I denne kåringen har vi vurdert samtlige hjemmedrakter i årets Championship. Det var flere positive overraskelser, men dessverre flere fryktelige drakter. Vi har utdelt smilemunner for å vise hva vi synes om drakten. En drakt kan maks få fem smilemunner og minst en. Uten å røpe for mye kan vi avsløre at vi ikke er særlig glad i Puma sitt standarddesign og Macron sine drakter. Som ved alle vurderinger hvor klær er involvert, er det viktig å legge fokus på at alle har forskjellig smak. Noen liker brunt og noen liker gult. Noen liker rund hals og noen liker V-hals. Dere må gjerne være kritisk til vår kåring, men ikke klag på vår vurdering, for det er en individuell sak. Har vi derimot fakta eller skrivefeiler setter vi stor pris på om dere gir beskjed, slik at vi får rettet opp i det. Vi håper denne kåringen faller i smak.

Barnsley

Årets drakt fra Barnsley er en visuell nytelse for alle som elsker rene og flotte fotballdrakter. De har i samarbeid med Nike valgt et veldig enkelt design, kombinert med en enkel sponsorlogo som blender fint inn med den røde draktfargen. I tillegg har de en ny og spesiell klubblogo på drakten for å markere 125års jubileet.

+ Ren drakt. Flotte fargekombinasjoner. Prakteksempel på hvordan en drakt skal se designes.
 Egentlig ingenting. Den hvite stripen på ermene er kanskje litt for bred for noen, men vi liker den.

Visste du at – I 1989 designet Paul Trevillion en fryktelig Barnsley-drakt med hvite stjerner i forskjellige størrelser. Trevillion står også bak tegneserien “Roy og the Rovers”.

Vår vurdering: ☺☺☺☺☺

Birmingham

Birmingham var blant de siste til å lansere sine nye trøyer. Det skulle vel bety at de hadde noe helt ekstraordinært å vise frem, men vi må innrømme at vi ikke ble tatt helt med storm over “The Blues” siste draktstunt. Drakten er i og for seg fin å se på. Kragen er pen og drakten er ren. Sponsorlogoen er litt stor, men heldigvis i hvitt. Alt i alt er det en helt ok drakt.

Fin fargekombinasjon. Fin krage. 
– Litt kjedelig. Ser litt simpel ut.

Visste du at – Dagens klubblogo er et resultat av en konkurranse som avisen Sports Argus arrangerte i 1972. Hvem som helst kunne sende inn sitt design. 

Vår vurdering: ☺☺☺

Bolton

Helt siden 1990 har Bolton hatt Reebok som draktleverandør. Ikke alle bidrag har fra den kanten har vært like flotte. Derfor var det stor spenning når Bolton meldte overgang til Adidas foran denne sesongen. “Vil vi endelig få pene drakter?” var en av kommentarene som gikk igjen på Boltons forskjellige diskusjonsforum. Dessverre får ikke Bolton-fansen alt for mye å feire over på draktfronten denne sesongen heller. Mye unødvendige detaljer og en forferdelig sponsorlogo ødelegger alt for mye.

En opptur fra de siste sesongene. Greit design. 
– Håpløse blåe detaljer. Ligasystemets verste sponsorlogo?

Visste du at – I 1884 hadde Bolton en hvit drakt med store røde prikker på. Faktisk helt identisk med klatretrøya i Tour de France. Kanskje blir det klatring på Bolton denne sesongen? 

Vår vurdering: ☺☺

Blackburn

Det er ikke mye som fungerer for Blackburn, men på draktfronten har man virkelig gjort et godt stykke arbeid. Årets drakt er rett og slett nydelig. Enkel og ren uten for mange detaljer. Et enormt pluss på Blackburn sin trøye er det faktum at den ikke blir tilgriset av en sponsorlogo. Forrige sesong spilte de med et veldedig formål på brystet, og mye tyder på at de gjør det samme denne sesongen.

+ Ren og pen. Ingen sponsorlogo. 
 Unødvendig detaljer på baksiden av skuldrene.

Visste du at – Athletic Bilbao spilte med Blackburn sine drakter frem til 1909. Da de skulle kjøpe nye drakter, klarte ikke den unge studenten Juan Elorduy finne 25 nye Blackburn-drakter, og endte da opp med å kjøpe like drakter som Southampton. 

Vår vurdering: ☺☺☺☺

Bristol City

Når man skal vurdere Bristol City sin nye trøye, bør man bruke mye tid. Det er nemlig veldig mange detaljer. Ved første øyekast ble vi litt skuffet, men jo mer vi ser på den, jo penere blir den. Samspillet mellom sponsorlogo og design på drakten er veldig pent.

+ Flott samspill mellom fargene. Fint design.
 Ligner kanskje litt på en treningsdrakt. Samme design som Hull.

Visste du at – Bristol City har hatt sorte sokker, kortebukser, sømmer på drakten, men aldri hatt store deler av drakten i sort farge. Derfor er denne sesongens drakt av den spesielle sorten.

Vår vurdering: ☺☺☺☺

Burnley

Burnley har denne sesongen gått for en litt kjedelig drakt. Noen vil sikkert like den, og noen vil hate den. For oss var det ikke mye positivt å trekke frem, men heller ikke mye negativt. Det faktum at klubblogoen er samme farge som den lyseblå stripa er en detalj vi ikke liker. Sponsorlogoen kunne gjerne vært i lyseblå farge, istedenfor hvit. Forresten er dette første gang siden 1980 at Burnley skal spille med lyseblå kortebukse.

+ Enkel og grei drakt.
 Litt kjedelig. Samme farge på klubblogo som den horisontale stripa. 

Visste du at – Det finnes knapt en farge i verden som Burnley ikke har hatt som draktfarge. Det hele toppet seg i 1894 når de hadde rosa og hvite vertikale striper. Andre farger det er verdt å nevne er: Blå, hvit, gul, svart, rød og grønn. Først i 1910 kom de frem til den fargen de bruker i dag. 

Vår vurdering: ☺☺

Brighton

Det eneste laget fra sørkysten i årets Championship har valgt et ganske rotete design på årets trøye. Mye detaljer ødelegger mye av førsteinntrykket du får av drakten. Sponsorlogoen ser ut som om den har blitt klistret rett på drakten. Gulldetaljene på drakten kunne forsvares sist sesong da det spilte med “Football League-merker” på armene. Kragen gir litt flashbacks til 90-tallet.

+ Fine fargekombinasjoner.
– Mye rot. Lite pen krage og sponsorlogo.

Visste du at – I 1970/71 og 74/75 var draktene til Brighton helt hvite.

Vår vurdering: ☺

Blackpool

Blackpool er sammen med Brighton det eneste laget som ikke skifter ut hjemmedrakten sin etter sist sesong. De har heller fokusert på å lansere en ny tredjedrakt for å markere deres 125års jubileum. Det betyr at Blackpool stiller med stor og stygg Wonga-logo på brystet sammen med en fryktelig Fila-logo på armen.

+ Enkelt design. Fin krage.
– Forferdelige logoer som bla. Wonga og Fila.

Visste du at – Grunnen til at Blackpool bruker oransje drakter er fordi en dommer som dømte kampen mellom Nederland og Belgia like etter første verdenskrig anbefalte dem. Han ble nemlig så imponert over draktene til hollenderne. 

Vår vurdering: ☺☺

Cardiff

Hvor skal man begynne. Siden 1908 når Riverside Cricket Club endelig fikk skifte navn til  Cardiff City, har draktfargen vært blå. Kallenavnet deres er “Bluebirds” og klubblogoen inneholdt en blå fugl. Alt dette betyr veldig lite for deres utenlandske eiere. Etter 104 år med blå hjemmedrakt, er det nå duket for røde hjemmedrakter på Cardiff City Stadium. Logoen har nå en enorm rød drage med en liten “Bluebird” under, som et lite plaster på et fryktelig stort sår. Vi  tviler likevel på at Cardiff-fansen kommer til å kalle seg selv “The Red Dragons” i løpet av sesongen. Selve drakten er heller ikke noe å hoppe i taket over. Vi er supportere av symmetri i draktene, og den svarte linja på brystet går kun opp på den ene siden av skulderen, noe vi ser på som negativt. De skråe linjene midt på draken virker bare helt unødvendige. Vi legger også med bilde av den nye klubblogoen til Cardiff, slik at dere får se den.

+ Sponsor passer forsåvidt greit til drakten. Kragen er grei.
 Rødfargen av nevnte grunner. Elendig design.

Visste du at – De første ni årene i Cardiffs historie, brukte de sorte sokker.

Vår vurdering: ☺☺

Charlton

En av de mer positive overraskelsene på årets draktfront, må være bidraget fra Charlton. London-laget har ikke vært bortskjemt med pene drakter de siste sesongene, og derfor var det mye spenning knyttet til deres overgang fra Macron til Nike. Nike lager ofte veldig fine drakter, og selv om denne kanskje ikke er et fantastisk kunstverk av en drakt, faller likevel renheten i smak hos oss. De har en enkel og ren trøye med en pen krage. Sponsorlogoen passer fint overens med resten av drakten. En av Championships fineste trøyer denne sesongen.

+ Ren og pen trøye. Sponsorlogo passer fint til trøya. Pen krage.
 Stoffet ser kanskje litt billig ut i forhold til Barnsley sin drakt.

Visste du at – Charlton har spilt i røde og hvite drakter i alle årene utenom et. Det var i 1923/24 når de brukte blå og lyseblå striper. 

Vår vurdering: ☺☺☺☺

Crystal Palace

Det var knyttet stor spenning rundt de nye draktene til Palace. De har nemlig bestemt seg for å gå egne veier, og lage sine egne drakter. Det er nemlig ingen leverandør som f.eks Nike, Puma etc som står for Palace sine drakter. De har i samarbeid med JSPL laget egne drakter hvor supporterne kan få velge mellom “Styled fit” eller “Standard fit”. Drakten er likevel ikke noe spesielt imponerende. Gulfargen er ikke særlig pen, og vi liker ikke at de har få striper på drakten. Sponsorlogoen er ikke særlig pen, men de skal likevel ha for at de har endret fargen på sponsorlogoen.

+ Kult at Palace våger å prøve noe nytt.
 Mye unødvendige detaljer. Ikke pent design. Rotete trøye.

Visste du at – Frem til 1973 brukte Crystal Palace vinrøde og lyseblå drakter. Like farger som Burnley, Aston Villa og West Ham.

Vår vurdering: 

Derby

Vi har vært supportere av Derby sine trøyer de siste sesongene. Rene og pene drakter, hvor kun sort og hvitt er i fokus. Unødvendige detaljer har vært fraværende. I år har Derby valgt å gå over til supporternes verste mareritt, nemlig Kappa. Misforstå oss riktig, Kappa lager nemlig svært pene drakter, men de blir som regel ikke like pene på personer med over 23 i BMI. Årets Derby-drakt er utrolig pen. Selv om de har litt lyseblå farge på sponsorlogoen, går den fint overens med resten av trøya. Den retro klubblogoen er bare helt rå, og en av de kuleste detaljene på årets draktfront. Det eneste negative er den litt merkelige kragen og de to svære “Kappa-logoene” som går ned langs siden av magen. Disse synes ikke på bildene, men dere har sikkert sett de på andre drakter som Kappa lager.

+ Pen og ren drakt. Utrolig kul klubblogo.
 Merkelig krage. Store logoer ned langs siden av magen.

Visste du at – Allerede på 1800-tallet spilte Derby med hvite og sorte drakter. Det har de ikke endret på frem til i dag.

Vår vurdering: 

Huddersfield

Det er svært gledelig å ha de blåe og hvite fra Yorkshire tilbake i Championship. Tidligere i sommer gjorde de en flott signering i Adam Clayton og på draktfronten har de levert like sterkt. En flott drakt med lyseblå striper og en fin sponsorlogo. Drakten har ikke unødvendige detaljer. De lyseblåe stripene er i et slags rutete mønster, men dette synes vi bare var pent. Sponsorlogoen kunne kanskje vært i sort, men vi synes den røde fargen funker fint sammen med blått og hvitt. Stor bonus er det faktum at sponsorlogoen ikke er klistret på med en stygg bakgrunn, slik som ved Brighton sin trøye.

+ Ingen unødvendige detaljer.
 Sponsorlogoen kunne kanskje vært sort.

Visste du at – Huddersfield hadde både hvit, rød og blå drakt før de kom frem til dagens variant i 1918.

Vår vurdering: 

Hull City

Hull kjører det samme designet på drakten som Bristol City. Dette er en sak vi ikke er særlig fan av, selv om det er helt normalt i dagens fotball. I Tippeligaen har det i noen sesongen vært det samme designet på halvparten av alle lagene sine drakter. Vi synes at designet fungerer bedre med Bristol City sine drakter, enn ved Hull sine. Kanskje har det litt med den store sponsorlogoen på Hull sine drakter, eller så er det lettere å like fargene på Bristol City sine drakter. Uansett en helt greit drakt for Hull, uten noe tull.

+ Fint design. Ingen unødvendige detaljer.
 Kanskje litt stor sponsorlogo. Samme design som Bristol City.

Visste du at – Hull hadde lyseblå drakter like før og etter andre verdenskrig.

Vår vurdering: 

Ipswich

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QdYHe8dP6cw]

Selv verdens mest harry og kanskje kuleste draktlansering kan ikke redde Ipswich fra bunnsjiktet i denne vurderingen. Det er vanskelig å finne noe positivt med det plagget som Mitre har sydd i sammen til årets sesong. Stoffet ser dårlig og billig ut, klubblogoen er diger og sponsorlogoen dekker halve drakten. Kanskje burde Mitre konsentrert seg om å lage fotballer, og gi andre draktleverandører muligheten til å leke med draktene.

+ Fine fargekombinasjoner. Grei krage.
 Så og si alt annet. Sponsorlogo, klubblogo, stoffet.

Visste du at – Frem til 1934 hadde Ipswich blå og hvite vertikale striper. Helt like drakter som det Sheffield Wednesday og Huddersfield har nå.

Vår vurdering: 

Leeds

Med tanke på det utrolig store antallet Leeds-supportere her i landet, ønsker en ikke å uttale seg negativt om Leeds. Likevel er det umulig å ikke gjøre det i denne vurderingen. Leeds har Macron som draktleverandør, og da er det vanskelig å få pene drakter. Selve drakten ser ikke særlig lukrativ ut, og sponsoren er ikke særlig pen. Kanskje hadde det hjulpet hvis sponsoren hadde vært i samme farge som de blå detaljene på drakten. Kragen er ikke pen, og de gule detaljene langs siden av drakten er ikke imponerende. Macron-logoene er definisjonen på en unødvendig detalj. Litt trist, siden supporterne til Leeds fortjener uendelig flottere drakter enn dette her.

+ Vanskelig å finne noe positivt
 Fargen på sponsorlogoen. Skulderlogoene. Elendig design.

Visste du at – I de første femten årene i Leeds historie brukte de like drakter som Huddersfield. Grunnen til dette var fordi Huddersfields styreformann Hilton Crowther prøvde å slå sammen de to lagene. Crowther forlot senere Huddersfield for å ta over Leeds.

Vår vurdering: 

Leicester

Revene fra Leicester lanserte sin drakt på lørdag, og på de forskjellige debattforumene har det vært en enorm debatt om hvordan drakten kom til å se ut. Leicester har nemlig gått over til Puma foran denne sesongen, og klubben har vært flinke til å markedsføre den nye drakten gjennom konkurranser og mimrebilder. Dessverre ble vi litt skuffet over at Puma kjører standarddesignet sitt på disse draktene. Drakten er i og for seg veldig enkel og pen, med fin krage og en passende sponsorlogo. Likevel sitter vi med følelsen av at den hadde vært uendelig mye flottere hvis Puma-logoen hadde vært på sin “normale” plass, og den hvite flekken på skulderen hadde vært borte. 

+ Enkel og ren drakt. Fin krage. 
 Puma-logo og den hvite detaljen ødelegger. Standarddesign.

Visste du at – Leicester brukte en helt hvit drakt i 1972/73-sesongen.

Vår vurdering: 

Middlesbrough

Boro har alle forutsetninger for å lage pene drakter. De har en dyktig draktleverandør i Adidas, og har kun fargene rødt og hvitt å ta hensyn til. Likevel klarer de å rote det litt til. Drakten er nemlig på mange måter perfekt, helt til du kommer til midjen. De har valgt en bred hvit stripe på midten av drakten. Det er helt greit, men av en eller annen grunn er den nedre linjen av stripen skeiv. Når de i tillegg legger på en stor og stygg grønn sponsor på den hvite stripa, mister de et par smilemunner hos oss.

+ Pen fra brystet og opp.
 Sponsorlogoen er fryktelig. Skeiv hvit stripe. Litt kjedelig krage.

Visste du at – Den hvite horisontale stripa som Boro har på årets drakt, ble først lansert i 1973. Etter det har den blitt brukt 12 ganger, senest i 2011.

Vår vurdering: 

Millwall

“No one likes us, we don’t care” synger Millwall-fansen. Denne sesongen kan de synge “No one likes it, we don’t care”, for det er vanskelig å finne varme ord om drakten løvene fra London skal spille med år. Millwall har nemlig Macron som draktleverandør, og da er det som tidligere nevnt vanskelig å få fine drakter. Drakten blir altfor rotete og sponsoren er ikke særlig pen på grunn av rødfargen. På denne drakten har Macron-logoene blitt plassert på armene, noe som gjør den enda mer rotete når “Football League-logoene” blir trykket på.

+ Eget design. 
 Så og si alt annet.

Visste du at – Den marineblå fargen i Millwalls trøye er en hyllest til de skotske røttene i klubben. 

Vår vurdering: 

Nottingham Forest

Forest har levert draktperler de siste sesongene, og det var derfor store forventninger å leve opp til for Umbro denne sesongen. Fjorårets trøye er en av de flotteste draktene vi noensinne har sett og vi hadde ønsket at de hadde fortsatt med den i år også. Årets drakt er enkel og ren med passende hvit sponsorlogo. Kragen er fin og klubblogoen likeså. Kvalitet fra ende til annen.

+ Enkel og ren drakt. Fin krage. 
 Litt stor sponsorlogo

Visste du at – Arsenal bruker røde drakter på grunn av Forest. De donerte nemlig et draktsett til Arsenal da de ble til i 1886. 

Vår vurdering: 

Peterborough

“Posh” går inn i sin andre sesong med Nike-drakter. Det ser ut til å være et vellykket samarbeid. De bruker samme design som Charlton sine drakter, men vi bryr oss ikke om det når designet er så rent som dette. Sponsorlogoen er ikke særlig pen, men den er heldigvis ikke påklistret med bakgrunn slik som Brighton sin sponsor.

+ Enkel og ren drakt.
 Sponsorlogo

Visste du at – De første tre årene i Peterborough sin historie brukte de grønne drakter.

Vår vurdering: 

Sheffield Wednesday

Uglene fra Sheffield har denne sesongen en litt kjedelig drakt. Drakten ser ganske billig ut, og minner kanskje litt om den type drakter som små guttelag bruker. De bruker standarddesignet til Puma, og hva vi synes om det kan du lese ved Leicester sin drakt. Sponsorlogoen er ikke særlig pen, men mye bedre enn Chupa-Chups reklamen Wednesday brukte på draktene sine fra 2000 til 2003. Kragen er ok, men kanskje litt kjedelig.

Ikke for mange detaljer. 
– Standarddesignet. Sponsorlogo. Kjedelig krage.

Visste du at – Wednesday startet med horisontale striper før de gikk over til vertikale striper på slutten av 1800-tallet.

Vår vurdering: 

Watford

Det er ikke lett å designe drakter for London-klubben. Gult, Svart og rødt er ikke farger som er lette å leke seg med. Likevel kan man gjøre bedre valg en standarddesignet til Puma samt en forferdelig sponsorlogo. Når de i tillegg har “The Happy Egg” som sponsor, kommer “The Hornets til å fremstå som påskekyllinger på Vicarage Road denne sesongen.

+ Ikke for mange unødvendige detaljer.
– Standarddesignet til Puma. Sponsorlogo. Fæle farger.

Visste du at – Først i 1976 hadde Watford en drakt i gult, rødt og svart. Det har de ikke endret på etter det.

Vår vurdering: 

Wolverhampton

Fjorårets sesong ble ingen kjekk opplevelse for Wolves-fansen, men kanskje kan de kjempe om opprykk denne sesongen. Det gjør de isåfall med en ganske fin drakt. Wolves har Burrda som draktleverandør, og da er det alltid spennende å se hva de kommer ut med. Årets drakt er ren og pen, uten unødvendige detaljer og med fin krage. Det som er negativt på denne drakten er den fryktelig sponsorlogoen. Det er irriterende at de ikke kan ha den i en sort farge. Uansett kommer nok ikke Wolves-fansen til å angre på kjøpet av drakten denne sesongen.

+ Enkel og grei drakt. Fin krage.
 Stygge farger på sponsorlogoen.

Visste du at – Fargene til Wolverhampton representerer byens motto “Ut av mørket kommer lys”, hvor gullfargen representerer lyset, og den sorte fargen mørket.

Vår vurdering: 

Resultater


Barnsley og Blackburn


Bristol City, Nottingham Forest, Charlton, Peterborough, Huddersfield og Derby.


Hull, Leicester, Wolverhampton og Birmingham


Sheffield Wednesday, Middlesbrough, Cardiff, Blackpool, Burnley og Bolton. 


Watford, Ipswich Town, Brighton, Leeds, Crystal Palace og Millwall

Bilder: Footballfashion.org