Sesongen 2010/11 ble en jubelsesong for de blå og hvite fra Sheffield. I motsetning til deres bitre fiender fra stålbyen, endte det med opprykk til vår fantastiske liga. Selv om de ikke lenger har “Chupa Chups” som draktreklame, blir det likevel svært kjekt å ha den sovende kjempen tilbake igjen. Med et gjennomsnittlig tilskuertall på 21,336 forrige sesong, er det ingen tvil om at uglene hører hjemme i et helt annet selskap enn League One. I deres avgjørende kamp mot Wycombe i siste serierunde, møtte hele 38,082 opp på Hillsborough for å hjelpe sine helter opp en divisjon. Sjelden har deres fengende “Hi-Ho-Sheffield Wednesday” runget høyere enn hva den gjorde den dagen.

Selv om det endte med opprykk forrige sesong, var det likevel en merkelig sesong for de trofaste på Hillsborough. Gary Megson (bilde over) leverte en bra sesong som Wednesday-manager, og i februar var de godt plantet i opprykkstriden. Plutselig møtte de totalt veggen, og tap mot henholdsvis Exeter, Stevenage og Chesterfield over en tidsperiode på kun syv dager, var for mye for Milan Mandaric. Megson ble sendt på dør, selv om klubben på ingen måter var ute av opprykkskampen. Inn kom den tidligere Cardiff-sjefen Dave Jones og det var et valg Mandaric garantert ikke angrer på den dag i dag. Etter Jones tok over har nemlig uglene spilt 13 offisielle kamper uten å tape, hvorav hele ti kamper har endt med seier. Det er med andre ord et lag proppet med selvtillit som skal spille i årets Championship.

Keeper:
På keeperplassen til Sheffield Wednesday finner vi en av de bedre keeperne i hele divisjonen. Som 20-åringen ble Chris Kirkland (bilde under) den dyreste keeperen på øyriket da han gikk til Liverpool for £6m. Den rekorden har senere blitt tangert, men det viser likevel litt om hva han har i seg. Nå har han rukket å bli hele 31-år gammel, og med bøttevis av Premier League-erfaring fra sin tid i Wigan, er det ingen tvil om at uglene har fått seg en solid sisteskanse. Skulle Kirkland bli skadet, noe han ofte har blitt i sin karriere, har de Stephen Bywater i bakhånd. Bywater var med på det legendariske U18-laget til West Ham, som vant FA Youth Cup i 1999. Han ble hentet til klubben i fjor høst, da han holdt buret rent i seks av tolv kamper under et låneopphold på Hillsborough. Om ikke det var nok med to kanonkeepere, har de den gamle ringreven Nicky Weaver og den unge Arron Jameson i bakhånd. En av disse blir nok mest sannsynlig utlånt i løpet av dette vinduet.

Forsvar:
Nysigneringen Anthony Gardner kommer nok til å spille en viktig rolle i dette forsvaret. Fyrtårnet på 1,96cm kommer til å være en trussel på alle dødballer, samtidig som han er meget god å ha bak i forsvar. Sammen med han i midtforsvaret blir det nok en kamp mellom Miguel Llera og Mark Beevers. Sistnevnte har vært i klubben hele sin profesjonelle karriere, og fansen ønsker nok at han skal få sjansen i Championship. Vi tror likevel at spanjolen Miguel Llera blir foretrukket sammen med Gardner fra start av. Med sine 1,93cm sammen med Gardner sine 1,96cm, vil det ikke lønne seg å spille lange baller for motstanderne denne sesongen. På backene finner vi flere spennende spillere. Lewis Buxton  var et stort talent i sine yngre dager, men nå kommer han til å få knallhard konkurranse om høyrebacken fra Kieran Lee. Lee ble hentet fra Oldham i sommer, og har tatt sin fotballutdannelse ved akademiet til Manchester United. På motsatt back finner vi sannsynligvis Reda Johnson. 23-åringen fra Marseille, har landskamper for Benin, og scoret hele syv mål forrige sesong. På venstrebacken kan han få tøff konkurranse av nysigneringen Joe Mattock. Både Buxton og Johnson kan steppe inn i midtforsvaret hvis det skulle være nødvendig, så man kan gjerne si at Wednesday har god dekning i forsvaret.

Midtbane:
Det finnes flere interessante spillere på Wednesdays midtbane. Sentralt finner vi selvfølgelig kriger og kaptein, Jose Semedo. Han spilte samtlige ligakamper forrige sesong, og er med sin fantastiske arbeidsinnsats en spiller som kommer til å ta Championship med storm denne sesongen. Ved siden av han tror vi det blir en tøff kamp mellom David Prutton og Nejc Pecnik. Prutton har erfaring fra både Premier League og Championship, og vil på ingen måter ha noen problemer med å vite hva som forventes av han i denne ligaen. Slovenske Pecnik er en offensiv midtbanespiller, som kan skape mye trøbbel for motstandernes forsvar i år. Før han ble hentet til Sheffield tidligere i sommer, har han vært på den portugisiske ferieøya Madeira siden 2009. Chris Lines fikk mye tillit i sin debutsesong i Wednesday, men vi tror han får mindre spilletid i år. Forrige sesongs leiesoldat, Michail Antonio, har blitt hentet inn permanent i løpet av sommeren. Sammen med Jermaine Johnson og Diego Amado, kommer de til å løpe opp og ned langs kantene. Vi tipper Dave Jones går for Johnson på venstre og Antonio på høyre mot Derby i første serierunde.

Angrep:
På topp finner vi Gary Madine, Chris O’Grady, Chris Maguire, samtidig som Marlon Harewood kanskje blir hentet før sesongstart, etter å ha vært på prøvespill i hele sommer. Madine var spilleren som leverte best i forrige sesong, med totalt 18 scoringer i League One. Han er bare 21-år, og kan svært gjerne bli en hit i årets Championship. Ved siden av han spekuleres det mye i om O’Grady eller Maguire får tillit. Inntil nylig var vi sikre på at sistnevnte var først i køen, men O’Grady har puttet jevnt og trutt gjennom både sesongoppkjøring og i første runde av Capital One Cup. Derfor tror vi han får sjansen ved siden av Madine mot Derby i første serierunde. Skulle Harewood få kontrakt i klubben, er vi usikre på hvor mye han kommer til å spille.

Trener:
Under Dave Jones (bilde under) har Sheffield Wednesday ikke tapt en eneste offisiell kamp. Likevel overrasker nok ikke det alle, Jones er nemlig en svært dyktig manager. Han startet sin managerkarriere i 1995 hos Stockport, hvor han rykket opp til “First Division”, som kanskje er bedre kjent som Championship i nyere tid. I samme sesong slo han ut Blackburn, Sheffield United, West Ham og Southampton i ligacupen, hvor de tilslutt røk ut mot Middlesbrough i semifinalen. Dette ga han jobb i Premier League-klubben Southampton i 1997. Der ble han frem til 2000 da han måtte møte i retten anklaget for barnemishandling. “The Saints” valgte å suspendere Jones til rettsaken var over, men når rettsaken allerede etter en uke ble forkastet, valgte klubben å løse Jones fra kontrakten. Sommeren 2001 gikk turen videre til Wolverhampton, hvor han allerede i den første sesongen var svært nær et opprykk. Det endte tilslutt med en skuffende tredjeplass, og påfølgende tap mot Norwich i playoffen. Neste sesong endte med jubel, da Wolves rykket opp til Premier League gjennom playoff. Spill i Premier League ble med unntak av en seier mot Manchester United, en lang nedtur. Det bar rett ned i Championship igjen, hvor en dårlig start på sesongen tilslutt kostet Jones jobben.

Fra 2005 til 2011 var Jones manager i Cardiff City. Under hans tid hos waliserne forvandlet han klubben fra å være et lag midt på tabellen, til å være et lag man forventer å finne i opprykkstriden. Han klarte også komme til en FA Cup-finale med Cardiff, som de dessverre tapte 1-0 mot Portsmouth. Tap i playoff-finalen i 2010 ble etterfølgt av tap i playoff-semi i 2011, og da hadde Cardiff fått nok av at Jones alltid feilet da det gjaldt som mest. Han fikk derfor sparken i mai i fjor, og fikk sin neste managerjobb i Sheffield Wednesday ut på våren 2012.

Overganger:
Det har blitt gjort store utskiftninger på Hillsborough, med tolv spillere ut og ni spillere inn. Spillere som Chris Kirkland, Kieran Lee, Joe Mattock, Anthony Gardner, Chris Maguire, Diogo Amado, Nejc Pecnik og Michail Antonio er alle spillere som har det som trengs for å spille i Championship. Spesielt smart har Jones vært da han har gjort de fleste signeringene før sesongoppkjøringen, og har dermed fått spilt sammen laget i løpet av sommeren. Ut er det kun Ryan Lowe av sentrale spillere som har forlatt klubben, likevel tror vi ikke han hadde fått særlig mye spilletid i år uansett.

Treningskamper:
17.juli – Stocksbridge 4-0 (Chris Maguire x2, Gary Madine, Patrick Antelmi)
17.juli – Sheffield FC 1-1 (Dan Williams)
22.juli – Sporting Lisboa 0-2
24.juli – Reading 2-0 (Mike Jones, Chris O’Grady)
28.juli – Doncaster 0-0
04.aug – West Brom 1-1 (Nejc Pecnik)
08.aug – Kilmarnock 4-1 (Marlon Harewood x3, Chris O’Grady)

Vår vurdering:
Vi har sett flere steder at Sheffield Wednesday har blitt tippet ved bunnen av tabellen, og ofte på nedrykk. Det har vi ingen som helst tro på, og i våre øyne kommer ikke uglene til å måtte se bak seg en eneste gang denne sesongen. Jones har foran denne sesongen fått på plass et bra lag med tanke på Championship, og vårt eneste spørsmålstegn er vedrørende spissene, og om de kommer til å putte nok i år. Faktisk tror vi Jones kan lede de helt til playoff, men feige som vi er, velger vi å plassere det nyopprykkede laget på 11.plass.

Vi spår: 11.plass