Leeds fikk en forferdelig start på fjorårets sesong da de tapte de to første kampene mot henholdsvis Southampton og Middlesbrough. Etter det følgte ti kamper med bare et eneste tap, og plutselig var Leeds på en playoff-plassering da vi gikk inn i november. Det var dessverre den høyeste plasseringen de liljehvite hadde i 2011/12-sesongen. I februar hadde ledelsen fått nok av å bli drivende midt på tabellen, og et forsmedelig 4-1 tap hjemme mot Birmingham, viste seg å være tungen på vektskålen for Simon Grayson. I fire kamper i februar måtte reservelagstrener Neil Readfern lede førstelaget, før Neil Warnock ble hentet inn. Administrerende direktør, Shaun Harvey, mente opprykkseksperten Warnock var den rette mannen til å få mest ut av den nåværende troppen. Det startet forsåvidt greit for den 63-år gamle ringreven, men avslutningen var svært svak. Det endte tilslutt med en 14.plass på tabellen.

I sommer har det skjedd fryktelig mye på Elland Road. Flere spillere har forlatt klubben, og nesten et helt fotballag har blitt hentet inn. Det eneste som likevel betyr noe for Leeds-fansen er det kommende oppkjøpet. I hele sommer har det gått rykter om et nært forestående salg av klubben, og ryktene om oljepenger har fått de aller fleste Leeds-supportere til å se dollartegn. Nåværende eier Ken Bates (bilde under) får selv Onkel Skrue til å se gavmild ut, og er garantert av typen som later som om han ikke er hjemme når veldedige foreninger banker på døren, i forbindelse med innsamlingsaksjoner. Det er derfor forståelig at man gleder seg til klubben får nye eiere, og vi anbefaler deg å sjekke Leeds skandinaviske supporterklubb for siste nytt om oppkjøpet.

 

Keeper:
Mellom stengene på Elland Road har man fått hentet inn to ny keepere. Paddy Kenny har tidligere spilt viktige roller for Warnock, da de rykket opp til Premier League med Sheffield United i 2005/06 og Queens Park Rangers i 2010/11-sesongen. Ved begge opprykkene ble han kåret til årets spiller. Derfor var det ikke veldig overraskende at han ble hentet til Leeds av nettopp Warnock. Hvor nødvendig det var, med tanke på at de allerede hadde Andy Lonergan i klubben, er en helt annen sak. Inn som ny reservekeeper har Jamie Ashdown kommet fra Portsmouth. Under hans tid på sørkysten, har han fått med erfaring fra både Premier League og Championship.

Forsvar:
Det eneste som virker sikkert i den bakre fireren, er at stopperparet kommer til å bestå av Jason Pearce og Tom Lees (bilde under). Sistnevnte fikk endelig gjennombruddet i Leeds forrige sesong, etter å ha brukt de to foregående sesongene på lån i henholdsvis Accrington Stanley og Bury. Han startet sesongen på høyreback, men ble tidlig på høsten flyttet inn i midtforsvaret. Han storspilte gjennom hele sesongen, og er nå ifølge Warnock et av de første navnene på blokka når laget skal settes opp. Faktisk brakk Lees nesen fire ganger i løpet av forrige sesong, det er med andre ord ingen pingle de liljehvite har fått på plass i forsvaret. 24-år gamle Jason Pearce er en av få spillere som faktisk fikk godkjent i Portsmouth forrige sesong, noe syv av ni mulige priser ved sesongslutt beviser. Den tidligere Pompey-kapteinen har fått draktnummer 5 i Leeds, og kommer til å spille en viktig rolle i årets sesong. På backene er vi litt mer usikre på hvordan Leeds kommer til å spille, men Lee Peltier på høyreback ser ut til å være sannsynlig. Han var førstevalg i Leicester forrige sesong, men ble solgt etter at revene hentet inn Ritchie De Laet tidligere i sommer. På venstrebacken tror vi det står mellom Adam Drury og Aidan White. Sistnevnte kan med sine gode offensive ferdigheter, komme til å bekle en posisjon fremover på banen, noe som kan føre til mye spilletid for Drury på venstrebacken.

Midtbane:
Vi går ut fra at Warnock velger en 4-2-3-1 formasjon. Da vil de to såkalt sittende midtbanespillerne sannsynligvis bli Rudolph Austin og Paul Green. Austin trenger vel ingen presentasjon, imens Green er en spennende signering. Han er den typen spiller du trenger for å vinne midtbanekrigen i Championship, og motstanderne kommer til å kjenne det i samtlige ledd i hele kroppen, etter å ha spilt mot Leeds denne sesongen. I den offensive rollen foran de to, blir det enten Ross McCormack eller David Norris som får spille. Hadde det ikke vært for at Norris litt overraskende fikk kapteinsbindet i klubben, ville vi vært sikre på at McCormack ville tatt den rollen. Det ville nemlig vært litt merkelig å utnevnte Norris som kaptein, for og så sette han på benken. På kantene finner vi nysigneringene El-Hadji Diouf (bilde under) og Luke Varney. Samtidig kan og vil både Aidan White og Ross McCormack figurere på kantene i løpet av sesongen. Da Diouf spilte i Blackburn, uttalte Warnock at han var verre enn en kloakkrotte. Tiden leger visst alle sår i fotballens verden. Varney klemte til med en fantastisk debut mot Shrewsbury Town i første runde av Capital One Cup, og kan gjerne bli en nyttig spiller for Leeds i år.

Angrep:
På topp setter Leeds all sin lit til Luciano Becchio denne sesongen. Helt siden den argentinske spissen ble hentet fra spansk andredivisjon, har han bøttet inn mål på Elland Road. Med en fotballutdannelse fra selvester Boca Juniors, er det ingen overraskelse at 28-åringen innehar gode fotballferdigheter. Han har på fire sesonger i engelsk fotball, scoret over 60 ligamål, og er med andre ord en garantist for mål. Skulle han bli skadet, vil Leeds derimot være i trøbbel. De har kun Andy Gray som backup på topp, og bør be til alle guder om å ikke få skader på sin argentinske favoritt. Leeds skal fortsatt være på jakt etter en ny spiss, men med et oppkjøp som går sakte, er det vanskelig å få til en ny signering.

Trener:
Neil Warnock (bilde under) har etterhvert blitt selve definisjonen på en opprykksekspert. Han har totalt fått til syv opprykk med seks forskjellige klubber. Han startet sin managerkarriere i Gainsborough Trinity, før han tok jobber i Burton Albion og Scarborough. Sistnevnte ble under Warnocks ledelse, det første laget til å rykke direkte opp til ligasystemet. Etter det gikk turen videre til Notts County, her ledet han Nottingham-klubben fra nivå 3 i engelsk fotball, til øverste divisjon. Der rykket han dessverre ned igjen, og fikk sparken i den påfølgende sesongen. Da tok han over Huddersfield, hvor han selvfølgelig rykket opp til nest øverste divisjon. Etter to sesonger i Yorkshire-klubben, gikk han overraskende til Plymouth. De hadde akkurat rykket ned til nivå fire, men Warnock fikset som vanlig opprykk i sin første sesong. Midtveis i sin andre sesong hos “The Pilgrims”, fikk han sparken.

Etter korte opphold i Bury og Oldham, var det Sheffield United som gjorde en genistrek ved å hente Warnock til Bramall Lane. I 2003 presterte han å ta “The Blades” til semifinale i både ligacup og FA-cup, samt playoff-finale. Det ble tap i alle de nevnte kampene, men det var likevel en svært imponerende prestasjon. I 2005/06-sesongen rykket United opp til Premier League, etter å ha kommet på 2.plass i Championship. Etter å ha rykket ned igjen i deres første sesong på øverste nivå, valgte Warnock å prøve seg i Crystal Palace. Der ledet han ørnene til playoff-semi i sin første sesong, før han to sesonger senere gikk av på grunn av usikkerhet i klubben. Etter det gikk turen til en annen London-klubb, nemlig QPR. I sin første fulle sesong på Loftus Road, ble det en suveren seier i Championship. De ledet ligaen så og si hele sesongen, og endelig skulle det bli Premier League-spill for QPR igjen. Etter halvspilt sesong på øverste nivå, fikk Warnock fyken fra QPR, fordi deres nye eier Tony Fernandes ønsket å hente inn en annen manager. Dette fortjente ikke Warnock, da han på ingen måte hadde prestert så dårlig at han fortjente å få sparken. Ikke lenge etter dette tok han over Leeds, og resten av historien har dere allerede lest.

Overganger:
Det har skjedd fryktelig mye på denne fronten i sommer. Inn har 11 spillere blitt hentet, deriblant fire spillere fra Portsmouth. Ut har ti spillere gått, med sentrale spillere som Adam Clayton og Robert Snodgrass (bilde under) i spissen. Spesielt sistnevnte er en spiller som blir tøff å erstatte. Men med bare et år igjen av kontrakten, hadde man ikke andre valg enn å selge da Norwich la £3m på bordet tidligere i sommer. Clayton er en annen spiller Leeds-fansen gjerne ville hatt med seg videre, men den dyktige midtbanespilleren var for grådig i kontraktsforhandlingene etter forrige sesong. På tross av alle disse utskiftningene føler vi Leeds er styrket foran årets sesong.

Treningskamper: 
20.juli – Farsley Celtic 5-2 (Andy Gray x2, Robbie Rogers, Billy Paynter, Sanchez Payne)
23.juli – Tavistock 6-0 (Aidan White, Paul Green, Robbie Rogers, Selvmål, Dominic Poleon, Zac Thompson)
25.juli – Bodmin 4-0 (Luke Varney, Andy Gray, Ross McCormack, Aidan White)
27.juli – Torquay 2-1 (Ross McCormack)
01.aug – Sandefjord 1-1 (Jason Pearce)
04.aug – Preston 3-1 (Tom Lee, Sam Byram, Aidan White)
07.aug – Burton 1-0 (Luke Varney)

Vår vurdering:
Alle som kjenner Neil Warnock vet hva han er i stand til å få til. Med alle de opprykkene han har fikset gjennom sin karriere som manager, finnes det ingen grunn til at ikke Leeds kan rykke opp i år. Laget er forholdsvis sterkt, men hvis man ikke får inn en ny spiss før vinduet stenger, kan det bli skummelt tynt på topp. Det blir svært spennende å se om dette nykomponerte mannskapet til Warnock får en fantastisk sesong i årets Championship, eller om de store utskiftningene kun fører til mer rot på Elland Road. Vi tror på en mellomting, men blir ikke overrasket om vi finner Leeds helt i toppen av tabellen mot slutten av sesongen.

Vi spår: 7.plass