Klubbinfo
Lagnavn: Queens Park Rangers Football Club
Kallenavn: The Hoops
Stiftet: 1882
Hjemmebane: Loftus Road (Kapasitet: 18,489)
Styreformenn: Tony Fernandes og Ruben Gnanalingam
Tabellplassering i fjor: 20. plass i Premier League
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: Charlie Austin

Vurdert av Eirik Aase

For litt over ett år siden sendte Bobby Zamora halve Wembley til himmels med sin sene scoring mot Derby County i play-off finalen. Queens Park Rangers rykket opp til Premier League, men det skulle vise seg å bli en kort visitt. Den påfølgende sommeren etter opprykket hentet man inn spillere som Steven Caulker, Rio Ferdinand, Jordon Mutch, Leroy Fer og Sandro. Spillere med erfaring fra Premier League, og som skulle gi QPR den tyngden som behøves for å overleve på øverste nivå.

Optimismen var forholdsvis stor, og i tabelltipsene før sesongen ble QPR som regel plassert over streken. En av grunnen var manager Harry Redknapp som hadde lang fartstid i Premier League, og som har vist før at han vet hva som skal til for å få resultater. Slik så det likevel ikke ut når sesongen ble sparket i gang. The Hoops vant bare én av de åtte første kampene, og det virket da sannsynlig at det ble en lang sesong i bunnen av tabellen. Et par oppløftende resultater i november og desember ga likevel grunn til å se lyst på tilværelsen, og i romjulen var man faktisk helt oppe på en 15. plass på tabellen.

Dessverre snudde formpilen for QPR etter nyttår. Fra 10.januar tapte man ni av de ti neste kampene, og i mellomtiden hadde Harry Redknapp gitt seg som manager like etter overgangsvinduet stengte. Chris Ramsey og Les Ferdinand hadde fått oppgaven med å lede klubben ut sesongen, men de så ikke så lyst ut for QPR utover våren. Bare to av de åtte siste kampene endte med seier, og til slutt havnet de på jumboplass med åtte poeng opp til trygg grunn. Det ble derfor retur til Championship, og etter sesongslutt fikk Chris Ramsey oppgaven med å lede QPR opp igjen til Premier League.

Det er utvilsomt en tøff oppgave, og den blir ikke enklere av at man i hele sommer har måttet høre på overgangsrykter som har linket klubbens stjernespillere til diverse Premier League-klubber. Det må ha vært utrolig vanskelig for Chris Ramsey å planlegge for den nye sesongen når man ikke vet om Charlie Austin kommer til å være i klubben når sesongen sparkes i gang. For å gjøre det hele enda verre har man usikkerheten rundt Financial Fair Play. Ifølge reglementet skal QPR måtte betale en bot som skal være rundt £50m, men QPR selv mener at de skal slippe unna. Det har fortsatt ikke kommet en avgjørelse i den saken, og den kommer nok ikke før sesongen er godt i gang.

Keeper

Helt bakerst på banen har Queens Park Rangers bøttevis med rutine og erfaring i målvakt Robert Green. Han ble hentet til Loftus Road sommeren 2012, men måtte skuffet være hjelpesløs tilskuer til at klubben hentet inn Julio Cesar som ny førstekeeper bare to måneder senere. På grunn av dette ble det bare 14 kamper fra start i debutsesongen som endte med nedrykk til Championship. I forkant av sesongen 2013/14 ble Julio Cesar konstant linket bort fra klubben, og brasilianeren la ikke skjul på at han ville spille på høyere nivå. Derfor fikk Green muligheten til å briljere mellom stengene, og det gjorde han bra. Green var en viktig bidragsyter til at London-klubben rykket opp igjen til Premier League via play-off i fjor vår. Forrige sesong spilte han flest minutter av samtlige QPR-spillere i Premier League, men kunne lite gjøre for å forhindre nedrykk. Nå har han planer om å rykke opp fra Championship for tredje gang på de tre siste forsøkene. Han rykket opp med West Ham United i 2012, Queens Park Rangers i 2014, og nå spørs det om han kan klare det igjen i 2016.

Reservekeeper Alex McCarthy forlot klubben til fordel for Crystal Palace i sommer, noe som gjør at det for øyeblikket er tynt bak Green på keeperplassen. Jeg antar at klubben kommer til å hente inn en erfaren målvakt som kan være klar som backup for 35 år gamle Green, men frem til det er det akademiproduktet Joe Lumley som vil ta plass på benken. 20-åringen fikk sin første erfaring på seniornivå da han var på lån hos Accrington Stanley forrige sesong.

Forsvar

Det har blitt en del utskiftninger i forsvarsrekken til Queens Park Rangers denne sommeren. Rio Ferdinand har valgt å legge skoene på hyllen, mens Richard Dunne blir nødt til å score selvmål for andre klubber etter at hans kontrakt med klubben gikk ut etter sesongslutt. Halvannen uke før sesongstart kom også nyheten om at Steven Caulker skulle ta sin årlige overgang opp til Premier League, da han ble leid ut til Southampton. I mine øyne trenger ikke det være noen stor nedtur for The Hoops. Rio Ferdinand var ikke mye involvert etter overgangen fra Manchester United, mens Richard Dunne sannsynligvis er over toppen. En del supportere har klaget over at Caulker fikk forlate klubben, men med tanke på hans prestasjoner forrige sesong ser jeg ingen grunn til å gråte over den avgjørelsen. Jeg forventer flere forsvarsspillere inn før overgangsvinduet stenger, men foreløpig står man igjen med en god blanding av unge spillere og bærebjelker som har vært i klubben en stund.

Av de bærebjelkene er det Clint Hill som har vært lengst. Kapteinen kom til Loftus Road fra Crystal Palace tilbake i 2010, og vil sannsynligvis passere 200 kamper for klubben denne sesongen. Forsvarsspilleren som har en lang fortid i klubber som Tranmere Rovers og Stoke City hadde sin kanskje beste sesong så langt i karrieren tilbake i sesongen 2011/12. Det var QPRs første sesong tilbake i Premier League, og tidlig på høsten hadde Hill blitt leid ut til Nottingham Forest. Da Mark Hughes kom til QPR senere den sesongen fikk Hill endelig en viktig rolle på laget igjen. Den tøffe stopperen leverte flere strålende prestasjoner, og ble ved sesongslutt kåret til årets spiller både av supporterne og spillerne. Da QPR var nede i Championship igjen i sesongen 2013/14 viste Hill at han var mer enn god nok på dette nivået, og derfor tviler jeg ikke på at han kan gjøre en bra jobb denne sesongen også. Med tanke på skadeproblemene på QPRs venstreback skal man ikke se bort fra at han vil få mye tillit der når sesongen sparkes i gang. Det var nemlig der han fikk mest spilletid i vår.

Skader er det store stikkordet når man skal ta for seg venstresiden i QPRs forsvarsrekke. Armand Traore som ble hentet til klubben fra Arsenal i 2011 fikk bare syv kamper fra start forrige sesong. Den senegalesiske landslagsspilleren som tidligere har vært på lån hos selveste Juventus, ser ut til å kunne trenge et løft i karrieren. Med brukbare tekniske ferdigheter og herlige løp på venstresiden, har han det som trengs for å kunne lykkes, men dessverre klarer han sjeldent holde seg skadefri. Den sørkoreanske backen Yun Suk-Young fikk vi se litt av forrige gang QPR var nede i Championship, men forrige sesong fikk han vise mer av seg selv i Premier League. Han startet 19 kamper på øverste nivå, og vil være en god mann å ha tilgjengelig i Championship. Dessverre har også Yun fått deler av sommeren ødelagt av skader, mens Jack Robinson har vært ute i lang tid med en kneskade som han pådro seg på lån hos Huddersfield Town i vår. Like før sesongstart har man likevel klart å gjøre noe med usikkerheten rundt venstrebacken ved å hente inn den rutinerte spilleren Paul Konchesky på lån fra Laicester City. Han har over 500 kamper i Premier League og Championship, og selv om han ikke er like rask som før, vil han være god å ha bakover på banen.

På motsatt back er situasjonen litt mer positiv. En uke før sesongstart ble James Perch hentet inn fra Wigan Athletic, og han er en spiller manager Chris Ramsey har sansen for. Perch fikk 81 kamper for Newcastle i de tre sesongene han tilbrakte på St James’ Park, og før det fikk han over to hundre kamper for Nottingham Forest. I sin debutsesong hos Wigan Athletic gikk han bare glipp av et par kamper, og det vil passe godt inn i en ellers skadeutsatt forsvarsrekke. Selv om Perch i mine øyne er best på backen, kan han også gjøre en god jobb både på midtbanen og som midtstopper. Denne allsidigheten er nok én av grunnen til at QPR valgte å hente han i sommer. I tillegg til Perch har man også sønnen av tidligere QPR-spiss Paul Furlong i troppen. 19 år gamle Darrnel Furlong fikk tre kamper for QPR i Premier League i vår, og er utvilsomt en spennende spiller som man forhåpentligvis vil få se mer av i den kommende sesongen.

Både James Perch og Clint Hill kan få spilletid på stopperplass denne sesongen, men én mann vi uansett vil få se der er Nedum Onuoha. Den knalltøffe forsvarsspilleren som ble hentet fra Manchester City i 2012 kan bli en nøkkelspiller bak på banen for London-klubben. Den atletiske spilleren innehar en imponerende hurtighet og spenst, og det gjorde han til en vanskelig mann å slå i diverse friidrettsstevner da han var yngre. Da han var 14 år gammel slo han faktisk den engelske sprinteren Craig Pickering på en 100 meter, og da kan det være verdt å nevne at Pickering tok VM-bronse på 4 x 100 meter stafett tilbake i 2007. Selv om jeg forventer å se Onuoha figurere som midtstopper denne sesongen, kan han fint bekle høyrebacken også. I tillegg til Onouha har QPR et spennende talent i Cole Kpekawa på stopperplass. 19-åringen var på lån hos Colchester United og Portsmouth forrige sesong, og fikk sin debut på tampen av 1-5 tapet mot Leicester City i sesongavslutningen.

Midtbane

På denne tiden i fjor var det knyttet stor usikkerhet rundt fremtiden til Leroy Fer. Den nederlandske landslagsspilleren hadde nylig deltatt i Fotball VM i Brasil, og der hadde han til og med scoret. Det virket utenkelig at han skulle fortsette i Championship med Norwich City, og i august i fjor ble han hentet tilbake til Premier League av QPR. Selv om signeringen ikke var nok til å holde seg oppe i Premier League, må den kunne sies å ha vært et smart trekk av Harry Redknapp & Co. Fer viste flere ganger at han ikke hadde problemer med nivået i Premier League, og med sin styrke, harde innsats og herlige ballkontroll var han en viktig mann på QPRs midtbane. Det ble seks scoringer på mannen som en gang kjøpte en hest til kjæresten, selv om hun bodde i en leilighet. Forhåpentligvis klarer QPR holde fast på Fer til vinduet stenger, slik at vi får se hans utrolige skuddfot i Championship også.

Allerede i slutten av mai gjorde QPR to signeringer som helt klart går under kategorien spennende. Ben Gladwin og Massimo Luongo ble begge linket til flere Premier League-klubber i vår, men endte til slutt opp med å ta turen til Queens Park Rangers. Både Gladwin og Luongo spilte viktige roller for Swindon Town da de tok seg helt frem til Play-off finale på Wembley i vår, men hvor de endte opp som tapende finalister mot Preston North end. Luongo er en australsk landslagsspiller som manager Chris Ramsey kjenner godt fra tiden i Tottenham Hotspur. Han ble aldri funnet god nok hos Spurs, men i Swindon etablerte han seg raskt som en nøkkelspiller. Luongo vil tilføre midtbanen god ballkontroll, en herlig pasningsfot og kommer til å være involvert i mange scoringer denne sesongen. Det samme vil Ben Gladwin gjøre, og forrige sesong sto han for 11 scoringer i League One. Begge de to nysigneringene har uttalt at de kom til QPR for å få spilletid, og at de ikke har planer om å sitte på benken. Det blir derfor interessant å se hvordan Ramsey stiller opp midtbanen sin, ettersom konkurransen om plassene er tøff.

Karl Henry så ut til å måtte finne seg en ny klubb da hans kontrakt gikk ut etter sesongslutt, men i begynnelsen av juli kom nyheten om at han blir med QPR en ny sesong. Den 32 år gamle midtbanekrigeren var involvert i de fleste kampene forrige sesong, og har i flere sesonger med både QPR og Wolverhampton Wanderers vist at han har mye å fare med på dette nivået. Alejandro Faurlin går inn i sin syvende sesong på Loftus Road, og på den veien har det vært mange oppturer, men også et par store nedturer. Faurlin var med på opprykkene i 2011 og 2014, men dessverre har de siste sesongene blitt ødelagt av skader. Tre ganger (!) har han røket korsbåndene, noe som medførte at han knapt fikk være på banen forrige sesong. I sommer har han kommet seg tilbake igjen, og nå må man bare krysse fingrene for at Faurlin klarer holde seg unna skader for en gangs skyld. Sandro ble hentet fra Tottenham Hotspur i fjor høst, og har 17 landskamper for Brasil. Midtbanekrigeren fikk 17 kamper fra start i Premier League forrige sesong, og vil være en av de beste midtbanespillerne i Championship dersom klubben klarer ordne en arbeidstillatelse for 26-åringen.

Matt Phillips kjenner de fleste godt fra tiden i Blackpool. Den tekniske vingen havnet ofte i skyggen av Tom Ince da de spilte sammen på Bloomfield Road, men det er ingen tvil om hvem av de som har taklet nivået i Premier League best. 24-åringen herjet til tider på sin høyrekant, og hans mange innlegg og driblinger skapte mye frustrasjon hos diverse venstrebacker. Phillips huskes nok best i Premier League for sitt utrolige mål mot Crystal Palace i vår. Junior Hoilett forlot Blackburn Rovers etter at de rykket ned fra Premier League, men han har ikke fått det helt til på Loftus Road. Han gikk gradene i akademiet til Blackburn og ble etterhvert en veldig populær spiller på Ewood Park. Han kan skape sjanser helt på egenhånd, men dessverre er hans siste touch som regel for svakt. Forrige sesong fikk han ikke mye spilletid på Loftus Road, men det forandrer seg muligens nå som de skal spille i Championship.

En av sommerens mest spennende signeringer i Championship er den 27 år gamle playmakeren Tjaronn Chery som ble hentet fra Groningen. Den allsidige nederlandske midtbanespilleren kan levere varene både på vingene, eller i en 10er rolle bak spissene. Forrige sesong scoret han hele 15 mål og hadde 6 målgivende pasninger i Eredivisie. Det er med andre ord ingen dårlig spiller London-klubben har sikret seg. Med sine raske føtter og herlige tekniske ferdigheter har han det som skal til for å bli en attraksjon i Championship, og hans presise dødballer vil gi mange scoringer. Forrige sesong scoret han på 4 av 27 frispark, og bedre uttelling på frispark var det bare tre spillere i de store ligaene i Europa som hadde. Chery er en spiller som helt sikkert kunne gjort en jobb for flere Premier League-lag, og derfor kan det bli morsomt å se hvordan han vil prestere mot Championship-motstand.

Angrep

Will he stay or will he go? Det har vært det store spørsmålet i sommer. Charlie Austin ble hentet til Loftus Road sommeren 2013, og man kan trygt si at han har blitt en hit blant QPR-fansen. Den 26 år gamle spissen jobbet som murer ved siden av fotballen så sent som i 2009, men siden den gang har mye skjedd med Austins karriere. Istedenfor å lage vegger, bruker han nå fritiden på å rive i stykker forsvarsmurer. Etter en fantastisk sesong med 25 ligamål for Burnley i sesongen 2012/13, fortsatte han storspillet for QPR den påfølgende sesongen. Selv om det “bare” ble 17 mål i debutsesongen for de blå og hvite, var flere av scoringene såpass avgjørende at jeg tviler på at de ville rykket opp uten han. Forrige sesong presenterte han seg for resten av fotballverden da han banket inn 18 mål i Premier League. Bare Harry Kane scoret flere mål på øverste nivå av engelske spillere. På slutten av sesongen ble Austin tatt ut i den engelske landslagstroppen, men dessverre for Austin fikk han ikke spilletid. I sommer har han blitt linket til flere storklubber, og det er ventet at han blir hentet før overgangsvinduet stenger.

Skulle Austin forsvinne vil nok QPR jobber hardt for å få inn en ny spiss, men tidligere i sommer forsterket de faktisk på topp med det tyske fyrtårnet Sebastian Polter. Den 24 år gamle spissen scoret mål på bestilling for Union Berlin forrige sesong, men i Mainz har han ikke fått mye tillit. Med en rekke U21-landskamper for Tyskland og Bundesliga-erfaring fra Wolfsburg og Mainz, er det ikke tvil om at det er en talentfull spiss QPR har fått på plass. En annen talentfull spiss på topp hos QPR er Reece Grego-Cox. 18-åringen er London-gutt og har kommet opp fra klubbens akademi. Han startet i sesongavslutningen mot Leicester City i vår, og har fått en del tillit i sommer.

Av spillere som ikke nødvendigvis kommer til å figurere helt på topp finner vi nysigneringene Jamie Mackie og Jay Emmanuel-Thomas. Førstnevnte har allerede en høy stjerne hos QPR-fansen etter å ha spilt sine hjemmekamper på Loftus Road fra 2010 til 2013, men har de to siste sesongene spilt Championship-fotball for Nottingham Forest og Reading. Der har han gjort en brukbar jobb, uten å imponere noe nevneverdig. 24 år gamle Jay Emmanuel-Thomas ble hentet gratis fra Bristol City i sommer. Han er født og oppvokst i London, og har gått gradene i Arsenals akademi. De to siste sesongene har han storspilt for The Robins i League One, og var viktig bidragsyter i opprykket i vår. Emmanuel-Thomas kan se frustrerende ut til tider på grunn av sin holdning på banen, men kan samtidig finne på de herligste ting. Det må for øvrig også nevnes at Emmanuel-Thomas tar de tøffeste straffesparkene i hele Championship.

Trener

Da Harry Redknapp ga seg som manager på Loftus Road i vår, var det nok mange som forventet et kjent navn inn som erstatter. Med tanke på Queens Park Rangers tabellsituasjon så mange for seg at man ville få inn en som hadde klart å redde lag fra nedrykk tidligere, men slik tenkte ikke styreformann Tony Fernandes. Han valgte å gi vikarierende manager Chris Ramsey muligheten til å lede laget ut sesongen, og til tross for nedrykket ble Ramsey ansatt som QPR-sjef på permanent basis. Ifølge Fernandes var det Ramseys profesjonelle holdning og det faktum at han var såpass detaljorientert som ga han jobben.

Men hvordan havnet egentlig denne 53-år gamle Bristol-mannen i managerstolen på Loftus Road? Chris Ramsey spilte ungdomsfotball for barndomsklubben Bristol City, men tok turen til sørkysten for å spille for Brighton & Hove Albion da han var 18 år gammel. Etter et par sesonger hos The Seagulls på begynnelsen av 80-tallet valgte Ramsey å flytte nærmere hjemstedet, og spilte derfor tre sesonger for Swindon Town. Dette var hans mest suksessfulle tid i sin fotballkarriere, hvor han var med på å rykke opp fra fjerde divisjon til andre divisjon i løpet av to sesonger. Ramsey avsluttet karrieren med opphold i den maltesiske klubben Naxxar Lions og den amerikanske klubben Cocoa Expos.

Etter skoene ble lagt på hyllen jobbet Ramsey som trener for FA, og ledet derfor flere ungdomslandslag fra 1998 til 2000. Etter et kort opphold som assistent manager i Luton Town reiste han tilbake til USA. Der hadde han tre sesonger som manager for Charleston Battery før veien videre gikk til Tottenham Hotspur. Etter ti år med fokus på spillerutvikling på White Hart Lane, tok han jobben som spillerutvikler og akademisjef for Queens Park Rangers i november i fjor. Bare noen måneder senere satt han plutselig i sjefsstolen på Loftus Road, og nå skal han for første gang prøve seg som manager i engelsk fotball på permanent.

Overganger

Det har som vanlig vært hektisk aktivitet når det kommer til overganger for QPR denne sommeren. En haug med spillere har forlatt klubben, mens nesten like mange har kommet inn. Signeringen av Jay Emmanuel-Thomas og Jamie Mackie er har jeg ikke helt forståelse for, men Mackie er allerede godt like på Loftus Road og kan skape entusiasme. Emmanuel-Thomas er dyktig og kan imponere stort, men er alt for ustabil til at jeg tror han slår til for QPR. Signeringene av Massimo Luongo, Ben Gladwin og Tjaronn Chery er fantastiske, og James Perch gir god dekning i forsvarsrekken. Fortsatt kommer nok QPR til å hente inn et par ekstra spillere, og dersom de holder samme nivå som de tre sistnevnte, kan QPR-fansen være godt fornøyd med sommerens handling. Det store spørsmålstegnet er likevel rettet mot Charlie Austin og hans fremtid.

Overgangsoversikt:

Inn:
Massimo Luongo (Swindon Town)
Ben Gladwin (Swindon Town)
Jay Emmanuel Thomas (Bristol City)
Joseph N´Guessan (Stevenage)
Jamie Mackie (Nottingham Forest)
Axel Prohouly (Monaco)
Sebastian Polter (Mainz)
Tjaronn Chery (Groningen)
James Perch (Wigan Athletic)
Paul Konchesky (Lån fra Leicester City)
Ut:
Rio Ferdinand (Lagt opp)
Bobby Zamora (Kontrakt utløpt)
Richard Dunne (Kontrakt utløpt)
Brian Murphy (Kontrakt utløpt)
Joey Barton (Kontrakt utløpt)
Bruno Andrade (Kontrakt utløpt)
Adel Taarabt (Benfica)
Shaun Wright Phillips (New York Red Bulls)
Jordan Gibbons (Yeovil Town)
Max Ehmer (Gillingham)
Coll Donaldson (Dundee United)
Michael Harriman (Utlånt til Wycombe Wanderers)
Alex McCarthy (Crystal Palace)
Steven Caulker (Utlånt til Southampton)

Treningskamper
11.juli: Verona Stars – Queens Park Rangers 0-10 (Diakite x2, Gladwin x2, Polter, Hill, Faurlin, Hoilett, Grego-Cox, Emmanuel-Thomas)
14.juli: Queens Park Rangers – Monaco 0-1
22.juli: Queens Park Rangers – Dundee United 2-1 (Phillips, Luongo)
26.juli: Newport County – Queens Park Rangers 0-0
2.august: Queens Park Rangers – Atalanta 1-1 (Emmanuel-Thomas)

Styrker/Svakheter
Pluss:
+ Har fantastiske offensive spillere på midtbanen. Tjaronn Chery, Leroy Fer, Matt Phillips er alle potensielle matchvinnere.
+ Har en av ligaens sterkeste tropper.
+ Charlie Austin er ligaens beste spiss.

Minus:
– Skadeutsatt forsvarsrekke som strengt tatt ikke er så sterk sammenlignet med de andre topplagene.
– Stor usikkerhet rundt fremtiden til nøkkelspillere som Charlie Austin og Matt Phillips gjennom sommeren gir en dårlig innledning på den nye sesongen.
– Chris Ramsey er en dyktig fotballmann, men har lite erfaring som manager på dette nivået. Nå skal han forsøke å lede QPR til opprykk i en liga hvor managere blir sparket som fluer.

Vurdering:
Queens Park Rangers er tilbake i Championship igjen etter en skuffende sesong på øverste nivå. I sommer har man kvittet seg med et par spillere som var viktige bidragsytere da de rykket opp i sesongen 2013/14, men man har også hentet inn flere spennende spillere. Det er liten tvil om at QPR har mannskap som er bra nok til å ta turen opp til Premier League igjen, men da bør de enten beholde Charlie Austin eller få inn en god erstatter. Jeg tror også at London-klubben vil være med i toppen av tabellen, men at de ikke klarer direkte opprykk. Det som holder meg tilbake er usikkerhet knyttet til forsvarsrekken og manager Chris Ramsey. Sistnevnte er utvilsomt en dyktig mann, men han mangler erfaring og har muligens den vanskeligste jobben i hele Championship. Jeg tørr ikke tenke på hva slags press Ramsey kommer til å få oppleve dersom han får en dårlig start på sesongen, og det er ikke sjeldent at lag som kommer ned fra Premier League sliter de første månedene. Derfor blir QPR plassert på en play-off plass i årets tabelltips.

Tabelltips: 5. plass

About The Author

Leave a Reply