Forrige sesong ble vel omtrent slik vi hadde forventet fra Blackpool. De leverte bra resultater over hele sesongen, og scoret bøttevis med mål. Tilslutt endte de på en sterk 5.plass, fem poeng fra den fryktelige 7.plassen, men dessverre hele tretten poeng unna direkte opprykk. Etter en knallsterk sammenlagtseier over Birmingham i semifinalen av playoffen, var det duket for finale på Wembley mot West Ham. Opprykksdrømmen brast da Ricardo Vaz Te sendte London-klubben opp i 2-1 ledelse, med bare tre minutter igjen av ordinær tid. Det kom ikke flere mål etter det, og derfor må tangotrøyene forberede seg på en ny sesong i Championship.

Foran denne sesongen har det vært overraskende rolig rundt laget fra kystbyen. Det har vært lite spillere både ut og inn, og Ian Holloway må ha blitt kneblet av styreformann Karl Oyston. Kanskje er det nettopp dette som må til for å få en bra sesong, da det umulig kan være sunt med så store utskiftninger som det de hadde i fjor. Blackpool har faktisk allerede tyvstartet sesongen med kamp mot Morecambe i Capital One Cups første runde. Det endte med nederlag, og Blackpool trenger nå bare fokusere på ligaen frem til FA Cupens tredje runde, som ikke er før i januar.

Keeper:
På keeperplassen er det ingen tvil om hvem som regjerer. Matt Gilks har levert bunnsolid keeperspill helt siden 2009/10-sesongen. Selv om han er engelsk, har han vært med i troppen til Skottland siden hans bestemor er av skotsk opphav. Forrige sesong gikk han glipp av kun fire kamper. På benken finner vi Mark Halstead og Chris Kettings. Ingen av de har noensinne startet en kamp for Blackpool. Halstead har likevel spilletid, siden han ble byttet inn for Richard Kingson i en kamp mot Chelsea da de var i Premier League.

Forsvar:
Forsvarsfireren til Blackpool er solid. Neal Eardley og Stephen Crainey kommer sannsynligvis til å starte på hver sin back. Begge var faste på laget da de var oppe i Premier League, og det er umulig å ikke elske de fantastiske offensive løpene til Crainey. På stopperplass har vi Alex John-Baptiste og Ian Evatt. Sistnevnte har vært en viktig brikke i Blackpools lag helt siden han ble hentet til klubben fra Queens Park Rangers i 2006. Han har vært med på å rykke opp til både Championship og Premier League. Skulle det bli skader på de to stopperne, har man alltids Craig Cathcart som reserve på benken.

Midtbane:
Ian Holloway spilte forrige sesong med en offensiv 4-3-3 formasjon, noe vi forventer at han gjør denne sesongen også. Sentralt på midten er det derfor selvfølgelig Barry Ferguson som  regjerer. Skotten har hatt en lang og innholdsrik karriere, og har nå rukket å bli 34 år gammel. Før han kom til Blackpool var han to sesonger i Birmingham. I sin debutsesong i den engelske storbyen, kom “The Blues” på en 9.plass, og Ferguson ble kåret til årets spiller. Under hans tid i Birmingham var det enkelt å se hvilke fantastiske ferdigheter han innehar. Kapteinen kan fort bli en avgjørende faktor i et potensielt opprykk denne sesongen. Ved siden av han på midtbanen forventer vi å få se den tidligere Barcelona-spilleren Ludovic Sylvestre. Den siste plassen sentralt på midtbanen er det hard konkurranse om. Nyinnkjøpte Scott Robertson, Tiago Gomes og Isaiah Osbourne, samt Chris Basham, og Elliot Grandin kan alle spille der.

Angrep:
Holloway sverger til en trio med svært offensive kanter, og en midtspiss. Dere som følgte Blackpool i Premier League, husker nok den midtspissrollen DJ Campbell hadde i klubben. Den rollen kommer nok akkurat som i fjor, til å bli delt mellom Kevin Phillips og Gary Taylor-Fletcher. Av de to var det utvilsomt Phillips som hadde mest å juble for, da han puttet 16 ganger forrige sesong. På sidene finner vi to  av de mest spennende kantspillerne i hele divisjonen, nemlig Thomas Ince og Matt Phillips. Deres hurtighet og uforutsigbarhet kan gjøre selv den beste back nervøs i dagene før de tar turen til Bloomfield Road. Phillips var faktisk ikke tiltenkt en rolle på laget til Holloway forrige sommer, men etter et fantastisk utlån til Sheffield United på høsten, spilte han fast i laget ut sesongen. Ince er som de fleste allerede vet, sønn av Paul Ince. Han gikk gradene i akademiet til Liverpool, men ble veiet og funnet for lett. Forrige sesong scoret han utligningsmålet mot West Ham på Wembley. Vi ber dere også se opp for unge Thomas Barkhuizen. Forrige sesong var han på utlån til Hereford, hvor han gjorde sakene sine bra. Hvis han ikke sendes ut på et nytt lån denne sesongen, spår vi scoringer fra den 19-år gamle spissen.

Trener:
Hadde vi hatt tid og penger til det, skulle vi gjerne skrevet en hel bok, eller laget en film med alle sitatene som Ian Holloway (bilde under) har klemt ut de siste årene. Holloway startet sin managerkarriere i klubben han tilslutt spilte over 400 kamper for, nemlig Bristol Rovers. Resultatet etter fire sesonger som manager hos “The Gasheads” var to skuffende sesonger, et tap i playoffen og en bitter 7.plass. I februar 2001 fikk han jobben med å redde Queens Park Rangers fra nedrykk, et oppdrag han ikke klarte. London-klubben måtte ta den tunge veien ned til nivå 3 i engelsk fotball. Han fortsatte i klubben, og etter to sesonger med konstant fremgang, ble det endelig opprykk til Championship igjen på det tredje forsøket. I comeback-sesongen ble det en imponerende 11.plass, før Holloway litt kontroversielt fikk sparken midtveis i neste sesong. Styret i QPR mente at ryktene om at Holloway kom til å forlate klubben til fordel for Leicester ble så forstyrrende, at de ble nødt til å fjerne han som manager. Det var et lite lurt valg av QPR, som såvidt unngikk nedrykk den sesongen.

Sommeren 2006 ble Holloway presentert som ny manager i Plymouth Argyle. Etter hans første borteseier for de grønnkledde, 3-2 mot Sunderland, tilbudte den karismatiske treneren å spandere en hel runde med drikke til de 700 tilreisende supporterne. Etter halvannen sesong hos “The Pilgrims”, forlot han klubben til fordel for Leicester. Et valg Argyle-fansen ikke akkurat var fornøyd med. Holloway har senere sagt at måten han forlot Plymouth på, er noe av det han angrer mest på i sin lange karriere. I Leicester ble han ikke sittende lenger enn et halvt år, etter at dårlige resultater førte til nedrykk fra Championship.

Etter et helt år utenfor managersirkuset, ble Holloway ny manager i Blackpool for tre år siden. Allerede i sin første sesong sikret han opprykk til Premier League, en bragd han  omtalte som det beste som hadde skjedd i sitt liv, bortsett fra å se hans barn bli født. De fleste vet hvordan debutsesongen i Premier League endte. Med angrepsfotball av en annen verden, ble de elsket av de nøytrale seerne, men dessverre ble det nedrykk etter en nedrykkstriller av de sjeldne 22.mai 2010. Forrige sesong vet vi alle hvordan det gikk, og spørsmålet er nå hvordan det kommer til å gå i år.

Holloway sitater:
– “Alt går galt for oss i dag. Om jeg hadde falt ned i en tønne full av bryster, hadde jeg kommet opp igjen suttende på tommelfingeren min.
– “Linjedommeren skal være glad for at han ikke stod i veien for meg, for da ville jeg stikket han med en pinne for å sjekke om han var våken”
– “Jeg elsker Blackpool. Vi er ganske like. Vi er begge finest i mørket”
– “Vi trenger en stor og stygtspillende forsvarer. Hadde vi hatt det, ville vi tatt ut ballen, spilleren og de tre første radene av tribunen.”
– “Man kan si at en spiss er som en postmann. De må begge ut og inn så raskt at hunden ikke tar dem”
– “Paul Furlong er min Rolls Royce, og han kostet ingenting. Vi polerer han, ser etter han,  og våre mekanikere pleier han godt. Vi på passe på han siden vi kjører han hver dag, og ikke bare til bryllup.”

Overganger:
Det har vært merkelig stille på denne fronten i sommer. Ut har Keith Southern forsvunnet. Han fikk likevel med seg sin testemonial etter han skrev under for Huddersfield. Inn har man kun hentet Jake Caprice, Tiago Gomes, Isaiah Osbourne og Scott Robertson. Ryktene vil ha det til at Stephen Dobbie blir hentet inn i løpet av kort tid, men ingenting er i skrivende stund bekreftet. Vi er usikre på hvor mye disse kommer til å spille, og i våre øyne har ikke Blackpool blitt verken styrket eller svekket over sommeren.

Treningskamper:
28.juli – Wrexham 2-1 (Kevin Phillips, Scott Robertson)
4.aug – Hyde 1-1 (Matt Phillips)
5.aug – Everton 2-0 (Alex Baptiste, James Caton)
7.aug – Swansea 2-4 (Ludovic Sylvestre, Thomas Ince)

Vår vurdering:
Som alltid med Ian Holloway blir det spennende å se hvordan sesongen ender. Med Holloway sin spillestil er det alltid en fare for at de kan knuse serielederen den ene dagen, for og så tape mot tabelljumbo den neste. Han har nå fått på plass et sterkt lag, og kanskje vil kontinuitet være stikkordet som skal gi et nytt opprykk for “The Seasiders”. Vi stiller likevel spørsmåltegn rundt liten bredde i forsvar og på topp. Kevin Phillips var en svært viktig brikke i fjorårets gode sesong, men med sine 39-år, er det skummelt å legge så mye press på han. Får de en spiller som scorer mer enn 15 mål, samt lite skader i forsvar, tror vi derimot at Blackpool fint kan klare en playoff-plassering.

Vi spår: 8.plass