Forrige sommer var det store utskiftninger på Turf Moor. 13 spillere forsvant ut porten, og syv spillere ble hentet inn. Det var tydelig at manager Eddie Howe hadde planer om å få ned gjennomsnittsalderen i laget. Ikke overraskende fikk de en tøff start på sesongen, noe som ofte skjer når man opplever så mange utskiftninger på en forholdsvis kort periode. Kun en seier på de første syv kampene var ikke noe å rope halleluja for. Etterpå følgte en litt bra periode i september/oktober, før man gikk totalt på trynet med fire strake tap i november. Flott form fra slutten av november til februar, ga plutselig fansen forhåpninger om playoff. Dessverre ble det bare tre seire på de siste femten kampene, noe som ødela alle håp om opprykk, og det endte til slutt med en litt skuffende 13.plass.

Ønsker du å lese et fyldigere sammendrag om fjorårs-sesongen til Burnley, anbefaler vi at dere leser denne kronikken som er skrevet av Burnleys norske supporterklubb.

Keeper:
Mellom stengene på Turf Moor finner vi Lee Grant (bilde under). Han ble lenge sett på som et stort talent, og har et stort antall aldersbestemte landskamper for England. Grant debuterte på seniornivå for Derby mot nettopp Burnley tilbake i 2002. Grunnen til debuten var en skade på daværende førstekeeper Andy Oakes. I hans skadefravær brillierte Grant, og overtok derfor som førstekeeper på Pride Park. Etter sesongen ble han kåret til årets unge spiller, og han fortsatte som førstekeeper også neste sesong. I sesongoppkjøringen foran 2004/05-sesongen fikk den talentfulle Lee Camp muligheten. Den sjansen grep han til de grader, og i løpet av sesongen danket han ut Grant fra både klubb og U21-landslag. Etter det ble det benkeslit og et par utlån før han endelig ble førstekeeper i 2007/08. Det skjedde da han forlot Derby til fordel for Sheffield Wednesday. Manager i Wednesday på den tiden var Brian Laws, og han var også mannen som hentet Grant til Turf Moor i 2010. Bak Grant i køen finner vi den danske keeperen Brian Jensen. 37-åringen har vært i klubben siden 2003. Da Burnley slo ut Arsenal fra ligacupen i 2008, valgte den lokale slakteren George Heys å lage en pølse til ære for den danske keeperen. Pølsa fikk navnet “The Beast With The Big Hands”.

Forsvar:
Burnley har denne sesongen et svært solid forsvar. Forrige sesong var det Mike Duff og David Edgar som dannet et godt stopperpar. Foran denne sesongen har man hentet inn den dyktige Jason Shackell, som allerede har blitt utnevnt som kaptein i klubben. Han kommer sannsynligvis til å gå inn i midtforsvaret i stedet for Duff. På backene var Kieran Trippier og Ben Mee solide. Førstnevnte startet samtlige kamper forrige sesong, og spilte såpass bra at Premier League-klubber følger han med argusøyne. I sommer har man hentet inn Joseph Mills på lån. Readings venstreback skal gi Mee tøff konkurranse fra første spark på ballen. For å gi Trippier konkurranse, har man hentet inn den talentfulle høyrebacken Luke O’Neill fra Mansfield Town.

Midtbane:
Eddie Howe er vanligvis svært lojal til 4-4-2, og vi går derfor ut fra at de kommer til å spille slik denne sesongen også. Av sentrale midtbanespillere har man Dean Marney, Brian Stock, Marvin Bartley og Chris McCann. Forrige sesong var det Marney og McCann som fikk mest spilletid, men vi er usikre på om det fortsetter siden Stock har blitt hentet inn i løpet av sommeren. På sidene finner vi Junior Stanislas og Ross Wallace. Mange trodde Stanislas startet 2009/10-sesongen som fast spiller på West Hams førstelag. Når han i tillegg fikk sjansen på U21-landslaget, trodde de fleste at dette kom til å bli nok en storspiller fra West Hams junioravdeling. Da Avram Grant kom til makten på Boleyn Ground, forsvant også spilletiden for Stanislas. Etter en sesong nesten blottet for spilletid, gikk han til Burnley på “Deadline Day” i august i fjor. Selv om Ross Wallace bare er 27-år, har han allerede opplevd mye i sin fotballkarriere. Han har vunnet skotsk Premier League med Celtic, rykket opp med Sunderland og spilt nesten hundre kamper for Preston. Nå er den lave kantspilleren klar for en ny sesong på Turf Moor, og hans presise venstrefot kan skape trøbbel for de fleste lag i årets Championship.

Angrep:
Tidligere i sommer fikk Burnley-supporterne beskjeden de hadde fryktet. Jay Rodriguez ble solgt til Southampton for svimlende £7m. For de pengene var det definitivt mye lettere å takle tapet av den talentfulle spissen, men da bør de pengene isåfall benyttes på nye spillerkjøp. Heldigvis har Burnley fortsatt spisskollega Charlie Austin i troppen. Den 23-år gamle spissen ble toppscorer med 16 mål forrige sesong. Han ble hentet til klubben for £1,3m fra Swindon Town. Med Rodriguez i Premier League, er det duket for et nytt spisspar, og nettopp der kommer Sam Vokes inn i bilde. Han ble hentet til klubben fra Wolverhampton tidligere i sommer. Siden 2008 har Vokes kun fått spilletid gjennom låneopphold i ørten forskjellige klubber, og først nå har han fått sikret seg en permanent overgang. Skulle det bli skader på de to som allerede er nevnt, har man både Martin Paterson og Danny Ings i bakhånd.

Trener:
Med sine 34-år er Eddie Howe (bilde under) et av de mest spennende engelske managertalentene på balløya. På grunn av en kneskade, ble han nødt til å legge opp som fotballspiller allerede som 29-åring. Da hadde han allerede jobb som reservelagstrener i Bournemouth. Et år senere mistet han jobben da manager Kevin Bond ble sparket. Han fikk heldigvis jobb igjen i klubben under Jimmy Quinn, som tok over ansvaret for Bournemouth etter Bond. Da Quinn fikk sparken på nyttårsaften 2008, overtok Howe som midlertidig manager. Selv om hans to kamper som midlertidig manager endte med tap, fikk han likevel jobben som permanent manager i klubben. Han reddet klubben mirakuløst fra nedrykk, før de vant åtte av de ni første kampene i 2009/10-sesongen. De klarte å holde trykket oppe resten av sesongen, og klubben fra sørkysten rykket dermed opp til League One igjen. I januar 2011 takket han ja til jobben som Burnley-manager, etter at han visstnok skal ha takket nei til flere andre Championship-klubber.

Overganger:
Det er selvsagt et stort tap å miste en spiller som Jay Rodriguez, men når en klubb betaler £7m for han, ville det blitt for dumt å ikke slå til. I sommer har Zavon Hines også forlatt klubben etter å ikke ha fått ny kontrakt. Clarke Carlisle var også en av de som forlot Turf Moor i sommer, men selv om han har langt over hundre kamper for Burnley, var det tydelig at han ikke holdt Championship-nivå lenger. Inn har man hentet solide forsterkninger i Jason Shackell og Sam Vokes. Joseph Mills, Brian Stock og Luke O’Neill er også spillere som kan få en positiv sesong på Turf Moor. Vi synes Howe har gjort et godt stykke arbeid på overgangsmarkedet.

Treningskamper:
21.juli – Altrincham 4-1 (Charlie Austin x2, Chris McCann, Danny Ings)
24.juli – Bury 1-0 (Danny Ings)
31.juli – Bath City 3-1 (George Porter, Keith Treacy, Ross Wallace)
04.aug – Cheltenham Town 4-0 (Charlie Austin x2, Joseph Mills, Ross Wallace)
07.aug – Rochdale 1-3 (Charlie Austin)

Vår vurdering:
Vi liker svært godt det Eddie Howe prøver å få til på Turf Moor. Han har etterhvert stablet sammen et ungt og spennende mannskap, som fint kan kjempe på øvre halvdel av tabellen. Forsvaret og spissparet holder høyt Championship-nivå, men i våre øyne er midtbanen for svak for playoff denne sesongen. Men som vi har skrevet tidligere, blir vi ikke overrasket om noen av lagene vi har tippet fra 18.plass og oppover på tabellen, klarer vikle seg inn på en playoff-plassering ved sesongslutt.

Vi spår: 12.plass