Det ble en forferdelig sesong for supporterne av Blackburn Rovers forrige sesong. Varsellampene blinket kraftig allerede før sesongen, etter at de nesten rykket ned til Championship i 2010/11-sesongen. Sesongen startet akkurat slik fansen hadde fryktet og forventet, kun to seire på de første 13 seriekampene, plasserte Blackburn dypt plantet i nedrykkstriden. Hatet mot Steve Kean og de indiske eierne hadde allerede ulmet helt siden Sam Allardyce ble sparket, og det hele nådde et klimaks i 2-1 tapet hjemme mot lokalrival Bolton like før jul. Lokalavisen hadde nettopp gitt klar beskjed til Kean, om at han burde trekke seg, og Blackburn lå da på sisteplass ved julaften. Som de fleste vet, er det svært få lag som har klart å redde plassen etter å ha gått gjennom julehøytiden som tabelljumbo. En sjokkerende seier på Old Trafford julaften, og en sterk hjemmeseier mot Fulham i januar, ga likevel et lite håp. Da Sunderland ble slått i slutten av mars, så det faktisk ut som om Blackburn skulle holde seg, og noen “eksperter” antydet at Kean burde bli kåret til årets manager. Slik skulle det likevel ikke gå, for Blackburn tapte åtte av de siste ni kampene av sesongen, og havnet tilslutt på en forferdelig 19.plass på tabellen.

I sommer har det vært mye spekulasjoner om Kean endelig skulle få sparken, men etter lange intense møter i India, fikk han fornyet tillit som manager i klubben. En avgjørelse ikke en eneste person i hele fotballverden klarer forstå. Nylig gikk klubbens nye globale direktør, Shebby Singh, ut å sa at Kean vil få sparken hvis de taper de tre første kampene av sesongen. En lovnad Rovers-fansen har fått så mange ganger over det siste året, at de ikke lenger tror på det. Foran årets sesong har to svært viktige spillere forsvunnet fra klubben. Yakubu ønsket å utforske kinesisk mat, og har reist til Kina for å spille fotball tjene penger. Junior Hoilett sin kontrakt gikk ut, og han har valgt å fortsette i Premier League med Queens Park Rangers. Likevel har Rovers et svært slagkraftig lag når ballet starter til helgen.

Keeper:
Mellom stengene finner vi fjorårets kaptein Paul Robinson. Den tidligere England-keeperen viste klasse da han som eneste spiller, beklaget nedrykket ovenfor fansen etter tapet mot Wigan i vår. Robinson har dessverre ofte vært midtpunktet i tragikomiske keepertabber, noe som etterhvert kostet han plassen som førstekeeper på landslaget. I Championship vil han nok være blant de beste keeperne, men da bør han heve spillet i forhold til sesongoppkjøringen. Der har han nemlig virket lite konsentrert ved et par anledninger. Bak han finner vi Mark Bunn og Jake Kean. Førstnevnte har spilt bra de gangene han har fått sjansen, og noen hadde nok ønsket at Bunn skulle få sjansen som førstevalg i Championship. Dessverre har han vært litt plaget av skader, noe som har gitt Kean en del oppmerksomhet. Den unge keeperen er ikke i slekt med manager Steve Kean, men fikk likevel debutere på førstelaget mot Chelsea i siste serierunde i vår.

Forsvar:
Rovers-fansen har skreket etter nye forsvarspillere i løpet av sommeren. Med 78 mål i mot forrige sesong, kan man jo forstå det. På stopperplass har man Gael Givet, Scott Dann og Grant Hanley. Dann hadde en forferdelig debutsesong for Blackburn, men kommer nok til å få tonnevis med tillit fra Kean også i år. Hanley fikk sitt gjennombrudd midtveis i forrige sesong, noe som toppet seg da han headet inn seiersmålet på Old Trafford. Givet er i våre øyne den beste midtstopperen av de tre, men kommer sannsynligvis til å spille på venstreback hvis Martin Olsson blir solgt. På høyreback finner vi Bradley Orr. Han kom fra QPR i januarvinduet, og leverte brukbart spill i den blå og hvite drakta. Unggutten Jason Lowe fikk også stor tillit i den posisjonen, men han er egentlig en sentral midtbanespiller. Stortalentet Adam Henley ble forrige sesong den første spilleren født i 1994 til å spille i Premier League, og for nok en solid dose spilletid også i år.

Midtbane:
Er det en ting man aldri kan få nok av på Ewood Park, er det midtbanespillere. Fansen har tidligere i sommer spøkt om en 0-10-0 formasjon, noe de utrolig nok har spillere til. Steve Kean kjører vanligvis en 4-2-3-1 formasjon, med to sittende midtbanespillere, en spiller mellom midtbanen og spissen, samt to vinger. Dickson Etuhu og Danny Murphy har blitt hentet inn fra Fulham, og skal denne sesongen konkurrere med Radosav Petrovic, Jason Lowe, David Dunn og Morten Gamst Pedersen om de to sentrale midtbaneposisjonene. I hullet står det sannsynligvis mellom Dunn, Nuno Gomes, Mauro Formica og Ruben Rochina. På vingene vil det stå mellom Colin Kazim-Richards, Formica, Rochina, Simon Vukcevic, Fabio Nunes og kanskje Martin Olsson. Det er med andre ord en helt ekstrem konkurranse om plassene på Blackburns midtbane i år.

Angrep:
Da Yakubu forsvant i sommer, var Blackburn tidlig ute i jakten på en erstatter. Inn ble Leon Best hentet fra Newcastle. Da han ble skadet i treningskampen mot AEK Athen, og dermed må sitte på sidelinjen i et halvt år, ble de nødt til å dra ut på ny jakt. Den jakten pågår fortsatt, og i mellomtiden må David Goodwillie og Nuno Gomes gjøre det de kan for å sikre en god start på sesongen. Nuno Gomes ble tidligere sett på som en av de ypperste måltyvene i spillet, men har etterhvert fått en helt annen spillestil. Nå er han mer en tilrettelegger enn målscorer, og det blir spennende å se hvordan han takler tilværelsen i Championship. Goodwillie banket inn 17 mål på 38 kamper i den skotske eliteserien før han gikk til Rovers, men har dessverre ikke vist seg som en målscorer på Ewood Park. Vanskelig å vurdere angrepet til Rovers så lenge de fortsatt ikke har fått napp på spissjakten sin.

Trener:
Steve Kean er en respektert trener, som dessverre ikke har noe i manageryrket å gjøre. Etter flere år som juniortrener og assistentmanager i klubber som Fulham, Coventry og Real Sociedad, fikk han overraskende for mange jobben som ny manager i Rovers for halvannet år siden. Måten han fikk jobben som Blackburn-sjef på, har gjort han hatet fra første kamp. Da Sam Allardyce fikk fyken i desember 2010, tok plutselig Kean over som midlertidig manager. Kean hadde ingen erfaring som manager fra tidligere, men var tilfeldigvis klienten til agenten Jerome Anderson som assisterte både klubb og kjøper da Blackburn ble kjøpt opp. Da assistentmanager Neil McDonald også fikk sparken, innså man at Kean ikke fikk jobben av sportslige grunner. Han har i løpet av sin tid som manager i klubben, en seiersprosent på 25. Han har samtidig kalt tidligere manager Allardyce for en gammel kjeltring, blitt dømt for fyllekjøring, og selvfølgelig rykket ned.

Overganger:
For å hente inn spillere i sommer, har Kean tatt turen til Portugal. Totalt har det blitt hentet inn fire portugisere, og med unntak av Nuno Gomes, har de andre spillere knapt spilt seniorfotball. Man har også investert lurt i Danny Murphy, Dickson Etuhu og Leon Best. To av disse spillerne hadde tilbud fra Premier League, men valgte å gå til Blackburn. Ut har man mistet Junior Hoilett og Yakubu av sentrale spillere. Samtidig er det ikke sikkert om Martin Olsson, Steven NZonzi, Morten Gamst Pedersen og et par andre fortsetter i klubben. NZonzi er en av de bedre spillerne til Blackburn, og har ofte blitt linket til toppklubber som blant annet Arsenal. Han havnet i full klinsj med manager Kean i vår, og kommer sannsynligvis ikke til å spille for han igjen. Det går mot en interessant deadline-day ved Ewood Park.

Treningskamper:
21.juli – Fleetwood Town 2-0 (Mauro Formica, Nuno Gomes)
21.juli – Accrington Stanley 0-1
25.juli – Rochdale 0-1
29.juli – AEK Athen 2-1 (Leon Best, Nuno Gomes)
03.aug – Go Ahead Eagles 2-4 (Morten Gamst Pedersen, David Goodwillie)
05.aug – N.E.C 0-0
12.aug – Cork City 3-1 (Colin Kazim-Richards x2, Morten Gamst Pedersen)

Vår vurdering:
Blackburn har et lag som helt klart er sterkt nok til å rykke direkte opp til Premier League igjen. Forsvaret som er lagets svakeste lagdel, holder likevel svært høyt Championship-nivå. De to punktene som drar ned Blackburn på vårt tabelltips, er manager og målscorer. Hvem skal score målene når Yakubu har forsvunnet? Det viktigste er likevel hva som skjer på managersiden. Selv en blind høne hadde gjort smartere taktiske valg enn det Kean har gjort i sin managerkarriere, og hans merkelige valg kommer garantert til å straffe seg like mye i Championship som i Premier League. Blir det et managerskifte på et forholdsvis tidlig tidspunkt, tror vi på en flott sesong på Ewood Park. Skulle derimot Kean fortsette i jobben, kan de komme til å havne lenger ned på tabellen enn den 9.plassen vi spår.

Vi spår: 9.plass