Med fire seire på de fire første kampene forrige sesong, fikk Derby sin beste sesongstart siden 1905. Fansen begynte derfor å drømme om opprykk allerede i august, en drøm som raskt ble knust i fillebiter. Etter de fire seirene følgte nemlig en periode hvor de bare vant tre fattige kamper frem til 10.desember. Det hele toppet seg da de tapte samtlige fem kamper i november, deriblant tre hjemmekamper. Tilfeldigvis hadde Nigel Clough og hans støtteapparat signert nye langtidsavtaler like før den mørke høstmåneden, noe styreformann Andrew Appleby kanskje angret litt på når vi gikk inn i adventstiden. Heldigvis fikk Derby en opptur i andre halvdel av desember, og første halvdel av januar, hvor de totalt vant fem av seks kamper. Ut sesongen var det vanskelig å vite hvor du hadde Derby, men de karret seg til slutt inn til en respektabel 11.plass på tabellen. Faktisk var de bare fem poeng fra playoff-plass da det gjensto fire kamper. Clough sa seg fornøyd med sesongen, men det blir spennende å se om han klarer å følge opp like bra denne gangen.

Foran denne sesongen virker det som om det ligger en slags pessimistisk sky over “Rams-supporterne”, og det er enkelt å forstår hvorfor. I løpet av sommeren har Steve Davis gitt klar beskjed om at han ønsker å forlate klubben. Spillere som den imponerende Jason Shackell, spennende Chris Maguire og deres eget akademiprodukt Miles Addison har forlatt klubben. Nå spilte de to sistnevnte ikke noen stor rolle i klubben, men Shackell var likevel blant de beste i klubben forrige sesong. Inn har det med unntak av Richard Keogh, ikke kommet alt for mye kvalitet. I løpet av sommeren har det også kommet frem at Derby kommer til å delta på nivå 2 i den nye U21-ligaen som er opprettet. Som et resultat av dette har de bestemt seg for å trekke reservelaget for den kommende sesongen.

Keeper:
På keeperplassen til Derby finner vi en av de mest spennende engelske keeperne i ligasystemet. Frank Fielding ble hentet inn fra Blackburn foran den foregående sesongen, og har med sine 24-år fortsatt mulighet til å ta nye steg som keeper. Han har et tosifret antall U21-landskamper for England, og ble lenge sett på som en fremtidig landslagskeeper. Forrige sesong var første gangen Fielding fikk en hel sesong som førstekeeper. Tidligere har det bare blitt låneopphold av forskjellig lengder, og i Blackburn var han alltid et tredjevalg bak Paul Robinson og Mark Bunn. Vi tror Fielding bare vil bli bedre denne sesongen, og mener Derby har en veldig solid sisteskanse. Bak Fielding finner vi den 25-år gamle Adam Legzdins. Han fikk spille i de to siste kampene forrige sesong, da Fielding ble skadet.

Forsvar:
Den bakre fireren til Derby kommer sannsynligvis til å bestå av de samme backene som forrige sesong, men med et helt nykomponert stopperpar. På høyrebacken finner vi den dyktige 24-åringen John Brayford. Backen hadde spilt hele 59 kamper på rad da han for første gang på lang tid pådro seg en skade foran en kamp mot Southampton. Etter det ble det en del småskader, og man fikk kun se Brayford 23 ganger i Derby-trøya. Forhåpentligvis har han ristet av seg disse skadene, og hvis han har gjort det, vil han være blant de første navnene på blokka hver kamp. På motsatt back finner vi den 34-år gamle Gareth Roberts. Waliseren som har tilbrakt en mannsalder i byen Liverpool, gjennom spill for både Liverpool og Tranmere, var svært stødig forrige sesong. Han startet 39 av totalt 46 kamper i fjorårets Championship, og alt tyder på at han har en like sikker plass på laget også denne sesongen. Stopperparet til Derby blir et spennende skue. Kaptein og forsvarsbauta Shaun Barker ble skadet på slutten av forrige sesong, og det er ikke forventet at han returnerer før etter den kommende sesongen. Når Jason Shackell i tillegg blir solgt til Barnsley, åpner det rom for to nye stoppere denne sesongen. De to kommer sannsynligvis til å bli Jake Buxton og Richard Keogh. Buxton har aldri klart å spille seg til fast plass etter hans inntreden fra Burton Albion, men Nigel Clough har tidligere i sommer gitt klar beskjed om at han kommer til å satse på den engelske stopperen. Ved siden av han får han nysigneringen Keogh. Iren var en av få som fikk godkjent etter Coventrys forferdelige nedrykkssesong, og har blitt kåret til årets spiller hos de himmelblåe de to siste sesongene. Med en prislapp på rundt £1m, har han ikke blitt hentet for å sitte på benken.

Midtbane:
Det hersker stor tvil om hvordan Derby kommer til å stille opp formasjonsmessig. Vanligvis er Clough velkjent for å spille 4-4-2, men han har ved flere tilfeller denne sommeren hintet om en 4-3-3 formasjon. Vi går likevel ut fra at han stiller opp med sin trygge 4-4-2 til å begynne med, og i så tilfelle finner vi Craig Bryson og Jeff Hendrick sentralt på midtbanen. Craig Bryson var en åpenbaring for de hvitkledde forrige sesong. Med en fantastisk “blø for drakta-holdning”, 44 kamper fra start, og seks mål på kontoen, ble han tilslutt kåret til årets spiller av både sponsor, klubb og supportere. Fortsetter han like bra spill denne sesongen, skal man ikke se bort fra at Bryson blir den neste Championship-spilleren som tar steget opp til Premier League. Ved siden av Bryson finner vi Hendrick. Med sine 20-år er det ganske imponerende å allerede ha spilt 46 kamper for Derby. Den unge iren ble kåret til årets unge spiller forrige sesong, og kombinasjonen Bryson/Hendrick kommer nok til å spille de fleste kamper sammen denne sesongen også. På kantene finner vi sannsynligvis Michael Jacobs/Jamie Vardy og Ben Davies. Jacobs ble hentet fra Northampton Town i sommer, etter å ha herjet med de fleste høyrebacker i League Two. Davies startet hele 33 kamper på sin høyrekant forrige sesong, og mye tyder på at han gjør det samme denne sesongen. Jamie Ward er nok førstevalg på venstrekanten, men hvis han blir flyttet frem som spiss i Steven Davies fravær, vil Jacobs sannsynligvis ta plass på venstresiden. I de to siste kampene forrige sesong fikk vi treffe 17-år gamle Will Hughes. Ungkalven som ble hentet fra den “velkjente” lokale klubben Mickleover Jubilee i 2011, har blitt spådd en stor fremtid og en del spilletid av Nigel Clough.

Angrep:
Steve Davies ble toppscorer i Derby forrige sesong, med sine 12 fulltreffere. Etter å ha blitt satt på overgangslisten tidlig i sommer, er det nå mer fokus på hvilken klubb han kommer til å spille for denne sesongen, enn hvor mange mål han kommer til å score. Flere “Rams-supportere” vi har vært i kontakt med, tror ikke Davies kommer til å starte de første kampene denne sesongen hvis han fortsatt er i klubben. Det åpner opp rom for Theo Robinson (Bilde under), Jamie Ward og Callum Ball. Ball fikk 11 kamper fra start og 12 kamper som innbytter i den foregående sesongen, og klarte bare finne nettmaskene tre ganger. Likevel er han bare 19 år, samt et stort talent, og kanskje slår han ut i full blomst denne sesongen. Robinson er en spiller vi gleder oss stort til å se. Totalt startet han 27 kamper og scoret 10 mål i sin første fulle sesong som Derby-spiller. Han har fire mål i årets sesongoppkjøring, og skal Derby unngå nedre halvdel er de avhengig av bøttevis av mål fra den 23-år gamle spissen.  Nathan Tyson er en annen spiller som kommer til å få spilletid på topp hos Derby. Han var delaktig i 24 kamper forrige sesong, uten å score et eneste mål. Det var derfor få som trodde det de så, da Tyson ble matchvinner i treningskampen mot Sunderland i går kveld.

Trener:
Nigel Clough er nok best kjent som sønn av faren. Brian Clough var en av de største managerne som noensinne har vært i engelsk fotball, og de skoene er ikke enkle å fylle for stakkars Nigel. Likevel skal han ha kreditt for den jobben han gjør, og den jobben han har gjort. Etter nesten elleve år i managerstolen hos Burton Albion, takket han ja til jobben som Derby-sjef den 8.januar 2009. At han fikk jobben på grunn av sitt etternavn kan diskuteres, men man skal ikke legge skjul på den fantastiske jobben han gjorde for “The Brewers”. Totalt hadde han en seiersprosent på 43 under hans lange opphold i Burton. I Derby har det ikke alltid vært rosenrødt, og under en dårlig periode mellom desember 2010 til mars 2011, ropte fansen på hans avgang. Clough fortsatte likevel, og klarte tilslutt unngå nedrykk. Den påfølgende sesongen vet dere allerede hvordan utartet seg, og Clough sitter trygt i managerstolen per dags dato.

Overganger:
Det største tapet denne sommeren har vært den svært dyktige stopperen Jason Shackell. Saken blir ikke mye bedre av at han har blitt solgt til en rival i bunnstriden. Av andre spillere som har forlatt klubben finner vi Miles Addison, Paul Green og Chris Maguire. Disse ville kanskje ikke figurert noe særlig i førstelaget, og blir nok ikke savnet like mye. Inn har man hentet spillere fra League One og League Two. Blant annet Michael Jacobs fra Northampton (Bilde under), Paul Coutts fra Preston og James O’Connor fra Doncaster. Vi klarer ikke se hvordan noen av disse spillerne skal forsterke laget, men Jacobs er en spiller som blir spennende å følge. I Richard Keogh har Derby derimot gjort en kjempeforsterkning. Ikke bare er vi sikre på at han holder nivået, han er etter vår mening blant de bedre stopperne i årets Championship.

Treningskamper:
25.juli – Mansfield Town 1-2 (Theo Robinson)
28.juli – Burton Albion 1-0 (Michael Jacobs)
31.juli – Northampton 4-3 (Theo Robinson x2, Jamie Ward, Mason Bennett)
03.aug – Colchester 2-2 (Theo Robinson, Selvmål)
08.aug – Sunderland 1-1 (Nathan Tyson)
11.aug – Chesterfield

Vår vurdering:
Man blir ikke voldsomt imponert over det mannskapet Nigel Clough har til rådighet ved Pride Park. Keeperen er talentfull og den sentrale midtbanen er veldig bra, men bortsett fra det er det litt vanskelig å vurdere Derby. Usikkerheten rundt Steve Davies fremtid o Derby, kan på ingen måter være bra for klubben, og de vil bli klart svekket om en spiller som Craig Bryson skulle bli skadet. I våre øyne er ikke Derby et bedre lag på papiret i år sammenlignet med i fjor. Den eneste grunnen til at vi ikke tipper nedrykk på bukkene, er fordi de har en sterk sentrallinje med Fielding/Keogh/Bryson/Robinson. Vi tror Robinson putter rundt 15 ganger denne sesongen, noe som forhåpentligvis for Derby, er nok til å unngå nedrykk.

Vi spår: 19.plass