Klubbinfo
Lagnavn: Derby County Football Club
Kallenavn: The Rams
Stiftet: 1884
Hjemmebane: Pride Park (33,500)
Styreformann: Mel Morris
Tabellplassering i fjor: 8. plass
Tabelltips forrige sesong: 1. plass
Årets spiller forrige sesong: Will Hughes

Vurdert av: Eirik Aase

Få dager før julaften 2011 ble Paul Clement stående nede ved gressmatten på Ewood Park. Han var assistent manager for hjemmelaget Blackburn Rovers og foran seg kunne han se klubben sin gå på et bittert nederlag hjemme mot lokalrival Bolton Wanderers. Bak han kunne han høre mishagsytringer fra et illsint hjemmepublikum som gjerne kunne tenkt seg at hans kollega, Steve Kean, hadde reist dit pepperen gror. To uker senere fikk Clement en telefonsamtale som skulle endre hverdagen betraktelig. Mannen som hadde tastet inn Clements telefonnummer var nemlig en karismatisk italiener ved navn Carlo Ancelotti.

Ancelotti var for tiden hovedtrener i den franske storklubben Paris Saint-Germain, og han kunne svært gjerne tenkt seg Clement ved sin side de kommende sesongene. De to hadde funnet tonen da de begge var i Chelsea fra 2009 til 2011, og Ancelotti hadde ikke glemt sin britiske venn da han reiste til Frankrike. Sammen tok de tittelen i Ligue 1, før veien gikk videre til Spania. Ancelotti ble ansatt som ny sjef i Real Madrid, og med på seg på flyttelasset tok han Clement.

I den spanske hovedstaden fikk Clement enda mer erfaring, og ifølge han selv utviklet han seg enormt for hver dag som gikk. Han fikk jobbe med verdens beste fotballspillere hver eneste dag, og hadde en fantastisk mentor i Ancelotti. Under italienerens ledelse vant Real Madrid Champions League i 2014, før de fikk seg en nedtur forrige sesong. Det ble ingen tittel på den spanske storklubben, og ikke overraskende resulterte det i at Ancelotti fikk sparken.

Et par dager senere kontaktet Derby County den dyktige assistenttreneren Clement. De hadde stor respekt for den jobben han hadde gjort, og følte det var på tide at han skulle prøve seg som hovedtrener. Clement hadde vært trener helt siden han var 23 år gammel, men hovedtrener på seniornivå ville vært en helt ny erfaring. Clement ringte umiddelbart Ancelotti, og var svært spent på hva han ville si. Ringreven Ancelotti var full av støtte og nærmest beordret Clement til å ta jobben. Han lovet til og med å komme til Pride Park for å se en kamp dersom han tok den.

Clement var ikke lenger i tvil, og hvorfor skulle han være det? I Derby County kommer han til en klubb som har absolutt alt som skal til for å rykke opp. De har en fantastisk spillergruppe, glimrende fasiliteter og en dedikert fanbase. Det eneste Derby mangler er en mann som kan hjelpe de over det siste lille hinderet. Et hinder som viste seg å bli for stort for Steve McClaren. Han var nære to år på rad, men en forferdelig avslutning på vårsesongen førte til at han ikke fikk lov til å fortsette i klubben.

Det store spørsmålet nå er om Clement kan takle overgangen fra å være mannen som leder treninger på treningsfeltet, til å være mannen som skal ta de vanskelige valgene med tanke på spillerkjøp, spillestil og laguttak. De første rapportene fra klubben tyder på en spillergruppe som stortrives under Clements ledelse, men hvordan vil det gå i motgang? Alt annet enn opprykk vil være en stor skuffelse for Derby, og derfor har ikke Clement råd til en dårlig start på sesongen. Det blir interessant å se om ledelsen i Derby lykkes med det som må kunne kalles som gambling på trenerfronten.

Keeper

Lee Grant ble hentet fra Burnley sommeren 2013, og returnerte dermed til klubben han hadde spilt for fra 2000 til 2007. Den gangen ble han nødt til å forlate klubben for å få spilletid, men siden han returnerte til Pride Park har han ikke fått bli kjent med benken igjen. Nå har han vært førstekeeper i syv strake sesonger for henholdsvis Sheffield Wednesday, Burnley og Derby County, og i sin siste sesong med Burnley ble han kåret til årets spiller av fansen på Turf Moor. Den 32 år gamle Watford-supporteren har vært stødig bakerst på banen hos Derby, men forrige sesong presterte han litt under pari. Prestasjonene må nok bedre seg litt dersom han har planer om å være med på sitt andre opprykk med The Rams. Han fikk nemlig syv kamper for Derby da de rykket opp til Premier League tilbake i sesongen 2006/07.

Denne sesongen har reservekeeper Kelle Roos reist på lån til ligarival Rotherham United, men inn har man hentet en meget rutinert målvakt som skal gi Grant tøff kamp mellom stengene. Scott Carson fikk sin første kamp på seniornivå med Leeds United for elleve år siden, og ett år senere ble han hentet til Anfield av Liverpool. Der fikk han bare fire kamper i Premier League, men han fikk være med på å vinne Champions League. Han spilte hele kampen da de slo Juventus i kvartfinalen, og satt på benken da Liverpool kom tilbake etter å ha ligget under 0-3 mot AC Milan i Champions League-finalen tilbake i 2005. I løpet av de siste sesongene har Carson gått fra å vokte buret for West Bromwich Albion i Premier League, til å rykke ned til League One med Wigan Athletic. Innimellom har han også klemt til med et utenlandsopphold med den tyrkiske klubben Bursaspor. Carson er faktisk bare 29 år, og har derfor lenge igjen av karrieren. Kanskje får han et etterlengtet løft med et hardtsatsende Derby denne sesongen.

Forsvar

Forrige sesong hadde Derby County et av de beste stopperparene på papiret i Richard Keogh og Jake Buxton. Denne sesongen har man klart å oppgradere ytterligere med Alex Pearce og Jason Shackell. Richard Keogh har levert stødig og solid forsvarsspill i Championship i fem strake sesonger, og det med to forskjellige klubber. Han gikk gradene i akademiet til Stoke City, men fikk aldri prøve seg på førstelaget. Han var blant annet på lån hos Vikingur i Island i løpet av tiden i Stoke, og da han innså at han ikke hadde noen fremtid på Britannia Stadium, gikk turen videre til Bristol City. Der ventet nye låneopphold og lite tillit, før han ble snappet opp av Carlisle United. Siden den gang har karrieren bare gått én vei, og hos Coventry City og Derby County har han imponert stort. Den 28 år gamle stopperen har fått flere landskamper for Irland, og har faktisk blitt kåret til årets spiller hos samtlige av sine tre siste arbeidsgivere. Jake Buxton er en midtstopper som jeg strengt tatt ikke var spesielt imponert av de første sesongene på Pride Park, men hans prestasjoner i sesongen 2013/14 var helt utrolige. Buxton var i en klasse for seg selv i Derbys forsvarsrekke, og fikk etterhvert en velfortjent plass på årets lag her hos Championship Norge.

Nysigneringene Alex Pearce og Jason Shackell er begge blant ligaens beste midtstoppere. Sistnevnte ble hentet fra Burnley i sommer, og var kaptein for The Clarets da de spilte i Premier League forrige sesong. Den 31 år gamle stopperen er godt kjent på Pride Park, og hadde ikke behov for å tenke seg om da hans tidligere arbeidsgiver kom på banen i sommer. Shackell hadde et stort ønske om å returnere til Pride Park, men Burnley-manager Sean Dyche mente det bare var pengene som førte Shackell tilbake til den hvite drakten. Shackell har nå rykket opp til Premier League med Norwich City, Wolverhampton Wanderers og Burnley, og har nå planer om å klare det en fjerde gang med Derby.

Alex Pearce ble oppdaget av speidere fra Reading da han var 12 år gammel og spilte for sin hjemklubb Oxford. Siden den gang har han gått gradene i akademiet til Reading før han endte opp på førstelaget. Etter låneopphold i League One hos Northampton Town og AFC Bournemouth, samt Championship med Southampton og Norwich City, fikk han etterhvert sitt gjennombrudd på førstelaget. Det skjedde da Steve Coppell forsvant fra klubben og Brendan Rodgers kom inn som ny sjef. Han hadde ikke en gang spilt en tredjedel av Readings kamper i sesongen 2008/09, men startet likevel den påfølgende sesongen som vikarierende kaptein i en alder av 20 år. Pearce har nå blitt 26 år gammel, og fikk over 200 kamper for Reading før han reiste til Derby denne sommeren. Han har tidligere rykket opp fra Championship med Reading og imponert i Premier League, og man skal bare to år tilbake i tid for å finne forrige gang han ble linket til en storklubb som Liverpool. Den overgangen ble det aldri noe av, men det er liten tvil om at Pearce kan være en viktig mann bak på banen for et opprykksjagende Derby.

På høyrebacken ble vi kjent med Cyrus Christie forrige sesong. 22-åringen ble hentet fra League One-klubben Coventry City i fjor sommer, og han fant seg fort til rette i Championship. Med sine herlige løp fremover på banen, kombinert med sin hurtighet og ballkontroll, fikk jeg fort sansen for mannen med én landskamp for Irland. Bakover på banen var det litt å rette opp i, men ikke verre enn at jeg likevel ser på han som en av de bedre høyrebackene i ligaen. I tillegg til Christie har Paul Clement flere spillere som kan gjøre en jobb på høyrebacken. Chris Baird spilte Premier League-fotball for West Bromwich Albion forrige sesong, men har nå blitt hentet til Derby. I sommer har han spilt på midtbanen og på høyreback, og han vil nok tilføre laget viktig rutine. Ryan Shotton husker nok de fleste fra hans tid i Stoke City, da han fikk sydd inn eget håndkle på innsiden av drakten med tanke på hans lange innkast. Den 26 år gamle forsvarsspilleren kan bruker overalt i forsvarsrekken, og er en god mann å ha både på grunn av innkast og hans hodestyrke på dødballer. Man må heller ikke glemme det 19 år gamle talentet Isak Ssewankambo som ble hentet fra NAC Breda i sommer. Unggutten har tidligere vært i Chelseas akademi, og med sin allsidighet kan han fort komme til å få litt spilletid denne sesongen.

På venstrebacken har Craig Forsyth vært en viktig bidragsyter de siste sesongene. Han solgte nok ikke mange trøyer da han ble hentet permanent til klubben sommeren 2013, men han har virkelig overbevist med sitt stødige forsvarsspill og gode offensive løp. Venstrebacken er ofte involvert i det offensive spillet til Derby og sier aldri nei til å bli med fremover på banen, men forrige sesong ble det bare én scoring. Etter å ha vært på lån hos Derby våren 2013, ble han hentet permanent fra Watford etter sesongslutt. Siden han kom til Pride Park har Forsyth bare gått glipp av to ligakamper, samtidig som han har fått prøve seg på det skotske landslaget. I tillegg til Forsyth har man også Stephen Warnock i bakhånd. Spilleren som gikk gradene i akademiet til Liverpool, men som aldri slo gjennom på Merceyside. Etter opphold hos blant andre Blackburn Rovers, Aston Villa og Leeds United, gikk turen til Derby i januar. Han fikk et par kamper på slutten av sesongen, men det spørs om han kommer til å spille en viktig rolle denne sesongen.

Midtbane

På midtbanen til Derby har rampelyset vært rettet mot en ung lyslugg i flere år, og forrige sesong viste han mye av det som vi har forventet i flere sesonger. Will Hughes gjorde rent bord på de fleste av klubbens kåringer i vår, men å lede Derby opp til Premier League klarte han ikke. Det har han likevel god mulighet til å gjøre denne sesongen, og når Hughes først kommer opp til Premier League, tviler jeg på at han kommer til å ta steget ned igjen med det første. Hughes ble født i Surrey, men flyttet tidlig til Derbyshire. Han kan derfor betraktes som en lokal unggutt, som allerede har fått en stor plass i Derby-supporternes hjerter. Han har snart rundet 150 kamper for The Rams, noe som er ganske utrolig ettersom han spilte i den lille ungdomsklubben Mickleover Jubilee så sent som i 2011. Hans herlige ballbehandling, tekniske ferdigheter, pasningsfot og imponerende overblikk gjør Hughes til en attraksjon i denne ligaen, og det er viktig å ikke glemme at den allsidige midtbanespilleren fortsatt bare er 20 år gammel.

Selv om Hughes forståelig nok stjeler de fleste overskriftene på Derbys midtbane, er det viktig at man ikke glemmer Jeff Hendrick. Han er en spiller jeg har stor sans for, og som de siste sesongene har vist en del av hva som bor i han. Hendrick ble hentet til Derbys akademi tilbake i 2008, og har bare vært i Derby siden den gang. Han har nå blitt 23 år gammel, og har allerede passert over hundre ligakamper for The Rams. Han er fast inventar i den irske landslagstroppen, og en av de mest undervurderte midtbanespillerne i Championship. Med sin habile skuddfot lager han ofte problemer for motstanderens målvakt, noe som har ført til at han allerede har scoret 20 mål for klubben.

Den mest målfarlige midtbanespilleren fra sesongen 2013/14 heter Craig Bryson, og han har mye å revansjere etter at forrige sesong ble en litt mer anonym affære. Den 28 år gamle skotten gikk fra å score 16 mål til å bare score 4 mål forrige sesong. Selv om scoringene uteble forrige sesong, er det likevel mye positivt ved Bryson man kan trekke frem. Den fantastiske midtbanekrigeren jobber hardt bakover på banen og gir ikke motstanderen mye fred. Han har en unik evne til å treffe med løpene sine inn i boksen, samtidig som han har en herlig skuddfot. Man kan forvente mye av Bryson denne sesongen, men det kan man også av George Thorne. Den tidligere West Bromwich Albion-spilleren ble hentet permanent i fjor sommer etter et vellykket låneopphold. Dessverre pådro han seg en skade under fjorårets sesongoppkjøring, og den endte opp med å ødelegge hele sesongen. Nå er den dyktige ballvinneren frisk igjen, og vil dermed fremstå som en helt ny signering. Muligens vil vi også få se mer av akademiproduktet Jamie Hanson. Den allsidige 19-åringen fikk muligheten i en ankerrolle forrige sesong, men kan spille både i forsvar og på midtbanen.

Angrep

Derby har mange dyktige spisser på laget, men det er en midtbanespiller som jeg tror vil være viktigst i Derbys angrepsspill denne sesongen. Tom Ince var på lån hos The Rams i vår, og der fant han endelig tilbake til formen han tidligere har vist hos Blackpool. Ince scoret 11 mål på 18 kamper i Championship forrige sesong, og i sommer har han blitt hentet permanent fra Hull City. Det er en signering som kan være gull verdt for hvittrøyene, for dersom Ince klarer fortsette med samme form denne sesongen, vil han på egenhånd plukke en del poeng de neste månedene. Han har noen utrolige tekniske ferdigheter, samtidig som han er raskt og driblesterk. Ince er også flink til å komme seg til avslutninger, og hans skuddfot er effektiv. Ince er sønn av tidligere storspiller Paul Ince, og er nå revansjesugen etter at hans opphold i Premier League hos Crystal Palace og Hull City gikk i vasken. Jeg blir ikke overrasket om Ince kommer opp i 20 mål denne sesongen.

Ince er ikke den eneste dyktige nyervervelsen Derby har i angrepsrekken denne sesongen. Andreas Weimann har kommet fra Aston Villa, og han viste flere ganger i Premier League at han er en dyktig fotballspiller. Den østerrikske landslagsspilleren jobber utrettelig og hans energiske spillestil kan komme godt med for Derby. Weimann fikk sitt gjennombrudd på Villa Park i sesongen 2012/13 da han scoret 12 mål for de burgunderfargede. Forrige sesong ble en nedtur med bare tre ligamål, men det blir interessant å se om scoringene vil komme lettere nå som han har gått ned et nivå. Simon Dawkins har i sommer vært opptatt med spill i Gold Cup for Jamaica, og har derfor fått litt mindre tid med sine lagkamerater i sesongoppkjøringen. Den tekniske vingen var veldig god i sesongen 2013/14, men jeg syntes han tok et steg tilbake forrige sesong. Uansett er Dawkins en meget god mann å ha i troppen, og han vil sannsynligvis ikke klage dersom han må sitte litt på benken også. Johnny Russells fremtid i Derby har vært litt usikker i sommer, men hans prestasjoner under sesongoppkjøringen har likevel vært bra. Med stor hurtighet, hard jobbing og brukbare avslutninger har han nå gjennomført to gode sesonger på Pride Park, og selv om hans ferdigheter ikke er like bra som noen av hans medspillere, er han likevel en viktig mann å ha i troppen.

Helt på topp har Derby to av ligaens beste spisser. Han ene er navnebroren til vokalisten i Coldplay, mens han andre er kjent for å ha scoret et mål i Premier League hvor en badeball var involvert. Chris Martin ble hentet permanent til klubben etter et låneopphold på Pride Park i fjor vår. Det ble bare to scoringer på tretten kamper under låneoppholdet, og forventningene var derfor ikke alt for store foran den kommende sesongen. Avgjørelsen om å hente han permanent til tross for manglende scoringer, har nok ikke Derby-styret angret på. Martin har nemlig scoret henholdsvis 25 og 21 scoringer på de to siste sesongene, og da må det legges til at han gikk glipp av 11 kamper forrige sesong. Jeg blir ikke overrasket om Martin blir toppscorer i Championship denne sesongen, og jeg blir heller ikke overrasket om han da skulle feiret det på en uteplass. Det er nemlig ikke bare på banen Martin har funnet på mye rart gjennom karrieren, ettersom han under sin tid i Norwich City presterte å bli utestengt fra hele 68 puber i Suffolk da han var 19 år gammel.

Darren Bent blir Martins konkurrent og spisskollega denne sesongen. Den 31 år gamle spissen har flere sesonger i Premier League på CVen, og de fleste husker nok best sesongen 2009/10 da Bent scoret 24 mål på øverste nivå for Sunderland. Siden den gangen har Bent aldri scoret mer enn 9 ligamål i løpet av én sesong på øverste nivå, og i fjor høst ble han leid ut til Brighton & Hove Albion. Der gjorde han sine saker bra, før han senere i sesongen ble hentet på lån av Derby. På Pride Park presterte han enda bedre, og til slutt endte måltyven opp med 10 mål på 15 kamper. Flere ganger fikk man se hans smarte posisjoner og lure løp, og hans avslutninger er det ingenting i veien med. Bent har for øvrig 13 landskamper for England, men han har ikke vært med på å vinne mye. Derfor ville nok et opprykk med Derby denne sesongen rage høyt på hans merittliste.

Trener

Paul Clement er en ukjent mann for mange, men innad i fotballsirkuset er han ingen anonym person. Den 43 år gamle Derby-sjefen har en lang karriere som trener, men er faktisk en bedre basketballspiller enn fotballspiller. Han startet først i Chelsea etter at skoene ble lagt på hyllen, og det var der han var lengst tid. Totalt hadde syv år på Stamford Bridge i forskjellige roller, før han valgte å reise nordover til Blackburn Rovers. Frem til det hadde han blant annet vært innom Fulham og det irske landslaget også. Etter en kort periode i Lancashire med et skakkjørt Blackburn, skulle karrieren virkelig ta fart for Clement. Han fikk jobben som assistent under Carlo Ancelotti i Paris Saint-Germain, og fulgte sin italienske læremester videre til Real Madrid noen år senere.

Etter to år med store opplevelser og viktige erfaringer i den spanske hovedstaden, har tiden endelig kommet for Paul Clement å prøve seg selv som manager. Derby har gitt han den muligheten, og det kan vise seg å være gambling fra en annen verden av The Rams. Det er ingen selvfølge at Clement skal lykkes i Derby, men det er heller ingenting som tilsier at han kommer til å gjøre en dårlig jobb heller. Derfor er jeg utrolig spent på hvordan Derby kommer til å prestere under Clements ledelse. I sommer har han variert mellom flere forskjellige formasjoner, og når han snakker om forskjellige spillestiler, nevner han som regel bare angrepsfotball. Det lover veldig bra med tanke på spillerne han har til rådighet.

Overganger

Liten tvil om at Derby County er en av vinnerne på overgangsmarkedet denne sommeren. Nesten alle de har hentet har vist at de kan prestere i Premier League, mens en spiller som Tom Ince tidligere har vist at han kan være en av de aller beste spillerne i Championship. Darren Bent kan fort bli toppscorer denne sesongen, mens stopperne Alex Pearce og Jason Shackell muligens danner det sterkeste stopperparet i hele Championship. I fjor hadde Derby den beste troppen i ligaen, og denne sommeren har den bare blitt sterke. Av spillerne som har forlatt klubben er det bare Jamie Ward som er av betydning, men jeg tror ikke han vil bli savnet.

Overgangsoversikt:

Inn:
Darren Bent (Aston Villa)
Alex Pearce (Reading)
Scott Carson (Derby County)
Tom Ince (Hull City)
Chris Baird (West Brom)
Andreas Weimann (Aston Villa)
Jason Shackell (Burnley)
Ut:
John Eustace (Kontrakt utløpt)
Shaun Barker (Kontrakt utløpt)
Mark O`Connor (Kontrakt utløpt)
Zak Whitbread (Kontrakt utløpt)
Lee Naylor (Kontrakt utløpt)
Rhys Sharpe (Notts County)
Josh Lelan (Northampton)
Sam Dryden (Dundee)
Jamie Ward (Nottingham Forest)
Tom Naylor (Burton Albion)
Ross Etheridge (Accrington Stanley)
Mark O´Brien (Luton Town)
Raul Albentosa (Lån til Malaga)
Connor Sammon (Lån til Sheffield United) 

Treningskamper
11.juli: Grimsby Town – Derby County 2-1 (Russell)
18.juli: Northampton Town – Derby County 0-1 (Russell)
21.juli: Meppen – Derby County 0-1 (Ince)
24.juli: FC Utrecht – Derby County 2-3 (Hughes, Russell, Shotton)
29.juli: Derby County – Villarreal 1-1 (Weimann)
1.august: Burton Albion – Derby County 1-3 (Weimann, Bent, Russell)

Styrker/Svakheter

Pluss:

+ Sterkeste troppen i Championship.
+ Har to spisser som begge er blant favorittene til å bli toppscorer i ligaen denne sesongen.
+ God dekning i alle posisjoner. Gir god konkurranse om plassene og fleksibilitet med tanke på formasjoner.

Minus:
– Paul Clement. En meget dyktig trener, men uprøvd som manager.
– Enormt forventningspress. Alt annet enn opprykk er uakseptabelt.
– Flere klassespillere i samme posisjoner som forventer spilletid. Kan skape uro dersom de ikke får nok minutter på gressmatta.

Vurdering:

Derby County er den store favoritten i Championship denne sesongen. De hadde en sterk tropp fra før av, og den har nå blitt enda sterkere. På stopperplass har man flere spillere som ville fått spilletid hos de fleste av Derbys ligarivaler, og på topp har man to spisser som begge kan blande seg inn i toppen av toppscorerlisten denne sesongen. Tom Ince scoret 10 mål i vår i den hvite drakten, og jeg ser for meg at han gjør det like bra denne sesongen. Midtbanen holder også skyhøyt nivå med spillere som Craig Bryson, Jeff Hendrick og Will Hughes. Bordet er med andre ord dekket for manager Paul Clement, og han er den eneste grunnen til at jeg er litt skeptisk til årets Derby-lag. Man trenger ikke se lenge på hans CV for å vite at Clement er en dyktig trener, men som manager er han uprøvd. Nå skal han lede et lag hvor alt annet enn opprykk ikke er godt nok, og da har man selvsagt et stort forventningspress. Det kan fort vise seg å ødelegge for Derby denne sesongen, men i sommer har Clements valg og avgjørelser sett gode ut. Derfor velger jeg å la tvilen komme til gode på Clement, og plasserer derfor The Rams på tabelltopp for andre år på rad.

Tabelltips: 1. plass

About The Author

Leave a Reply