Klubbinfo
Lagnavn: Huddersfield Town Football Club
Kallenavn: The Terriers
Stiftet: 1908
Hjemmebane: John Smith’s Stadium (24,500)
Styreformann: Dean Hoyle
Hovedtrener: David Wagner
Tabellplassering i fjor: 19.plass
Tabelltips forrige sesong: 22. plass
Årets spiller forrige sesong: Nakhi Wells

Vurdert av: Eirik Aase

 

Helt siden David Wagner ble ansatt som ny hovedtrener for Huddersfield Town, har det skjedd en helt spesiell omveltning i klubben. Fra ledelsen og ned til supporterne har man lagt bort konservative tanker og istedenfor omfavnet alt som er nytt og ukjent. For første gang i klubbens historie valgte klubben å ansette en hovedtrener som ikke er britisk, og supporterne har elsket det.

Med sin karismatiske væremåte og filosofiske tanker har han satt i gang en aldri så liten revolusjon i tjukkeste Yorkshire, og den revolusjonen har til og med fått et navn. ”The Wagner Revolution” har blitt mye omtalt, og til og med blitt brukt intenst i en kampanje for å selge sesongkort. Uansett hva man kan synes om det, har det vist seg å være en suksess. Sesongkortsalget har skutt til himmels og på John Smith´s Stadium har man begynt å drømme om tidenes beste Huddersfield-sesong i nyere tid.

For å få til det har styreformann Dean Hoyle blitt nødt til å ta frem sjekkheftet, istedenfor å bare motta sjekker slik som det har blitt gjort de siste sesongene. Huddersfield har vært en av de mest aktive klubbene i Championship på overgangsmarkedet i sommer. De har hentet inn en haug av spennende spillere både fra England og fra resten av Europa. Når sesongen sparkes i gang vil det nesten være et helt nytt lag som går ut på banen for The Terriers.

Det er selvsagt ikke bare et godt snakketøy som gjør Wagner umåtelig populær blant Huddersfield-fansen. Han har en imponerende bakgrunn å vise til, og har de siste årene vært Jürgen Klopps høyre hånd i Borussia Dortmund. I sommer snakket både Wagner og Klopp varmt om sitt vennskap, og bruk av ord som bestevenner ble hyppig nevnt.

Man kan se en del likheter mellom statusen Jürgen Klopp har i Liverpool, og den David Wagner har i Huddersfield Town. Begge steder har fansen fått tilbake håpet etter noen gråe år. Samtidig er det også mye likt å spore i måten de ønsker at deres lag skal spille fotball på.

Med store investeringer, et nytt lag og en dyktig hovedtrener er det god grunn for Huddersfield-fansen å være optimistiske. Revolusjonen er i gang, men blir den vellykket?

Keeper

På keeperplassen til Huddersfield Town er det Danny Ward som skal prøve seg denne sesongen. Alex Smithies forlot klubben i fjor etter å ha vært en tro tjener over lang tid, og siden den gangen har jeg ikke blitt overbevist av målvaktene Huddersfield har hatt til rådighet. Helt siden tidene rundt sesongslutt virket det meget sannsynlig at Ward ville gå på lån til Huddersfield fra Liverpool på grunn av David Wagners gode vennskap med Jürgen Klopp. Likevel gikk det urovekkende lang tid før avtalane var i orden, og det skapt en periode litt usikkerhet for Terriers-fansen. Nå er den talentfulle burvokteren på plass på John Smith´s Stadium, og der tror jeg han kommer til å imponere med solid spill denne sesongen.

Den tidligere Coventry City- og Scunthorpe United-målvakten Joe Murphy var reserve bak Jed Steer i store deler av forrige sesong, og vil nok få lite spilletid i år også. Ikke bare er han for øyeblikket skadet, men han er samtidig bak Danny Ward i køen. 20 år gamle Joel Coleman fikk sitt gjennombrudd på seniornivå for Oldham i League One forrige sesong. Den nesten to meter høyre målvakten ble hentet til Huddersfield i sommer og har allerede fått lov til å prøve seg under sommerens sesongoppkjøring. Det vil ikke overraske meg om han blir foretrukket fremfor Murphy som reserve back Ward.

Forsvar

Da Joel Lynch ble solgt til ligarival Queens Park Rangers var det en del Huddersfield-supportere som deppet. Dette skulle jo være sesongen hvor The Terriers virkelig skulle ta nye steg, og da kan man jo ikke selge sine beste spillere til rivalene. Heldigvis trengte de ikke henge med hodet lenge. Like etterpå ble nemlig Christopher Schindler hentet fra 1860 München. Den dyktige midtstopperen har imponert med sterkt spill i tysk fotball, og klubben måtte knuse sin tidligere overgangsrekord for å få han på plass. Jeg har store forventninger til Schindler denne sesongen, og har ingen problemer med å se for meg at han kan stå frem som en av de bedre stopperne i Championship denne sesongen.

Denne sesongen tror jeg Schindler kommer til å danne stopperpar sammen med en annen nysignering. Michael Hefele ble hentet fra den herlige tyske klubben Dynamo Dresden i sommer. Der hadde han vært i to sesonger, og på den tiden imponerte han med bra stopperspill og herlig duellstyrke. På offensive dødballer har han vist seg å være en stor trussel, noe ti scoringer på de to siste årene sier en del om. Hefele var kaptein og ledet Dresden til opprykk fra 3.bundesliga i vår, og ble senere stemt frem som en av de beste spillerne i hele divisjonen. Selv om han er høy og sterk, har David Wagner allerede snakket varmt om Hefeles ferdigheter med ballen i føttene.

Mark Hudson var fast inventar som midtstopper for Huddersfield forrige sesong og ledet laget bra med kapteinsbindet på armen. Han har nå blitt 34 år gammel og det spørs om han kommer til å være klar for å spille to kamper i uken den kommende sesongen. Det tror jeg likevel ikke betyr noe ettersom jeg ser for meg at Hudson kan få mindre spilletid denne sesongen på grunn av tøff konkurranse om posisjonene. Hudson var en av de beste spillerne på Cardiff City i de siste sesongene før de rykket opp til Premier League, og i selve opprykkssesongen viste han spill fra en annen verden.

Den høyreiste og unge slovenske midtstopperen Jon Gorenc Stankovic ble hentet fra Dortmund i sommer. Han er en god ballspillende forsvarsspiller som blir sett på som en kommende landslagsspiller hjemme i Slovenia. Han har flere landskamper for diverse ungdomslandslag, og kommer nok til å få sjansen på førstelaget for Huddersfield denne sesongen. Hvor viktig han blir er derimot usikker, og det faktum at han har skrevet under på en kontrakt som strekker seg til 2020 kan tyde på at han først og fremst er et investeringsobjekt rettet mot fremtiden. Den tidligere Barnsley-kapteinen Martin Cranie fikk omtrent like mange kamper på stopperplass som på høyreback forrige sesong. 29-åringen som har tonnevis av erfaring fra Championship tilfører nyttig erfaring i en fersk forsvarsrekke. Han gir også ekstra dekning på høyrebacken i tilfelle Tommy Smith skulle bli skadet.

Smith var forholdsvis fast inventar på høyrebacken forrige sesong, og ser for øyeblikket ut til å være én av få som forsvarer plassen sin inn i den nye sesongen. 24-åringen har kommet opp fra klubbens eget akademi og fikk sin debut for tre år siden. Litt av grunnen til at han får tillit av Wagner denne sesongen er på grunn av hans gode ferdigheter med ballen i føttene. Han er god til å bidra fremover på banen og har en presis pasningsfot. Forrige sesong ble det fire målgivende pasninger på høyrebacken.

På motsatt back blir det en duell mellom Jason Davidson og Chris Löwe. Førstnevnte startet halvparten av Huddersfields kamper i den posisjonen forrige sesong, men var periodevis ofte ute av laget. Dette skapte frustrasjon for den australske landslagsspilleren som gikk ut i media og klagde på lite spilletid. Dette falt ikke i god jord hos David Wagner, men de har ordnet opp i sakene i ettertid. Det spørs om ikke Davidson står foran en ny frustrerende sesong, ettersom jeg tror Chris Löwe kommer til å bli førstevalg på venstrebacken. Han ble hentet fra Kaiserslautern i sommer og har fått gode lovord fra de som har fulgt han tett de siste sesongene. Löwe har blant annet vært kaptein, og under hans tid i Dortmund var han med på å vinne Bundesligaen. Venstrebacken kjennetegnes ved utrolig arbeidskapasitet og en fin evne til å være med i angrep så fort muligheten byr seg.

Midtbane

David Wagner favoriserer en 4-2-3-1 formasjon hvor alle spillerne kjenner godt til hva som er deres arbeidsoppgaver. Her har Huddersfield-sjefen et hav av muligheter, men det eneste som er sikkert er at Aaron Mooy bør få mye spilletid. Den australske midtbanespilleren er på lån fra Manchester City, og skal man bedømme ut fra det han har vist i sommerens treningskamper, har Huddersfield fått på plass en spiller som kommer til å herje i Championship denne sesongen. Mooy er rolig og god med ballen, har et bra overblikk og har allerede skapt flere store sjanser ved hjelp av sin presise pasningsfot. Jeg ser for meg at Mooy gjerne vil bekle en av de dype rollene sentralt på midtbanen, men hans kvaliteter tilsier at han like så gjerne kan blomstre i 10er rollen i Wagners 4-2-3-1 formasjon. Mooy er for øvrig en spesialist på dødballer takket være sin gode høyrefot.

Kyle Dempsey ble vi kjent med det siste året etter at han kom fra Carlisle United i fjor sommer. I League Two scoret han tosifret antall mål fra sin midtbaneposisjon, men debutsesongen på John Smith´s Stadium ble tøff. Dempsey startet bare ti kamper og scoret bare én gang. Heldigvis ser det ut som om han har tatt et par steg i sommer, og jeg tror vi får se en annen Dempsey når sesongen sparkes i gang. Dean Whitehead var lenge linket til Rotherham United i sommer, men valgte til slutt å bli værende. Midtbanekrigeren har nå blitt 35 år gammel og ønsket heller å konkurrere om spilletid i årets Huddersfield-lag. Hans rutine og erfaring vil komme godt med i denne unge troppen.

Midtbanekrigeren og arbeidsmauren Jonathan Hogg er fortsatt i klubben. Jeg blir alltid i godt humør av å se hvor mange kilometer han legger ned i løpet av fotballkampene han spiller, samtidig som han er flink i gjenvinningsfasen. Han har variert en del i prestasjonene siden han ble hentet fra Watford for et par sesonger siden, men det vil ikke overraske om han får et løft denne sesongen. Hans styrker passer i hvert fall flott overens med den spillestilen David Wagner forsøker å integrere i dette Terriers-laget.

Danske Phillip Billing fikk sitt etterlengtede gjennombrudd på førstelaget i vår. 20-åringen startet åtte kamper mot slutten av sesongen og imponerte med sin kraftige kriging i en mer defensiv rolle på midtbanen. I en av sine første kamper fra start i vinter presenterte han seg med en aldeles nydelig scoring mot Nottingham Forest. Den kroatiske midtbanekjempen Ivan Paurevic har flere ungdomslandskamper for Kroatia og kommer til Huddersfield etter to sesonger i øverste nivå i Russland med FC Ufa. Han jobber utrettelig og har et tungt skudd, og jeg ser ikke bort fra at han blir en viktig mann på midtbanen utover i sesongen.

I den mer fremtredende rollen på den sentrale midtbanen vil både Jack Payne og Kasey Palmer kjempe om plassen, mens Harry Bunn også fikk en del spilletid i den posisjonen forrige sesong. Harry Bunn fikk flere kamper i den posisjonen forrige sesong, men jeg ble ikke helt overbevist om at han er det beste alternativet. Bunn er en litt merkelig spiller som ofte er involvert i flere scoringer, men som jeg likevel ikke har klart å bli skikkelig imponert av. Forrige sesong ble det imponerende seks mål og ni målgivende pasninger på den tidligere Manchester City-spilleren. Jack Payne ble hentet fra Southend United i sommer. Han var en viktig brikke på laget da Southend rykket opp fra League Two i fjor vår, og ble kåret til årets spiller i vår etter å ha imponert med bra spill i League One. Med sitt lave tyngdepunkt var han vanskelig å stoppe for motspillerne og totalt endte han opp med å score ni mål. Kasey Palmer har kommet på lån fra Chelsea og har allerede vunnet det meste som er mulig å vinne på juniornivå. Forrige sesong scoret han 16 mål på 30 kamper for reservelaget, og med hans herlige tekniske ferdigheter og praktfulle langskudd, kan han fort bli en hit i Championship i år.

Angrep

Nakhi Wells har gradvis blitt bedre for hver sesong han har spilt for Huddersfield Town i Championship. Han ble hentet fra Bradford City og er nå en av de mest ettertraktede spissene på nest øverste nivå i England. I motsetning til tiden hvor Jordan Rhodes ble solgt til Blackburn Rovers, virker det nå som om Huddersfield kommer til å stå imot de fleste bud som skulle komme på Wells. Den dyktige spissen er en skikkelig energibombe på topp som jobber utrettelig og er flink til å finne veien til posisjoner hvor han kommer til avslutninger. Han har etter hvert blitt en skikkelig målsnik, men i motsetning til flere andre måltyver i Championship, er Wells meget delaktig i at medspillerne også kommer til muligheter. Det ble 17 mål på Wells forrige sesong og i mine øyne er han en outsider til å bli toppscorer i Championship denne sesongen.

For øyeblikket er det tynt bak Wells på topp. Ishmael Miller fikk en del kamper forrige sesong, men er nå borte fra klubben. Det gjør at man bare står igjen med Elias Kachunga som et reelt alternativ til Wells. 24 år gamle Kachunga er på lån fra Bundesliga-klubben Ingolstadt, og ble den tyske klubbens dyreste signering noensinne da han ble hentet i fjor sommer. Dessverre ble det ingen stor sesong for han det siste året, og det har ført til at han har fått lov til å gå på lån til Huddersfield. Kachunga har U21-landskamper for Tyskland så sent som i 2014, og det sier litt om hvor god han er. Han har allerede høstet lovord fra David Wagner på grunn av sin store arbeidskapasitet. I tillegg til å være et alternativ på topp, vil helt sikkert Kachunga bli brukt en del på vingen.

Ute på vingen vil han få tøff konkurranse fra Joe Lolley, Sean Scannell og Rajiv van La Parra. Førstnevnte vil nok helt sikkert få rikelig med spilletid på høyrevingen etter å ha fått sitt gjennombrudd forrige sesong. Lolley ble hentet fra Kidderminster Harriers for to år siden, og har taklet overgangen fra spill i lavere divisjoner på en god måte. Han har tidligere representert England C som er et landslag bestående av spillere utenfor ligasystemet. 23-åringen imponerte med sine gode dribleferdigheter og vil nok gi mange backer hodebry denne sesongen. Sean Scannell går inn i sin femte sesong med Huddersfield siden han kom fra Crystal Palace tilbake i 2012. Han er en helt ålreit Championship-spiller som av og til drar frem noen sugende løp som det er høyt nivå over. Dessverre skorter det litt på en del av hans andre ferdigheter, men han er helt klart en god mann å ha i troppen. Rajiv van La Parra var på lån fra Wolverhampton Wanderers forrige sesong, men har nå blitt hentet permanent. Han er en typisk ving med gode dribleferdigheter og et snev av uforutsigbarhet. Han er en spiller som ville gått inn på laget hos flere Championship-klubber, men som nok vil måtte jobbe hardt for å få spilletid hos The Terriers i år.

Trener

Nottingham Forests nye hovedtrener Phillipe Montanier er en av de mest spennende mennene ved sidelinjen i Championship denne sesongen, men likevel når han ikke helt opp til David Wagner når det gjelder hvem som er mest interessant. Han er født og oppvokst i Tyskland, men har representert det amerikanske landslaget ved flere anledninger på grunn av sin amerikanske far.

Som spiller var han en hardarbeidende spiss, og det viser litt igjen i hans trenerstil. Wagner fikk mye spilletid i både Bundesliga og 2. bundesliga, og i 1997 var han med på å vinne UEFA Cupen med Schalke 04. Etter spillerkarrieren tok han en pause fra fotballen og studerte biologi og sportsvitenskap. Han gikk deretter videre til læreryrket før han begynte å trene diverse ungdomslag hos Hoffenheim. I 2011 slo han seg sammen med sin kompis Jürgen Klopp i Dortmund, og der var han frem til han ble hentet av Huddersfield Town.

Han har aldri lagt skjul på sin filosofi når det kommer til spillestil. Hans lag skal kjøre på fremover på banen og score så mange mål som mulig. Jeg liker fart og mål var hans kommentar da han ble presentert som ny Huddersfield-sjef forrige sesong. Ballen skal gå hurtig fremover på banen og laget skal jobbe knallhardt. Nettopp dette gjør at jeg gleder meg stort til å se Huddersfield i aksjon denne sesongen, nå som Wagner har fått en hel sesongoppkjøring på seg.

Skulle Wagner oppnå suksess i Yorkshire, vil det ikke gå lenge før større klubber kommer til å vise interesse. Han er allerede godt kjent for mange, og hans kobling til Jürgen Klopp vil på ingen måter ødelegge for hans muligheter på arbeidsmarkedet

Overganger

Det er nettopp Huddersfields herlige tilnærming på overgangsmarkedet som gir meg stor tro på at The Terriers kan overraske i Championship denne sesongen. De har hentet flere dyktige og lovende spillere fra både tysk og russisk fotball, og jeg er sikker på at samtlige signeringer de har gjort i sommer kan komme med store bidrag fra første runde av. Spesielt midtstopperne Christopher Schindler og Michael Hefele tror jeg vil være solide bakover, mens lånesigneringen Aaron Mooy vil ta pusten av flere som ser Huddersfield denne sesongen. At flere av spillerne allerede har erfaring som kaptein til tross for sin unge alder, viser at Wagner foretrekker spillere som kan gå foran som ledere, samtidig som de er hentet for å passe inn i hans spillestil. Ut har man bare mistet Joel Lynch av betydning, men erstatterne er såpass gode at jeg ikke tror det blir noen problem.

Overgangsoversikt:

Inn:
Ivan Paurevic (Ufa)
Jack Payne (Southend)
Joel Coleman (Oldham)
Rajiv van la Parra (Wolves)
Michael Hefele (Dresden)
Chris Löwe (Kaiserslautern)
Elias Kachunga (Lån fra Ingolstadt)
Christopher Schindler (1860 Munchen)
Jon Gorenc Stankovic (Dortmund)
Kasey Palmer (Lån fra Chelsea)
Danny Ward (Lån fra Liverpool)
Aaron Mooy (Lån fra Manchester City)
Ut:
Joe Wright (Doncaster)
Duane Holmes (Scunthorpe)
Karim Matmour (Frigitt)
Ben Holmes (Frigitt)
Ishmael Miller (Frigitt)
Lloyd Allinson (Frigitt)
Joel Lynch (QPR)
Jordi Hiwula (Utlånt til Bradford City)

Treningskamper
6.juli: Guiseley – Huddersfield 0-1 (Scannell)
16.juli: Oldham – Huddersfield 0-2 (Payne, Bunn)
20.juli: Huddersfield – Liverpool 0-2
26.juli: Werder Bremen – Huddersfield 0-0
29.juli: Ingolstadt – Huddersfield

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Optimisme. Det er ikke ofte jeg har sett en klubb boble over av optimisme på samme måte som Huddersfield har gjort de siste månedene. Dette har gitt en god følelse for både spillere, supportere og ledere i klubben, og kan gi laget det lille ekstra når sesongen starter.
+ David Wagner. Den ferske treneren er en av de mest spennende i hele Championship. Han har en klar filosofi og er en tydelig trener.
+ Er en av overgangsvinnerne i sommer. Har fått inn undervurderte kvalitetsspillere i alle posisjoner hvor det var nødvendig. 

Minus:
– Selv med gode overganger i sommer, har troppen et stykke opp til de andre topplagene.
– Alltid et usikkerhetsmoment med store utskiftninger i troppen. Hvordan vil spillerne fra utlandet passe inn i gruppen. Vil det danne seg en tysk gjeng? Mange hensyn å ta for ledelsen.
– Tynt på topp. Nakhi Wells er blant Championships beste spisser, men selv han må ha konkurranse og mer dekning på top. Elias Kachunga kan delvis gi han det, men ut fra det jeg har sett i sommer virker det som om han kommer til å bli brukt en del på vingen.  

Vurdering:
Denne vurderingen av Huddersfield Town er den jeg har gledet meg mest til å skrive i løpet av sommeren. Den enorme optimismen som herjer i klubben har vært herlig å følge med på, samtidig som jeg er en stor tilhenger av Huddersfields avgjørelser det siste året. Da tenker jeg både hva de la til grunn for ansettelse av hovedtrener, samt deres tilnærming på overgangsmarkedet. Med David Wagner på plass har man en type som vet nøyaktig hvordan han vil laget skal spille, og som deretter har fått lov til å hente spillere som passer perfekt inn i den typen fotball. Alt for mange klubber i Championship henter spillere ut fra hvordan de har prestert i sin tidligere klubb, eller hva slags rykte de har, uten å tenke på om de vil passe inn i den spillestilen man selv har tenkt å bruke.

De fleste av Huddersfields nye signeringer vil nok være ukjente for de fleste, men det betyr ikke at de ikke er gode. Nesten samtlige spillere har god erfaring fra førstelagsfotball på høyt nivå, og samtidig har de flere ungdomslandskamper for land som blant annet Tyskland og Kroatia. Det oser kvalitet i alle ledd for Huddersfield, og jeg tror de nye spillerne har mentaliteten som skal til for å takle overgangen til Championship fint. Det er mulig det blir litt startproblemer for The Terriers med tanke på alle utskiftningene, men utover i sesongen tror jeg de vil bli bedre for hver kamp som går. Jeg har plassert de på en 9. plass, men dersom alt klaffer, tror jeg faktisk Yorkshire-klubben kan ende enda høyere på tabellen.

Tabelltips: 9. plass

About The Author

Leave a Reply