Hadde det vært opp til ekspertene, ville Barnsley spilt sin fotball i League One for lenge siden. De har nemlig blitt nederlagsdømt foran hver eneste sesong siden opprykket i 2006. På de seks sesongene de har tilbrakt i Championship siden den gang, har de aldri fått mer enn 56 poeng, og aldri fått mindre enn 48 poeng. Det tyder på et lag som hele tiden lever med kniven på strupen, og lite tyder på at det kommer til å endre seg denne sesongen. Med sterke lag som Charlton, Sheffield Wednesday og Huddersfield opp fra League One, blir det en svært vanskelig kamp for å overleve for “the Tykes”.

Det skal sies at hadde det ikke vært for Portsmouth og deres økonomiske problemer, ville Barnsley for øyeblikket forberedt seg på en sesong i League One. Portsmouth ble nemlig trukket for ti poeng, og havnet til slutt åtte poeng bak Barnsley. Uten poengtrekket ville de blå fra sørkysten havnet på plassen foran Barnsley, og dermed unngått nedrykk. Mange vil gjerne kalle det flaks, men vi ønsker å se på det som fortjent. Barnsley var nemlig et av bare to lag i fjorårets Championship som klarte å drive med overskudd.

Keeper:
Hos Barnsley finner vi et soleklart førstevalg i Luke Steele (Bilde under). Han ble spådd en stor karriere, og hadde flere landskamper for England på aldersbestemt nivå, samtidig som han ble hentet av selveste Manchester United som 18-åring. Han ble hentet til Barnsley på et såkalt nødlån i februar 2008, og rakk å sende Liverpool ut av FA-cupen på den korte tiden.   Han ble i den kampen kåret til banens beste, og hans låneopphold ble først forlenget, før han tilslutt ble signert permanent etter sesongslutt. Reservekeeper denne sesongen ser ut til å bli den tidligere Spurs-målvakten Ben Alnwick. 25-åringen har under hans tid i Spurs, vært utlånt til hele seks forskjellige klubber. Nå har han endelig skiftet klubb permanent.

Forsvar:
I forsvarsrekka er det ikke mye å ta av seg hatten for. Jim McNulty som leverte en imponerende debutsesong etter sin overgang fra Brighton sist sommer, er vel den eneste som er verdt å nevne. Spørsmålet er om han klarer å prestere like bra denne sesongen. Stephen Foster har levert solid siden han kom fra Burnley i 2007, men han skremmer nok ingen angrepspillere. Scott Wisemann er en kjapp høyreback som manager Keith Hill tok med seg fra Rochdale. Den nivåforskjellen taklet han greit, men som ved McNulty, blir det spennende å se om han klarer å fortsette like bra denne sesongen.

Midtbane:
På midten av banen finnes det litt mer spennende spillere. Den utrettelige krigeren David Perkins står sjeldent bak målene, men den jobben han gjør defensivt på midtbanen er uvurderlig. Offensivt på midtbanen er det Jacob Mellis som må levere. 21-åringen var på utlån til Barnsley i 2010/11-sesongen, da scoret han 2 mål på 12 kamper. Sist sesong ble overskygget av utenomsportslige hendelser som endte med oppsagt kontrakt hos Chelsea, og klammeri med politiet. Klarer Mellis la det sportslige stå i fokus denne sesongen, har han alle tiders mulighet til å hjelpe Barnsley til sikker plass. På vingene vil vi mest sannsynlig få se Jim O’Brien samt nysigneringen Kelvin Etuhu. Den hurtige vingen O’Brien er en solid spiller, men fattige tre scoringer på hele 64 kamper er alt for dårlig for en ving. Etuhu er mest kjent for å være broren til Dickson Etuhu, og har så og si aldri fått mye tillit i sin karriere. Kanskje vil mer spilletid føre til gode prestasjoner fra Nigerianeren?

Angrep:
På topp er det egentlig bare et navn som trenger nevnes. Ikke artist og navnebror Craig David, men målmaskinen Craig Davies. Den 26-år gamle spissen som har en fortid i alt fra Hellas Verona til Oxford United. Davies scoret 11 mål forrige sesong, noe som må være godkjent da han startet 33 kamper. Faktisk spilte Davies 23 kamper uten å score da han spilte Championship-fotball for Wolverhampton i 2006/07-sesongen. I årets sesongoppkjøring har han allerede scoret fire mål, og skal Barnsley unngå nedrykk, er de helt avhengig av en Davies i form. Vi må selvfølgelig også nevne den kanskje mest absurde overgangen i årets Championship, nemlig den egyptiske stjernespissen Mido. Hvem hadde trodd at han skulle spille fotball på Oakwell foran denne sesongen? Dessverre har han nesten flere klubbytter enn scoringer de siste sesongene. Derfor tror vi ikke han kommer til å score flere mål enn Davies denne sesongen.

Trener:
Det store spørsmåltegnet foran denne sesongen ligger nok ved Keith Hill. Den 43-år gamle manageren hadde enorm suksess under hans tid i Rochdale. Fra nedrykksstrid i League Two, førte han “The Dale” til en playoff-semifinale, en playoff-finale og tilslutt et direkte opprykk. Den første sesongen i League One endte med 9.plass, disse resultatene alene burde nesten vært nok til å få en statue utenfor Spotland. Hill kom til Barnsley sist sommer, og første halvdel av sesongen gikk ganske bra for “The Tykes”. Dessverre endte siste halvdel forferdelig. Bare to seire siden 31.januar førte til få jubelrop på Oakwell. En seiersprosent på 27 er langt under par for en manager, men vi vet alle at engelskmannen har det i seg, og kanskje snur det denne sesongen.

Overganger:
På overgangsmarkedet har de egentlig gjort det ganske bra. Det blir spennende å se hvor hardt tapet av Jacob Butterfield (Bilde under) viser seg å bli. Jay McEveley og Andy Gray er spillere som var mer eller mindre faste på laget til Barnsley, men vi tror ikke de blir savnet. Inn har de hentet spennende spillere som Mellis og Mido. Unggutten Toni Silva har vist spennende takter i treningskampene. Det er med andre ord svært vanskelig å vite om Barnsley står styrket eller svekket når sesongen starter. Det hele hviler på hvordan Hill klarer å fylle hullet etter Butterfield.

Treningskamper:
17.juli – Alfreton Town 2-1 (Craig Davies x2)
21.juli – Rotherham 1-2 (Jacob Mellis)
24.juli – Stocksbridge Park Steels 0-0
28.juli – West Bromwich 0-0
04.aug – Doncaster 2-2 (Selvmål, Craig Davies)
07.aug – Crewe 0-1

Vår vurdering:
Få eller ingen bookmakere gir Barnsley muligheten til å holde seg i denne fantastiske divisjonen. Dessverre har heller ikke vi troen på suksess for Barnsley denne sesongen. Tapet av Jacob Butterfield kommer til å svi. Butterfield mistet halve 2011/12-sesongen på grunn av skade. Du kan jo gjette hvilken halvdel han var skadet i? Det var selvsagt den forferdelige vårsesongen. Enkeltspillere som Davies, Mellis, Mido, McNulty må levere hele sesongen, og laget virker svært sårbart skulle skader inntreffe.


Vi spår: 22.plass