Wolverhampton har nå prøvd å legge en forferdelig sesong bak seg, og kan nå se frem til en ny sesong, med ny manager ved roret. Manageren som skal sende Wolverhampton opp i Premier League igjen, er nemlig Ståle Solbakken. Bortsett fra at navnet hans er vanskelig for engelskmennene å uttale, tror vi det kan bli et spennende samarbeid. Forrige sesong startet med to seire og en uavgjort på de første tre kampene, og de fleste ekspertene begynte allerede da å snakke om en jubelsesong på Molineux. Det skjedde aldri, og resten av sesongen vant Wolves bare tre fattige kamper, og da var det aldri noen tvil om at det kom til å bli nedrykk. Noe av skylden for at nedrykket ble så soleklart, skal helt klart styreformann Steve Morgan ha. Da han sparket Mick McCarthy i midten av februar, lå Wolves på en 18.plass, og var på ingen måte avskrevet i nedrykkstriden. Istedenfor å hente inn en dyktig manager til å sikre plassen, valgte han heller å gi assistent manager Terry Connor de siste 13 kampene som manager. Med all respekt, Connor er helt sikkert en fantastisk trener, men en manager er han ikke. På disse kampene vant ikke Wolves en eneste gang, og med ni tap, endte Wolves opp som tabelljumbo med bare 25.poeng.

Ulvene er blant de best drevne klubbene i hele ligasystemet, og er derfor ikke avhengig av å selge noen spillere foran årets sesong. Dette er en enorm styrke for Solbakken og resten av klubben, men dessverre har ikke det stoppet uro i klubben. Spillere som Steven Fletcher og Matt Jarvis er lite interessert i å spille på nest øverste nivå, og har kjempet med nebb og klør for å sikre seg en overgang bort fra Molineux. Wolverhampton har derimot avslått alle bud på sine to stjernespillere, og det meste tyder på at disse urolighetene kommer til å fortsette helt til “Deadline Day”.

Keeper:
Mellom stengene på Molineux finner vi Wayne Hennessey (bilder under), Dorus De Vries og Carl Ikeme. Walisiske Hennessey var førstevalget forrige sesong, men med 82 innslupne mål, var ikke 2011/12 en sesong 25-åringen ønsker å se tilbake på. På tross av sin forholdsvis unge alder, har han allerede 38 kamper for Wales, og har definitivt det som skal til for å prestere i Championship. Han har i tillegg vært med på å rykke opp med ulvene tidligere, og har derfor erfaring som kan bli gull verdt denne sesongen. De Vries var førstevalg i Swansea i flere sesonger, før han gikk til Wolves forrige sommer. Et valg han garantert må angre på, siden han kunne vært førstekeeper for Swansea i deres første sesong i Premier League. Carl Ikeme har vært i Wolves siden 2003, men har kun spilt 14 kamper for klubben. I løpet av denne tiden har han vært på utlån hos åtte forskjellige klubber. Han har med andre ord opplevd et miljøskifte og to. Hennessey er ute med skade i sesongstarten, noe som gir Ikeme eller De Vries muligheten i serieåpningen mot Leeds.

Forsvar:
På stopperplass hos Wolves finner vi Roger Johnson, Christophe Berra, Richard Stearman og Steven Mouyokolo. Mest sannsynlig vil Johnson og Stearman danne stopperpar fra starten av sesongen. Førstnevnte møtte opp beruset på trening i vår, og det var lenge svært usikker om han kom til å fortsette i klubben etter sommeren. Han har tidligere storspilt i både Cardiff og Birmingham, men selvtilliten fikk nok et lite knekk i fjorårets forferdelige sesong. Stearman var ofte involvert i et til tider tragikomisk Wolves-forsvar i fjor, men kan med sin opprykkserfaring fra 2008/09-sesongen, bli en viktig spiller denne sesongen. På høyreback finner vi Ronald Zubar og Kevin Foley. Zubar ble hentet fra Marseille i 2009, etter at han ikke akkurat var fansens favoritt på den franske sørkysten. På venstrebacken kommer sannsynligvis Stephen Ward til å spille. Ward er kanskje best kjent for å senke Liverpool på Anfield i julen 2010. Han blir likevel delvis kritisert for å ikke være god nok defensivt til å spille på backen. Skulle det bli skade på Ward, står en maskin klar til å steppe inn. George Elokobi var på slutten av forrige sesong på utlån hos Nottingham Forest, men er i år tilbake på Molineux.

Midtbane:
Sentralt på midtbanen finner vi solide spillere i Karl Henry og Tongo Doumbia. Henry signerte nettopp en ny langtidskontrakt med klubben, og er definitivt god nok for å kjempe i toppen av Championship. Vi ble svært overrasket når Doumbia ble hentet til Wolves i sommer, da han i hele sommer har blitt linket til diverse Premier League-klubber. Det er ingen tvil om at Solbakken har gjort et kupp i denne her spilleren. Jamie O’Hara vet de fleste hvem er, og han kommer garantert til å få mye spilletid denne sesongen. Samtidig er spillere som David Edwards, Eggert Jonsson og David Davis, også interesserte i spilletid på den sentrale midtbanen. Sistnevnte fikk muligheten på førstelaget i slutten av forrige sesong, og gjorde sakene sine svært bra. Nenad Milijas kunne definitivt gjort en flott jobb på midtbanen også, men han har dessverre blitt satt på overgangslisten. På sidene finner vi spillere som Matt Jarvis, Adam Hammill, Anthony Forde, Slawomir Pezsko og Stephen Hunt. Som tidligere nevnt, ønsker Jarvis seg bort fra klubben, og det spørs om han spiller Championship-fotball denne sesongen.

Angrep:
På topp dreier det meste seg om sagaen rundt Steven Fletcher. Den 25-år gamle spissen har imponert i hele sin tid i klubben, og flere Premier League-klubber skal være interessert i hans tjenester. De har likevel en hel bråte med målfarlige spillere i laget. Kevin Doyle holder fint Premier League-nivå, og kommer garantert til å score en del mål denne sesongen. Sylvan Ebanks-Blake har blitt toppscorer i Championship ved to anledninger, og ingen blir overrasket hvis han klemmer til med over 20 scoringer i år. Frank Nouble ble hentet inn fra West Ham, og skulle Solbakken få gang på den høyreiste spissen, kan han kanskje kjempe til seg en plass på laget. Den signeringen som ga mest oppmerksomhet for Wolves her i Norge, er uansett Bjørn Bergmann Sigurdarson. Islendingen var flere nivå over de fleste andre i årets Tippeliga, og kommer mest sannsynlig til å takle overgangen til engelsk fotball uten problemer.

Trener:
De fleste kjenner nok til Ståle Solbakken, og hans meritter. Han startet sin trenerkarriere i Ham/Kam tilbake i 2003. Laget lå da i 1.divisjon, og hadde ikke vært i eliteserien siden 1995. Allerede i sin første sesong ble det triumf, da HamKam vant 1.divisjon med et fattig poeng foran Fredrikstad. I sin første sesong som trener i Tippeligaen, ble det en kjempesterk 5.plass på Solbakken & Co. I den vanskelige andre sesongen i den øverste divisjonen, ble det en 10.plass. Etter tre flotte sesonger i Hamar, gikk turen videre til Danmarks hovedstad, og storklubben FC København. Under hans tid i det flate landet, vant han fem seriemesterskap og et cupmesterskap. Kanskje var det likevel mest imponerende å gå videre fra gruppespillet i Champions League i 2011, der de tilslutt røk ut mot Chelsea. Forrige sesong valgte Solbakken å gå til tysk fotball, og historiske Köln. En klubb som sparker trenere oftere enn de vinner kamper. Tiden hans i den tyske storbyen var turbulent helt fra starten av, ettersom han tok kapteinsbindet fra yndlingen Lukas Podolski før sesongstart. Ut på våren hadde Solbakken faktisk fått overraskende mye tillit, og når resultatene fortsatt uteble, gikk det som det måtte gå. I midten av april ble han sparket, og 1.FC Köln rykket senere ned. I sommer tok han over Wolverhampton, og vi gleder oss enormt til å se hva han kan utrette der.

Overganger:
Det er vanskelig å vurdere hvordan Wolves har gjort det på overgangsmarkedet, når de sannsynligvis er langt ifra ferdig på det området, siden Milijas, Jarvis og Fletcher er på vei ut av klubben. Inn har man hentet Sigurdarson, som helt klart kan bli en hit på Molineux. Doumbia og Pezsko er definitivt gode nok for Championship, og så lenge de er hentet inn på lån, er det ikke knyttet noen risiko til de to nyervervelsene. Ut har Michael Kightly, Sam Vokes og Adlene Guedioura forsvunnet. Førstnevnte er en fantastisk spiller når han er skadefri, noe som dessverre ikke har vært ofte. De to andre var aldri tiltenkt noen viktig rolle i laget i år, og kommer nok ikke til å bli særlig savnet.

Treningskamper:
21.juli – Bray Wanderers 5-1 (Steven Fletcher x2, Matt Jarvis, Frank Nouble, Matt Doherty)
28.juli – Walsall 3-0 (Frank Nouble, Adam Hammill, Kevin Doyle)
31.juli – Shrewsbury Town 2-2 (Sylvan Ebanks-Blake, Tongo Doumbia)
4.aug – Southampton 0-2

Vår vurdering:
Ulvene har et knallsterkt lag, med god dekning i alle posisjoner. De har i sommer vært uheldige med mye turbulens rundt spillere som ønsker seg bort, og det blir interessant å se om det kommer til å påvirke laget når alvoret starter. Spillere som Ebanks-Blake og Doyle, har begge potensial til å score over tjue mål i år. Nøkkelen for suksess ligger uansett hos lagets norske sjef, Ståle Solbakken. Klarer han få til sitt system i Wolverhampton, kan det bli en bra sesong på Molineux. Det viktigste er å få orden på forsvarsrekka, den har nemlig vært i feriemodus over lang tid nå. Klarer Solbakken dette, ser vi ingen grunn til at Wolves ikke kan kjempe helt i toppen av tabellen.

Vi spår: 4.plass