Klubbinfo
Lagnavn: Hull City Association Football Club
Kallenavn: The Tigers
Stiftet: 1904
Hjemmebane: KCOM Stadium (25,450)
Styreformann: Assem Allam
Manager: Leonid Slutsky
Tabellplassering i fjor: 18. plass i Premier League.
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship.
Årets spiller forrige sesong: Sam Clucas

Vurdert av: Eirik Aase

Hull City er tilbake i Championship og jeg kan ikke gjøre annet enn å være lei. Ikke fordi Hull City skal spille Championship-fotball, men på grunn av måten klubben blir drevet på. Klubbens eier Assam Allam er sterkt mislikt av supporterne, noe som ble veldig synlig gjennom hele forrige sesong. “We want Allam out” kunne høres på hver eneste Hull-kamp, og forhåpentligvis vil de etter hvert få viljen sin.

Allam er mannen som blant annet forsøkte å skifte klubbens navn til Hull Tigers, men som ikke fikk forslaget gjennom siden FA sa nei. Han gikk deretter offentlig ut og fortalte at klubben var for salg, men fortsatt har det ikke skjedd noe på den fronten. Manglende kommunikasjon og dårlige valg har ført til at Hull konstant har havnet i bakleksa sammenlignet med sine konkurrenter, noe som ble tydelig i fjor sommer da Steve Bruce sa opp i slutten av juli i fjor.

Istedenfor å hente inn en erstatter så fort som mulig, endte de opp med å gi Mike Phelan jobben på midlertidig basis. Det var for så vidt greit det, men det skapte likevel en del usikkerhet rundt klubben. Etter noen måneder som vikar, ble Phelan tilbudt jobben permanent. Resultatene ble dog ikke gode etter det, og det gikk ikke lang tid før samme mann måtte finne seg en ny jobb. Marco Silva kom inn og gjorde et flott forsøk på å unngå nedrykk, men lyktes dessverre ikke med det.

Etter sesongslutt tok Silva jobben som Watford-manager, og dermed måtte Hull ut på ny managerjakt. Denne gangen har man valgt å se østover mot Russland. Den karismatiske og underholdene treneren Leonid Slutsky har blitt hentet inn. Han kommer til England med en imponerende CV, men har aldri ledet en klubb utenfor Russland før. I hjemlandet har han derimot gjort stor suksess med blant andre CSKA Moskva som han vant omtrent alt som gikk an å vinne Russland med.

Fra høsten 2015 og frem til europamesterskapet i Frankrike i fjor var Slutsky landslagssjef for Russland. Det ble ingen suksess, og Slutsky ga seg som sjef etter å ha havnet sist i gruppespillet hvor de blant annet tapte 0-3 mot Wales. Nå skal han prøve seg i engelsk fotball hvor han overtar en veldig ubalansert Hull-tropp hvor flere spillere allerede har pakket sakene sine og funnet nye arbeidsgivere.

Trener 

Leonid Slutsky blir et nytt bekjentskap for oss som følger Championship tett. Noen har nok sett han en del gjennom Champions League med CSKA Moskva, samt Russland i EM, men det er nok ikke mange i Norge som følger russiske fotball tett. Som allerede nevnt i denne artikkelen har Slutsky gjort stor suksess som CSKA Moskva-trener de siste årene, mens han hadde et uheldig opphold som russisk landslagssjef.

Slutsky hadde gode fotballferdigheter da han var yngre, men en bisarr skade ødela det som kunne blitt en god karriere. Slutsky falt ned flere meter og ødela kneet da han skulle hjelpe naboen med å ta ned en katt fra et tre. Russeren startet sin trenerkarriere på en idrettsskole da han var 22 år gammel. Etter hvert som han ble eldre arbeidet han seg oppover i yrket som fotballtrener frem til han ble CSKA Moskva-sjef tilbake i 2009. Der ledet han hovedstadsklubben til tre ligamesterskap, samtidig som han klarte nå helt til kvartfinalen i Champions League. En bragd som bare én russisk klubb har mestret tidligere.

Det siste halve året har Slutsky forberedt seg på sin neste jobb. Han er eventyrlysten og har lyst til å prøve nye utfordringer utenfor hjemlandet. Dette til tross for at han kunne tjent mer penger i russisk fotball. Han er en god venn av Chelsea-eier Roman Abramovich og har tidligere fungert som en slags rådgiver for den styrtrike eieren. Slutsky har jobbet hardt for å lære språket, men også forsøkt å leve som en engelskmann for å bli bedre kjent med den engelske kulturen. Han har tatt undergrunnen, gått på teater og besøkt flere engelske byer.

Det er med andre ord ikke en mann som er på jakt etter rikdom som er på plass hos Hull, men en spennende trener som har en enorm iver etter å lykkes i et annet land.

Spillestil

Leonid Slutsky er ikke typen som er opptatt av å vinne supporternes hjerter med offensiv festfotball. Han er opptatt av å vinne fotballkamper, og det går som regel litt utover underholdningsverdien. Muligens er det bare tilfeldig, men må legges til at sommerens treningskamper har heller ikke vært noen fyrverkerier. I CSKA Moskva fortrakk han som regel en 4-2-3-1 formasjon med to dyptliggende midtbanespillere,  samt et stort fokus på å utnytte overganger. For de som kjenner til Championship godt fra før av, vil de nok umiddelbart tenke på Aitor Karanka fra hans tid i Middlesbrough.

I sommer har det vært litt vanskelig å si hva slags formasjon man kan forvente fra den russiske treneren. Han har blant annet gått for en 4-4-2 formasjon i enkelte kamper, men samtidig har han en tropp som begrenser mulighetene til å være fleksibel med tanke på formasjoner.

Keeperplass

Eldin Jakupovic var den som voktet buret flest kamper for tigrene i Premier League, men han har forlatt skipet til fordel for tidligere Premier League-mester Leicester City. Det betyr at klubben står igjen med Allan McGregor og David Marshall som sine to sisteskanser denne sesongen. Allan McGregor var på lån hos Cardiff City i vår, men det ville vært løgn å si at han satte fyr på Cardiff City Stadium. Jeg hadde forventet mer av den nå 35 år gamle burvokteren, spesielt med tanke på hvor bra han var da tigrene rykket opp til Premier League i fjor. McGregor har rikelig med erfaring fra spill med både Rangers og Besiktas, men får tøff kamp om plassen denne sesongen.

David Marshall ble sett på som Championships beste målvakt for et par sesonger siden. Han var helt enorm da Cardiff City rykket opp til Premier League, og på øverste nivå fortsatte han storspillet. Ryktene vil ha det til at waliserne avslo bud på £10m for hans tjenester, noe som var fryktelig mye penger for en eldre målvakt på den tiden. Etter nedrykket til Championship har han vært litt plaget med skader og varierende prestasjoner. Han forlot Cardiff for en relativt høy sum i fjor sommer, men han har ikke akkurat blitt en stor hit på KCOM Stadium. Marshall startet 16 kamper i Premier League forrige sesong og har i sommer fått sesongoppkjøringen ødelagt av en skade.

Forsvaret

Du kan si mye om Michael Dawson. Du kan gjerne omtale han som treg, ikke god nok og mange flere ting. Jeg vil nok likevel være uenig i det meste. Dawson er en type som tilfører et lag mye mer enn bare solide prestasjoner. Han er dyktig til å lese spillet og posisjonerer seg bra bakover på banen. Kanskje sliter han litt med tempoet, men ofte kompenserer han det med sine smarte bevegelser. Det funker kanskje ikke lenger i Premier League, men i Championship tror jeg Dawson fortsatt holder høyt nivå. Uansett er Dawson en type som viktig å ha i gruppen på grunn av sine gode holdninger og innsats.

Med seg på stopperplass har Dawson fått to nyervervelser denne sesongen. Ondrej Mazuch har blitt hentet fra Sparta Praha. Han har landskamper for Tsjekkia og har tidligere spilt for klubber som Anderlecht og Dnipro. I 2015 var han med på å nå hele veien frem til Europa League-finalen hvor Dnipro gikk tapene av banen. Han har en tøff spillestil og imponerende på prøvespill i sommer. Michael Hector kjenner nok mange fra hans tid i Reading. Forrige sesong var Hector på lån hos den tyske Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt. Der fikk han det ikke helt til, men fikk likevel oppleve cupfinale mot Borussia Dortmund. Nå skal den jamaicanske landslagsspilleren prøve seg for Hull i Championship. Kanskje er det et nivå som passer han bedre.

På høyrebacken har Leonid Slutsky utnyttet sine forbindelser med Roman Abramovich for å få på plass Ola Aina. Chelsea-spilleren har kommet på et sesonglangt lån og bør ha gode muligheter til å gjøre en flott figur i Championship. Aina har haugevis med ungdomslandskamper for England og har debutert i Premier League for Chelsea. Kanskje vil man denne sesongen få et gjensyn med Moses Odubajo. Den energiske og offensive høyrebacken storspilte i Championship med både Brentford og Hull, men har vært ute i et helt år med skade. Ifølge Slutsky skal man ikke se bort fra at man ikke får se Odubajo på banen igjen før i 2018. Derfor vil nok Brian Lenihan være backup på høyrebacken. Han har spilt der litt i sommer, selv om han vanligvis bekler en midtbanerolle. Max Clark er vanligvis midtbanespiller, men ser nå ut til å få sjansen til å skinne i forsvar.

På venstrebacken ser det i skrivende stund syltynt ut. Andrew Robertson har forlatt klubben til fordel for Liverpool, mens Josh Tymon valgte å prøve lykken i Stoke City. Akkurat nå har ikke tigrene en eneste rendyrket venstreback som ser ut til å være god nok til å forsvare en plass på laget. Aina har spilt på venstrebacken i enkelte treningskamper, men jeg vil nok tro at det kommer inn noen i den posisjonen etter hvert.

Midtbanen

En av de dyrere overgangene i Championship denne sommeren er det Hull City som står for. Likevel er det en signering som har gått litt under radaren hos den gjengse fotballsupporter. Grunnen er rett og slett fordi spilleren Hull valgte å bruke nærmere £4m på knapt har spilt seniorfotball. En avtale som for øvrig kan stige til £8m basert på prestasjoner. 23 år gamle Kevin Stewart gikk gradene i Tottenham Hotspurs akademi før han ble hentet av Liverpool tilbake i 2014. Hos Liverpool har han fått et par kamper på førstelaget de to siste sesongene, men det har som regel bare blitt med innhopp. Nå skal han prøve seg som førstevalg sentralt på Hulls midtbane, og med tanke på prislappen bør man nesten kunne forvente at han skal levere varene fra start.

Sam Clucas er en spiller som jeg likte godt i Chesterfield og som ikke overraskende tok nivået raskt i Championship da han ankom Hull City. Hans energiske spillestil, gode driv med ballen og gode pasningsfot gjorde han raskt til en viktig brikke på Hull-laget. Da han ankom klubben var det på vingen han hørte hjemme, men forrige sesong ble han omskolert til sentral midtbanespiller. En overgang som han taklet på mesterlig vis. Faktisk gjorde han sakene sine så bra at han til slutt ble kronet med prisen for årets spiller.

Stewart er ikke den eneste på Hulls midtbane som har gått gradene i Tottenhams akademi. Det samme har nemlig Ryan Mason gjort. Mason ble hentet til klubben i fjor sommer for en rekordstor sum. Dessverre har ikke Mason fått det helt til i Hull-drakten, samtidig som han pådro seg en livsfarlig skade i en kamp mot Chelsea i vinter. I sommer har han jobbet knallhardt for å få til det som man gjerne vil omtale som et drømmecomeback. Når tid det vil bli er vanskelig å si, og man skal ikke se bort fra at han blir nødt til å spille med en lignende hjelm som det Petr Cech har brukt.

28 år gamle David Meyler går nå inn i sin sjette sesong på KCOM Stadium. Han ble hentet fra Sunderland tilbake i 2013 og har nå vært med på to opprykk og to nedrykk med tigrene. Skulle han få mye spilletid denne sesongen vil han sannsynligvis passere over 200 kamper som Hull-spiller. Det ble ikke så mange kamper fra start for Meyler forrige sesong, og i sommer har han gått glipp av sesongoppkjøringen på grunn av en langvarig skade. Den 30 år gamle brasilianeren Evandro ble hentet fra Porto i januar. Han er en hardtarbeidende midtbanespiller, men slet for et svakt Hull-lag i vår. Kanskje vil han få vise mer av hva han har å by på nå som han skal spille på et lavere nivå.

Markus Henriksen ankom KCOM Stadium i fjor sommer, men heller ikke han fikk vist seg fra sin beste side i sin debutsesong. Han var først på lån fra AZ Alkmar, før avtalen ble gjort permanent i januar. Henriksen har nå blitt 25 år gammel og kan bli en viktig mann på dette Hull-laget som skal kjempe om opprykk til Premier League igjen. Den tidligere Rosenborg-spilleren har 30 landskamper for Norge og kan muligens få spille i en slags fremskutt midtbanerolle under Slutsky. Det er en rolle som jeg synes han fungerer best i, og derfor er jeg spent på hva nordmannen kan få til det kommende året.

En som har vært bekymret for alle spillersalgene i sommer er Kamil Grosicki. Han la ut en melding på sosiale medier i sommer der han undret seg over hvem som blir neste mann til å forlate klubben. Kanskje er det nettopp Grosicki selv som blir den neste. Den polske vingen er i hvert fall en ettertraktet mann som har flere beundrere i Premier League. Han har nå blitt 29 år gammel og har 50 landskamper for Polen. James Weir er en spiller som kanskje kan nyte godt av et nedrykk. Han ble hentet i fjor sommer, men havnet helt i skyggen før han ble lånt ut i januar.

Angrepet

Adama Diomande. Nå er det på tide å skinne i Hull-drakten. Den norske landslagsspissen kom til klubben for to år siden og var med på å rykke opp til Premier League via play-off. På øverste nivå slet Diomande med å få ting til å stemme, samtidig som han ble brukt i flere forskjellige posisjoner på banen. Nå er han nede i Championship igjen, og kanskje er det nettopp dette som skal til for å få fart på Hull-karrieren for den dyktige nordmannen. Diomande har en fortid i klubber som Lyn, Skeid, Stabæk, Hødd og Strømsgodset.

I tillegg til Diomande har Hull en av ligaens beste spisser i Abel Hernandez. Den uruguayanske landslagsspissen har vært nede på dette nivået tidligere, og da viste han hvor god han kan være. Hernandez banket inn 20 mål da de rykket opp til Premier League, og gjennom hele sesongen viste han en fantastisk evne til å være på riktig sted til riktig tid. Dessverre fikk Hernandez en tøff sesong i Premier League, men ettersom han vet hvor god han kan være i Championship, tror jeg han fort kan få en suveren sesong i Hull-drakten.

Will Keane ble hentet fra Manchester United i fjor sommer. Dessverre har hans opphold hos tigrene blitt ødelagt av skader, og man kommer ikke til å få se Keane i Hull-drakten før flere måneder ut i sesongen. Det kan åpne opp for den talentfulle angriperen Jarrod Bowen. 20-åringen fikk smake på førstelagsspill i Premier League og kan komme med større bidrag denne sesongen. Han har sett frisk ut i treningskampene og kan bekle roller både på vingene og på topp. Fraizer Campbell var supertalentet som aldri helt levde opp til forventningene, men som samtidig har klart å holde det gående på høyt nivå. Han har de siste sesongene slitt med å få rikelig med tillit hos Crystal Palace i Premier League, og har nå valgt å ta steget ned til Championship i jakten på spilletid. Hans to beste sesonger i karrieren har vært i Championship med Hull City og Cardiff City, og derfor er det mange som tror at han kan bli en viktig mann på topp for tigrene det neste året.

Overganger

Det har vært en tøff sommer for Hull-fansen. Én etter én har nøkkelspillerne forlatt portene på KCOM Stadium. Harry Maguire har gått til Leicester City, mens Curtis Davies og Tom Huddlestone har valgt å gå til Derby County. Talentet Josh Tymon forsvar til Stoke City, mens Ahmed Elmohamady skal spille for Aston Villa. Det er vanskelig å erstatte så mange spillere på en gang, spesielt når det ser ut til å gå alt for tregt i administrasjonen hos Hull. Med bare én uke igjen til seriestart er det fortsatt store mangler i troppen, og det gjør ikke Leonid Slutskys jobb enklere.

Overgangsoversikt:

Inn:
Liam Edwards (Swansea), Ola Aina (Lån fra Chelsea), Kevin Stewart (Liverpool), Ondrej Mazuch (Sparta Praha), Michael Hector (Lån fra Chelsea), Fraizer Campbell (Crystal Palace)

Ut:
Alex Bruce, Shaun Maloney, Luke Lofts, Bradley Maslan-Jones, Harvey Rodgers, Johan Ter Horst (Alle frigitt), Curtis Davies (Derby County), Harry Maguire (Leicester City), Josh Tymon (Stoke), Tom Huddlestone (Derby County), Ahmed Elmohamady (Aston Villa), Andrew Robertson (Liverpool)

Treningskamper
15.juli: Oxford United – Hull City 2-1 (Diomande)
18.juli: Bristol Rovers – Hull City 1-2 (Bowen, Hernandez)
22.juli: Benfica – Hull City 0-1 (Bowen)
25.juli: Hull City  – Nantes 0-0
28.juli: Ajax – Hull City 3-3 (Henriksen, Weir, Batty)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Har enkeltspillere som holder bra Premier League-nivå.
+ Leonid Slutsky er en dyktig hovedtrener med en imponerende CV.
+ I Abel Hernandez har de en potensiell toppscorerkandidat som herjet forrige gang han var på dette nivået.

Minus:
– Utenomsportslig rot. Det ser hele tiden ut til å være noe som skjer bak kulissene som skader klubbens prestasjoner på banen.
– Ubalansert tropp og tap av mange nøkkelspillere.
– Store forventninger med tanke på at de har kommet ned fra Premier League. Forventes å kjempe i toppen til tross for store utskiftninger, en tropp med store mangler og en hovedtrener som aldri har ledet en klubb utenfor Russland.        

Vurdering:

Hull City er et av lagene det er vanskeligst å plassere i årets tabelltips. Ser man på kvaliteten på spillerne Leonid Slutsky har til rådighet, er det liten vil om at det er en klubb som bør kjempe i toppen av tabellen. At de samtidig har en spennende russisk trener som har en imponerende CV, gjør det bare enda mer tydelig at dette laget ikke bør havne midt på tabellen.

Det er likevel et par ting som trekker fryktelig mye ned vedrørende årets Hull-lag. I mine øyne er det alt for mye rot rundt klubben. Eieren har et turbulent forhold med fansen, og det virker som om hans dårlige ledelse ødelegger mye for Hulls forberedelser foran den nye sesongen. Flere nøkkelspillere har forlatt klubben, mens man har ventet lenge med å få inn nye spillere. Kort tid før seriestart ser det fortsatt tynt ut hos Hull i flere posisjoner, og slik kan det ikke være for et lag som ønsker å kjempe i toppen av tabellen.

Selv om Slutsky er dyktig, vil han nok stå ovenfor sin kanskje største utfordring så langt i karrieren. Han har aldri ledet en klubb utenfor Russland, og skal nå forsøke å holde Hull i toppen av tabellen til tross for vanskelige arbeidsforhold.

Jeg tror ikke noen kommer til å bli overrasket dersom tigrene faktisk klarer være med i toppen denne sesongen, men i mine øyne er det litt for mange usikkerhetsmomenter rundt årets Hull-lag til at jeg klarer plassere de der oppe i mitt tabelltips. Derfor tar jeg en råsjans og spår en tøff sesong for klubben som kom ned fra Premier League foran denne sesongen.

Tabelltips: 12. plass

About The Author

Leave a Reply