjemmebane: Macron Stadium (28,723)
Styreformann: Phil Gartside
Tabellplassering i fjor: 18.plass
Tabelltips forrige sesong: 16. plass
Årets spiller forrige sesong: Tim Ream

Vurdert av: Eirik Aase

Første helgen i januar er det alltid FA Cup-kamper på menyen i England. Her hjemme i Norge plukket man derimot fortsatt opp rester etter fyrverkeri i gatene, mens man på en eller annen måte prøvde å få spist opp alt som var igjen av julekaker etter alle middagsselskapene i romjulen. Denne lørdags ettermiddagen i januar i år var det duket for lokaloppgjør på Macron Stadium i Greater Manchester. Bolton Wanderers fikk besøk av Wigan Athletic, og flesteparten 16 788 tilskuere hadde trosset kulden i håp om å få servert noe magi fra noen av Neil Lennons utvalgte på banen.

De fleste hadde nok kjøpt seg en kopp med noe varmt å drikke denne kalde lørdagen, men det spørs om ikke noen satte kaffen i halsen da de leste opp lagoppstillingen. Like bak ringreven Emile Heskey på topp hadde forholdsvis ukjente Zach Clough tatt plass. Den 1.70 meter høye angrepsspilleren hadde aldri tidligere spilt på førstelaget, og på klubbens hjemmeside sto han ikke en gang oppført med draktnummer.

Valget om å starte med Clough kommer nok aldri manager Neil Lennon til å angre på. Unggutten rev i stykker Wigan-forsvaret med sine herlige tekniske ferdigheter, gode driv og herlige evne til å være på riktig sted til riktig tid. Han kom til flere målsjanser, men gang på gang var tidligere Bolton-målvakt Ali Al-Habsi med på notene. Et kvarter før slutt løsnet det endelig for Clough. Liam Trotter slo en nydelig gjennombruddspasning mot en fremadstormende Clough. Unggutten rakk ikke å tenke seg om før han chippet ballen nydelig over Al-Habsi, og inn i nettmaskene.

Syv minutter senere ble Clough erstattet av selveste Eidur Gudjohnsen. Samtlige Bolton-supportere reiste seg for å hylle sin nye yndling, og de neste dagene var Cloughs navn en gjenganger både på lokale puber og skoler i Bolton-området. Han ble kåret til banens beste av de fleste medier, og i tiden fremover fikk man se at Wigan-kampen ikke bare var et blaff. Hans neste kamp kom noen uker senere da Wolverhampton Wanderers kom på besøk i serien. Etter bare 25 minutter spill hadde Clough scoret to mål, men etter han forlot banen rotet Bolton bort seieren i kampen som endte 2-2.

Det gikk lenge før Clough var en av de bedre spillerne på Boltons førstelag. Han spilte en bra kamp da Bolton Wanderers tapte 1-2 hjemme mot Liverpool i FA Cupen, men viste også en dårlig side av seg selv da han fikset straffespark på skittent vis. I begynnelsen av mars var hans navn nærmest selvskrevent på lagoppstillingen, men så skjedde det som ikke måtte skje. Like før pause i en hjemmekamp mot Reading fikk Clough seg en skikkelig trøkk. Han ble nødt til å forlate banen og senere viste det seg at han hadde fått skulderen ut av ledd.

Clough spilte ikke mer resten av sesongen, men er nå klar for en ny sesong. For første gang har han fått gjennomført en hel sesongoppkjøring som en viktig førstelagsspiller, og basert på videoklippene fra Boltons treningsleir er det liten tvil om at Clough er i form. Gutten som visstnok scoret 44 mål i sin siste sesong for U18-laget er nå klar for å ta Championship med storm, og allerede nå skal enkelte av topplagene i Premier League ha rettet blikket mot 20-åringen.

Det store spørsmålet er om hans lagkamerater kan levere på samme nivå. Forrige sesong ble ingen høydare for Bolton som endte på en 18. plass. Bare én av de ni siste kampene ga tre poeng, mens manager Neil Lennon skal ha flørtet med Leicester City da de var på managerjakt tidligere i sommer. Enkelte viktige spillere som Adam Bogdan og Matt Mills har forlatt klubben, mens Lennon har vært nødt til å holde signeringene sine så billige som mulig. Det er ikke mye som taler for en fantastisk sesong for Bolton, men i motsetning til tidligere har man ikke et voldsomt forventingspress hengende over seg. Nettopp det kan være nøkkelen til suksess for The Trotters i sesongen 2015/16.

Keeper

Det har blitt gjort store endringer bakerst på banen for Bolton Wanderers. Adam Bogdan og Andy Lonergan voktet buret i de fleste kampene forrige sesong, mens Ben Amos fikk et par kamper på lån fra Manchester United. I sommer har Bogdan blitt hentet av Liverpool, mens Lonergan har bestemt seg for å prøve lykken hos Fulham. Det førte til at Lennon måtte ut på keeperjakt, men det gikk ikke lenge før en kjenning bet på kroken. Amos hadde det såpass trivelig under sitt opphold på Macron Stadium i vår, at han hadde få problemer med å skrive under permanent for klubben. Det blir spennende å se om den tidligere Molde-spilleren kan få sitt skikkelige gjennombrudd på seniornivå denne sesongen.

Det er ingen overdrivelse å si at det gjennombruddet bør komme denne sesongen. For øyeblikket har Bolton nemlig bare den urutinerte målvakten Ross Fitzsimons som backup. Den 21 år gamle målvakten har spilt for ungdomslagene til Crystal Palace de siste sesongene, men ble hentet til Bolton i fjor sommer. På Macron Stadium har han ikke gjort seg bemerket nok til å få en egen side på Wikipedia, og det er som regel et dårlig tegn for en fotballspiller.

Forsvar

Etter Neil Lennon tok over som sjef på Macron Stadium i fjor høst har han variert en del mellom flere forskjellige formasjoner. Det har ofte virket som om 3-5-2 er den formasjonen Lennon foretrekker, noe som er litt merkelig siden de lenge har slitt med å ha gode nok spillere til å matche det systemet. Litt mer tradisjonelle formasjoner som 4-2-3-1 og 4-4-2 har også blitt brukt en del, men det er litt vanskelig å vite hva vi kommer til å få se mest av denne sesongen. Derfor har jeg valgt å heller trekke frem hvilke spillere Bolton har til rådighet i de forskjellige posisjonene.

På stopperplass har man mistet den dyktige stopperen Matt Mills i sommer. Ingen av Boltons forsvarsspillere hadde flere kamper på stopperplass enn Mills forrige sesong, og han kan bli vanskelig å erstatte. David Wheater kan fylle tomrommet dersom han blir kvitt alle skadene han har slitt med, men det virker utenkelig. Wheater har gått gradene i akademiet til Middlesbrough, og det pleier som regel være en god ting å ha på CVen. Han var med på å vinne FA Youth Cup i 2004, før han etterhvert ble en fast førstelagsspiller på Riverside Stadium. I januar 2011 ble den høyreiste stopperen hentet til Bolton, men skadene har ødelagt hans tid i Greater Manchester.

Dorian Dervite er en annen som nok kommer til å få mye spilletid på stopperplass. Han ble hentet fra Charlton Athletic i fjor sommer, og den høyreiste stopperen hadde en brukbar debutsesong i den hvite drakten. Med Mills borte vil Dervite ha gode kort på hånd i kampen om spilletid, og kan være en mann som Lennon kan stole på. Et ukjent blad som kan ødelegge for Dervite, er en midtstopper som ble hentet fra Real Madrid i sommer. Derik Osede har lang fartstid i ungdomsavdelingen til den spanske storklubben, og spilte sammen med Martin Ødegaard forrige sesong. Det blir interessant å se hvordan 22-åringen takler overgangen til engelsk fotball.

Tim Ream har blitt en viktig spiller for Bolton-fansen. Forsvarsspilleren kan spille både på stopperplass og på backene, og det var først og fremst på venstrebacken han fikk mest spilletid forrige sesong. Ream ble hentet fra New York Red Bulls i januar 2012, og var med på å rykke ned til Championship i sine første måneder i Bolton. Han har nå blitt en av de mest erfarne spillerne på Bolton, og i vår ble han kåret til årets spiller i klubben for andre år på rad. Dersom Ream får mer spilletid på stopperplass denne sesongen vil Dean Moxey kunne briljere på venstrebacken. Den tidligere Crystal Palace-spilleren gjorde sine saker greit i Premier League med Crystal Palace, og ble hentet til Bolton i fjor sommer.

I tillegg til de som har blitt nevnt er det et par unggutter som kan finne på noe sprell denne sesongen i forsvarsrekken til Bolton. Oscar Threlkeld ble en del kjent med forrige sesong, og han har nok planer om å spille mer enn de seks kampene han fikk i sesongen 2014/15. Hayden White fikk litt spilletid i fjor høst før han ble sendt på lån til Carlisle United, Bury og Notts County. Andy Kellett er en annen spennende spiller som var på lån hos selveste Manchester United i vår. Kellett skal visstnok ha trodd at manager Neil Lennon tullet med han da han nevnte interessen fra Manchester United. Kanskje kan låneoppholdet hos de røde djevlene ha gitt Kellett det han trenger for å slå igjennom på førstelaget til Bolton denne sesongen.

Midtbane

På midtbanen er det spesielt én spiller man skal se opp for denne sesongen. Darren Pratley skrev under på en ny kontrakt med klubben etter sesongslutt, og har i sommer blitt utnevnt som ny kaptein. Med sin styrke og gode innsats er han en viktig mann å ha på laget, mens han fremover på banen alltid har vist en målfarlig side av seg selv. I sommer har han sett frisk ut, og det virker som om kapteinsbindet har gitt han et lite løft. Pratley gikk glipp av en del av forrige sesong på grunn av skade, og hans fravær var ikke vanskelig å legge merke til. Jeg tror Pratley vil være en veldig viktig spiller for Bolton denne sesongen.

Neil Danns var en sentral skikkelse på midtbanen til Bolton i sesongen 2014/15, og vil nok få mye spilletid denne sesongen også. Den allsidige spilleren har nå blitt 32 år gammel, og hans erfaring og rutine vil komme godt med for Neil Lennon. Danns kan likevel få tøff konkurranse av Mark Davies dersom han plutselig skulle klare holde seg skadefri. Davies har vært i Bolton siden 2009, og var en av lagets bedre spillere da de var i Premier League. Dessverre har skadene ødelagt alt for mye for Davies de siste sesongene, for uten skadene er jeg sikker på at Davies kunne forsvart en plass på et lag i Premier League.

Josh Vela er et navn Bolton-supporterne har snakket mye om i flere år nå. Den 21 år gamle Salford-gutten kan spille både på backen og sentralt på midtbanen. Forrige sesong fikk han sin første skikkelige sesong på førstelaget, og jeg tror han vil ta enda større steg denne sesongen. Med herlig ro og imponerende ballkontroll har Vela havnet på ønskelister til flere storklubber, men nå er målet hans å etablere seg på Boltons førstelag. Det samme målet har også ungguttene Tom Walker og Jordan Lussey. Sistnevnte ble hentet fra Liverpool i sommer, og har fortsatt til gode å debutere på seniornivå.

Liam Trotter ble hentet permanent til klubben i fjor sommer, men har ikke vært den åpenbaringen som Bolton-fansen håpet på. Den tidligere Millwall-spilleren fikk ikke mange kamper forrige sesong, og de gangene han var på banen, var det sjeldent imponerende. Medo Kamara så brukbar ut før, men ser ut til å være ferdig i klubben. Jay Spearing ble leid ut til lokalrival Blackburn Rovers i vår, men har nå returnert til klubben. Det blir interessant å se om han kan få til noe denne sesongen, til tross for at han ikke ser ut til å ha noen høy stjerne hos manager Neil Lennon.

Kantspillere er det ikke mange av i troppen til Bolton, men Liam Feeney og Max Clayton er unntakene. Feeney kom fra Millwall i fjor sommer, og gjorde en brukbar jobb i sin første fulle sesong på Macron Stadium. Feeney kjennetegnes best for en brukbar innleggsfot og en enorm hurtighet, men kan ikke sies å være blant de bedre vingene i Championship. Clayton ble hentet fra Crewe Alexandra i fjor høst, og har lenge blitt sett på som et stort talent. Han har flere ungdomslandskamper for England, men ser ikke ut til å leve opp til forventningene man hadde til han for noen år siden.

Angrep

Dersom du tok deg tid til å lese innledningen i dette tabelltipset, har du forstått at Bolton har en aldri så liten juvel på topp. Zach Clough kan spille både i en 10er rolle på midtbanen, samt helt fremme på banen. Hans fine driv og herlige evne til å være på riktig sted til riktig tid er imponerende å se på, og jeg føler meg sikker på at han kommer til å være den heteste spilleren på overgangsmarkedet neste sommer dersom han holder seg skadefri. Bolton-fansen har i sommer startet kronerulling for å hente tidligere leiesoldat Adam Le Fondre til klubben, og når man ser alternativene de har på topp, er det strengt tatt ikke vanskelig å forstå.

I skrivende stund er det bare Gary Madine og Tom Eaves som er utpregede spisser, og sistnevnte har ikke vist noe som helst som antyder at han skal være god nok på dette nivået. Madine har i lang tid vært en forholdsvis bra spiss på Sheffield Wednesday, men de siste årene har utenomsportslig rot ødelagt mye for han. Allerede i 2010 havnet han i klammeri med lovverket da han angrep enn mann på en pub. Den gang fikk han 250 timer samfunnstjeneste i straff.

Han skulle ikke lære av den straffen, og ut på våren 2012 havnet han i nye problemer. Med noen ukers mellomrom angrep han to fotballsupportere da han var ute på byen. Den første av supporterne var en Sheffield Wednesday-supporter som spurte hvorfor Madine stirret på han, og Madine valgte å svare med neven. Den neste episoden skjedde da Madine spurte en mann om hvilket lag han heiet på. Mannen som var Sheffield United-supporter svarte Sheffield United, og nok en gang svarte Madine med vold. Dermed måtte Madine tilbringe fire måneder i fengsel.

Emile Heskey har blitt en slags kulthelt for alle som følger engelsk fotball. Den sterke spissen som ikke ser ut til å være mobil nok til å hente sin egen post, har fått flere hyllestvideoer på Youtube hvor han bommer på de mest utrolige sjanser. Midtveis i forrige sesong ble han hentet til klubben av Neil Lennon, og Heskey gjorde en fin jobb ut sesongen. 37-åringen scoret i debuten mot Blackburn Rovers, men det var for øvrig det eneste målet han scoret. I sommer har han trent videre med Bolton, til tross for at han fortsatt ikke har skrevet under på en ny kontrakt med klubben. Forhåpentligvis blir Heskey og klubben enig om en avtale før sesongen starter.

Trener

De fleste kjenner godt til Bolton-sjef Neil Lennon. Den rødhårede midtbanekrigeren spilte seg inn i mange hjerter da han var i Leicester City og Celtic, og det var i sistnevnte klubb han skulle få sin debut som manager i 2010. Lennon hadde allerede vært både førstelagstrener og reservelagstrener for Celtic etter han la opp i 2008, og da Tony Mowbray fikk sparken i mars 2010 var det Lennon som overtok som midlertidig sjef. Lennon vant samtlige av de resterende ligakampene de neste månedene, og ble etter sesongen ansatt som Celtic-sjef på permanent basis.

Under Lennons ledelse oppnådde Celtic stor suksess både i Skottland og på kontinentet. Han ledet laget sitt til ligagull i tre strake sesonger, og vant den skotske cupen ved to anledninger. I Champions League ga Lennon supporterne noen uforglemmelige opplevelser, som for eksempel da de slo Barcelona hjemme på Celtic Park høsten 2012. Etter sesongen 2013/14 ga Lennon seg som Celtic-sjef, og det er kanskje ikke så merkelig med tanke på at han blant annet hadde vunnet det meste han kunne vinne, samtidig som han blant annet hadde mottatt drapstrusler.

Mange trodde at neste stoppested for Lennon ville være Premier League, men i oktober i fjor ble Lennon ansatt som ny Bolton-sjef. Allerede i sin første kamp med Bolton fikk vi en smakebit av hva man kan forvente med Lennon ved sidelinjen. Bolton vant 1-0 over Birmingham City, men kampen huskes nok best for at Lennon ble sendt på tribunen med noen minutter igjen å spille. Resten av sesongen ble ikke noen stor opptur for Lennon, og Bolton endte til slutt på en skuffende 18. plass på tabellen. Nå har Lennon fått en hel sommer på å få laget til å fungere, og det ventes mye bedre prestasjoner fra Lennon denne sesongen.

Overganger

Med stor gjeld er det ingen overraskelse at Bolton ikke har kastet penger rundt på sommerens overgangsmarkedet. Likevel har man gjort et par interessante signeringer, som det er vanskelig å si hvordan kommer til å slå til. Ben Amos er en grei signering bakerst på banen, og er samtidig en spiller som klubben kjenner godt fra vårens låneopphold. Yvan Wassi og Jordan Lussey er uskrevne blad som sannsynligvis ikke vil utgjøre noen forskjell denne sesongen, mens Derik Osede kan være en bra signering dersom han takler overgangen til engelsk fotball bra. Gary Madine er sterk og dyktig, men ikke den typen spiss man henter inn for å kjempe i toppen av Championship. Ut har det forsvunnet svært mange spillere, og i mine øyne virker troppen svakere nå enn før sommeren. Samtidig skriver den nåværende troppen etter en skikkelig spiss, og det håper jeg er øverst på Neil Lennons handleliste.

Overgangsoversikt:

Inn:
Gary Madine (Sheffield Wednesday)
Ben Amos (Manchester United)
Yvan Wassi (Manchester City)
Jordan Lussey (Liverpool)
Derik Osede (Real Madrid)

Ut:
Luke Woodland (Kontrakt utløpt)
James Ball (Kontrakt utløpt)
Chris Lester (Kontrakt utløpt)
Georg Iliev (Kontrakt utløpt)
Keith Andrews (Kontrakt utløpt)
Eidur Gudjohnsen (SJZ Ever Bright)
Jermaine Beckford (Preston)
Ryan Sellars (Wycombe)
Matt Mills (Nottingham Forest)
Adam Bogdan (Liverpool)
Andy Lonergan (Fulham)
Alex Baptiste (Middlesbrough)
Conor Wilkinson (Lån til Barnsley)
Craig Davies (Wigan Athletic)
Sanmi Odelusi (Wigan Athletic)

Treningskamper
11.juli: Sturm Graz – Bolton Wanderers 2-1 (M Davies)
13.juli: Paderborn – Bolton Wanderers 4-1 (Madine)
17.juli: Morecambe – Bolton Wanderers 2-1 (Dobbie)
21.juli: Oldham Athletic – Bolton Wanderers 0-2 (Madine, Feeney)
24.juli: Scunthorpe United – Bolton Wanderers 1-1 (Vela)
28.juli: Port Vale – Bolton Wanderers 1-2 (Madine x2)
31.juli: Bolton Wanderers – Chievo Verona

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Neil Lennon har fått en dårlig start i Bolton, men hans suksess med Celtic var imponerende
+ Flere spillere med mye erfaring fra Championship og Premier League
+ Har en av de mest spennende spillerne i Championship i unggutten Zach Clough

Minus:
– Zach Clough kan score mange mål, men man kan ikke forvente at han skal score alle målene. Mangler målgarantister i troppen, og bør hente inn en ny spiss.
– Mange spillere i de fleste posisjoner, men flere av spillerne er ikke spesielt gode, samtidig som flere av de viktigste spillerne har hatt store problemer med skader.
– Klubbens gjeld har vokst seg enorm, og nå går det mot slutten for fallskjermpengene. Bolton har dermed mindre handlekraft enn de fleste konkurrentene i ligaen, samtidig som forventningspresset er større hos Bolton enn hos mange av de andre lagene i bunnen av tabellen.

Vurdering:
Bolton Wanderers-fansen har ikke hatt mye å juble for på lang tid. Siden nedrykket fra Premier League tilbake i 2012 har nedturene kommet på rekke og rad, og klubben har sett svakere ut for hver sesong som har gått. Foran denne sesongen har de blitt svekket igjen, og det eneste håpet man sitter igjen med er at deres manager Neil Lennon skal gjøre noe ekstraordinært med tryllestaven. Han har imponerende meritter å vise til med Celtic, men det er en enorm forskjell på det å lede Celtic, og det å lede Bolton. Jeg sliter med å se hvem som skal klare løfte Bolton unna en tøff kamp i nedre halvdel av tabellen, til tross for at jeg har store forventninger til unge Zach Clough. Derfor plasserer jeg Bolton Wanderers helt nede på en 20. plass.

Tips: 20. plass

About The Author

Leave a Reply