Klubbinfo
Lagnavn: Queens Park Rangers Football Club
Kallenavn: The Hoops
Stiftet: 1882
Hjemmebane: Loftus Road (Kapasitet: 18,489)
Styreformenn: Tony Fernandes og Ruben Gnanalingam
Manager: Jimmy Floyd Hasselbaink
Tabellplassering i fjor: 12. plass
Tabelltips forrige sesong: 5. plass
Årets spiller forrige sesong: Tjaronn Chery

Vurdert av Eirik Aase

Det har vært en spesiell sommer for Queens Park Rangers. Etter flere sesonger hvor de har gått opp og ned fra Championship til Premier League som en heis, endte de forrige sesong midt på tabellen i Championship. Siden nedrykket fra Premier League i fjor har det skjedd store utskiftninger både på spiller og ledersiden, og det er et helt annet lag som skal ta fatt på Championship denne sesongen.

Det enorme forventningspresset som fulgte klubben på denne tiden i fjor har blitt betydelig dempet det siste året, samtidig som lønnsutgiftene har blitt senket et par hakk. Istedenfor å hente overbetalte spillere på vei nedover i karrieren, har man endret innkjøpspolitikken på en måte som har ført til at QPR nå har et av de artigste mannskapene i Championship. Det kryr ikke av profiler på årets QPR-lag, men likevel har de enkeltspillere i nesten samtlige posisjoner som har ferdigheter som hører hjemme i toppen av Championship.

Spillere som Tjaronn Chery, Massimo Luongo, Grant Hall, Jordan Cousins og Conor Washington er forholdsvis unge, men har allerede vist i tidligere klubber at de kan levere prestasjoner som holder høyt nivå. Likevel er ingen av de spillere som hever øyenbrynene til de fleste som ikke følger Queens Park Rangers, men likevel kan de fort komme til å gjøre det i nær fremtid.

Har man enkeltspillere som vinner kamper på egenhånd slik Charlie Austin kunne gjøre for QPR, gjør det jobben uendelig mye lettere for manageren. Når du derimot har en gjeng med lovende spillere som er avhengig av hverandre for å løfte klubben til nye høyder, krever det derimot mer av manageren for å få laget til å fungere. Nettopp der er det tidligere Chelsea-spiss Jimmy Floyd Hasselbaink kommer inn i bildet.

Hasselbaink overrasket mange da han tok over som manager i Burton Albion da de spilte i League Two tilbake i sesongen 2014/15. Det viste seg å være en smart avgjørelse av nederlenderen som rykket opp med The Brewers på første forsøk. Midtveis i forrige sesong lå han helt på toppen av League One-tabellen, og ikke overraskende sto Championship-klubbene i kø for å sikre seg Hasselbainks tjenester. QPR kom til slutt ut som vinner i den konkurransen, og ansatte Hasselbaink som erstatter for Chris Ramsey forrige sesong.

I løpet av sitt første halvår som QPR-sjef fikk Hasselbaink jobbet med å gjøre QPR til et solid kollektiv, og det gikk ikke lenge før London-klubben hadde den riktige mentaliteten under Hasselbainks ledelse. Nå har han fått en sommer til å stable og spille sammen dette QPR-laget, og jeg er spent på å se hva han kan utrette med denne talentfulle troppen.

Keeper

Den rutinerte målvakten Robert Green har forlatt klubben til fordel for Leeds United denne sommeren. Det har lite å si for QPR ettersom Green ikke har vært nær spill for førstelaget det siste halvåret. I vår har Alex Smithies vært førstevalg mellom stengene og jeg forventer at han fortsetter med det når sesongen starter igjen. Smithies ble hentet fra Huddersfield Town i fjor sommer og har over lengre tid vist at han er en god Championship-keeper. Dessverre leverte han av og til noen merkelige tabber for The Terriers i Yorkshire, men forhåpentligvis klarer han luke bort det i tiden fremover. Smithies har nå blitt 26 år gammel og har fortsatt svært mange år igjen av karrieren. Han ble lenge sett på som en av de mer spennende målvaktene i England, og har flere ungdomslandskamper på CVen. Smithies er en aktiv målvakt som leser farer raskt og ikke er redd for å forlate streken.

Akademiproduktet Joe Lumley fikk én kamp i ligaen forrige sesong, og gjorde sine saker bra da de spilte 1-1 mot Blackburn Rovers i januar. Det spørs om han vil få flere muligheter denne sesongen ettersom Matt Ingram kommer til å være foran i køen. Ingram voktet buret på tampen av forrige sesong og vil gi Smithies tøff konkurranse om keeperplassen. Han ble kåret til den beste målvakten i League Two tilbake i sesongen 2014/15 etter flott spill av Wycombe Wanderers. Jeg håper 22-åringen vil få vise seg frem en del ganger denne sesongen, ettersom det helt klart er noe veldig lovende med han.

Forsvar

Finnes det klubber med mer kvalitet og bedre dekning enn det Queens Park Rangers har til rådighet på stopperplass denne sesongen? Forrige sesong hadde de Grant Hall og Nedum Onuoha som dannet et solid stopperpar. Førstnevnte startet de fleste kampene for QPR og imponerte meg med sin våkne spillestil og gode spilleforståelse. Jeg savner litt mer punch fra Hall på offensive dødballer, men på det defensive holder han høyt Championship-nivå. Hall kom til klubben fra Tottenham Hotspur i fjor sommer, og ble kåret til årets spiller av supporterne i sin første sesong på Loftus Road. Nedum Onuoha spilte samtlige ligakamper for QPR forrige sesong. Den tidligere Manchester City-spilleren kan spille både på backen og på stopperplass, og fikk omtrent like mange kamper i hver av de posisjonene forrige sesong. Han er sterk, kjapp og ikke redd for å kaste seg inn i tøffe dueller. Onuoha har nå vært i klubben siden 2012 og har æren av å bære kapteinsbindet for London-klubben.

Denne sesongen har man fått på plass Joel Lynch fra Huddersfield Town, mens Steven Caulker har returnert fra lån hos Liverpool. Utrolig nok er ikke Caulker eldre enn 24 år og han har allerede opplevd utrolig mye i sin karriere. Han var med på å rykke ned med både Cardiff City og Queens Park Rangers, men har fortsatt en høy stjerne på balløya, noe låneoppholdene hos Southampton og Liverpool forrige sesong sier en del om. Hans duellstyrke og gode ballbehandling vil komme godt med for QPR dersom han blir værende i klubben denne sesongen, og ut fra Jimmy Floyd Hasselbainks uttalelser i sommer, skal man ikke se bort fra at det kommer til å skje. Joel Lynch ankom QPR i sommer etter fire sesonger hos Huddersfield Town. Den sterke stopperen er direkte i sin spillestil og ser ofte etter muligheter til å sette i gang angrep, samtidig som han har litt å by på fremover selv også. For to sesonger siden vartet han blant annet opp med et utrolig brassespark i en kamp mot Watford. Det blir interessant å se hvordan Hasselbaink har tenkt å bruke sin nye signering når sesongen starter.

På høyrebacken vekslet James Perch med Nedum Onuoha om spilletid forrige sesong. Det kan for bli en ny kamp mellom de to om den posisjonen, mens Darnell Furlong kommer til å være med i konkurransen. James Perch ble hentet fra Wigan Athletic i fjor sommer, men klarte ikke helt sette fyr på QPR fra høyrebacken i sin debutsesong på Loftus Road. Fra 2004 til 2010 fikk Perch over to hundre kamper for Forest, og siden den gang har han blant annet fått erfaring fra Premier League med Newcastle United. 20 år gamle Darnell Furlong fikk viktig erfaring forrige sesong da han var på lån hos Northampton Town og Cambridge United. Han er sønn av tidligere QPR-spiss Paul Furlong og har gått gradene i QPRs eget akademi. Furlong har tatt store steg det siste året, men fortsatt er jeg ikke sikker på om han vil være god nok til å forsvare en plass i Championship enda.

På motsatt back fikk Paul Konchesky mest spilletid det siste året, men nå har man fått på plass en meget dyktig spiller. Jake Bidwell ble kjøpt fra byrival Brentford i sommer, og det er en investering jeg ikke tror QPR vil angre på. Den tøffe backen spiller med stor autoritet og var kaptein for Brentford forrige sesong, til tross for at han bare er 23 år gammel. Han er stødig som et fjell bakover på banen, og kan også komme med bidrag fremover. Bidwell gikk gradene i Evertons akademi, men fikk aldri muligheten på blåtrøyenes førstelag. Han har nå over to hundre kamper for Brentford, noe som er ganske imponrende med tanke på hans unge alder. QPR har med andre ord fått på plass en frisk fisk som de kan stole på. Av andre alternativer på venstrebacken finner vi Jack Robinson og Cole Kpekawa. Robinson ble hentet for to år siden, men har knapt fått ta på QPR-drakten på grunn av utlån og én alvorlig skade. Han startet en kamp i april mot Charlton Athletic, og kan muligens bidra mer denne sesongen. Kpekawa har flere ungdomslandskamper for England og er et spennende talent. 20-åringen leverte gode prestasjoner for Leyton Orient i vinter, og kan komme til å få litt spilletid for QPR denne sesongen.

Midtbane

Viktige spillere som Leroy Fer og Matt Phillips har forlatt klubben i sommer, men likevel er det fortsatt mye kvalitet igjen i klubben. Mest kvalitet av alle er det Tjaronn Chery som innehar. Han ble hentet fra Groningen i fjor sommer, og hadde levert storspill i nederlandsk fotball. Den allsidige nederlandske midtbanespilleren kan levere varene både på vingene, eller i en 10er rolle bak spissene. Før han kom til engelsk fotball scoret han hele 15 mål og hadde 6 målgivende pasninger i Eredivisie. I Championship klemte han til med ti mål, selv om han bare startet halvparten av QPRs kamper. Med sine raske føtter og herlige tekniske ferdigheter har han allerede vist at han kan være en attraksjon i Championship.

Chery ble kåret til årets spiller i vår og kommer nok til å få enda mer spilletid denne sesongen. Han er best i en rolle bak spissen, men der får han tøff konkurranse denne sesongen. Nasser El Khayati ble hentet til klubben fra Burton Albion i vinter. Han hadde spilt under manager Jimmy Floyd Hasselbaink hos The Brewers, og derfor kan du trygt si at Hasselbaink visste hva han fikk når han signerte nederlenderen. Selv om El Khayati selv fortalte meg i sommer at han liker seg best i en 10er rolle på midtbanen, ble han for det meste brukt på venstrekanten i vår. Massimo Luongo kan brukes både i defensive og offensive roller sentralt på midtbanen. Han ble hentet fra Swindon Town i fjor sommer og var da en meget ettertraktet spiller. Han har god ballkontroll, en herlig pasningsfot og er flink til å time taklingene. Hans imponerende arbeidsinnsats gjør at han har alle forutsetninger for å lykkes i en såpass tøff liga som Championship.

Karl Henry vet hva som må til i en tøff liga, og spiller ofte litt over grensen selv. Midtbanekrigeren har nå blitt 33 år gammel, men ser ut til å spille en viktig rolle for QPR denne sesongen også. Han startet over halvparten av kampene forrige sesong, noe som overrasket meg med tanke på konkurrentene han har på midtbanen. Henry er forholdsvis begrenset når det gjelder alt utenom å løpe og takle, men får likevel en del tillit samme hvilken klubb han spiller for. I sommer har han fått mer konkurranse på midbanen fra Ariel Borysiuk og Jordan Cousins. Førstnevnte ble hentet fra Legia Warszawa og har ti kamper for det polske landslaget. Han har tidligere erfaring fra Bundesliga med Kaiserslautern, men det er vanskelig å si hvordan han kommer til å gjøre det i Championship. Det er derimot ikke vanskelig å vite hva man kan forvente fra Jordan Cousins. Den imponerende midtbanespilleren har herjet for Charlton Athletic i flere sesonger på rad, og jeg hadde egentlig forventet at han skulle gå til en Premier League-klubb i sommer. I vår var han med på å rykke ned til League One med Charlton, men viste likevel bra spill med sin gode ballbehandling og tøffe duellstyrke. Med The Addicks ble han av og til brukt på vingen, men jeg håper han får mest mulig spilletid sentralt på banen.

Ben Gladwin ankom klubben sammen med Massimo Luongo fra Swindon Town, men slet mer med å tilpasse seg stilen i Championship. Den høyreiste midtbanespilleren ble seende litt for treg ut, og havnet ofte på etterskudd. Han ble sendt ut på lån til Swindon Town og Bristol City det siste året, men får nå en ny mulighet til å vise seg frem fra en av vingene. Der får han konkurranse fra akademiproduktet Michael Petrasso. 21-åringen kommer fra Canada og fikk en del spilletid på tampen av forrige sesong, samtidig som han har sett frisk ut i sesongoppkjøringen. Et annet akademiprodukt er Michael Doughty, og han har også fått prøve seg på vingen i sommer. Han fikk et par kamper på førstelaget forrige sesong, men de gangene var det i en ankerrolle på midtbanen han startet i. Jamie Mackie ble brukt både på venstre- og høyrekanten forrige sesong, men dessverre blir det en stund før vi får se han i aksjon igjen. Han pådro seg en stygg skade i sommer som gjør at han går glipp av store deler av høstsesongen.

Spillere som Daniel Tözser, Sandro og Junior Hoilett har enten kontrakt som har gått ut, eller tyder det meste på at de er på vei bort fra klubben. Jeg har derfor ikke tatt de med i vurderingen.

Angrep

På topp hos Queens Park Rangers finner vi en av mine favoritter i Championship. Ikke fordi han er særlig god, men fordi han er en artig type. Sebastian Polter ble hentet til London i fjor sommer fra den tyske klubben Mainz. 25-åringen scoret på bestilling for Union Berlin i sesongen 2014/15, og derfor håpet man at han skulle levere varene på topp for QPR det siste året. Slik har det ikke gått, og det er mange delte meninger om fyrtårnets prestasjoner i QPR-drakten. Noen mener han er helt håpløs, mens andre trykker han til sitt bryst. Jeg liker han best fordi han har en herlig oppførsel som sprer glede for folk. Både på sosiale medier og i forbindelse med trening og kamper. Det er ikke mange som bruker mer tid på supporterne enn Polter, og det er slik jeg setter pris på. Syv mål forrige sesong var uansett ikke bra nok for Polter som må opp et par hakk den kommende sesongen.

I vinter ble Conor Washington hentet inn for en del av pengene klubben fikk for å selge Charlie Austin. Den nordirske landslagsspissen har spilt EM-fotball i Frankrike i sommer, og har dermed fått med seg viktig erfaring i bagasjen. Den 24 år gamle spissen scoret på bestilling for Peterborough United i første halvdel av forrige sesong, men kom aldri skikkelig i gang for QPR i vår. Han startet bare syv kamper, men gjorde ingenting i de kampene som tilsa at han burde fortjent mer spilletid. Skulle han slite med å levere varene igjen når sesongen starter vil Jay Emmanuel-Thomas være klar for å ta sjansen. 25-åringen scoret bare tre mål i sin debutsesong på Loftus Road etter å ha blitt hentet fra Bristol City i fjor sommer, men det skal sies at han ikke fikk alt for mange sjanser. Emmanuel-Thomas er født og oppvokst i London og har gått gradene i Arsenals akademi. Det må for øvrig også nevnes at Emmanuel-Thomas tar de tøffeste straffesparkene i hele Championship. Unggutten Reece Grego-Cox har flere ungdomslandskamper for Irland og leverer som regel varene de gangene han får muligheten for førstelaget i treningskamper. Akademiproduktet virker likevel å være et stykke unna førstelagsspill, og derfor ser jeg ikke bort fra at han kunne hatt godt av et utlån denne sesongen.

Trener

Det var mange som stusset litt da Jimmy Floyd Hasselbaink valgte å ta over som sjef for Burton Albion, men det viste seg å være en klok avgjørelse. Den tidligere storscoreren er blant de bedre spillerne i Premier Leagues historie, og foreløpig ser det ut som om han kan nå langt som manager også. Etter å ha prøvd seg som sjef for den belgiske klubben Royal Antwerpen i sesongen 2013/14, takket han ja til å bli ny Burton-sjef da Gary Rowett forlot The Brewers til fordel for Birmingham City høsten 2014.

Med et øye for små detaljer gjorde Hasselbaink umiddelbart inntrykk på både spillerne og de som jobbet i Burton Albion. Han fikk raskt en høy stjerne i klubben og gjensynsgleden var stor da han i sommer returnerte til Pirelli Stadium i forbindelse med en treningskamp. I løpet av litt over ett år i managerstolen hos The Brewers ledet han Burton først opp til League One, før han forlot klubben midtveis i forrige sesong mens de var helt på toppen av League One-tabellen.

De lokale journalistene i Burton mente at Hasselbaink skulle ha mye av æren for at Burton til slutt rykket opp, og trakk spesielt frem det hurtige spillet og utrolige arbeidsinnsats som de viktigste punktene under nederlenderens ledelse. I vinter tok han over QPR da de måtte ut på managerjakt, og det ble ingen umiddelbar suksess for Hasselbaink. Det måtte nemlig åtte kamper til før QPR klarte vinne sin første kamp under hans ledelse.

Utover våren bedret tingene seg på Loftus Road og spillerne begynte å ta til seg ideene som Hasselbaink kom med. De fremstod ofte som et solid lag bakover på banen, med enkle unntak. Ting begynte å klaffe mer fremover på banen, og Hasselbaink mente at selvtilliten endelig var tilbake. Da jeg spurte han om hva hans håp for årets sesong er, var han klar i talen på at han ønsket at QPR skulle kjempe helt i toppen av tabellen. Det blir spennende å se om det blir en ny opptur for QPR-sjefen.

Overganger

Interessant sommer for QPR så langt. De har mistet noen kvalitetsspillere i Leroy Fer og Matt Phillips, mens flere andre sentrale spillere har forlatt portene på Loftus Road. Likevel sitter jeg igjen med en positiv følelse etter å ha sett QPRs innkjøp denne sommeren. Ariel Borysiuk har jeg ikke sett så mye av, og derfor vet jeg ikke helt hva man kan forvente fra polakken. De tre andre signeringene vil derimot kunne komme med store bidrag. Joel Lynch var en viktig mann for Huddersfield Town på stopperplass og holder bra Championship-nivå. Jake Bidwell og Jordan Cousins er enda bedre signeringer. Begge har holdt høyt Championship-nivå og jeg er overbevist om at begge de to vil spille i Premier League innen et par sesonger. En ny spiss og en ving kunne kommet godt med før vinduet stenger, og jeg ser ikke bort fra at det kommer til å skje.

Overgangsoversikt:

Inn:
Ariel Borysiuk (Legia Warszawa)
Joel Lynch (Huddersfield)
Jake Bidwell (Brentford)
Jordan Cousins (Charlton).
Ut:
Rob Green (Leeds)
Samba Diakite (Frigitt)
Yun Suk-Young (Frigitt)
Armand Traore (Frigitt)
Alejandro Faurlin (Frigitt)
Oscar Gobern (Frigitt)
Clint Hill (Rangers)
Jake Mulraney (Inverness)
Tyler Blackwood (Arizona)
Matt Phillips (West Brom)
Leroy Fer (Swansea)

Treningskamper
1.juli: Aldershot – QPR 2-3 (Emmanuel-Thomas, Shodipo)
8.juli: PSV Eindhoven – QPR 0-1 (Polter)
11.juli: Groningen – QPR 3-1 (Emmanuel-Thomas)
19.juli: Northampton – QPR 1-1 (El Khayati)
22.juli: Wycombe – QPR 0-0
26.juli: Burton – QPR 1-1 (Onuoha)
30.juli: QPR – Watford

Styrker/Svakheter
Pluss:
+ Jimmy Floyd Hasselbaink er en av de mer lovende managerne i engelsk fotball akkurat nå.
+ Har en av de sterkeste forsvarsrekkene i Championship.
+ Har en av Championships beste offensive spillere i Tjaronn Chery. Kan lage mål helt på egenhånd og scoret ti mål i sin debutsesong til tross for at han bare startet halvparten av kampene.

Minus:
– Spissplassen. Conor Washington har ikke vist at han holder Championship-nivå enda, mens det er lite som tyder på at Sebastian Polter og Jay-Emmanuel Thomas vil bøtte inn mål.
– Har en veldig ung tropp. Mangler viktig erfaring som er nødvendig for å kunne prestere stabilt i en lang og tøff sesong.
– For mye konkurranse sentralt på banen? Både på stopperplass og sentralt på midtbanen er det overflod av dyktige spillere. Det kan fort skape problemer når spillere som ville vært klare førstevalg i de fleste andre Championship-klubber blir nødt til å sitte en del på benken.

Vurdering:
Under fjorårets tabelltips satt jeg Queens Park Rangers høyt oppe på tabellen, men samtidig la jeg til at det var to ting som gjorde meg skeptisk til QPR-laget. Den ene tingen var forsvarsrekken som jeg ikke var overbevist av, mens den andre tingen var daværende manager Chris Ramsey. Jeg hadde ikke troen på noen av de to tingene, og det skulle vise seg å være riktig. Denne sesongen har forsvarsrekken blitt kraftig oppgradert, mens man har en interessant mann i Jimmy Floyd Hasselbaink ved sidelinjen. Det er derfor god grunn til å være optimistiske på QPRs vegne, og jeg blir ikke overrasket om London-klubben klarer blande seg inn i toppen av tabellen.

Det er likevel et par ting som holder meg tilbake fra å plassere QPR høyere på tabellen enn én tiendeplass. Først og fremst er det en meget ung QPR-tropp som mangler en del viktig erfaring som man bør ha i en lang Championship-sesong. Alle som har sett mye fotball vet at prestasjonene ofte svinger litt oftere jo yngre spillertroppen er. Jeg er også litt usikker på hvordan Jimmy Floyd Hasselbaink skal klare holde spillerne sine glade og fornøyde så lenge det er såpass tøff konkurranse om både stopperplassen og sentral midtbane. Dette kan føre til litt uro, samtidig som det også kan føre til at han velger å bruke spillere ute av posisjon for å få de til. Dette tror jeg vil være en dårlig løsning og jeg er spent på å se hvordan nederlenderen vil fikse det. Usikkerheten om hvem som skal stå for målene på topp trekker også litt ned, men jeg både håper og tror at Conor Washington kan få tilbake selvtilliten i år. Klarer han det, samtidig som spillerne holder seg glade og fornøyde, vil QPR-fansen ha mye å glede seg til det neste året.

Tabelltips: 10. plass

About The Author

Leave a Reply