Klubbinfo
Lagnavn: Charlton Athletic Football Club
Kallenavn: The Addicks
Stiftet: 1905
Hjemmebane: The Valley (27,111)
Eier: Roland Duchâtelet
Tabellplassering i fjor: 12.plass
Tabelltips forrige sesong: 23. plass
Årets spiller forrige sesong: Jordan Cousins

Vurdert av: Eirik Aase

Charlton Athletic var forespeilet en sesong i bunnen av tabellen, men motbeviste kritikerne forrige sesong. Denne sommeren har man gjort et par kloke investeringer, samtidig som den israelske hovedtreneren Guy Luzon får muligheten til å bygge videre på en flott vårsesong. Det er noe spennende på gang på The Valley, og det viser hvor mye som kan forandre seg i løpet av ett år.

På denne tiden i fjor var det mye usikkerhet rundt Charlton. Deres nye belgiske eier Roland Duchâtelet hadde valgt å ansette den høyreiste og forholdsvis urutinerte mannen Bob Peeters som ny hovedtrener, mens spillertroppen så alt annet enn bra ut. Det var klare hull og mangler i flere posisjoner, mens man valgte å gå for André Bikey og Tal Ben Haim som stopperpar.

Til min store overraskelse fungerte det nydannede stopperparet meget bra, samtidig som resten av spillertroppen fremstod som en solid og hardtarbeidende gjeng. De hadde fått på plass en kraftspiss i Igor Vetokele på topp, mens islendingen Johann Berg Gudmundsson imponerte på vingen. Flere lag så ut til å gå i undervurderingsfellen da de skulle møte Charlton i sesonginnledningen, noe som resulterte i at The Addicks gikk ubeseiret gjennom de 11 første ligakampene.

Enkelte Charlton-supportere begynte så smått å drømme om en retur til Premier League på det tidspunktet, men det gikk ikke lenge før motgangen kom bankende på døren. Fra og med slutten av november til begynnelsen av februar vant ikke Charlton en eneste av sine 13 ligakamper, og i mellomtiden hadde hovedtrener Bob Peeters fått beskjed om å finne seg ny arbeidsgiver.

Charlton hadde i løpet av et par måneder gått fra å være med i kampen om opprykk til Premier League, til å plutselig være blant bookmakernes favoritt til å rykke ned. Heldigvis for rødtrøyene hadde eieren Roland Duchâtelet et ess i ermet. Guy Luzon hadde tidligere ledet Standard Liege uten særlig hell, men på The Valley så han ut til å passe bra inn. Med fartsfylt og direkte fotball økte poengfangsten, samtidig som nysigneringen Tony Watt storspilte på topp.

Bare 5 av de 16 siste ligakampene endte med tap, og det førte Charlton helt opp på en 12. plass på tabellen. Spørsmålet alle stiller seg nå er om vårens opptur bare var et blaff, eller om London-klubben kan ta den med seg den gode følelsen inn i den nye sesongen.

Keeper

I fjor sommer ble Stephen Henderson hentet inn da Ben Hamer valgte å forlate klubben til fordel for Leicester City. De gangene Henderson har tatt på seg Charlton-drakten og voktet buret på The Valley, har ikke ledelsen i klubben vært i tvil om at de har gjort en bra signering. Den dyktige irske målvakten har stått som en vegg mellom stengene ved flere anledninger, og hans tilstedeværelse skaper trygghet i de bakre rekker. Etter opphold hos Bristol City og West Ham United hvor han aldri fikk tillit på førstelaget, var forrige sesong et viktig vendepunkt i Hendersons karriere. Han hadde tidligere fått mye førstelagsspill på diverse låneopphold, men sjeldent hadde han fått muligheten til å være førstekeeper på et lag som han faktisk var eid av. Derfor var det selvsagt skuffende at han flere ganger var plaget av skader i sin debutsesong med The Addicks.

Henderson gikk glipp av hele 15 kamper, og i hans fravær var det flere forskjellige målvakter som fikk prøve seg. Unggutten Nick Pope fikk flest sjanser, men det oset ikke kvalitet av den 23 år gamle keeperen på de åtte kampene han spilte. Pope har vært på utallige låneopphold siden han ankom Charlton tilbake i 2011, men det ser ut som om han må bli sittende på benken denne sesongen. Keeperkollega Marko Dmitrovic som ble hentet fra Charltons ungarske søsterklubb Ujpest i januar, har nemlig blitt leid ut til Alcorcon for den kommende sesongen.

Forsvar

I fjor sommer var det mange som trodde Charlton hadde mistet hodet da de valgte å gå for Tal Ben Haim og Andre Bikey som stopperpar. Den ene tregere enn før, mens han andre er mer ustabil enn sommerværet i Norge. På en eller annen merkelig måte fungerte denne duoen ganske bra sammen, men i sommer har det likevel blitt gjort en del endringer i forsvarsrekken. Ben Haim har blant annet reist hjem til Israel, mens supertalentet Joe Gomez har tatt turen til Liverpool for å prøve seg på det høyeste nivået. Likevel synes jeg forsvarsrekken til Charlton ser sterkere ut nå, enn den gjorde forrige sesong.

På stopperplass har man hentet inn Patrick Bauer fra den portugisiske toppserie-klubben Maritimo. Etter en tre års lang sommerferie på den vakre ferieøya Madeira, skal Bauer nå måle krefter i et litt kaldere klima på balløya. Den høyreiste stopperen kommer til å gi mye juling i hodeduellene denne sesongen, og vil nok kunne være en trussel på offensive dødballer. Etter to sesonger på reservelaget til Maritimo fikk Bauer sitt gjennombrudd forrige sesong, og den 22 år gamle midtstopperen kan fort vise seg å være et genialt kjøp av London-klubben.

Det blir spennende å se hvem som kommer til å få muligheten ved siden av Bauer i midtforsvaret. Andre Bikey som klarte seg greit i sin debutsesong for Charlton, skal visstnok ha fått beskjed om at han kan få lov til å forlate klubben i sommer. Ikke fordi han har veldig lyst til det, men fordi hovedtrener Luzon ikke har han i planene for den kommende sesongen. Denne usikkerheten kan muligens være det som gir talentfulle Harry Lennon muligheten på førstelaget. Den 20 år gamle stopperen har ikke fått prøve seg mange ganger for Charlton, men på reservelaget og i sesongoppkjøringen har han stått frem som en autoritær spillertype, som muligens har en spennende fremtid foran seg.

Det virket en stund som om Alou Diarra var det eneste sannsynlige alternativet ved siden av Bauer, men signeringen av Naby Sarr fra Sporting har sannsynligvis endret det utgangspunktet. Diarra ble hentet i februar og har siden den gang fått en del spilletid på på stopperplass og sentralt på midtbanen. Han har en imponerende CV, som blant annet inneholder lag som Liverpool, FC Bayern, Bordeaux, Lyon og West Ham United. Kanskje mest imponerende er det faktum at den 34 år gamle franskmannen har hele 44 landskamper for Frankrike, og at han kom innpå like etter pause i VM Finalen mot Italia tilbake i 2006. I Charlton har han virket litt rusten, men hans erfaring vil være viktig å ha med på laget. Naby Sarr er en høy og kraftig stopper som gikk gradene i akademiet til den franske storklubben Lyon. I 2014 gikk han til portugisisk fotball, men der fikk han det ikke til. De som har sett han en del i aksjon beskriver han som best uten ball. Sannsynligvis er det en spillertype som kan passe greit inn i Luzons spillestil.

På høyrebacken er det spesielt Chris Solly man må se opp for. Han ble hentet til klubben da han var tolv år gammel, og har siden gått gradene i Charltons imponerende akademi. I sesongen 2011/12 fikk han sitt store gjennombrudd da Charlton rykket opp fra League One, noe som førte til at han stakk av med prisen for både årets spiller og årets unge spiller. Prisen for årets spiller stakk han av med i comebacksesongen i Championship også. Med fantastisk backspill smeltet han mange Addicks-hjerter, og fikk samtidig en del beundrere fra rivaliserende klubber. Jeg trodde da at Solly kom til å ta steget videre til høyere nivå, men dessverre ødela skadene for 24-åringen i sesongen 2013/14. Forrige sesong var han derimot frisk igjen, selv om prestasjonene ikke var like imponerende som tidligere. Solly vil likevel være en viktig spiller for Charlton denne sesongen, og kanskje finner han tilbake til formen han hadde for et par sesonger siden.

På venstrebacken hersker det litt mer usikkerhet, men i motsetning til høyrebacken hvor Loic Nego seiler frem som eneste backup, har man her skikkelig bra dekning. Rhoys Wiggins har i lang tid vært foretrukket i denne posisjonen, men stadige skader har ført til at han muligens skal være på vei bort fra klubben. Det inntrykket ble absolutt bekreftet da Charlton hentet den marokkanske landslagsspilleren Zakarya Bergdich i sommer. Den hardtarbeidende og sterke backen fikk en del spilletid for et Genoa-lag som imponerte i Serie A forrige sesong. Da han signerte for Charlton sa han at Guy Luzon hadde overbevist han til å skrive under. Det kan dermed tyde på at han har fått klare lovnader om spilletid.

Det er i så fall dårlige nyheter for 21 år gamle Morgan Fox. Venstrebacken fikk sitt gjennombrudd på førstelaget forrige sesong, og hadde nok store planer om å ta nye steg denne sesongen. Det kan vise seg å bli en vanskelig oppgave, til tross for at han leverte noen meget imponerende kamper under Charltons opptur tidligere i vår. En annen som gjerne kunne tenkt seg å få muligheten på førstelaget til Charlton denne sesongen er Ayo Obileye. Den 20 år gamle midtstopperen var på lån hos Dagenham & Redbridge forrige sesong, og der gjorde han sine saker såpass bra at Charlton ga han en ny kontrakt etter sesongslutt.

Midtbane

Det er flere interessante spillere på midtbanen til Charlton, men den viktigste i mine øyne er islandsk og skrev under på ny kontrakt i sommer. Johann Berg Gudmundsson var det store forventninger til da han ble hentet fra AZ Alkmaar i fjor sommer. En eksplosiv ving med en god venstrefot var noe man virkelig kunne trenge på The Valley, og islendingen har på ingen måter skuffet. Fra høyrekanten har han kunnet skjære innover i banen og sende avgårde prosjektiler mot vettskremte målvakter. Totalt ble det ti scoringer på Gudmundsson i sin debutsesong, og det er ingen grunn til at det ikke skal kommer flere det kommende året. Neste sommer kommer han sannsynligvis til å spille en viktig rolle for Island under EM i Frankrike, og da skal man ikke se bort fra at han fort blir en ettertraktet mann.

På motsatt side av midtbanen blir det interessant å se hva Guy Luzon finner på. I skrivende stund er det bare lynkjappe Callum Harriott som fremstår som en rendyrket venstreving, men han ser ikke ut til å ha noen fremtid i klubben etter en skuffende sesong. Derfor regner jeg med at det blir hentet inn en ny spiller før vinduet stenger, hvis ikke nysigneringen Cristian Ceballos kommer til å spille der. Spanjolen pleier vanligvis spille i en mer sentral rolle på midtbanen eller helt fremme på banen, men det er mulig han er tiltenkt en rolle på kanten. Ceballos har gått gradene i det fantastiske La Masia-akademiet til Barcelona, før han reiste til Tottenham i 2011. Der har han utviklet seg videre, men ble aldri funnet god nok for førstelaget.

Mangelen på spillere på venstrekanten kan føre til at Jordan Cousins må skyve utover på banen, noe jeg håper ikke skjer. Cousins spilte omtrent like mye på venstrekanten som sentralt på midtbane forrige sesong, men i mine øyne er det midt på banen han er best. Cousins har i lang tid vært under radaren til flere storklubber i England, og interessen har på ingen måter blitt mindre etter en ny imponerende sesong. I sommer ga likevel Charlton klar beskjed om at han ikke var til salgs, og det virker som om vi får se 21-åringen i den røde drakten på The Valley denne sesongen også. Arsenal-supporteren Cousins har spilt seg inn Addicks-fansens hjerter med sin gode spilleforståelse og imponerende styrke. I sommer har han barbert leggene etter et veddemål om klubbens sesongkortsalg, og kanskje vil de glatte føttene gjøre Cousins enda bedre denne sesongen.

Kaptein Johnnie Jackson vil fortsatt være en viktig brikke på midtbanen til Charlton, selv om han må jobbe knallhardt for å heve spillet sitt etter en elendig sesong. Etter tre strake sesonger med minst tolv ligamål hver sesong, har det bare blitt syv nettkjenninger totalt de to siste sesongene. En av de viktige grunnene til de manglende scoringene er selvsagt skadeplager, men prestasjonene har vært under pari de gangene han har vært frisk også. Jackson har en meget brukbar dødballsfot, samtidig som han jobber knallhardt både fremover og bakover på banen. Dette har selvsagt gjort han til en stor favoritt blant Addicks-fansen.

Denne sesongen har man fått to nye spillere sentralt på midtbanen, og begge har ambisjoner om å kapre seg en fast plass på laget. El-Hadji Ba er nok den mest kjente av de to, selv om han kommer fra et mislykket opphold hos Sunderland i Premier League. Ba fikk knapt mulighet til å se hvordan Sunderland-drakten så ut under sitt opphold i Nordøst-England, og ble blant annet leid ut til den franske klubben Bastia. Ahmed Kashi er en midtbanekriger som har størst fokus på de defensive oppgavene. Han fikk 15 kamper fra start for Metz i Ligue 1 forrige sesong, men kan ikke sies å ha imponert noe særlig.

Angrep

Det er en stund siden Charlton har hatt en bedre angrepsrekke enn det de har til rådighet nå. Igor Vetokele kom fra FC København i fjor sommer, men det var knyttet litt usikkerhet rundt hvordan han kom til å takle overgangen fra dansk fotball. Usikkerheten skulle vise seg å være uberettiget ettersom Vetokeles fantastisk fysikk skapte problemer for de fleste forsvar i Championship, og det gikk ikke lang tid før man fikk se litt av hva som bodde i han. Vetokele havnet til slutt på 11 scoringer i ligaen, og har fortsatt mye å gå på foran den nye sesongen.

Det spørs likevel om ikke Vetokele vil få tøff kamp om spilletiden når sesongen sparkes i gang. I sommer har Guy Luzon hentet inn et nytt fysisk vidunder i den danske spissen Simon Makienok. Den danske landslagsspilleren kommer på lån fra Palermo og vil nok gi flere motspillere hodebry denne sesongen. Spesielt på dødballer vil det være vanskelig å forsvare seg mot lysluggen som er over 2 meter høy. Han scoret ofte for Brøndby i dansk eliteserie før han ble hentet til Sicilia i fjor sommer. I sin debutsesong i den rosa drakten fikk han bare fire små innhopp, og derfor er nok 24-åringen meget sugen på spilletid på The Valley.

Med store og sterke spisser på topp kan hurtighet fort bli en mangelvare, men det er nettopp der Tony Watt kommer inn i bildet. Den tidligere Celtic-spissen ble hentet til London i januar, og i vår tok han Championship med storm. Det ble bare fem scoringer før sesongslutt, men hans enorme hurtighet og imponerende arbeidskapasitet imponerte i hvert fall meg. Den skotske U21-landslagsspilleren er fortsatt bare 21 år gammel, til tross for at man gjerne har hørt om han i flere sesonger. Det skyldes nok først og fremst at han scoret seiersmålet for Celtic mot Barcelona i Champions League da han var 18 år gammel. Watt vil nok bli en viktig brikke i Charltons angrepsfotball denne sesongen.

I tillegg til de nevnte spissene har man et par i bakhånd som sannsynligvis ikke vil få mye spilletid. Den polske spissen Piotr Parzyszek ble hentet til Charlton med store forventninger i januar i fjor, men har nå blitt sendt på lån til danske Randers. Reza Ghoochannejhad spilte VM-fotball for Iran i 2014, men ble også sendt ut på lån forrige sesong. Joe Pigott var viktig for Southend United da de rykket opp forrige sesong, men jeg sliter med å se hvordan han skal være god nok for Championship. Karlan Ahearne-Grant er derimot meget spennende. 17-åringen debuterte i Championship i fjor høst og er spådd en stor fremtid. Kanskje blir han det neste store fra Charltons akademi.

Trener

Nede ved sidelinjen på The Valley har Charlton Athletic en veldig interessant mann. Ikke fordi han ligner veldig på Steve-O fra Jackass, men fordi det er en nytenkende og talentfull trener de har sikret seg. Guy Luzon er nok et ukjent navn for mange, men noen vil kanskje huske at det var han som ledet Israels U21-landslag mot Norge under EM i Israel for to år siden. Det var hans siste jobb som trener hjemme i Israel, før han valgte å begi seg ut på eventyr i Europa.

Hans første jobb på kontinentet var hos den belgiske storklubben Standard Liege. Ansettelsen var alt annet enn populær blant fansen, og faktisk ble det protestert mot Luzon allerede før han hadde takket ja til jobben. Til tross for enkelte supporteres frustrasjon, klarte likevel Luzon lede rødtrøyene til en fin 2. plass på tabellen i sin første sesong i engelsk fotball. Dessverre røk de ut i kvalifiseringen til Champions League noen måneder senere, før en dårlig start på den påfølgende sesongen førte til at Luzon fikk sparken av Roland Duchâtelet.

Derfor var det litt spesielt at Luzon takket ja til jobben som Charlton-sjef i januar, med tanke på at det var nettopp Roland Duchâtelet som ansatte han. Luzon fikk mange spørsmål om det ikke var skummelt å jobbe under den samme eieren som nylig hadde sparket han, men det så ikke ut til å plage den israelske treneren.

Luzon fikk ikke noe bra start på sin Charlton-karriere, og allerede i sin hjemmedebut fikk han og spillerne pipekonsert etter å ha rotet bort to poeng på overtid mot Rotherham United. Utover våren bedret resultatene seg betraktelig, og med sin direkte spillestil sikret han flere store seire i februar og mars. Nå gjenstår det å se om Luzon kan finne tilbake til de prestasjonene når sesongen sparkes i gang igjen i august.

Overganger

Det har vært vanskelig å bli klok på hvordan Charlton har valgt å angripe overgangsmarkedet denne sommeren, men jeg må innrømme at jeg liker det. De har hentet inn spillere som har mye spilletid på høyere nivå i utlandet i bagasjen, med unntak av Simon Makienok. Dansken er likevel en av de spillerne jeg er mest spent på denne sesongen av nykommerne. Noen Charlton-supportere skulle nok likt at det ble hentet inn flere britiske spillere, men det blir fort alt for dyrt. Jeg mener Charlton bør hente inn en rendyrket venstreving før vinduet stenger, men det virker det som som de har planer om å gjøre. Joe Gomez vil bli savnet av Addicks-fansen, men han er fortsatt ung og langt fra feilfri. Derfor tror jeg ikke det på kort sikt vil være et stort tap for Charlton. Yoni Buyens kan derimot være litt vanskeligere å erstatte, men det ser ut som om Luzon har hentet inn noen kraftplugger i den posisjonen.

Overgangsoversikt:

Inn:

Patrick Bauer (Maritimo)
El-Hadji Ba (Sunderland)
Simon Makienok (Lån fra Palermo)
Ahmed Kashi (Metz)
Zakarya Bergdich (Valladolid)
Naby Sarr (Sporting)

Ut:

Jack Munns (Cheltenham)
Harry Osborn (Welling United)
Christophe Lepoint (Zulte Waregem)
Joe Gomez (Liverpool)
Simon Church (MK Dons)
Neil Etheridge (Walsall)
Marko Dmitrovic (Lån til Alcorcon)
Piotr Parzyszek (Lån til Randers)

Treningskamper
11.juli: Welling United – Charlton Athletic 0-2 (Ahearne-Grant)
15.juli: Genk – Charlton Athletic 1-0
18.juli: Sint Truiden – Charlton Athletic 4-0
22.juli: Dagenham & Redbridge – Charlton Athletic 0-2 (Selvmål, Holmes-Dennis)
25.juli: Charlton Athletic – West Ham United 0-0
28.juli: Southend United – Charlton Athletic 2-1 (Kennedy)
1.august: Charlton Athletic – Chievo Verona

Styrker/Svakheter

Pluss:

+ Flere potensielle matchvinnere i Johann Berg Gudmundsson, Igor Vetokele og Tony Watt.
+ Har et fysisk veldig sterkt lag, med både høye og kraftige spillere. Vil gi mye juling denne sesongen.
+ Har et bra akademi som jevnlig gir Charlton gode unge spillere som de kan kaste inn på førstelaget. Joe Gomez tok steget opp forrige sesong, kanskje følger flere etter i år.

Minus:
– Store utskiftninger i sentrale posisjoner er alltid skummelt. Spesielt når de nye spillerne har liten eller ingen erfaring fra Championship.
– Stephen Henderson er en meget bra keeper, men stadige skadeproblemer er ikke bra for en målvakt. Tapte en del poeng på ustabile prestasjoner av erstatterne forrige sesong.
– Selv med mange interessante signeringer er troppen fortsatt ikke spesielt imponerende sammenlignet med de fleste andre lagene i Championship.

Vurdering:
Jeg hadde liten tro på Charlton Athletic under Bob Peeters forrige sesong, men mot alle odds fikk de en meget bra start på sesongen. Dessverre ble prestasjonene elendige utover i sesongen, noe som førte til at Peeters måtte forlate klubben. På det tidspunktet fremsto Charlton som en dumpekandidat, men Guy Luzon klarte løfte rødtrøyene et par hakk i vårsesongen. Nå er alle spent på om de gode resultatene fra i vår bare var et blaff, eller om Luzon faktisk har det som skal til for å hjelpe Charlton til toppen av tabellen.

Jeg er litt todelt i min vurdering av Charlton denne sesongen. På den ene siden synes jeg at troppen ser svak ut sammenlignet med de andre klubbene i Championship, samtidig som jeg ikke er overbevist om at Luzon kan gjøre det bedre med Charlton enn det han gjorde i vår. Det som gjør at jeg likevel får litt troen på Charlton er som nevnt deres resultater i vår, men også de mange kraftige og sterke spillerne de har i stallen. Dersom Luzon kjører på med direkte fotball og knallhard innsats fra sine store spillere, vil de kunne plukke poeng jevnt og trutt denne sesongen. Da kan det plutselig bli en spennende sesong for rødtrøyene. Dessverre har jeg ikke spesielt stor tro på at det skjer, og derfor plasserer jeg Charlton på nedre halvdel i årets tabelltips.

 

Tips: 17. plass

About The Author

Leave a Reply