Det var en svært spesiell sesong for Brighton-fansen i fjor. Etter fem år utenfor Championship, var de endelig tilbake i det gode selskap. Hvis ikke det var spennende nok, hadde de fått seg ny stadion også. Falmer Stadium (bilde under) sto klart i juli, og med nesten 20,000 solgte sesongkort, var det liten tvil om nødvendigheten av en ny stadion. Med Gus Poyet på sidelinjen, var det ikke måte på hvor optimistiske supporterne var før sesongstart. Det hadde de all mulig grunn til, for Brighton startet sesongen på fantastisk vis. Fem seire og en uavgjort på de første seks kampene, var mer enn noen kunne drømt om. I femte og sjette serierunde ledet de faktisk serien, men dessverre førte en elendig periode til at de falt ned til midten av tabellen. “The Seagulls” holdt seg stabilt på midten av tabellen til rundt halvspilt sesong, da startet nemlig enda en god periode. 12 kamper uten tap fra årsskiftet og frem til midten av mars, plasserte Brighton på en playoff-plassering da det gjensto åtte kamper av sesongen. Dessverre ble det ikke en eneste seier på disse kampene, og Brighton-fansen måtte til slutt nøye seg med en 10.plass på tabellen, hele ni poeng bak Cardiff på 6.plass.

Denne sesongen blir nok vanskeligere for Brighton, da motstanderen nå er fullt klar over de kvalitetene de kommer til å møte hos de blåhvite. Derfor har Poyet vært dyktig på overgangsmarkedet, og hentet inn spillere som har vært ute en vinternatt før. Og er det en ting man bør ha for å komme seg helskinnet gjennom den vanskelige andresesongen, er det nettopp erfaring. I sesongoppkjøringen har de levert godt spill og gode resultater, noe som toppet seg da de nylig slo et sterkt Chelsea-lag 3-1. En annen artig ting ved sommerens treningskamper, er at norske Torbjørn Agdestein har fått mye tillit. Gjennom å både score mål og skape trøbbel for de forskjellige motstanderne, har han helt klart levert inn en bra søknad for mer førstelagsspill denne sesongen. Nylig ble han kåret til årets unge spiller i Brighton.

Keeper:
Tomasz Kuszczak har nå rukket å bli 30-år gammel, og da var det på tide å finne en klubb hvor han får være et soleklart førstevalg. Faktisk må man helt tilbake til 2006 for å finne sist polakken var førstevalg mellom stengene i en klubb. Den gangen spilte han i West Bromwich. Etter en sesong på benken til “The Baggies”, tok han vare på sjansen som bød seg da Chris Kirkland ble skadet i starten av 2005/06-sesongen. Etter storspill i flere kamper på rad, klarte han holde plassen på laget selv etter Kirkland kom tilbake fra skade igjen. Han ble hentet til Manchester United etter den sesongen, og selv om han aldri har vært et førstevalg på Old Trafford, har det likevel blitt en del kamper der. Forrige sesong var han på utlån hos Watford, i et forsøk på å komme med i EM-troppen til Polen. På reservebenken til Brighton finner vi Casper Ankergren og Peter Brezovan. Forrige sesong var de førstekeepere i hver sin halvdel av sesongen. Ankergren sto i mål frem til nyttår, før Brezovan tok kampene fra nyttår til sesongslutt. Det blir spennende å se hvem som stepper inn for Kuszczak hvis det blir behov for det.

Forsvar:
I det bakre leddet hos Brighton er det flere tøffe spillere. Gordon Greer er en murbrekker av dimensjoner, og definitivt en av de tøffeste midtstopperne man møter på i årets Championship. Ved siden av han finner vi 20-år gamle Lewis Dunk. Unggutten har kommet fra akademiet til måkene, og hadde ikke fått særlig med tillit foran forrige sesong. Da ble både Adam El-Abd og Tommy Elphick skadet, og han fikk dermed sjansen i Brightons første kamp på deres nye stadion. Etter det har han ikke sett seg tilbake. Totalt ble det 31 kamper i serien for U21-landslagsspilleren fra England. I løpet av sommeren har det blitt hentet inn to rutinerte backer. Både Wayne Bridge og Bruno har erfaring fra europeisk toppfotball, og kommer sannsynligvis til å tilføre mye bra til den bakre fireren. Fra før av har de Inigo Calderon og Marcos Painter, som begge gjorde sakene sine svært bra fra sine backposisjoner forrige sesong.

Midtbane:
Gustavo Poyet har lenge variert mellom en 4-4-2 og 4-3-3 formasjon under hans tid i Brighton. Forrige sesong ble det for det meste brukt en offensiv 4-3-3, men i sesongoppkjøringen foran årets sesong, har man prøvd litt forskjellige varianter. Derfor tørr vi ikke spå hvordan midtbanen kommer til å se ut, men prøver heller å presentere de spillerne vi tror kommer til å få mye spilletid. I løpet av sommeren hentet Brighton den 28-år gamle Andrew Crofts fra Norwich. Den sentrale midtbanespilleren spilte i klubben i 2009/10-sesongen, og er nå svært glad for å være tilbake igjen. Liam Bridcutt spilte mest av alle forrige sesong, og det vil overraske oss stort om han ikke får mye tillit i år også. Selv om han spiller sentralt på midtbanen, kom han bare til skudd ni ganger forrige sesong. Det var derfor ikke overraskende at han ikke scoret noen mål i fjor. Craig Noone, Kazenga Lua-Lua og Will Buckley er alle vinger som kan skape trøbbel for de fleste lag. Helt siden Noone kom fra Plymouth på nyttårsaften 2010, har han blitt elsket av fansen for sin enorme hurtighet, og gode dribleferdigheter. Buckley startet bare 16 kamper forrige sesong, men klarte likevel putte åtte ganger. Han er dessverre ute med skade for tiden, og går nok glipp av sesongstarten. Spilleren det ventes mye av foran sesongstart, er den spanske stjernen Vicente. Klarer han holde seg skadefri, har vi mye god fotball i vente. Forrige uke ga Poyet beskjed om at han hadde skreddersydd en ny rolle for den spanske juvelen, og med mål i de siste treningskampene, forventer vi store ting fra den tidligere Valencia-stjernen.

Angrep:
Poyet har aldri lagt skjul på at han ønsker å hente inn en ny spiss foran sesongstarten. Det er derfor vanskelig å vurdere hvordan angrepet til Brighton kommer til å se ut. Med spillere som Craig Mackail-Smith, Ashley Barnes, Will Hoskins og Torbjørn Agdestein i troppen, er det ihvertfall ikke mangel på alternativer. Det så lenge ut til at Mackail-Smith skulle forlate klubben til fordel for Leeds, og selv om den overgangen gikk i vasken, overrasker det oss ikke om han forlater Brighton i løpet av dette overgangsvinduet. Både han og Barnes scoret tilsammen 20 mål i fjorårets Championship, men Poyet håper nok å få inn en spiss som kan putte opp mot 20 mål alene.

Trener:
Det er en grunn til at Gustavo Poyet (bilde under) blir linket til alle Premier League-klubber som mangler manager. Han fortjener nemlig evig applaus for den jobben han har gjort med laget fra sørkysten. Den 10.november 2009 skrev han under for Brighton, og etterpå har verken han eller fansen sett seg tilbake. Senere den sesongen styrte han nemlig klubben fra nedrykkstrid til en trygg plassering midt på tabellen, før han vant League One neste sesong. Ikke overraskende ble han kåret til årets manager i League One etter den sesongen. I vår vant han “Outstanding Managerial Achievement Award” under Football Leagues årlige prisutdeling.

Overganger:
På overgangsfronten har Poyet vært smart, men forholdsvis lite aktiv. Av spillere som har fått tillit i klubben, var det kun Alan Navarro som forsvant i løpet av sommeren. Han valgte å gå til Swindon da kontrakten hans gikk ut. Inn har man gått for rutine i spillere som Kuszczak, Bruno og Bridge. Samtidig har man hentet et sikkert kort i Andrew Crofts. Poyet har tidligere hatt waliseren i laget, og vet at han holder bra Championship-nivå. En produktiv sommer for “The Seagulls”.

Treningskamper:
14.juli – Maidstone United 5-0 (Ashley Barnes x3, Will hoskins, Craig Mackail-Smith)
17.juli – Lewes 3-0 (Ashley Barnes, Will Hoskins, Torbjørn Agdestein)
20.juli – Dorchester 3-0 (Craig Noone, Ben Dickenson, Will Buckley)
21.juli – Hastings United 2-3 (Jeremy Balmy, George Barker)
24.juli – Portsmouth 5-1 (Will Hoskins, Torbjørn Agdestein, Vicente, Romain Vincelot, Matt Sparrow)
28.juli – Cordoba 0-0
01.aug – Worthing 3-0 (George Barker, Kazenga LuaLua, Adem El-Abd)
04.aug – Chelsea 3-1 (Andrew Crofts, Vicente, Ashley Barnes)
07.aug – Reading 1-1 (Vicente)
10.aug – Crawley 2-2 (Charlie Oatway, Selvmål)

Vår vurdering:
Poyet har etterhvert stablet i sammen et bra mannskap på Falmer Stadium, og vi blir på ingen måte overrasket over å finne Brighton i opprykkstriden også denne sesongen. Likevel blir det definitivt vanskeligere denne sesongen, da motstanderne ikke lenger kommer til å bli overrasket over hvor gode Brighton faktisk er. Man har også faren for at Poyet plutselig skal takke ja til å ta over en storklubb i løpet av sesongen, noe som vil svekke Brighton betraktelig. Vi spår en sesong midt på tabellen for Brighton, hvor de sannsynligvis vil være oppe å snuse på playoff-plass.

Vi spår: 13.plass