Klubbinfo
Lagnavn: Barnsley Football Club
Kallenavn: The Tykes
Stiftet: 1887
Hjemmebane: Oakwell (23.009)
Eier: Patrick Cryne
Manager: Paul Heckingbottom
Tabellplassering forrige sesong: 14. plass
Tabelltips forrige sesong23. plass
Årets spiller forrige sesong: Marc Roberts

Vurdert av: Eirik Aase

Sesongen 2015/16 ble en eneste stor berg og dalbane for Barnsley. Høstsesongen startet helt brukbart, men nærmere jul ble de dårligere for hver kamp som ble spilt. Det hele førte til at de ble liggende på jumboplass i League One da man gikk inn i desember måned. Heldigvis for The Tykes snudde formpilen ved årsskiftet, og Barnsley endte opp med å få en suveren start på 2017. Noen uker inn i det nye året tok Paul Heckingbottom over som manager etter Lee Johnson, og siden den gang har de aldri sett seg tilbake.

Barnsley gikk fra å ligge på nedrykk i League One like før jul, til å ta turen opp til Championship via play-off. Jeg var veldig usikker på hva de kunne få til i Championship forrige sesong, men rødtrøyene viste seg å bli en av de store positive overraskelsene. Jeg var skeptisk til hvor ungt og uerfaren laget var, og nevnte at alle de store talentene i klubben ble nødt til å blomstre fra start dersom Barnsley skulle unngå bunnstrid. Utrolig nok gjorde de nettopp det, og det ble aldri snakk om nedrykk for Heckingbottom & Co. Etter å ha flørtet med play-off tidligere i sesongen, endte de til slutt opp med en plass midt på tabellen.

Medaljens bakside for et lag som Barnsley har dessverre vist seg for Barnsley-fansen de siste månedene. Fra å være det mest spennende laget i Championship, har de blitt revet i stykker av større klubber med mer penger. Over halve førstelaget har forsvunnet i løpet av det siste året, og da snakker vi ikke om svake spillere heller. Allerede i fjor høst mistet de Alfie Mawson, før man i januar måtte se Conor Hourihane, James Bree og Sam Winnall forlate Oakwell. Hourihane som var høstsesongens beste spiller i Championship etter min mening, Bree som er en av de mest spennende backene, mens Winnall til slutt endte opp som toppscorer for Barnsley forrige sesong.

Etter sesongslutt håpte nok Barnsley-fansen at de skulle beholde resten av sine spillere og at man heller skulle bruke penger på å forsterke laget. Klubben hadde tross alt sopet inn flere millioner pund i forbindelse med John Stones overgang fra Everton til Manchester City i fjor sommer. Nok en gang ble de stående hjelpesløse på sidelinjen da dyktige Marley Watkins gikk til Norwich City, mens årets spiller i klubben, Marc Roberts, ble snappet opp av Birmingham City. Legger man til at Josh Scowen har gått til QPR, mens de gode lånespillerne Ryan Kent, Matty James og Adam Armstrong har returnert til sine klubber, forstår man at det er et helt annet Barnsley-lag som forbereder seg til den kommende sesongen.

Spillerne som stod bak 45 av de 64 målene som ble scoret av Barnsley forrige sesong, har nå funnet seg en ny arbeidsgiver. Da er det lett å forstå at dette ser ut til å bli en tøff sesong for Heckingbottom & Co.

Trener 

Det er ikke lenge siden Paul Heckingbottom jobbet som U21-lagstrener for Barnsley. Da Lee Johnson forlot Oakwell tidlig i 2016, ble han plutselig kastet ut i jobben som manager for klubben. Den jobben gjorde han på fantastisk vis, og i løpet av et par måneder ledet han rødtrøyene til to gevinster på Wembley. Først vant de Football League Trophy mot Oxford United på Wembley, før det ble seier i play-off finalen mot Millwall. Etter sesongslutt tok han over jobben som manager på permanent basis, og det var ikke særlig overraskende med tanke på at Barnsley hadde vunnet nesten alt som var av kamper etter han ble vikarierende sjef.

Heckingbottom sikret opprykk til Championship med Barnsley gjennom underholdene og offensiv fotball, og jeg var meget spent på å se hvordan han skulle få det til å fungere på et høyere nivå. På imponerende vis fikk han det likevel til å stemme, og Barnsley vant kamper ved hjelp av den gode tanken om at det er samme hvor mange mål det blir i en kamp, så lenge vi scorer ett mål mer enn motstanderen. Bare syv lag scoret flere mål enn rødtrøyene forrige sesong, og hadde det ikke vært for alle salgene i januar,  tror jeg Heckingbottom kunne fått Barnsley helt opp i kampen om play-off.

Barnsley-sjefen er født og oppvokst i nettopp Barnsley. Da han var liten hadde han sesongkort på Oakwell sammen med bestefaren, og nå leder han favorittklubben på nest øverste nivå i England. Det er noe som ikke skjer så ofte i dagens fotball, og derfor synes jeg det er ekstra morsomt når Heckingbottom får det til i Yorkshire-klubben.

Spillestil

Mange folk i angrep og skyhøyt tempo etter gjenvinning av ball. Det er den enkle forklaringen av Barnsleys spillestil. Rødtrøyene var et fyrverkeri i Championship forrige sesong, og ofte straffet de motstanderen med sine raske kontringer. Gjennom sin 4-4-2 formasjon som Heckingbottom foretrekker, fikk man utnyttet vingene best mulig for å sette i gang raske kontringer. Sentralt på banen har man tekniske og gode pasningsføtter som kan tre gjennom både spissene og vingene. Backene spiller også en viktig rolle i Barnsleys angrepsspill, og er ofte med høyt i banen for å la vingene skjære innover i banen.

Denne offensive tankegangen er dog meget risikabel med tanke på å unngå baklengsmål. Det var bare ett lag i Championship som slapp til flere avslutninger mot eget mål forrige sesong enn Barnsley, og det var et håpløst Rotherham United-lag. Det blir interessant å se hvordan Heckingbottom skal få laget til å spille denne sesongen. Med tanke på alle de dyktige offensive spillerne som har forlatt klubben, spørs det om man ikke må gjøre noen grep defensivt. Hvis ikke vil nok Barnsley-forsvaret få fryktelig mye å gjøre det neste året.

Keeperplass

Mellom stengene er den eneste plassen i Barnsley-troppen hvor man kan bruke stabilitet som et nøkkelord. Den tidligere Sheffield Wednesday-målvakten Adam Davies kom til klubben for tre år siden. Han hadde blitt anbefalt av den tidligere Nottingham Forest-keeperen Mark Crossley, og det har vist seg å være et bra tips. Davies er født i Tyskland, men representerer Wales på landslagsnivå. Debuten på landslaget har dog latt vente på seg. Davies går nå inn i sin fjerde sesong som førstevalg i mål på Oakwell, og forrige sesong fikk man se at han har det som skal til for å lykkes på dette nivået.

Det ble hele 67 baklengsmål for Barnsley forrige sesong, men med tanke på hvor mye Davies hadde å jobbe med hver kamp, blir det feil å klandre han for det. Barnsley-keeperen voktet buret i samtlige kamper, og det er viktig å ha en trygg og stabil keeper bakerst på banen. Det faktum at Davies holder seg så frisk, er derimot dårlige nyheter for Nick Townsend. Han ankom klubben fra Birmingham City for to år siden, men har ikke fått mer enn en håndfull kamper for rødtrøyenes førstelag.

Forsvaret

Tenk at man for ett år siden kunne mønstre en forsvarsrekke bestående av James Bree, Marc Roberts og Alfie Mawson. Samtlige av de tre spillerne kommer nok til å spille Premier League-fotball innen et par sesonger, mens Mawson allerede har vist seg som en dyktig spiller på øverste nivå. Det er ikke den samme schwungen over den nåværende forsvarsrekken. Ett lyspunkt finnes det likevel, og det er Andy Yiadom. Den 25 år gamle backen ble hentet fra Barnet i fjor sommer, og man kan trygt si at han ble en stor hit på Oakwell. Han ble brukt både på høyre- og venstreback, og samme hvor mange spillere som forsvant i løpet av sesongen, leverte alltid Yiadom gode prestasjoner. Mange frykter nå at han blir nestemann ut av portene, men forhåpentligvis blir han værende og forblir en viktig brikke i Barnsley-forsvaret.

Det blir nok spill på høyrebacken for Yiadom denne sesongen, ettersom klubben har hentet inn Zeki Fryers i løpet av sommeren. Fryers har nå blitt 24 år gammel, og kjennes nok godt for noen på grunn av sin tid i Manchester Uniteds akademi. De siste sesongene har han vært hos blant andre Tottenham Hotspur og Crystal Palace, men har nå funnet ut at han må ta steget ned ett nivå for å få spilletid. Fryers hurtighet vil nok komme godt med i Barnsleys spillestil. Jason McCarthy vil nok også ha et ord med i spillet vedrørende backplassene, etter han ankom klubben fra Southampton i sommer. McCarthy hadde en fantastisk sesong på lån hos Walsall forrige sesong, og har gode forutsetninger for å bli en viktig Barnsley-spiller. Ben Williams har ankommet fra Blackburn Rovers, men er nok tiltenkt mest spilletid for reservelaget.

På stopperplass hos The Tykes ser det foreløpig tynt ut. Adam Jackson og Angus MacDonald er igjen fra forrige sesong, og MacDonald blir nok en viktig brikke i midtforsvaret denne sesongen. Han spilte de fleste kampene det siste året, men havnet ofte i skyggen av Marc Roberts. Nå må han heve spillet sitt et par hakk, men det mest interessante er hvem han kommer til å få ved siden av seg. Liam Lindsay kan kanskje bli den store hiten for Barnsley denne sesongen. Han er 21 år gammel og imponerte stort i den skotske klubben Partick Thistles forsvar. Lindsay var den eneste spilleren i årets lag i skotsk Premier League som ikke spilte for Aberdeen eller Celtic. Han er ikke det eneste nye fjeset i midtforsvaret til Barnsley, og vil få tøff konkurranse fra Ethan Pinnock. Pinnock ankom klubben fra Forest Green Rovers, og blir en spennende mann å følge med på.

Midtbanen

I januar ble Barnsley tvunget til å selge juvelen Connor Hourihane. Han hadde en kontrakt som gikk ut til sommeren, og for å unngå at han forlot klubben gratis, valgte de å cashe inn i vinterens overgangsvindu. Laget ble betraktelig svekket av hans fravær, og denne sesongen må midtbanen heve seg noen hakk dersom Barnsley skal ha mulighet til å hevde seg. En spiller som kanskje kan ta et stort steg denne sesongen er George Moncour. Han ble hentet fra Colchester United i fjor sommer, men tilbrakte store deler av forrige sesong på lån hos Peterborough United. I vår fikk han tillit på Barnsleys førstelag, og jeg syntes han gjorde en god figur. Han er god med ballen i føttene og direkte i stilen, noe som passer bra inn i Yorkshire-klubbens spillestil.

Alex Mowatt ble lenge sett på som et av de aller største talentene i Championship da han slo gjennom for Leeds United. Dessverre har midtbanespilleren stagnert de siste sesongene. Han falt ut av startoppstillingen hos Leeds, men skal nå forsøke å få gang på karrieren igjen på Oakwell. Mowatt ble hentet i januar, men fikk en verst mulig start på sin Barnsley-karriere da han ble utvist i debuten før en halvtime var spilt. Med sin direkte stil, gode overblikk og kraftige skuddfot, er det ingen tvil om at Mowatt kan bli en av Barnsleys viktigste spillere i år. Cameron McGeehan har fått sin fotballutdannelse hos Fulham, Chelsea og Norwich City. De siste sesongene har han storspilt for Luton Town, og nå skal han prøve seg på et høyere nivå. Joe Williams har kommet på lån fra Everton i sommer og kan fort stå frem som en av de bedre på Barnsleys midtbane denne sesongen. Sessi D´Almeida kom i fjor sommer fra fransk fotball, men han hadde ikke noe godt første år i Barnsley-drakten.

På vingene har man blitt nødt til å erstatte Marley Watkins og Ryan Kent. Adam Hammill går nå inn i sin tredje sesong med The Tykes. Han var mye ut og inn av laget forrige sesong, men blir nok nødt til å være mer involvert dette året. Han gikk gradene i Liverpools akademi og har god erfaring fra Championship. Hammill var enorm for Barnsley da de rykket opp fra League One, men forrige sesong syntes jeg han skuffet. Med Hourihane ute av bildet kommer dog hans dødballer mer til syne, og det taler selvsagt til hans fordel. Lloyd Isgrove spilte for Barnsley i opprykkssesongen, men var bare på lån fra Southampton. I sommer gikk hans kontrakt med Premier League-klubben ut, og da ble han hentet til Oakwell på permanent basis. Basert på treningskampene kan det se ut som om Isgrove blir en viktig mann på vingen til rødtrøyene i år.

Stevie Mallan har kommet til Barnsley fra skotsk fotball i sommer. Han fikk sin U21-landslagsdebut for Skottland i vår etter storspill for St Mirren. Om Mallan har det som skal til for å lykkes i Championship er vanskelig å si noe om, men i sommerens treningskamper har han sett frisk ut. Måten han arbeider opp og ned langs siden, samtidig som han er flink til å skaffe seg rom, gjør at han gjerne kan minne litt om Marley Watkins i stilen. Ryan Hedges gikk gradene i Swansea Citys akademi, men ble aldri funnet god nok for svanene. Han ble hentet i januar, men har foreløpig vist lite i Barnsley-drakten.

Angrepet

I fjor sommer ble Tom Bradshaw hentet til Oakwell. Den sterke spissen bøttet inn mål i League One med Walsall, og var i fjor sommer jaktet av flere Championship-klubber. Jeg har sansen for Bradshaw som spillertype, men dessverre skuffet han litt i sin debutsesong for Barnsley. Han fikk spille på topp for et offensivt lag som Barnsley hvor sjanser ble skapt på løpende bånd, men likevel klarte han ikke gjøre en like god jobb som Sam Winnall på topp. Bradshaw endte til slutt opp med åtte scoringer, og jeg føler meg sikker på at han vil score flere mål denne sesongen nå som Winnall og Adam Armstrong er borte fra klubben.

Det er mer ansvar på Bradshaws skuldre, men konkurranse vil han få likevel. Stefan Payne scoret på bestilling for AFC Hornchurch og Dover Athletic i lavere divisjoner, og ble hentet til Barnsley i fjor sommer. Hans debutsesong på Oakwell ble ingen stor suksess, men kanskje kan han løfte spillet sitt i år. I sommer har man hentet inn Ike Ugbo på lån fra Chelsea. Om han blir en like stor suksess som det Tammy Abraham ble for Bristol City i fjor tviler jeg sterkt på, men Ugbos ferdigheter vil nok passe bra inn i dette Barnsley-laget. Han er direkte i stilen, god teknisk og er en god avslutter. Shaun Tuton er også i troppen, men virker ikke å være i nærheten av å være god nok.

Overganger

Salg, salg, salg. Det kan ikke ha vært lett å være Barnsley-supporter det siste året. Nesten samtlige av klubbens beste spillere har forlatt redet. Klubben har riktignok tjent gode penger på disse salgene, men det sitter langt inne for ledelsen å bruke mye penger på å erstatte de som har forlatt klubben. Det gjør at The Tykes har blitt nødt til å utnytte markedet i lavere divisjoner, samt skotsk fotball. Det å erstatte dyktige Championship-spillere med så mange spillere som er uprøvd på dette nivået, må kunne sies å være en risikosport. Spillere som Liam Lindsay, Cameron McGeehan og Jason McCarthy er absolutt spennende, men det er ingen garanti for at de lykkes i Championship. Det ser fortsatt tynt ut i flere lagdeler hos Barnsley, og forhåpentligvis vil de få på plass en del spillere før overgangsvinduet stenger.

Overgangsoversikt:

Inn:
Liam Lindsey (Partick Thistle), Stevie Mallan (St Mirren), Jason McCarthy (Southampton), Ben Williams (Blackburn Rovers), Lloyd Isgrove (Southampton), Zeki Fryers (Crystal Palace), Ike Ugbo (Lån fra Chelsea), Cameron McGeehan (Luton)

Ut:
James Carvell, Jake Charles, Jack Cowgill, Callum Evans, Lewin Nyatanga, Omari Patrick, George Proctor, Matty Templeton, Aidy White, Ryan Williams, Elliott Lee(Alle frigitt), Marley Watkins (Norwich City), Marc Roberts (Birmingham), Josh Scowen (QPR)

Treningskamper
11.juli: Guiseley – Barnsley 3-3 (Fryers, Moncour, Isgrove)
15.juli: Grimsby – Barnsley 2-1 (Isgrove)
18.juli: Barnsley – Coventry 3-1 (Mallan, Payne, Bradshaw)
22.juli: Barnsley – Huddersfield 0-1
25.juli: Rochdale – Barnsley
29.juli: Rotherham – Barnsley

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Paul Heckingbottom. Har vist seg som en meget talentfull manager. Så langt bare opplevd suksess som Barnsley-sjef.
+ Talentfull spillergruppe. Flere spillere med stort potensial som kan slå ut i full blomst.
+Bra drevet klubb. Både spillere og manager slipper ødeleggende og forstyrrende rot utenfor banen.

Minus:
– Har mistet nesten alle sine beste spillere i løpet av de siste månedene.
– Tynn og forholdsvis svak tropp på papiret. Avhengig av at flere spillere som er uprøvd på dette nivået skal slå til.
– Mistet spillere som stod bak 45 av 64 mål forrige sesong. Det er ikke enkelt å erstatte.    

Vurdering:

Barnsley ble den største positive overraskelsen i Championship forrige sesong. Etter en fantastisk høstsesong kunne man faktisk se på de som en reell utfordrer i kampen om play-off, men dessverre skulle vinterens overgangsvindu ødelegge alt. Én etter én forsvant lagets beste spillere ut av klubben, og da gikk det i utforbakke resten av våren. Utover våren minnet The Tykes mest om et bunnlag, og dessverre har de nå mistet enda flere viktige spillere. Med slike forutsetninger er det vanskelig å tro på annet enn en bunnstrid for rødtrøyene.

Paul Heckingbottom har jobbet febrilsk med å få på plass erstattere, men nesten ingen nye spillere har vist at de har noe å fare med på dette nivået. De fleste signeringene har dog vist fremragende spill på lavere nivå, og kan derfor fort vise seg å bli dyktige Championship-spillere denne sesongen. Slike ting er dog vanskelig å spå, og derfor sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar foran Barnsleys sesongstart.

For at Barnsley skal få en flott sesong må de fleste av deres unge spillere slå ut i full blomst, samtidig som de klarer beholde sine viktige spillere gjennom januarvinduet. Riktignok lyktes de med førstnevnte forrige sesong, men troppen så sterkere ut da. Dessverre tror jeg at alle salgene kommer til å straffe Barnsley hardt den kommende sesongen. Derfor ender jeg opp med å spå nedrykk til League One i år også for The Tykes.

Tabelltips: 22. plass

About The Author

Leave a Reply