Gary Johnson ledet Bristol City opp til Championship, og var bare en playoff-finale unna Premier League-spill. Etter det har det gått feil vei for de røde fra Bristol. To 10.plasser, en 15.plass og nå sist en 20.plass, gir oss klare indikasjoner på at “The Robins” er på stø kurs mot League One. Derek McInnes er mannen som skal ta fatt på denne vanskelige oppgaven, og kanskje kan han snu pilen oppover, men det vil isåfall være svært overraskende.

Forrige sesong handlet for det meste om å unngå nedrykk. En fattig seier på de første 13 kampene av sesongen, var nok til å sende Keith Millen på dør. Den velkjente “ny manager effekten” slo til umiddelbart på Ashton Gate. Like etter ansettelsen av McInnes gikk City inn i en periode med 4-2-0 på seks kamper. Dette ga selvfølgelig et kraftig byks i både selvtillit og tabellposisjon. Etter dette gikk de fra desember til april uten å imponere noe nevneverdig. På denne perioden vant de bare fire kamper, samtidig som de røk ut av FA-cupen mot Crawley Town. Kun en god sluttspurt med 3-3-0 på de siste seks kampene reddet dem fra nedrykk. De endte tilslutt opp med 49 poeng. Kun ni poeng mer enn Portsmouth som tidligere hadde blitt trukket for ti poeng.

Keeper:
De fleste Manchester United-supportere kjenner nok til Tom Heaton. Den engelske keeperen gikk gjennom akademiet til de røde djevlene, men fikk kun muligheten på førstelaget i betydningsløse treningskamper. Etter å ha vært utlånt til seks forskjellige klubber, gikk han endelig permanent til Cardiff i 2010. I første sesongen der gjorde han det så bra, at han tilslutt ble kåret til årets unge spiller i klubben. Da Malky Mackay tok over roret i Cardiff, ble Heaton plutselig andrevalg på keeperplassen. Derfor har han nå gått til City, hvor han denne sesongen sannsynligvis kommer til å være et ubestridt førstevalg. Bak Heaton finner vi Dean Gerken som har hele 109 kamper for Colchester. Unggutten Lewis Carey er tredjevalg på keeperplassen, men vi tviler på at han får spilletid denne sesongen.

Forsvar:
Det er vanskelig å si hva som er vanskeligst å treffe av riktig lottorekke, eller å klare spå hvordan forsvaret til Bristol City kommer til å se ut. Lewin Nyatanga, James Wilson og Louis Carey er blant utfordrerne til plassen ved siden av kaptein Liam Fontaine i midtforsvaret. Det er med andre ord svært god dekning rundt stopperplassen. På backplass har man fått inn den spennende backen Greg Cunningham fra Manchester City. I en alder av 21-år, har venstrebacken allerede flere landskamper for Irland, og vi blir ikke overrasket om han tar Championship med storm denne sesongen. Høyrebacken blir sannsynligvis kontrollert av Richard Foster. Skotten som har spilt en hel mannsalder i Aberdeen, spilte 20 kamper for “The Robins” forrige sesong.

Midtbane:
På midtbanen er det definitivt kantene som er mest spennende å snakke om. Nysigneringen Paul Anderson venter på det store gjennombruddet, og kanskje kommer det denne sesongen for 24-åringen. City-fansen er ihvertfall svært spent på hvordan vingen med en fortid i Liverpool, kommer til å gjøre det denne sesongen. På motsatt ving finner vi Albert Adomah. Han har scoret i nesten alle treningskampene i sommer, i tillegg sto han bak fem mål og syv målgivende forrige sesong. Sentralt på midtbanen vil nok den hardtarbeidene Cole Skuse få mye spilletid. Gode gamle Jody Morris har nok ikke blitt hentet inn for å sitte på benken, og hvis han fortsatt har fotball i seg, vil han nok bekle en midtbaneposisjon. Den tidligere Celtic og Derby-spilleren Stephen Pearson er en annen mann som vil frekventere på midtbanen.

Angrep:
På topp finner vi Jon Stead og Brett Pitman. De scoret henholdsvis seks og syv mål forrige sesong, og det er disse to som må brette opp armene for å fylle hullet etter Nicky Maynard. Både Stead og Pitman er mer enn gode nok til å levere et visst antall mål i den kommende sesongen, men vi tviler på at noen av de klarer finne veien helt opp i toppen av toppscorerlisten. Bak disse finner vi Ryan Taylor. En 24-år gammel spiss som det ikke finnes mye å skrive hjem om.

Trener:
Derek McInnes går inn i sin første fulle sesong, etter han tok over City i oktober i fjor. En seiersprosent på 31,4 forrige sesong, er ikke noe å hoppe i taket over. Skotten har kun vært manager i en annen klubb, og det var den skotske klubben St. Johnstone. Her hadde han stor suksess, og opprykket i 2008/09-sesongen var det absolutte høydepunktet. I løpet av hans tid i Skottland hadde han dusinvis med jobbtilbud, og han blir sett på som en dyktig manager. Med sine 41 år, er han en av de yngste managerne i årets Championship.

Overganger:
City har hentet inn spennende spillere i Greg Cunningham og Paul Anderson. Jody Morris er en gammel rev, som kanskje kan vise seg å være en god investering, i mens Tom Heaton har tidligere vist storspill på keeperplassen. Samtidig er Heaton en ung keeper, og har mange år foran seg i fotballverden. Skulle det bli straffekonkurranse, viste Heaton forrige sesong at det er en plass han er komfortabel. Ut har David James forsvunnet, noe som nok ikke er noe tap for klubben med tanke på hans alder. Bortsett fra det har de ikke mistet noen svært sentrale spillere. I sommer har de med andre ord vært dyktige på overgangsmarkedet, men skal de ha mulighet til å overleve bør de hente inn en ny spiss som kan fylle hullet etter Nicky Maynard.

Treningskamper:
28.juli – St Johnstone 1-2 (Jon Stead)
30.juli – Dundee 3-2 (Albert Adomah, Martyn Woolford, Paul Anderson)
01.aug – Dunfermline 2-0 (Brett Pitman, Albert Adomah)
04.aug – Bristol Rovers 3-0 (Martyn Woolford, Albert Adomah, Stephen Pearson)
07.aug – Southampton
11.aug – Bournemouth

Vår vurdering:
Bristol City er et lag som gradvis blir dårligere. Tabellplasseringene etter suksessesongen 2007/08, har blitt gradvis dårligere, og mye tilsier at “The Robins” blir å finne i League One neste sesong. Vi føler oss skråsikre på at det kommer til å skje, og tipper nedrykk på City. Skal City ha mulighet til å overleve i divisjonen, er de avhengig av at det ikke blir skader på vingene Adomah og Anderson, samt at spissene Pitman og Stead nærmest overpresterer hele sesongen. Skulle de hente inn en ny kvalitetsspiss vil muligheten for å overleve bli større, men selv da tror vi det blir for tøft. Det blir League One-fotball på Ashton Gate neste sesong.


Vi spår: 23.plass