Klubbinfo
Lagnavn: Nottingham Forest Football Club
Kallenavn: Forest
Stiftet: 1865
Hjemmebane: City Ground (30,615)
Styreformann: Fawaz Al-Hasawi
Tabellplassering i fjor: 14. plass
Tabelltips forrige sesong: 8. plass
Årets spiller forrige sesong: Michail Antonio

Vurdert av: Eirik Aase

For to år siden var det en merkelig stemning rundt Leicester City. Etter flere overgangsvinduer på rad hvor pundene hadde blitt kastet på mangfoldige nye spillere, hadde deres rike eiere sett seg lei. Klubben hadde ikke oppnådd de resultatene eierne hadde ønsket seg, og derfor valgte de å fortsette med stallen de allerede hadde til rådighet. Avgjørelsen viste seg å være en genistrek av de sjeldne, og kombinasjonen av stabilitet og mindre forventningspress sørget for at Leicester rykket opp til Premier League på suverent vis.

Denne sommeren sitter det en klubb litt lenger nord i East Midlands som prøver å bruke sin lokalrival som inspirasjon foran årets sesong. 15 desember i fjor ble nemlig Nottingham Forest ilagt et overgangsforbud etter å ha brutt reglene for Financial Fair Play. Det betyr at Forest ikke kan kjøpe nye spillere. De kan likevel hente nye spillere som er klubbløse eller villig til å komme på lån, men det er klare regler på hvor mye Forest har lov til å gi i lønn til disse spillerne.

Forest er derfor i en litt lignende situasjon som det Leicester var i for to år siden. De har måttet gå fra å bruke mye penger på mange spillere, til å måtte fokusere på de spillerne de allerede har til rådighet. Det trenger absolutt ikke være noen nedtur for skogvokterne fra Nottingham, for troppen manager Dougie Freedman har til rådighet er meget sterk. Det finnes kvalitetsspillere i alle ledd, men det store spørsmålet er om de klarer holde seg skadefrie.

De siste sesongene har skadene terrorisert rødtrøyene. Ikke bare fordi man har fått mange skader, men fordi det ofte har vært de aller beste spillerne som har måttet finne seg i å følge kampene fra tribunen. Chris Cohen, Kelvin Wilson, Andy Reid, Henri Lansbury og Jack Hobbs er bare noen av de viktige brikkene som ofte var ute forrige sesong, og verst av alt var nok skaden som superspissen Britt Assombalonga pådro seg i februar. Den holdt han ute resten av sesongen, og kommer nok til å holde han ute i store deler av den kommende sesongen også.

Det er dessverre mye som tyder på at skadene kommer til å følge Forest videre denne sesongen. Flere viktige spillere deltok ikke på sommerens treningsleir i Sverige, mens deres nye spillere er langt fra ukjente med skader. Både Matt Mills og Jamie Ward har fått tid til å gjøre seg godt kjent på behandlingsrommene til både Bolton Wanderers og Derby County. Man skulle derfor trodd at manager Dougie Freedman hadde kjørt rolige økter med sitt Forest-lag i sommer, men slik skulle det ikke gå. Forest-sjefen kjørte heller på med det som spillerne omtalte som en helvetesuke i Sverige, hvor de hadde tre harde treningsøkter hver eneste dag.

Det blir interessant å se om dette hardkjøret kommer til å bære frukter i en fryktelig lang sesong, eller om det blir et nytt skademareritt for de trofaste supporterne på City Ground. Det eneste som er sikkert er at skadesituasjonen blir avgjørende for hva slags sesong Forest kommer til å få. Med skadefri stall er det ikke mange lag i Championship som kan måle seg med skogvokterne, men dessverre må man nesten tilbake til Robin Hoods tid for å finne forrige gang en Forest-sjef hadde en fulltallig tropp å velge mellom. Kanskje blir det en endring på det denne sesongen, for ingenting hadde passet bedre enn om rødtrøyene kunne feiret 150 års jubileum med opprykk til Premier League.

Keeper

I fjor sommer ble keepertalentet Karl Darlow kjøp av Newcastle United, men ble umiddelbart leid ut til Forest for resten av sesongen som en del av avtalen. Forest-fansen var selvsagt skuffet over å miste sin juvel, men likevel godt fornøyd med at han ikke forsvant umiddelbart fra klubben. Kanskje hadde det likevel vært det beste, for Darlow klarte aldri imponere noe stort i Forest-drakten etter han ble klar for The Magpies. Man ville muligens vært i en bedre situasjon dersom man hadde hentet inn en ny målvakt før overgangsforbudet, men det er selvsagt lett å være etterpåklok. Til tross for at Darlow nå er borte, samtidig som Forest ikke kan bruke penger på ny målvakt, har de likevel bra kvalitet mellom stengene. Dorus De Vries voktet buret ved flere anledninger forrige sesong, og den 34 år gamle målvakten har tidligere vist med Swansea at han kan prestere bra på dette nivået.

Lenge så det ut som om det var 21 år gamle Dimitar Evtimov som skulle bli De Vries konkurrent på keeperplassen, men målvakten som var på lån hos Mansfield Town forrige sesong må nok ta sikte på et nytt låneopphold denne sesongen også. To uker før sesongstart ble nemlig Leicester City-målvakt Ben Hamer hentet inn på lån. Den 27 år gamle burvokteren har rikelig med spilletid i Championship med Charlton Athletic, og kjennes godt igjen for sitt herlige skjegg. Hamer vokste opp i Tyskland, men har bodd i England siden han var åtte år gammel. Forrige sesong fikk han åtte kamper i Premier League da Kasper Schmeichel var ute med skade for Leicester, og jeg har stor tro på at Hamer kan sikre seg plassen som førstekeeper på City Ground denne sesongen.

Forsvar

Stopperplassen til Nottingham Forest har i lengre tid vært et imponerende skue. Flere av spillerne de har hatt til rådighet i den posisjonen har lenge vært aktuelle for spill i Premier League, men dessverre har nesten alle slitt med skader. I sommer har akademiproduktet Jamaal Lascelles forlatt klubben til fordel for Newcastle United, men likevel ser skogvokterne sterke ut i den posisjonen. Jack Hobbs ble hentet permanent til klubben i januar i fjor, etter et vellykket låneopphold. Den tidligere Liverpool-spilleren har tidligere opplevd opprykksjubel med både Leicester City og Hull City, og det er en fin erfaring å ta med seg inn i årets sesong. Det store spørsmålet er om han kan holde seg skadefri, ettersom det bare ble 17 kamper på han forrige sesong.

Matt Mills ble hentet inn fra Bolton Wanderers i sommer, etter at hans kontrakt med hvittrøyene gikk ut etter sesongslutt. Den sterke midtstopperen har lenge blitt sett på som en av de beste forsvarsspillerne i Championship, noe man fikk en klar indikasjon på da Leicester City hentet han for rundt £5m tilbake i 2011. De siste årene har karrieren til Mills bare gått én vei, men han er likevel ingen dårlig spiller. Grunnen til at Mills valgte å komme til Forest i sommer var hans gode forhold til manager Dougie Freedman. Man skal ikke se bort fra at han kan blomstre igjen under hans ledelse denne sesongen.

Kelvin Wilson hadde dessverre en skuffende sesong for Forest i 2014/15, men det var han langt i fra alene om. Den 29 år gamle Nottingham-gutten returnerte til klubben fra Celtic i 2013, og gjorde en meget bra jobb umiddelbart etter returen. Dessverre har skader ødelagt en del for Wilson også, noe som har ført til at han har slitt med å finne tilbake til den gode formen. Forrige sesong gikk han glipp av over halvparten av kampene, og han var ikke til å kjenne igjen på banen. Kanskje kan skadehistorikken til Wilson og Hobbs bane vei for det unge talentet Roger Riera. Den unge spanjolen er god med ballen i føttene, men kan også gjøre en god jobb i duellspillet. Han har tidligere være kaptein for U19-laget til Barcelona, så det er ingen tvil om at han er en spennende spiller.

Michael Mancienne var en av fjorårets mest interessante signeringer, men man kan trygt si at han ikke levde helt opp til hypen. Mancienne leverte likevel ingen dårlig sesong på City Ground, og vil nok spille en viktig rolle denne sesongen også. Han er én av få unge engelske spillere som søkte lykken utenfor de britiske øyer, men skader og manglende spilletid sørget for at Mancienne returnerte hjem fra Hamburg og tysk fotball i fjor sommer. Den tidligere Chelsea-spilleren har nå blitt 27 år gammel, og hans evne til å spille både på stopperplass og sentralt på midtbanen vil helt klart komme godt med for Forest denne sesongen.

På høyrebacken setter Freedman sin lit til amerikanske krefter. Erik Lichaj er nok best kjent for det norske folk fra hans tid i Premier League med Aston Villa, men sommeren 2013 ble han hentet til City Ground av daværende manager Billy Davies. Han gikk gradene i Aston Villas akademi etter å ha blitt hentet fra USA da han var 17 år gammel. Han er en stødig back i forsvar, men tilfører ikke så mye fremover på banen. Forrige sesong hadde han leiesoldater som konkurrenter på backplass, men fikk likevel mye spilletid ettersom han også kan fungere på motsatt side av forsvarsrekken. Der kan han også komme til å prøve seg en del denne sesongen også, så fremt Forest henter inn en ny leiesoldat på høyrebacken.

For øyeblikket er det nemlig liten dekning på backplass, og Danny Fox på venstrebacken har ikke mange supportere blant Forest-fansen. Den 29 år gamle skotten sjokkerte de fleste med et herlig hvitt skjegg i juletidene, da han samlet inn penger for en god sak. Dessverre var det noe av det eneste imponerende han gjorde forrige sesong, og flere utpeker Fox som det svake leddet i rødtrøyenes lagoppstilling. Derfor var det ikke noen som ble overrasket da manager Dougie Freedman hentet inn en ny venstreback like før sesongstart. Spanjolen Daniel Pinillos har vært på prøvespill i sommer, og der imponerte han nok til å få kontrakt. Han var med på å rykke ned fra La Liga med Cordoba forrige sesong, men 22-åringen fikk bare ni kamper fra start for den spanske tabelljumboen.

Midtbane

Ut fra det jeg har sett av Forest i sommer, samt på slutten av forrige sesong, vil jeg tro at Dougie Freedman velger å gå for en 4-5-1/4-3-3 formasjon til sesongåpningen mot Brighton & Hove Albion. Det synes jeg er en smart avgjørelse med tanke på de spillerne han har til rådighet, samtidig som man da får utnyttet Michail Antonio på best mulig måte. Antonio er en maskin som har gitt forsvarsspillere i Championship mareritt i flere sesonger. Han ble hentet til klubben fra Sheffield Wednesday i fjor sommer, og har heldigvis klart å holde seg frisk fra skadene han tidligere har slitt med. Den eksplosive stilen til Antonio, kombinert med hans gode tekniske ferdigheter og hurtighet, har gjort han meget attraktiv på overgangsmarkedet. Forrige sesong ble det 14 mål og 12 målgivende pasninger fra venstrevingen, og flere Premier League-klubber har kjempet hardt for å sikre seg hans underskrift i sommer. Foreløpig har Forest stått i mot alle bud, og forhåpentligvis vil han fortsatt være Forest-spiller når sesongen overgangsvinduet stenger.

På motsatt ving er det litt mer usikkerhet, til tross for at man har to meget gode spillere til rådighet. Chris Burke er en av mine favorittvinger i Championship. Den rødhårede midtbanespilleren ble i likhet med Antonio hentet til klubben i fjor sommer, men Bruke tok turen fra Birmingham City. Burke er selve definisjonen på en 90-talls ving, med sin gode innleggsfot og herlige driv, samtidig som han er én av få av dagens fotballspillere som sannsynligvis ikke har blitt presentert for hårgelé. Forrige sesong ble det 6 mål og 2 målgivende pasninger på Burke, men han har kapasitet til å levere mange flere målpoeng enn det. Derfor har jeg store forventninger til skotten denne sesongen.

I tillegg til Antonio og Burke finner vi Jamie Paterson og Jamie Ward. Paterson slo gjennom midtveis i sesongen 2013/14, men  ble stående igjen som en av sesongens store skuffelser forrige sesong. Ikke fordi han var veldig dårlig, men fordi han nesten aldri fikk tillit av verken Stuart Pearce eller Dougie Freedman. Det har gjort vondt å se Paterson tvinne tommeltotter på benken i en hel sesongen, uten at skogvokterne har latt han få lov til å gå på lån til en annen klubb. Derfor håper jeg inderlig at Paterson kan komme til å få spille en viktigere rolle denne sesongen. Han er absolutt god nok til å spille for et lag i toppen av Championship, og muligens kan han til og med fungere i en rolle mer sentralt på banen. Tiden vil vise hva slags planer Freedman har for den 23 år gamle vingen.

Jamie Ward har tatt turen fra erkerival Derby County i sommer, og vil nok få en veldig spesiell velkomst når Forest tar den korte turen til Pride Park senere i sesongen. Han kan spille på begge vingene, og er en kreativ og uforutsigbar spiller. Forrige sesong noterte han seg for 6 scoringer og 2 målgivende pasninger for The Rams, og han vil garantert finne nettmaskene ved flere anledninger i den røde drakten også.

Sentralt på midtbanen til Forest kryr det av gode spillere, men i likhet med mange andre Forest-spillere er det mye skader her også. Chris Cohen startet på fantastisk vis sentralt på midtbanen, og var i mine øyne den beste spilleren i hele Championship i august. Dessverre ble han skadet i hatoppgjøret mot Derby County i begynnelsen av september, og mer har vi ikke sett av Cohen siden den gang. I sommer har han heller ikke fått sparket noe fotball, og man tror ikke han blir klar før tidligst september. Det er samme tidspunkt som man håper Andy Reid kan være klar igjen til. Han ble også skadet i kampen mot Derby, og spilte aldri noe mer forrige sesong. Den herlige og elegante playmakeren har nå vært ute fra fotballen i snart ett år, og i en alder av 32 år kan det fort vise seg å komme tilbake i godt gammelt slag.

I sommer har det versert mye rykter rundt fremtiden til Henri Lansbury. Den 24 år gamle midtbanespilleren har blitt linket til flere klubber, og spesielt Burnley har vært mye frempå. Det kan man godt forstå, ettersom det ikke er mange spillere som klarer måle seg med den samme intensiteten, pasningsfoten og skuddfoten som Lansbury innehar. Den aggressive spillestilen gjør at han kan løfte hele laget, selv om det av og til blir litt for mye. Han er alltid målfarlig når han er på banen, og forrige sesong endte han opp med å score 10 mål for rødtrøyene. Lansbury har gått gradene i Arsenals akademi, og det er lett å se at han har fått en god fotballutdanning. Det eneste som trekker ned med Lansbury er hans stadige skader og suspensjoner. I løpet av seks sesonger i Championship har det aldri skjedd at han har startet mer enn 37 kamper på én sesong.

Robert Tesche var på lån hos Birmingham City i vår, men der fikk han ikke lov til å gå denne sesongen. Den tidligere Hamburg-spilleren er nok tiltenkt en rolle på laget til Freedman, og det forstår jeg godt. Ikke bare er han flink i det defensive arbeidet på midtbanen, men han bidrar også med en del offensive fibre. Spesielt i Birmingham storspilte han, og på mange måter blir han som en ny signering for Forest-fansen denne sesongen. Ben Osborn er Derby-gutten som har gått gradene i Forest-akademiet. Han har snart spilt 50 kamper på førstelaget, til tross for at han bare er 20 år gammel. I januar sikret han seg en plass i Forest-fansens hjerter da han scoret seiersmålet mot erkerival Derby County. En meget spesiell scoring for Osborn, ettersom både vennene og familien hans er Derby-supportere. Dersom Osborn har klart å ta enda et steg opp i sommer, vil de trofaste på City Ground ha mye å glede seg til de neste månedene.

David Vaughan er en mann som har havnet litt utenfor radaren i East Midlands. Midtbanespilleren ble hentet fra Sunderland i fjor sommer, men har ikke blitt noe suksess på City Ground. Skader og dårlige prestasjoner har satt en stopper for det, men nå har Vaughan fått en hel sesongoppkjøring på å rette opp inntrykket. Derfor kan man håpe at mannen som briljerte i Blackpool da de var i Premier League, kan vise litt av det som gjorde han fortjent til prisen som årets spiller hos The Seasiders på øverste nivå.

Angrep

Ordet ”skade” har blitt en gjenganger gjennom de fleste lagdelene, men dessverre må det brukes på topp også. I fjor sommer hentet Forest den sterke spissen Britt Assombalonga fra Peterborough United, og han fant seg fort til rette i Championship. Med sin kriging og gode avslutningsegenskaper fant han nettmaskene 10 ganger frem til februar, men så sa det slutt. Ikke på grunn av måltørke, men på grunn av en stygg kneskade som holdt han ute resten av sesongen. Fortsatt er det usikkert hvor lenge det vil gå før vi får se mannen med det herlige etternavnet i aksjon igjen, selv om de mest optimistiske tror han vil være tilbake tidlig i høst. Med en slik skade skulle man tro at Matty Fryatt vil kunne heve spillet sitt et par hakk, men dessverre er også han skadet.

Fryatt slet med en akilles-skade hele vårsesongen, og er ikke ventet tilbake i trening før i august. Det kan derfor drøye litt før vi får se den 29 år gamle spissen i aksjon igjen. Fryatt ble hentet fra Hull City i fjor sommer, og har vist både der og hos Leicester City at han vet hvor nettmaskene er. Dog har de siste sesongene blitt ødelagt av skader og lite spilletid, og derfor er det usikkert hvor mye man kan forvente at Fryatt denne sesongen.

Det samme kan sies om Dexter Blackstock, men det skyldes mer at jeg aldri har blitt overbevist av hans ferdigheter. Han viste kvalitet i et par sesonger med Queens Park Rangers, og ved et par anledninger etter overgangen til Forest, men i de siste sesongene har han ikke minnet mye om en Championship-spiss. Blackstock har nå blitt 29 år gammel, og har nå fått en gyllen mulighet med tanke på skadene til Assombalonga og Fryatt. Med fire mål på de åtte siste kampene i vår skal man likevel ikke se bort fra at han kan motbevise min kritiske holdning i høst.

Dersom Blackstock ikke skulle få ting til å stemme, vil Tyler Walker uansett kunne imponere. Des Walkers sønn fikk vist seg frem ved enkelte anledninger forrige sesong, og kommer garantert til å spille en viktigere rolle denne sesongen. I sommer har han sett pigg ut både fra vingen og på topp, og kanskje kan denne 18-åringen få sitt skikkelige gjennombrudd denne sesongen.

Trener

Etter en lang spillerkarriere i klubber som Barnet, Wolverhampton og Southend, endte Dougie Freedman tilslutt opp som manager hos klubben han tilbrakte mest tid hos, nemlig Crystal Palace. Totalt spilte han over tre hundre ligakamper for ørnene fra Selhurst Park, og det var derfor veldig populært at nettopp han skulle bli lagets nye sjef. Han ble ny manager for Palace på årets første dag i 2011, etter at George Burley hadde blitt sparket. Freedman var egentlig assistent manager på denne tiden, men etter kort tid som midlertidig manager, ble han etterhvert bekreftet som manager på permanent basis.

Han reddet laget fra nedrykk i sin første halve sesong, før han imponerte stort i ligacupen i sin første fulle sesong. De endte på 17. plass den sesongen, men det virket som om Freedman hadde noe spennende på gang. I sesongen 2012/13 startet de på fantastisk vis, og Palace seilet tidlig frem som en potensiell utfordrer i kampen om opprykk til Premier League. Dessverre fikk han ikke være på opprykksfest med Palace på slutten av sesongen, ettersom han i slutten av oktober valgte å takke ja til den ledige managerjobben hos Bolton Wanderers.

På Macron Stadium ble det lite å juble for. Freedman fikk en dårlig start på sin Bolton-karriere, men rettet opp inntrykket med en herlig innspurt på tampen av sin første sesong med hvittrøyene. Dessverre fortsatte de ustabile prestasjonene i den påfølgende sesongen, og nok en gang reddet han litt av inntrykket med en god vårsesong. Da Freedman for tredje gang på rad feilet med en dårlig start på sesongen med Bolton, valgte klubben å gi han sparken. Etter et par måneder som arbeidsledig endte han opp i managerstolen på City Ground i vår.

Hos Forest fikk man se mye av det samme som i Bolton, bare i omvendt rekkefølge. Han startet med noen fantastiske resultater, som blant annet 4-1 over gamleklubben Bolton Wanderers. Dessverre ble oppturen alt annet enn langvarig, og på de åtte siste kampene tok Forest bare to fattige poeng. Nå er spørsmålet om Freedman klarer styre Forest unna lignende formsvikter i den kommende sesongen.

Overganger

Forest har måttet slite ekstra hardt under sommerens overgangsvindu på grunn av overgangsforbudet de fikk for et halvt år siden. Til tross for det har man likevel klart å gjøre et par gode signeringer. Jamie Ward fra Derby County er en spiller som helt klart hører hjemme i toppen av Championship, mens Ben Hamer tidligere har vist seg frem som en solid målvakt på dette nivået. Av spillerne som har flott klubben tror jeg ingen kommer til å bli savnet noe særlig, og derfor kan man fint si at Forest har kommet styrket ut av sommerens overgangsvindu. Spørsmålet er likevel om de klarer beholde Henri Lansbury og Michail Antonio frem til vinduet stenger.

Overgangsoversikt:

Inn:
Tim Erlandsson (Halmstad)
Matt Mills (Bolton Wanderers)
Jamie Ward (Derby County)
Ben Hamer (Lån fra Leicester City)
Daniel Pinillos (Cordoba)

Ut:
Jamie Mackie (QPR)
Danny Collins (Rotherham United)
Lars Veldwijk (Utlånt til PEC Zwolle)
Louis Laing (Motherwell)
Greg Halford (Rotherham United)

Treningskamper
8.juli: Odense – Nottingham Forest 4-2 (Blackstock, Paterson)
12.juli: Mjällby – Nottingham Forest 1-1 (Burke)
14.juli: Helsingör – Nottingham Forest 2-1 (Walker)
17.juli: Stevenage – Nottingham Forest 0-3 (Hobbs, Lansbury, Mills)
21.juli: Doncaster Rovers – Nottingham Forest 1-1 (Burke)
25.juli: Nottingham Forest – Swansea 1-1 (Tesche)
1.august: Nottingham Forest – Aston Villa 3-3 (Wilson, Lansbury, Blackstock)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ En av de bedre troppene i Championship.
+ Har kanskje ligaens aller beste ving i Michail Antonio.
+ Tøff og god konkurranse om plassene i viktige posisjoner som stopperplass og sentral midtbane.

Minus:
– Skader. S-ordet har nærmest blitt bannlyst på City Ground, og har en stor del av æren for at Forest har slitt de siste sesongene. Foreløpig er det lite som tyder på at det kommer til å endre seg denne sesongen.
– Dougie Freedman. Ja, han imponerte høsten 2012, men etter det har det bare gått én vei. Jeg tviler på at han klarer gjøre Forest stabilt gode over tid, og hvor tålmodig vil da styreformann Fawaz Al-Hasawi være med avtrekkeren.
– Stort forventningspress. Hvert år forventes det at Forest skal ta steget opp til Premier League. Det resulterer i flere utskiftninger av managere, samtidig som motgangen blir enda hardere når den først kommer.

Vurdering:
Nottingham Forest har absolutt mannskapet soma skal til for å kjempe helt i toppen av tabellen, men de stadige skadeproblemene og manager Dougie Freedman får meg til å tro på en ny skuffende sesong for rødtrøyene. Alle lagdelene består av spillere som har slitt mye med skader de siste sesongene, mens klubben ikke ser ut til å gjøre store tiltak for å få bukt med elendet. Derfor frykter jeg at man på ny vil få en sesong med flere skader, samtidig som enkelte nøkkelspillere ikke en gang har fått være med på sesongoppkjøringen på grunn av skader.

Dougie Freedman imponerte med Crystal Palace høsten 2012, men i Bolton Wanderers klarte han bare imponere glimtvis, akkurat som da han tok over Forest i vår. På den tiden Freedman overtok sjefsstolen hos Bolton hadde de også en meget sterk tropp. Det faktum at han aldri var i nærheten av å klare holde Bolton stabilt gode over lang tid, gjør meg usikker på hvordan han skal klare gjøre det med Forest. Skogvokterne er nok langt fra like tålmodige med sin sjef dersom resultatene uteblir, og da spørs det om han klarer overleve når motgangen først kommer.

Jeg har derfor liten tro på at Freedman kommer til å være Forest-sjef når jeg skriver tabelltips på denne tiden neste år, og derfor kan jeg heller ikke plassere Forest høyere enn en 12. plass i årets tabelltips.

Tabelltips: 12. plass

About The Author

Leave a Reply