Klubbinfo
Lagnavn: Brentford Football Club
Kallenavn: The Bees
Stiftet: 1889
Hjemmebane: Griffin Park (12,300)
Eier: Matthew Benham
Tabellplassering i fjor: 9. plass
Tabelltips forrige sesong: 3. plass
Årets spiller forrige sesong: Alan Judge

Vurdert av: Eirik Aase

Brentford er et av de mest interessante lagene i Championship på grunn av deres fokus på statistikk. Deres eier Matt Benham har tjent seg rik på nettopp bruk av statistikk i sammenheng med gambling, og derfor r det kanskje ikke så rart at det er han som står i bresjen for denne formen for satsning som gjerne blir omtalt som “Moneyball”. Et av hovedprinsippene for denne strategien er at man ikke vurderer kamper på resultat, og man vurderer ikke hovedtreneren på tabellplassering. I stedet for benytter man seg av såkalte KPI (Key Performance Indicators) som sier mer om hvordan laget faktisk presterer. Vinner man for eksempel 1-0 kan man likevel være skuffet over prestasjonen, dersom statistikken tilsier at de var heldige som fikk med seg seieren. På samme måte vil man kunne være fornøyd med å tape en kamp 0-1 dersom statistikken tilsier at de i de aller fleste tilfeller ville ha vunnet den kampen dersom de hadde prestert slik som de gjorde i den kampen.

Fokuset er med andre ord rettet langt frem i tid. Selv om man til tider har uflaks og går på et par smeller, vil man ifølge Benhams tankegang være sikret suksess dersom man oppnår høy score på KPI over tid. Dette har Benham brukt over tid i den danske klubben Midtjylland som han også eier. Der har man fokusert på å komme til flest mulig avslutninger innenfor sekstenmeteren, samtidig som man har jobbet ekstra mye med små detaljer som blant annet dødballer. Man har en egen trener som fokuserer på dødballene og det ga oss blant annet noen herlige innøvde varianter forrige sesong. Midstopper Harlee Dean gikk blant annet ut og lovpriste dette nye fokuset på dødballer, og kunne fortelle at man aldri trente på dødballer under tidligere manager Mark Warburton.

På overgangsfronten har Brentford en spesiell måte å hente spillere på. Når The Bees skal hente inn spillere bruker de en database med spillere fra hele verden og flere nivå i forskjellige land. Skal de for eksempel hente inn en midtbanespiller som er flink til å komme til avslutninger, finner de frem til den typen spillere ut fra statistikker i databasen. Deretter vurderer de om spilleren er verdt å hente med tanke på nivåforskjell og pris. Dersom alle faktorer klaffer, kan de hente inn spilleren med god samvittighet. På denne måten slipper man også å lete etter spillere i det overprisede engelske markedet.

For å være sikre på at alt dette kommer til å fungere som det skal, hentet Benham den dyktige dansken Rasmus Ankersen til London i fjor sommer. Den 32 år gamle dansken var tidligere styreformann i Midtjylland, og hans jobb er å oppnå samme suksess på balløya denne sesongen ved hjelp av denne litt spesielle tilnærmingen til fotball som Brentford har valgt. Forrige sesong fungerte det svært dårlig på grunn av ansettelsen av Marinus Dijkhuizen, samt skader på viktige spillere. Dette førte til at man rotet bort store deler av sesongen, samtidig som nåværende sjef Dean Smith fikk en dårlig start på sin Brentford-karriere. Han avsluttet dog sesongen på imponerende vis, og det blir interessant å se hva han kan utrette nå som han har fått en hel sesongoppkjøring under beltet.

Keeper

Det blir endring på keeperplassen til Brentford denne sesongen. David Button hadde tre imponerende sesonger i Brentford-drakten og var med på å rykke opp til Championship. Forrige sesong startet han samtlige kamper for The Bees, og jevnt over holdt han høyt nivå i det han foretok seg. Dessverre for Brentford ble de nødt til å selge Button i sommer ettersom han bare hadde ett år igjen av kontrakten sin. Dette er selvsagt en nedtur for Brentford-fansen, men jeg tror ikke det trenger være så negativt. Inn har man nemlig hentet den dyktige målvakten Daniel Bentley fra Southend United. 23-åringen har vært førstevalg hos Southend de tre siste sesongene og har knapt gått glipp av en kamp. I sesongen 2014/15 var han en av de viktigste bidragsyterne til at de rykket opp fra League Two, og det ga han blant annet en plass på årets lag i League Two den sesongen.Forrige sesong fortsatte han det gode spillet i League One og derfor passer det fint at han nå skal få muligheten i Championship.

Sannsynligvis bil ikke Bentley gå glipp av mange kamper, ettersom han sjeldent blir skadet. Dersom han likevel skulle bli det, vil nok en gang Jack Bonham være klar som reserve. Den 22 år gamle burvokteren kom fra Watford kom til Griffin Park for tre år siden, men har ikke fått særlig med spilletid i Brentford. Det tror jeg ikke han får denne sesongen heller, men så lenge Brentford ikke har noen andre målvakter tilgjengelig, så spørs det om han vil få mulighet til å reise ut på lån.

Forsvar

Det blir litt endringer i forsvarsrekken til Brentford denne sesongen. James Tarkowski var en av de bedre spillerne på Griffin Park, men han forlot klubben på sutrete og håpløst vis i januar. I sommer forsvant enda en viktig spiller da Jake Bidwell gikk til byrival Queens Park Rangers. Bidwell var en meget solid back og ledertype som sjeldent spilte en dårlig kamp. Inn som erstatter for Bidwell har man nå fått på plass Callum Elder på lån fra Leicester City. Han kom til England fra Australia da han var 16 år gammel, men har nå blitt 22 år. Forrige sesong var Elder på lån hos Peterborough United, men en skade førte til at han gikk glipp av fire måneder av sesongen. Denne sesongen bør han holde seg frisk, ettersom det ikke er noe særlig dekning bak Elder på venstrebacken.

På motsatt back ble Maxim Colin hentet inn fra Anderlecht i fjor sommer. Den unge franskmannen hadde fått en del kamper i den belgiske hovedstaden, og hadde tidligere en del spilletid i franske Ligue 2 med Troyes og Boulogne på CVen. Med gode tekniske ferdigheter fremstod Colin raskt som en dyktig høyreback, men en skade holdt han ute i store deler av høsten. På våren var han frisk igjen, og noen av kampene han leverte på tampen av sesongen var det høy klasse over. Jeg forventer derfor store ting fra Colin denne sesongen. De gangene Colin var skadet var det som regel Nico Yennaris som vikarierte på høyrebacken. 23-åringen har gått gradene i Arsenals akademi og ble hentet til Griffin Park januar 2014. Selv om han hadde klart flest kamper på høyrebacken forrige sesong, virker han mer komfortabel i en ryddejobb sentralt på midtbanen. Der kommer han mer til sin rett med sine tøffe og presise taklinger. 22 år gamle Josh Clarke og rutinerte Alan McCormack kan også brukes på høyrebacken. Førstnevnte er jeg ikke sikker på om er god nok for dette Brentford-laget, mens McCormack først og fremst har blitt brukt på midtbanen i det siste.

I sommer har hovedtrener Dean Smith eksperimenter litt med en trebackslinje, og derfor skal man ikke se bort fra at han kommer til å bruke det ved noen anledninger når sesongen starter. På stopperplass er det fortsatt en del kvalitet, til tross for at James Tarkowski forlot klubben. Spesielt 25 år gamle Harlee Dean er en spiller jeg liker veldig godt, og som i mine øyne er en av de mest undervurderte stopperne i Championship. Første gangen jeg virkelig lot meg begeistre for han var da jeg så Brentford mot Portsmouth i slutten av 2012/13-sesongen. Den høyreiste stopperen var den gangen bare 21 år gammel, men spilte som om han skulle hatt rutinen til en 34-åring. Han vant absolutt alt i luften, og var behagelig og rolig med ballen i beina. De neste gangene jeg så han på TV-skjermen fortsatte han i samme spor, og det var kjekt å se at han ikke hadde noen problemer med å takle overgangen til det nest øverste nivået i engelsk fotball. Forrige sesong spilte han nesten samtlige kamper for Brentford, og fremstod som en av de sterkeste hodespillerne i ligaen.

Yoann Barbet er en herlig spiller. Han kom til klubben fra Chamois Niortais i fjor sommer som en følge av Brentfords speidermetoder. Jeg ble ikke helt overbevist av den franske 23-åringens spill i starten i Brentford-drakten, men han har virkelig vokst utover våren. På tampen av sesongen stod han frem som en av Brentfords bedre spillere, og hans gode ballbehandling og fremragende pasningsfot gjorde han viktig når Brentford skulle sette i gang angrep. Han er langt fra like dominerende luftrommet som Dean, men sammen utfyller de hverandre bra. Barbet har også vist seg å kunne være en trussel på frispark på grunn av sine presise fot. I sommer har John Egan blitt hentet inn for å gi ekstra dekning på stopperplass. 23-åringen har rikelig med ungdomslandskamper for Irland og har vært en viktig mann i forsvarsrekken til Gillingham de to siste sesongene. Han er sterk i luften og rolig med ballen i føttene.

Andreas Bjelland ble hentet fra FC Twente i fjor sommer og det var flere danske eksperter som mente det var dårlig av han å ikke gå til en klubb på høyere nivå enn Championship. Det sier kanskje litt om hvor stor tro danske medier har om den danske landslagsspilleren. Jeg lanserte Bjelland som en av de beste signeringene i Championship i fjor sommer, men en skade i sin debut holdt han ute hele sesongen. I sommer har han endelig kommer tilbake igjen, og forhåpentligvis klarer han holde seg frisk denne gangen. Bjelland har for øvrig norsk far og ifølge et intervju med BT har han både feiret jul i Norge, samtidig som han hadde en norsk landslagsdrakt med “Bjelland” på ryggen da han var yngre.   

Midtbane

Da Alex Pritchard returnerte til Tottenham Hotspur i fjor sommer, var det usikkert hvordan Brentford skulle fylle tomrommet som han etterlot seg. Det skulle dog vise seg å ikke bli noe problem. Alan Judge hadde allerede vist seg frem som en viktig spiller på Brentfords midtbane, men forrige sesong toppet han alt han tidligere hadde gjort. Med sin herlige skuddfot og utrolige overblikk skapte han problemer for samtlige lag som møtte Brentford forrige sesong. Det skjedde liksom noe hver gang Judge plukket opp ballen, og til slutt endte han opp med 14 mål og 11 målgivende pasninger. Dette fantastiske spillet ga han sin første landskamp for Irland på våren, og sannsynligvis hadde han fått bli med i sommerens EM-tropp hadde det ikke vært for en fryktelig skade som han pådro seg mot Ipswich Town i begynnelsen av april. Judge brakk foten i den kampen, og kommer derfor til å gå glipp av store deler av høstsesongen. Utrolig dumt  for spilleren som jeg syntes var best i hele Championship forrige sesong.

Med Judge ute med skade vil det være viktig at nysigneringen Romain Sawyers slår til fra start. Den offensive midtbanespilleren ble hentet fra Walsall i sommer, og har tidligere spilt under hovedtrener Dean Smiths ledelse. Forrige sesong var han en av de bedre spillerne i League One, og det resulterte i at han ble tatt ut på årets lag. Sawyers scoret fem mål forrige sesong, og jeg ser ikke bort fra at han kan komme med enda større bidrag i Brentford, til tross for nivåforskjellen. Han virker som en spiller som kommer til å passe bra inn i Brentfords spillestil. Imens Sawyers kan brukes overalt i den offensive treeren på midtbanen, ser jeg for meg at Konstantin Kerschbaumer først og fremst vil brukes i den sentrale rollen like bak spissen. Den hardtarbeidende østerrikeren kom fra Admira Wacker i fjor sommer, men hadde en frustrerende debutsesong. Han startet bare 18 kamper, og som regel ble han brukt i alle slags mulige posisjoner. Nå ser han ut til å få muligheten i rollen som han liker best, og der imponerte han stort i de to siste serierundene i vår.

I de to mer defensive rollene sentralt på midtbanen vil man kanskje få se mer av Josh McEachran denne sesongen. Det tidligere Chelsea-talentet ble lenge sett på som et av Englands største talenter, men han har falt litt av radaren de siste årene. I 2012/13 sesongen herjet han for Middlesbrough i Championship, men etter det stoppet det litt opp. I fjor sommer ble han hentet av Brentford, men et benbrudd like etterpå ødela store deler av sesongen for midtbanespilleren. Han har herlige tekniske ferdigheter, men han klarer ikke helt dominere på midtbanen slik man forventer at Brentford-spillerne skal gjøre. Forhåpentligvis vil han heve spillet sitt når den nye sesongen starter. Ryan Woods ble hentet fra Shrewsbury Town i fjor høst, og har lagt bak seg en imponerende debutsesong. Han ble brukt både sentralt på midtbanen og på vingene, og gjorde en god jobb samme hvor han ble plassert. Han er en herlig aktiv spiller som hele tiden vil ha ball og som ofte ser etter kreative løsninger i siste tredjedel av banen.

Lewis Macleod er den glemte mannen på Brentfords midtbane. 22-åringen har vært fast inventar på diverse ungdomslandslag for Skottland, og viste seg frem som en meget målfarlig midtbanespiller for Rangers fra 2012 til 2015. I januar 2015 ble han hentet til Griffin Park for det som virket som en ganske høy sum, men i løpet av halvannet år har han nesten ikke rørt en fotball. Skader har ødelagt hele Brentford-oppholdet, men i sommer har han endelig sett frisk ut igjen. Man hører ofte spillere bli omtalt som å nesten være som en ny signering når de returnerer fra skade, men i dette tilfellet stemmer det bra. Macleod selv liker seg best i en rolle sentralt på banen hvor han kan bidra mye offensivt, men jeg tror han vil bli brukt litt overalt på midtbanen.

I fjor sommer trodde jeg Sam Saunders ville være nødt til å forlate klubben. Han fikk lite spilletid i sesongen 2014/15, og konkurransen var enda tøffere forrige sesong. Likevel var han involvert i rundt halvparten av Brentfords kamper. Han er en tøff spiller som alltid leverer topp innsats når han får muligheten, men samtidig er han ikke en type som holder høyt Championship-nivå. Han har vært i Brentford siden 2009 og har tidligere jobbet som elektriker på London Underground. Dersom han blir værende på Griffin Park denne sesongen vil han være med på å skape bredde både på høyre- og venstrevingen. Førstevalg i de posisjonene tviler jeg likevel på at han blir.

Angrep

I fjorårets tabelltips skrev jeg at Brentford kanskje måtte klare seg uten Andre Gray, og det viste det seg at de måtte. Gray forsvant til Burnley og ble toppscorer i Championship. Brentford ble stående igjen med et par spisser som ikke helt klarte å fylle rommet etter Gray, selv om Lasse Vibe gjorde en godkjent debutsesong på Griffin Park. Dansken ble hentet fra IFK Göteborg, hvor han ble toppscorer i 2014 med 23 mål på 26 kamper. Med sin utrettelige arbeidsinnsats og forholdsvis greie hurtighet, har Vibe vist at han kunne true motstandernes målvakter enten han spiller på vingen eller på spissplass. Det ble 14 scoringer på Vibe det siste året, og det synes jeg er veldig bra med tanke på at han bare starter 29 kamper, samtidig som han ofte ble brukt i en bredere rolle på vingen. Forrige sesong spilte Marco Djuricin en del på topp, men han skuffet meg og har nå forlatt klubben. Phillip Hofmann ble for det meste brukt som innbytter i sin debutsesong for Brentford. 23-åringen er høy og gir mye juling på topp, men er ikke den goalgetteren som Brentford trenger.

Spilleren som derimot kan score på bestilling for Brentford denne sesongen er Scott Hogan. Han er en av de spillerne jeg har størst tro på i kampen om toppscorertittelen, og han er en spiller jeg har hatt santen for i lengre tid. Hogan kom til klubben fra Rochdale sommeren 2014, men gikk nesten glipp av to år med fotball på grunn av skader. Først i vår fikk vi endelig se Hogan frisk nok til å komme med store bidrag, og da leverte han til de grader. Hogan fikk 172 minutter fotball på tampen av sesongen, og på disse minuttene scoret han hele syv mål. Det gir et snitt på ett mål per 25 minutt, og da er det kanskje ikke så rart at man har store forventninger til hva han kan finne på denne sesongen. I sommer har han sett litt rufsete ut, selv om han har vært flink til å komme til scoringssjanser. Jeg håper på store ting fra Hogan denne sesongen, og krysser fingrene for at den herlige spissen holder seg skadefri.

Trener

Ansettelsen av Marinus Dijkhuizen i fjor sommer viste seg å være en gedigen tabbe, og det ødela på mange måter det meste av forrige sesong. Lee Carsley gjorde en fremragende jobb som vikarierende hovedtrener, før Dean Smith kom inn på permanent basis. I starten var jeg langt fra overbevist om at Smith kunne være riktig mann for jobben, spesielt etter fryktelig form fra starten av januar til midten av mars. Brentford fremstod som helt håpløse, men heldigvis for Smith snudde formpilen mot slutten av sesongen. Syv av de ni siste kampene endte med seier og skapte dermed optimisme og arbeidsro for Smith like før sommerferien.

Smith har en lang spillerkarriere i Football League bak seg, og har nå vært i treneryrket helt siden han la opp i 2005. Han startet først som ungdomstrener i Leyton Orient, før han deretter ble forfremmet til assistentmanager under Martin Ling. Da Ling forlot klubben i 2009 valgte Smith å ta jobben som akademisjef i Walsall. Halvannet år senere fikk han jobben som manager da Chris Hutchings ble sparket, og det viste seg å være en smart avgjørelse av klubben. Gjennom de neste sesongene bygget han opp et solid Walsall-lag som ble sterkere for hver sesong som gikk. Den unge troppen gikk fra kamp i bunnen av tabellen, til å gradvis nærme seg lagene helt øverst på tabellen. Da Smith ble hentet til Brentford i fjor høst lå Walsall på en fjerdeplass i League One, og i vår var de utrolig nær opprykk til Championship. Et opprykk som Smith i så fall ville hatt mye av æren for.

I Brentford passer Smith og hans tanker bra inn. Han foretrekker at laget spiller en offensiv og hurtig fotball, og det er nettopp en slik fotball Brentfords spillere passer best inn i. Dette er dog ikke enkelt å få til, spesielt når de fleste rivalene har tropper som er verdt mange hundre millioner. Foreløpig har det derimot fungert bra, selv om han slet en del i starten av sin Brentford-karriere. Smith er kanskje ikke typen som forvandler et lag over natten, men jeg har stor tro på at Smith kan gjøre Brentford bedre for hver sesong som går, så fremt han får tid og ro til å gjøre det.

Overganger

Det har vært en litt roligere sommer for Brentford denne gangen. Man har mistet viktige Jake Bidwell og David Button, men erstattet de med spennende Daniel Bentley og Callum Elder. På keeperplassen tror jeg Bentley kan overraske denne sesongen, men jeg er usikker på om Elder klarer prestere like bra som Bidwell. John Egan er en dyktig midtstopper som vil gi tøff konkurranse på stopperplassen, mens Romaine Sawyers vil komme med gode bidrag lenger fremme på banen. Så langt virker det som om Brentford har blitt svekket i sommerens overgangsmarked, men det hele avhenger av hvordan erstatterne slår til.

Overgangsoversikt:

Inn:
Romaine Sawyers (Walsall)
Daniel Bentley (Southend)
John Egan (Gillingham)
Callum Elder (Lån fra Leicester)

Ut:
Jake Bidwell (QPR)
Mark Smith (Frigitt)
Jack O´Connell (Sheff Utd)
David Button (Fulham)

Treningskamper
8.juli: Boreham Wood – Brentford 2-1 (Macleod)
13.juli: Bochum – Brentford 0-1 (Hogan)
19.juli: Wycombe – Brentford 1-1 (Egan)
23.juli: Brentford – Kaiserslautern 1-1 (Selvmål)
26.juli: Brentford – Peterborough 0-1
30.juli: Milwall – Brentford 1-1 (Barbet)

Styrker/Svakheter

Pluss:

+ Profesjonell tvers gjennom. Har et stort fokus på små detaljer. Gir de en fordel sammenlignet med mange av de mer konservative klubbene i Championship.
+ Lasse Vibe, Scott Hogan, Alan Judge. Det er flust av spillere i dette Brentford-laget som vet hvor målet står.
+ Forventninger. Selv om Brentfor-fansen har begynt å drømme om Premier League, har klubben likevel ikke det samme presset på seg til å kjempe i toppen som det deres rivaler har. Skaper mer arbeidsro for hovedtrener Dean Smith.

Minus:
– Skader. Viktige Alan Judge er allerede ute en stund på grunn av et benbrudd. Samtidig har flere av Brentfords beste spillere en vond skadehistorikk.
– Litt tynn tropp. Foreløpig er det dårlig dekning i enkelte posisjoner. Spesielt på backene og på vingene burde det kommet inn nytt blod.
– Har mistet Andre Gray, James Tarkowski, David Button og Jake Bidwell i løpet av det siste året. Ikke enkelt å henge med i toppen når man hele tiden mister sine beste spillere. 

Vurdering:
Det er ingen hemmelighet at jeg har lenge vært en stor tilhenger av Brentfords bruk av statistikk og fokus på små detaljer. Da de gikk enda hardere inn på dette området i fjor sommer, var klubbens eier Matt Benham tidlig ute med en advarsel til fansen om å ikke forvente for mye fra start av. Litt feigt tenkte kanskje noen, men jeg tror det var lurt av han. Ansettelsen av Marinus Dijkhuizen viste seg å være en fiasko forrige sesong, men nå har de en trygg og god hovedtrener som står for en type fotball som passer dette Brentford-laget bra.

De har mistet viktige spillere det siste året, men så langt synes jeg de har vist at de er flinke til å erstatte de som forlater Griffin Park. Spillere som Lewis Macleod og Scott Hogan har vært borte i lang tid med skader, og kommer på en måte inn som nye signeringer denne sesongen. Jeg tror fort at Brentford kan blande seg inn i toppen av tabellen, men fortsatt synes jeg troppen ser litt for tynn ut til at de kan kjempe om direkte opprykk. En ny ving og bedre dekning på backplass bør være på Brentfords handleliste før vinduet stenger. Samtidig vil Brentford være avhengig av å være heldig med tanke på skader dersom de skal være med i toppen. Klarer de det, tror jeg The Bees kan overraske mange denne sesongen.

Tabelltips: 6. plass

About The Author

Leave a Reply