Bolton rykket opp til Premier League i 2001, samme året som Blackburn. Forrige sesong måtte begge ta turen ned til Championship, noe som kanskje var verst for “The Trotters”, ettersom deres skjebne ikke ble avgjort før siste serierunde. Første halvdel av sesongen til Bolton, var en merkelig affære. Frem til 31.desember spilte de nemlig ikke uavgjort en eneste gang. Men kun fire seiere frem til da, betydde at de bare sto med 12 poeng etter 18 kamper. Fra slutten av desember, til begnnelsen av februar, gikk det litt bedre. Kun to tap på syv kamper, ga Bolton-fansen et lite håp om at plassen faktisk kunne sikres. Dessverre følgte fire tap på rad, og nedrykkspøkelse hadde allerede stilt seg opp utenfor Reebok Stadium. Tre strake seire over nedrykksrivalene Queens Park Rangers, Blackburn Rovers og Wolverhampton Wanderers, fikk deler av supporterne til å allerede glede seg over en ny sesong på øverste nivå. Det de ikke var klar over da, var at Bolton bare klarte en seier på de neste åtte kampene, og måtte dermed for første gang på 11 år, ta turen ned til Championship igjen. Spesielt bittert må den forferdelige avslutningen på sesongen ha vært, når de så på tabellen at de bare var et fattig poeng i fra sikker plass.

Forrige sesong ble overskygget over den forferdelige hendelsen på White Hart Lane, hvor Fabrice Muamba (bilde over) falt om, og på mirakuløst vis ble hjulpet tilbake til vår verden igjen. Dessverre kom nyheten om at Muamba må legge opp, like før sesongstart. Hos Bolton har det i sommer blitt gjennomført en forsinket vårrengjøring. Ut har en hel bråte med spillere forsvunnet, og inn har man hentet spillere som holder høyt Championship-nivå. Owen Coyle har fått fortsette som manager hos de liljehvite, og med sin opprykkserfaring fra hans tid som spiller i lavere divisjoner i Skottland, samt manager i Burnley, kan han vise seg å være en lur mann å ha på sidelinjen.

Keeper:
På keeperplassen har det blitt gjort forandringer i sommer. Bolton-legenden Jussi Jääskeläinen har forlatt klubben til fordel for West Ham. Den 37-år gamle keeperen kom til klubben i 1997, og spilte nesten 500 kamper for de liljehvite under sin tid i klubben. Inn har man hentet den solide sisteskansen til Leeds, nemlig Andy Lonergan. Sammen med Adam Bogdan, skal han konkurrere om plassen mellom stengene på Reebok i år. Ungarske Bogdan fikk sitt gjennombrudd i Bolton-trøya forrige sesong, etter å ha levd i skyggen av sin finske keeperkollega siden han ankom klubben i 2007. Han kronet imponerende spill i fjor, med å bli kåret til årets spiller i klubben.

Forsvar:
I begynnelsen av mai kom den forferdelige nyheten om at David Wheater hadde pådratt seg en alvorlig skade, og kommer til å følge laget sitt fra tribuneplass mesteparten av årets sesong. Det betyr at kampen om stopperplassen fra starten av sesongen, står mellom Tim Ream, Zat Knight og nyinnkjøpte Matt Mills. Sistnevnte ble linket til flere Premier League-klubber før han gikk til Leicester forrige sesong, men etter en skuffende sesong der, har turen nå gått til Bolton. Ream ble hentet fra Major League Soccer i januar, og klarte få med seg 13 kamper og en målgivende pasning i Premier League før nedrykket. Knight sin kontrakt gikk ut etter forrige sesong, men etter en periode som klubbløs, ble han resignert av klubben. På høyreback finner vi den raske og dyktige Tyrone Mears. Med massevis av erfaring fra både Premier League og Championship, kan han bli en viktig spiller i årets sesong. På venstreback spiller Sam Ricketts. Faren hans var verdensmester i sprangridning, men heldigvis valgte den allsidige backen fotball foran ridning.

Midtbane:
Sentralt på midtbanen har Bolton hentet inn den irske landslagspilleren, Keith Andrews. Selv om han hadde en forferdelig tid i Blackburn, har han hatt svært gode perioder i både Ipswich og West Bromwich. Hos Ipswich scoret han nesten 0,5 mål i snitt på sine vel 20 kamper for klubben. Som midtbanespiller, er det intet annet enn svært imponerende. Vi ser ikke bort ifra at han kan klarer lignende bragder i Bolton. Gjennom hele sommeren har Mark Davies blitt linket til flere Premier League-klubber. Midtbanespilleren holder et svært høyt nivå, og hadde det ikke vært for en høy prislapp, ville han garantert spilt fotball på det øverste nivået i år. Stuart Holden og Darren Pratley kan også spille sentralt på midten, samtidig som fansen har stor tro på at det store talentet Josh Vela kan få en solid dose spilletid i år. På kantene har Bolton mye spennende å velge i mellom. Martin Petrov er på tross av sin alder, en spiller vi kanskje ikke trodde vi kom til å få se i Championship. Han har nesten 90-kamper for Bulgaria, og kan finne på all slags magi fra venstrekanten. En annen spiller som kan spille på den siden, er Gregg Wylde. Det skotske hurtigtoget har fortsatt ikke fått sin debut for Bolton, men har overtatt draktnummeret til Ricardo Gardner i sommer, og har med det store sko å fylle. Lee Chung-Young og Chris Eagles er to andre spillere som kan spille på kanten. Lee var ute så og si hele fjorårets sesong, og er nok svært ivrig på å spille fotball igjen.

Angrep:
På topp finnes det massevis av krutt hos Bolton. Evigunge Kevin Davies (bilde under) har blitt med laget ned, hvor han skal sørge for bøttevis av scoringer, sammen med innleide Benik Afobe, Marvin Sordell og David N’Gog. Sordell ble hentet fra Watford i januar, hvor han med sin hurtighet skapte trøbbel for de fleste forsvar i Championship. Afobe har kommet på lån fra Arsenal. For to sesonger siden var han på et låneopphold hos Huddersfield, og der gjorde han sine saker svært bra. I Boltons treningskamp mot Tranmere tidligere i august, fikset han en hat-trick. Vi blir ikke overrasket om han gjør det igjen når serien starter. N’Gog ble ansett som et stort talent da Liverpool hentet han fra Paris Saint-Germain sommeren 2008. Selv om hypen var stor, ble det ikke noe gjennombrudd for franskmannen. På “Deadline Day” i fjor, gikk han til Bolton. Sesongen der ble helt mislykket, og etter 33 kamper, derav 24 fra start, ble det bare tre scoringer.

Trener:
Owen Coyle startet sin managerkarriere i Falkirk. Der var han en del av en trenerduo sammen med John Hughes. Det viste seg å være en stor suksess, og de vant den skotske førstedivisjonen i 2003. Coyle gikk da videre til Dundee United, hvor han ble en del av trenerteamet. På slutten av sesongen i 2005, tok Coyle over ansvaret i St. Johnstone. I sin første fulle sesong hos “The Saints”, klarte han ta laget til semifinalen i både FA og ligacup, samt et fattig mål unna opprykk til Premier League. I den påfølgende høsten satte Coyle seg i managerstolen til Burnley. Han hadde da fått anbefalinger fra både Alex McLeish og Boltons styreformann, Phil Gartside. I sin andre sesong hos Burnley ble det både semifinale i ligacupen, og ikke minst opprykk til Premier League. De måtte gå veien gjennom playoff, hvor de tilslutt slo Sheffield United 1-0 i finalen på Wembley. Midtveis i Burnleys første sesong i Premier League, valgte Coyle å forlate klubben til fordel for lokalrival Bolton. En avgjørelse som var alt annet enn populær hos Burnley-fansen. I sin første fulle sesong som manager på Reebok, endte det med 14.plass. Syv poeng over streken. Sesongen etter har dere allerede lest om. Vi gleder oss til første serierunde, når Coyle og hans Bolton skal ta i mot Burnley.

Overganger:
Det har forsvunnet mange spillere ut portene på Reebok i sommer. Gretar Steinsson, Ivan Klasnic, Nigel Reo-Coker, Jussi Jääskeläinen, Sean Davis, Ricardo Gardner og Paul Robinson forsvant alle gratis fra klubben. Inn har man vært lure å hentet Keith Andrews, Matt Mills og Benik Afobe. De to førstnevnte har allerede vist tidligere at de holder svært høyt Championship-nivå, imens det vil overraske stort om ikke Afobe takler dette nivået fint. Bolton har med andre gjort nødvendige kutt i lønnsbudsjettet, samtidig som de ikke har blitt særlig svekket. Tommel opp til Bolton.

Treningskamper:
18.juli – Ayr United 1-1 (Marcos Alonso)
21.juli – Hamilton 0-2
25.juli – Falkirk 1-1 (Chris Eagles)
28.juli – Crewe 1-1 (Martin Petrov)
01.aug – Morecambe 2-0 (Chris Eagles, David Ngog)
04.aug – Portsmouth 0-3
07.aug – Tranmere 3-1 (Benik Afobe x3)
10.aug – Barcelona B 2-2 (Marvin Sordell, Selvmål)

Vår vurdering:
Vi har stor tro på at Bolton finner veien tilbake til Premier League igjen. De har et kjempebra lag på papiret. En manager som har opplevd opprykk før, samt et angrep som i våre øyne hadde vært godt nok for Premier League. Med Matt Mills i midtforsvaret, har de fått en solid stopper, som forhåpentligvis kan skape trygghet i de bakre rekker. Vi tror de kommer til å ligge helt i toppen av tabellen omtrent hele sesongen, og spår en sterk 2.plass når alle kamper er ferdigspilt.

Vi spår: 2.plass