Det har skjedd enorme omveltninger på Vicarage Road i sommer. Laurence Bassini solgte klubben til den velkjente Pozzo-familien fra Italia. Giampaolo Pozzo har gjennomført en helt spesiell struktur i Udinese og Granada, noe som han nå ønsker å involvere Watford i. Udinese har nemlig et helt vanvittig speidernettverk, og henter inn tonnevis med talentfulle spillere rundt om i hele verden. Dessverre kan ikke alle få spilletid i Udinese, og derfor må tonnevis med spillere sendes ut på lån. Her kommer lag som Granada og Watford inn. Ønsker du å lese mer om Udinese sin spesielle måte å drive på, anbefaler vi at du leser denne fra Lars Sivertsen.

Det kommer ikke bare til å bli en ny måte å hente inn spillere på hos de gule fra London. På ledelsesiden har det også blitt gjort store utskiftninger. Sean Dyche gjorde en flott jobb som manager sist sesong, men de nye eierne hadde forståelig nok sitt eget syn på hvem som skulle få være manager i klubben deres. Deres nye manager er bare 1,68cm høy, samtidig som han har legendestatus på Stamford Bridge. Det kunne gjerne vært Dennis Wise som faktisk er like høy, men det er selvsagt den italienske magikeren Gianfranco Zola som har satt seg i managerstolen igjen. Zola overbeviste på ingen måte under hans opphold i West Ham, men mannen er like koselig som en teddybjørn, og dermed er valget litt enklere å akseptere. Rafaelle Riva er ny styreformann i klubben, samtidig som Gianluca Nani og Scott Duxbury har tatt viktige stillinger innad i klubben.

Foran forrige sesong var Watford spådd på nedrykksplass av nesten alle ekspertene. Laget var alt for dårlig, og manager Sean Dyche hadde ikke erfaring fra manageryrket. Den notoriske målscoreren Danny Graham hadde forlatt det synkende skipet, og spillerne som kom inn var ikke like imponerende. Da laget gikk fem kamper uten seier på starten av sesongen, var det nok flere eksperter som nikket fornøyd over tipsene sine. Når da Watford bare klarte vinne to ganger på de første 13 forsøkene, var det grunn til bekymring. Heldigvis klarte de snu den vonde trenden, og kun ett tap på de neste 11 kampene, ga en svært etterlengtet pustepause. Etter en liten downperiode i januar, hvor også daværende toppscorer Marvin Sordell ble solgt, fortsatte den gode formen for “The Hornets”. Tilslutt ble det en svært imponerende 11.plass på laget fra Nord-Vest London. Det er derfor svært skuffende å måtte se Sean Dyche forsvinne fra klubben tidligere i sommer.

Før du leser videre ønsker vi å gi beskjed om at det fortsatt kan komme til å skje store endringer på spillersiden frem til sesongstart, og at det derfor kan bli store endringer på laget i forhold til slik vi vurderer det nå. Derfor er det viktig å vite at vi vurderer laget utifra hvordan ståa er per dags dato.

Keeper:
På keeperplassen fikk Scott Loach tidligere i sommer lov til å forlate klubben, og få sin drømmeovergang i oppfyllelse da han signerte for Ipswich. Loach startet sin ungdomskarriere i nettopp Ipswich, og gledet seg derfor stort over den overgangen. I slutten av forrige sesong var det nåværende Brighton-keeper Tomasz Kuszczak som voktet buret. Nå er det en annen keeper med erfaring fra Premier League som får sjansen. Den tidligere Arsenal-keeperen Manuel Almunia har nemlig signert en avtale ut året med London-klubben. Almunia ble ikke verdsatt høyt hos Arsenal-fansen, men kanskje vil han levere strålende kamper i Championship. Bak Almunia finner vi unggutten Jonathan Bond. 19-åringen har allerede debutert for Watford, da han måtte inn for en utvist Loach i en kamp mot Portsmouth i vinter.

Forsvar:
Den bakre fireren til Watford virker ganske sikker i skrivende øyeblikk. 20-år gamle Lee Hodson fikk 20 kamper på høyrebacken i fjorårets Championship. Der gjorde han sakene så bra, at vi blir overrasket om han ikke spiller der fast fra start av denne sesongen. På motsatt back finner vi den spennende venstrebacken Daniel Pudil. Han har hele 22 landskamper for Tsjekkia, men fikk dessverre ikke spille fast fotball forrige sesong. Derfor forventer vi en kjempemotivert og dyktig tsjekker på venstrebacken til Watford i den kommende sesongen. Stopperparet ser ut til å bli Nyron Nosworthy og Fitz Hall. To spillere med enorm erfaring fra både Premier League og Championship. Forsvarsrekka til Watford ser meget bra ut denne sesongen.

Midtbane:
Zola kommer sannsynligvis til å kjøre en 4-5-1/4-3-3 formasjon. Det betyr tre sentrale midtbanespillere. De to spillerne som kanskje ligger mer defensivt på midtbanen, blir nok John Eustace og den tidligere Aston Villa-spilleren Jonathan Hogg. Hogg spilte flest kamper av samtlige forrige sesong, og gjorde sakene sine svært bra. Eustace følgte hakk i hel, og kommer garantert til å få mye spilletid i år også. Den offensive juvelen Almen Abdi har blitt utlånt fra Udinese, og med over 40 kamper for den italienske storklubben på de siste to sesongene, er det liten tvil om kvalitetene til sveitseren. På høyrevingen finner vi muligens den innlånte skotten Ikechi Anya. Skotten har en fortid i det engelske ligasystemet, men har de siste sesongene kost seg i den spanske solen. På motsatt side starter forhåpentligvis stortalentet Sean Murray. 18-åringen scoret syv mål på 17 kamper fra start forrige sesong, og er utvilsomt blant de største talentene i divisjonen.

Angrep:
På topp finnes det flere dyktige spisser, og man skal ikke gå lenge uten scoring hvis man ønsker å spille spiss hos Watford neste sesong. Joe Garner, Steve Leo Beleck og Matej Vydra er bare noen av alternativene på topp. Troy Deeney ble toppscorer med 11 mål forrige sesong, men siden han tilbringer denne sesongen bak lås og slå, blir det nok lite spilletid på han. Til sesongstart tror vi det kommer til å stå mellom Garner og Beleck. Det er med andre ord flere spillere som kan score mål. Chris Iwelumo er også en del av angrepsrekken, men skal ha fått beskjed fra Zola om at han ikke har noen fremtid i klubben.

Trener:
Det er veldig vanskelig å vite hvor man har Gianfranco Zola. Under hans opphold på Boleyn Ground fikk vi se både flott fotball, gode resultater og samtidig fryktelige dårlige resultater. Sistnevnte var det som fikk han til å bli sparket bare to dager etter 2009/10-sesongen. Under hans regime i West Ham, fikk han mye skryt for å gi unge spillere sjansen. Kanskje er dette en egenskap som passer fantastisk med tanke på alle disse unge spillerne som blir lånt inn fra Udinese og Granada. I tillegg har man jo alltid hatt flere talentfulle unge spillere fra før av på Vicarage Road. Dessverre virket det ofte som om han ikke helt visste hva som måtte gjøres for å vinne fotballkamper, og hvis han ikke har lært i forhold til det, kan det bli svært lite jubel på “The Vic” i år. Minner også om at Zola hadde en seiersprosent på 28 da han var i West Ham, noe som helt klart må forbedres denne sesongen hvis nedrykk skal unngås.

Overganger:
Ut har Watford mistet den dyktige forsvarsspilleren Adrian Mariappa til Reading. Han har blitt erstattet av Fitz Hall. Å miste en så god spiller som Mariappa, er selvsagt vanskelig å takle. Likevel tror vi det kan være et lurt trekk å satse på rutinen til Hall. Scott Loach har forsvunnet fra klubben, og inn har man hentet Manuel Almunia. Det er vanskelig å spå hvordan det kommer til å slå ut. Alle som har sett Almunia spille, vet ihvertfall hvor lavt bunnivå han har. Lånesoldatene Almen Abdi, Matej Vydra, Steve Leo Beleck, Alexandre Geijo, Daniel Pudil og Ikechi Anya er spillere som alle kan bidra stort i Championship. Hvor mye spilletid og hvordan de takler engelsk fotball, blir spennende å se. I våre øyne har Watford forsterket laget sitt foran denne sesongen, og det kan fortsatt være mer i vente.

Treningskamper:
17.juli – Boreham Wood 1-1 (Piero Mingoia)
21.juli – Wealdstone 1-1 (Mark Yeates)
24.juli – Cork City 2-0 (Joe Garner, Piero Mingoia)
05.aug – Tottenham 0-1
07.aug – Gillingham 3-0 (Matej Vydra x2, Connor Smith)

Vår vurdering:
Watford har fått på plass et veldig spennende lag, med god balanse mellom unge lovende og gamle rutinerte spillere. Det er ikke alt for lenge siden Manuel Almunia fikk vokte målet på Emirates Stadium, og det bør derfor ikke være problem for han å takle nivået i Championship. Stopperparet Fitz Hall og Nyron Nosworthy bør med all sin rutine, være en stødig og trygg kombinasjon for “The Hornets”. Jonathan Hogg og Almen Abdi er to spillere som kan komme til å dominere i årets Championship. De to store spørsmåltegnene våre foran årets sesong, er spissene og manageren. Klarer en eller flere av spissene finne nettmaskene på jevn basis, er vi ikke i tvil om at Watford kan kjempe om playoff-plass. Dessverre har vi ikke troen på suksess med Zola som manager. Hvis han ikke har lært fra sitt forrige opphold som manager, tror vi det gjerne kan resultere i en god start på sesongen, følgt av en stadig nedadgående kurve. Likevel håper vi selvfølgelig at Zola motbeviser oss, og fikser festfotball på Vicarage Road i år. Han har definitivt mannskap til det!

Vi spår: 18.plass