Etter en fantastisk sesongoppkjøring med bare et tap på ni kamper, flere spennende signeringer på overgangsfronten, deriblant den fantastiske spissen Michael Chopra, var det knyttet enorm spenning foran sesongen 2011/12. Optimismen ble ikke noe mindre da Chopra scoret to ganger da Bristol City ble knust 3-0 på sin egen hjemmebane i serieåpningen. Fallhøyden var dessverre stor for traktorgutta. De neste tre kampene ble alle tapt, der to av kampene ble tapt med sifrene 2-5 og 1-7 mot henholdsvis Southampton og Peterborough. Etter det følgte en periode med seks kamper uten tap, før det ble hele syv tap på rad. På våren hadde de et par gode perioder før de leverte en lite imponerende avslutning på sesongen. Det var med andre ord enten eller for Ipswich, og skal de klare kjempe på øvre halvdel av tabellen i den kommende sesongen, er de nødt til å luke ut disse dårlige periodene.


Keeper:
Helt bakerst hos Ipswich finner vi nyinnkjøpte Scott Loach (bilde under), som ble hentet fra Watford tidligere i sommer. Loach beskrev overgangen som en drøm som gikk i oppfyllelse, og vi tviler ikke på at det blir en god signering. Loach flyttet til Ipswich fra Nottingham da han var fire år gammel, og var faktisk ikke mer enn ni år gammel da han reddet sine første skudd i Ipswich-trøya. Han ble nødt til å forlate klubben til fordel for Nottingham Forest da han var ti år, siden familien flyttet tilbake til byen ved Sherwoodskogen. Fra 2006 har Loach vært Watfords eiendom. Der fikk han 154 kamper, før han i forrige sesong mistet plassen til innlånte Tomasz Kuszczak. Nå skal han endelig vokte buret for traktorgutta igjen. Bak Loach finner vi den 28-år gamle Arran Lee-Barrett. Han startet sin karriere hos erkerivalen Norwich, men har med unntak av en sesong i Hartlepool, aldri klart å spille seg til fast plass i klubbene han har vært i.

Forsvar:
I forsvaret har Ipswich gjort et kjempekupp i sommer. Nottingham Forest sin stødige kaptein, Luke Chambers, har blitt hentet inn for å gjøre gutta fra Suffolk bunnsolide bakover på banen. Han kommer sannsynligvis til å spille i tospann med Tommy Smith fra New Zealand. 22-åringen fikk mye tillit forrige sesong, og har gjort sine saker svært bra i sesongoppkjøringen. På backene finner vi Carlos Edwards og Aaron Creswell. Høyrebacken Edwards er kanskje best kjent for sin rolle i VM 2006 for Trinidad & Tobago. Han spilte nemlig samtlige minutter i det nevnte verdensmesterskapet, og ble etterpå hentet av Sunderland for £1,4m. En ganske grei slant med penger for Luton Town. Forrige sesong spilte han nesten samtlige minutter for de blå, og ble etter sesongslutt kåret til årets spiller av sine lagkamerater. En annen spiller som var delaktig i nesten alle kampene forrige sesong, er den talentfulle venstrebacken Aaron Cresswell. Det var knyttet stor spenning til hvordan 22-åringen fra Liverpool skulle takle overgangen fra League One til Championship, men kritikerne fikk aldri muligheten til å klage. Foran årets sesong står ikke unggutten tilbake for noen andre venstrebacker i Championship.

Midtbane:
Det er vanskelig å forutse hvordan midtbanen til Ipswich kommer til å se ut når sesongen sparkes i gang. De to eneste kortene som virker sikre, er Jay Emmanuel-Thomas på høyrekanten og Lee Martin i hullet mellom midtbanen og Chopra på topp. Emmanuel-Thomas eller JET som han ofte kalles, ble sett på som et enormt talent i Arsenal. I 2008/09-sesongen scoret han i hver runde av FA Youth Cup, før han toppet det hele med å score i den ene finalekampen mot Liverpool. De ble tilslutt mestere, og siden han var kaptein, var det han som fikk løfte trofeet først. Det ble seks mål på den spennende vingen forrige sesong. Martin var også farlig foran mål for traktorgutta. Fem ganger klarte han overliste motstanderens keeper. Den 25-år gamle midtbanespilleren har faktisk startet en kamp i Premier League for Manchester United. På venstrekanten er det åpent om plassen, men vi tror det nord-irske talentet Josh Carson får sjansen. Selv om han vanligvis måtte starte kampene på benken forrige sesong, fikk han tilslutt ganske mange kamper på nakken. Kanskje kan han få et skikkelig gjennombrudd denne sesongen. Sentralt på midtbane står det sannsynligvis mellom Luke Hyam, Massimo Luongo og Andy Drury. De får en tøff jobb med å erstatte Grant Leadbitter. Hyam er en 20-år gammel hardtarbeidene kriger som garantert ikke blir gøy å spille mot for motstanderens midtbanespillere. Luongo har blitt hentet inn på lån fra Tottenham i sommer. Den australske 19-åringen har kun en cupkamp å vise til på seniornivå. Det skal derfor bli svært spennende å se hvordan han takler nivået. I sesongoppkjøringen har han ihvertfall levert imponerende forestillinger. Drury får med sine 29-år stå for rutinen i denne midtbanen. Han hadde aldri spilt på høyere nivå enn Blue Square Premier, da han ble hentet i januar 2011.

Angrep:
På topp hos Ipswich er det bare et navn som trenger nevnes. Et navn som du garantert finner langt opp på toppscorerlisten gjennom sesongen. Vi snakker selvsagt om Michael Chopra (bilde under). I Premier League klarte han aldri slå til, men i Championship har han vist flere ganger hvor dyktig han er foran målet. Forrige sesong stoppet han på 14 scoringer, men etter å ha stått bak seks av de ti målene Ipswich har scoret i årets sesongoppkjøring, tyder ting på at han er i rute foran årets spennende sesong. I tillegg til Chopra finner vi Nathan Ellington og Jason Scotland luskende i bakgrunnen. Førstnevnte huskes nok best for å bli toppscorer i Championship for Wigan da de rykket opp til Premier League i 2004/05-sesongen. Han ble hentet til Ipswich forrige sommer, men har fortsatt tilgode å score et mål i Ipswich-trøya. Skulle disse være utilgjengelige, vil alltids Jay Emmanuel-Thomas kunne steppe inn på spissplass.

Trener:
Det er svært delte meninger om 47-år gamle Paul Jewell (bilde under). Med hans tidligere bragder, er det liten tvil om at han er en dyktig manager. Likevel begynner det å bli en god stund siden Jewell sist oppnådde suksess som manager. Han startet sin managerkarriere i Bradford. Først som assistent, før han senere tok over som manager etter Chris Kamara i januar 1998. I sin første fulle sesong ble det opprykk til Premier League. Da hadde Bradford vært utenfor den øverste divisjonen i hele 77-år. Etter å ha sikret fornyet kontrakt i Premier League på sesongens siste dag, valgte Jewell å forlate klubben til fordel for Sheffield Wednesday. Etter åtte forferdelige måneder på Hillsborough var det eventyret over. Sommeren etter fikk han sjansen som manager i Wigan. Det var et samarbeid verken klubb eller manager angret på. Fra Jewell tok over roret på JJB Stadium i 2001 til han ga seg i 2007, oppnådde han opprykk fra både “Division Two” og Championship, samt fornyet kontrakt i Premier League to sesonger. I 2006 spilte de ligacupfinale mot Manchester United, en finale de dessverre tapte. Etter dette ble han ny manager i Derby. Der klarte han rykke ned fra Premier League med bare 11 poeng. Faktisk klarte de gå 22-kamper uten å vinne en kamp. Etter et år i klubben med en seiersprosent på 20, sa han opp jobben og tok en tre års pause fra manageryrket. I januar 2011 overtok han kontrollen i Ipswich, en jobb han fortsatt har i dag. Frem til nå har han en seiersprosent på 39 under hans tid på Portman Road.

Overganger:
Etter å ha lekt seg med alle pengene han fikk fra salget av Connor Wickham forrige sommer, var det denne sommeren ikke mye gryn å bruke for Paul Jewell. Inn har han kun hentet Scott Loach, Elliot Hewitt og Luke Chambers. Sistnevnte er et kjempekupp, og en signering både han og fansen kan være svært fornøyde med. Loach må jo også sies å være en fin investering. Hewitt er en svært spennende unggutt, som muligens kan få en del spilletid i forsvaret. Ut portene på Portman Road har flere spillere gått. Grant Leadbitter, Ibrahima Sonko, Lee Bowyer, Richard Wright og Mark Kennedy er bare noen av dem. Den eneste spilleren som Jewell sørger over å ha mistet denne sommeren er Leadbitter. Den sentrale midtbanespilleren leverte noen fantastiske opptredener forrige sesong, og kommer garantert til å storspille for Middlesbrough i år. På tross av det, mener vi Ipswich har styrket laget sitt i løpet av sommeren.

Treningskamper:
17.juli – Helmond Sport 1-1 (Michael Chopra)
19.juli – Den Bosch 1-1 (Aaron Cresswell)
25.juli – Cambridge 2-0 (Michael Chopra x2)
28.juli – Luton 0-2
31.juli – Southend 1-2 (Selvmål)
04.aug – West Ham 3-1 (Michael Chopra, Luke Chambers, Jason Scotland)
08.aug – Colchester 2-1 (Michael Chopra x2)

Vår vurdering:
Det er vanskelig å spå hvor Ipswich havner på tabellen. Mange trodde de ville kjempe helt i toppen forrige sesong, noe som ikke skjedde. Ipswich er ikke akkurat kjent for å få en god start på sesongen, og det skal dessverre ikke mange dårlige perioder til før misnøyen med Paul Jewell brer seg. I våre øyne kan Ipswich havne på alt fra nedrykk til playoff, noe som avhenger veldig av hvordan spillere som Chopra, Loach og Chambers gjør det. Vi tror Chopra får en fantastisk sesong, men grunnet en litt svak sentral midtbane, tror vi det hele ender opp med en plass midt på tabellen.

Vi spår: 14.plass