Skrevet av: Eirik Aase

En uke etter alvoret allerede har blitt sparket i gang i Championship, skjer det ting på øverste nivå. Den nye Premier League-sesongen starter, og dette året har de fått besøk av Newcastle United, Brighton & Hove Albion og Huddersfield Town.

Spillet Fantasy Premier League har blitt meget populært i Norge, men av en eller annen grunn er det fortsatt en del som ikke har sett så mye Championship det siste året. Det har ført til at jeg har fått en del spørsmål i sommer om hvem som kommer til å levere for de nyopprykkede lagene. I den forbindelse har jeg laget en artikkel med informasjon om hva man kan forvente fra de tre klubbene som tok steget opp fra Championship i vår.

Først av alt må jeg likevel presisere at det skjer store forandringer hos klubbene etter et opprykk. Nye spillere blir hentet inn og gjør det vanskelig å forutse om spillerene som leverte varene i Championship vil gjøre det samme i Premier League. Samtidig er det et høyere nivå, og derfor vil det være vanskeligere å prestere like bra som i forrige sesong.

Denne artikkelen blir derfor informasjon om hvordan klubbene spilte i Championship forrige sesong, samt hvilke spillere som presterte bra og kan vær aktuelle i en Fantasy-sammenheng. Jeg skal forsøke å få med litt info som kan være nyttig for de som ønsker å hente spillere fra disse nyopprykkede lagene.

Newcastle United

De sorte og hvite fra St James´ Park var en soleklar opprykksfavoritt forrige sesong. De skulle dog ikke få det så enkelt som mange – inkludert meg selv- hadde trodd på forhånd. De virket sterke gjennom hele sesongen, men viste flere ganger klare svakhetstegn. De tapte hele fem kamper på eget gress, noe som er spesielt å tenke på ettersom de gikk ubeseiret gjennom sesongen på hjemmebane forrige gang de rykket opp.

I Championship spilte Newcastle i en ganske rigid 4-4-1-1 formasjon. Man hadde et fokus på å være vanskelig å bryte gjennom bakover på banen, samtidig som man varierte en del mellom en direkte stil og en litt mer roligere tilnærming. Det var derfor vanskelig å vite hva slags kampbilde man ville få fra Newcastle. I den såkalte 10er rollen frekventerte både Ayoze Perez og Mo Diame gjennom sesongen, mens Dwight Gayle var mannen på topp de gangene han var spilleklar.

I midtforsvaret var Ciaran Clark og Jamaal Lascelles solide, hvor førstnevnte etter min mening var den som viste seg best frem gjennom en lang sesong. På høyrebacken vekslet DeAndre Yedlin og Vurnon Anita på spilletiden, men sistenevnte har gått til Leeds United i sommer. På venstrebacken var Paul Dummett til å stole på. Han gikk knapt glipp av en eneste kamp. Karl Darlow voktet buret i store deler av sesongen, uten å overbevise noe særlig. Helt på tampen av sesongen fikk Rob Elliot muligheten da han returnerte fra skade.

På midtbanen var Jonjo Shelvey i en klasse for seg selv. Han stod bak det meste de gangene han var på banen, og Newcastle fremstod som et helt annet og svakere lag de kampene Shelvey ikke spilte forrige sesong. Han hadde med seg Isaac Hayden eller Jack Colback sentralt på midtbanen. På høyrevingen dominerte Matt Ritchie, mens Yoan Gouffran fikk mest tillit på motsatt side.

Aktuelle spillere på FPL

Jeg tror ikke Newcastle kommer til å fremstå som et meget solid lag bakover på banen i Premier League, samtidig som de spiller en fotball hvor forsvarsspillerne ikke er like offensive som mange av deres rivaler på øverste nivå. Av den grunn har jeg ikke plukket ut noen forsvarsspillere fra Newcastle som jeg vil anbefale. Jeg har heller ikke plukket ut Jonjo Shelvey, selv om han er den viktige spilleren Newcastle har. Det er dog tre spillere som bør vurderes.

Rob Elliot (4.0) – Den rutinerte målvakten gikk glipp av nesten hele forrige sesong på grunn av en skade. Han fikk tre kamper helt på tampen av sesongen. Han har fått mest spilletid av målvaktene i sommer, og skal ifølge lokalavisen være den mest aktuelle til å vokte buret når sesongen sparkes i gang. Han er den eneste målvakten til 4.0 som ser ut til å starte i første serierunde, men samtidig er det litt usikkerhet rundt om han faktisk blir førstekeeper fra start. Det er heller ingen hemmelighet at Newcastle skal være på jakt etter en ny målvakt før vinduet stenger.

Matt Ritchie (6.0) – Har bøttet inn mål og produsert en rekke målgivende pasninger for både AFC Bournemouth og Newcastle United. Forrige sesong endte han opp med tolv mål og syv målgivende pasninger fra sin posisjon på høyrevingen. Dette til tross for at han måtte ta mye mer defensivt ansvar enn det han gjorde i Bournemouth. Ritchie har presise innlegg og en fantastisk skuddfot. Han kommer til å score og lage målgivende pasninger i Premier League denne sesongen, men hans svakhet er alle de gule kortene han får. Forrige sesong ble det ti gule kort, og ærlig talt burde det nok vært enda flere.

Dwight Gayle (6.5) – Fjorårets sommersignering var akkurat like god i Championship som det man hadde trodd på forhånd. Newcastles nummer ni bøttet inn mål på nest øverste nivå. Totalt endte han opp på 23 mål, noe som er ganske vilt med tanke på at han bare startet 26 kamper på grunn av skader. Det ble bare to målgivende pasninger, men det er ikke så rart med tanke på hans rolle på topp. I sommer har han scoret mål i sesongoppkjøringen, og virker å være i rute til sesongstart. Det negative med Gayle er hans tendens til å pådra seg en del skader.


 

Brighton & Hove Albion

Av og til lønner det seg å være tålmodig. Ledelsen i Brighton & Hove Albion lot Chris Hughton få god tid til å bygge opp et lag som kunne ta turen opp til Premier League. Kanskje ikke så rart med tanke på at han hele tiden klarte gjøre fremskritt med sitt Seagulls, men likevel noe man ser sjeldnere og sjeldnere i dagens fotball. Gjennom solid og imponerende defensiv struktur fikk han Brighton til å bli det vanskeligste laget å trenge gjennom i Championship, før de senere fikk bedret den offensive delen.

Hele laget til Brighton spiller en viktig rolle i forsvarsspillet, og det var også nøkkelen for å lykkes i toppen av Championship. At man i tillegg hadde den nødvendige X-faktoren gjennom Anthony Knockaert var også vesentlig i deres opprykkssesong.

Chris Hughton var alltid tro til sin 4-4-2 formasjon. På topp brukte han ringreven Glenn Murray, mens Sam Baldock og Tomer Hemed vekslet mellom å få spille ved siden av han. Sentralt på midtbanen var det fire spillere som fikk rikelig med spilletid. Dale Stephens og Steve Sidwell var det vanligste synet sentralt på banen, men også Beram Kayal og Oliver Norwood kom med bidrag. Sistnevnte har nå forlatt klubben på lån til Fulham.

På høyrevingen gjorde Anthony Knockaert akkurat som han ville gjennom hele sesongen, og var den beste spilleren i Championship etter min mening. Venstresiden hos Brighton var etter min mening lagets svakeste posisjon, spesielt når Jiri Skalak fikk tillit. Jamie Murphy gjorde en grei jobb der, men laget så klart best ut de få gangene Solly March klarte holde seg skadefri.

Forsvarsrekken var bunnsolid hele sesongen. Bruno var blant lagets beste spillere fra sin plass på høyreebacken, mens Shane Duffy og Lewis Dunk var begge blant ligaens beste stoppere i hjertet av Brighton-forsvaret. Duffy fikk ikke avslutte vårsesongen på grunn av en skade, men er endelig tilbake i spill igjen. På venstrebacken vekslet Gaetan Bong og Sebastian Pocognoli mellom spilletiden. Bakerst på banen voktet David Stockdale buret, men han har nå blitt erstattet av Mat Ryan.

Aktuelle spillere på FPL

Brighton er et lag som fokuserer mye på den defensive biten under Chris Hughton. Det vil ikke overraske meg om The Seagulls kan bli et vanskelig lag å score på i Premier League også, selv om det er et helt annet nivå. Derfor er det ikke overraskede et par defensive alternativ som er mest spennende.

Mat Ryan (4.5) – En ukjent brikke i Premier League-sammeheng. Hentet fra Valencia i sommer, og skal nå vokte buret for et lag som i Championship slapp til svært få sjanser. Det har ofte hendt at keepere fra bunnlagene plukker en del poeng, og Ryan kan fort bli én av de. På grunn av Brightons defensive stil kan Ryan være et godt alternativ dersom du finner en god målvakt han kan rotere med.

Shane Duffy/Lewis Dunk (4.5) – De to midtstopperne imponerte stort i Championship. Lewis Dunk har vært på radaren til Premier League-klubber i flere sesonger. Begge er gode i luften, selv om det knapt er noen som er farligere på offensive dødballer enn Duffy. Begge  scoret to mål forrige sesong, men Duffy spilte tolv kamper færre enn Dunk. Alle som har sett Duffy i aksjon vet hvilken trussel han er på hjørnespark. I Championship kom han som regel til minst én stor mulighet hver kamp, men hans elendige avslutninger med hodet gjør at han er alt annet enn effektiv. Jeg har sagt mange ganger tidligere at Duffy burde scoret et tosifret antall mål hver sesong i Championship basert på de sjansene han kommer til.

Anthony Knockaert (6.0) – Det kommer til å gjøre vondt å ikke ha trollmannen fra Roubaix i Championship denne sesongen. Han er den typen spiller som gjør billettprisen verdt å betale. Med sine herlige driblinger, skudd og vendinger er han en slags sirkusartist med ballen i føttene. Forrige sesong scoret han 15 mål og hadde åtte målgivende pasninger. Knockaert pådro seg dessverre en skade i sommer, og er nok ikke aktuell fra starten av sesongen. Etter hvert vil han nok kunne bli en viktig mann i fantasy-sammenheng.

Pascal Gross (5.5) – Kom i sommer og har ikke spilt i Championship. Likevel verdt å nevne. Produserte et hav av sjanser da han var i Ingolstadt i tysk fotball. Det kan virke som om Gross er tiltenkt en 10er rolle i en 4-4-1-1 formasjon for Brighton når sesongen sparkes i gang, hvor han kommer til å dele ansvaret for dødballene med Markus Suttner. Med Izzy Brown i klubben er jeg usikker på hvor sikker Gross er med tanke på spilletid.


 

Huddersfield Town

The Terriers var et eventyr av de sjeldne i Championship forrige sesong. De la om hele strukturen midtveis i sesongen 2014/15, og valgte da å satse utenfor det engelske markedet. Resultatet ble at David Wagner ble hentet inn som ny hovedtrener, og han har etterpå hentet inn en rekke spillere fra blant annet tysk fotball. Gjennom en herlig spillestil hvor The Terriers dominerte kampene sine, klarte de til slutt sikre seg en play-off plass. Uten å score et eneste mål selv gjennom play-offen tok de seg til finale på Wembley etter å ha vunnet finalen mot Reading på straffesparkkonkurranse.

Huddersfield stilte opp i en 4-2-3-1 formasjon under Wagner forrige sesong. Backene Tommy Smith og Chris Löwe var viktige både defensivt og offensivt. De var hele tiden med i angrep med sine lange løp langs sidelinjen. De hadde to spillende midtstoppere i Michael Hefele og Christopher Schindler, mens man sentralt på midtbanen hadde ryddegutten Jonathan Hogg og playmakeren Aaron Mooy. Bakerst på banen var Danny Ward mannen i mål, men han har returnert til Liverpool ettersom han bare var på lån.

På vingene spilte Elias Kachunga og Rajiv van la Parra de fleste kampene. Begge med en klar oppgave om å trekke seg innover i banen for å la backene komme rundt på utsiden. I 10er rollen bak spissen var det leiesoldatene Kasey Palmer og Izzy Brown som fikk mest spilletid. Palmer var ute en del av sesongen med skade, men har blitt hentet tilbake til klubben i sommer. Brown har gått på lån fra Chelsea til Brighton i sommer. På topp fikk Nakhi Wells mest spilletid forrige sesong, men han virker å ha falt bak i køen siden sesongslutt.

Aktuelle spillere på FPL

Det er vanskelig å vurdere spillerne på Huddersfield Town foran den nye sesongen. Dette fordi man har hentet inn mange nye spillere som skaper tøff konkurranse i flere posisjoner. Med tanke på Huddersfields noe offensive spillestil trenger det ikke være så lurt å ha defensive spillere fra The Terriers, men kanskje vil målvakten få så mye å gjøre at han kan være aktuell gjennom poeng han vil få for redninger.

Tommy Smith (5.0) – Den dyktige høyrebacken var fantastisk i Championship forrige sesong. Han vartet opp med hele ti målgivende pasninger, samtidig som han scoret fire mål. Smith spilte ikke som vingback, men hadde likevel en meget offensiv rolle fra sin posisjon på høyrebacken. Mye av Huddersfields offensive spill baseres på bidrag fra backene, og der kommer Smith inn i bildet. Han har dog vært ute med skade i store deler av sesongoppkjøringen, og er derfor ikke et helt sikkert valg med tanke på første serierunde.

Aaron Mooy (5.5) – Playmakeren på Huddersfields midtbane. Er involvert i alt i oppbygningen av angrepsspillet. Strør pasninger både kort og langt, og var en av de som skapte flest sjanser i Championship forrige sesong. Har et brukbart skudd, men søker ofte pasningsalternativer. Kan ta frispark, selv om Nakhi Wells hadde en farligere frisparkfot forrige sesong. Mooy scoret fire mål og hadde syv målgivende forrige sesong. Det som trekker ned ved Mooy er at han ofte er involvert i tredje og fjerde siste pasning foran et mål, noe som ikke gir like bra valuta for pengene i fantasy-sammenheng.

Tom Ince (6.0) – En av de farligste vingene i Championship i flere sesonger. Kan terrorisere et forsvar helt på egenhånd, og kommer til å passe perfekt inn i Huddersfields spillestil. Er ganske egoistisk i spillestilen, men det er bare et pluss med tanke på fantasy. I skrivende stund har han allerede scoret fire mål i sesongoppkjøringen. Forrige sesong hadde han 14 mål og seks målgivende for et Derby-lag som i store deler av sesongen stod for en veldig defensiv fotball. Ince har kommet opp i et tosifret antall scoringer i tre sesonger på rad i Championship. I sommer har han tatt en del frispark for The Terriers. Det som kan trekke ned for Ince sin del er hans tidligere skuffende prestasjoner i Premier League med Hull City og Crystal Palace. Dog syntes jeg ikke han fikk skikkelige muligheter i de to klubbene.

Steve Mounié (6.0) – En spiller som ble hentet i sommer og som ikke har spilt i Championship. Er likevel nødt til å ta han med på grunn av Huddersfields spillestil og Mouniés kvaliteter. Den dyktige spissen ble hentet for en rekordstor sum i sommer, og blir en viktig mann på topp hos Huddersfield denne sesongen. Franskmannen er stor og sterk, men likevel energisk og rask. Det ble 14 mål og tre målgivende for Mounié for Montpellier i Ligue 1 forrige sesong. I sommer har han sett bra ut på topp for Yorkshire-klubben.

Oppsummering og anbefalinger

Det smarteste med spillere som ikke har spilt i Premier League før, er sannsynligvis å sitte rolig i båten og avvente situasjonen. Risikoen ved å ikke ta noen av spillerne fra nyopprykkede lag er som regel lav, ettersom de ikke er eid av mange. Fristelsen av å treffe er dog stor og vil kunne gi en fordel mot andre managere som kjører den sikre varianten.

Av spillerne fra de nyopprykkede lagene er det én spiller som skiller seg ut for min del. Tom Ince har dominert på Championship-nivå i flere sesonger, og får nå spille for Huddersfield i en rolle som nærmest er skreddersydd for han. I sommer har han storspilt, samtidig som han har tatt en del frispark. Prisen til Ince er stiv, men jeg har en god følelse for at han kan komme til å bli en “must have” denne sesongen.

Rob Elliott er en annen som jeg vil vurdere sterkt til mitt lag, men kun dersom Newcastle ikke henter inn en ny målvakt. Dersom du planlegger langsiktig bør man ha i tankene at Elliott fort kan bli reservekeeper dersom en ny målvakt blir hentet inn. Mat Ryan i Brighton-buret er spennende med tanke på hvor solide Brighton er under Chris Hughtons ledelse.

Anthony Knockaert stod bak nesten alt av Brightons angrepsspill forrige sesong. Hadde det ikke vært for at han har vært skadet i sommer, ville han nok vært høyaktuell for laget mitt i første serierunde. Helt klart en spiller man bør ha på “watchlisten” utover høsten. Matt Ritchie er dyr i drift, men en spiller som alltid kommer med gode bidrag fremover på banen. Dersom man har troen på Newcastle, bør han være på laget ditt.

Man tar en risiko dersom man går for en billig angrepsspiller, men Dwight Gayle og Steve Mounié kan begge være gode nok til å gjøre det verdt det. Gayles skadeplager gjør han til en skummel mann å ha, mens Munié er uprøvd på dette nivået.

Rangering over spillere fra de nyopprykkede lagene:
Med tanke på FPL.

⊕⊕⊕⊕⊕:
Tom Ince – 6.0 (Huddersfield Town)

⊕⊕⊕⊕:
Matt Ritchie – 6.0 (Newcastle United)

⊕⊕⊕:
Rob Elliot – 4.0 (Newcastle United), Dwight Gayle – 6.5 (Newcastle United), Steve Mounié – 6.0 (Huddersfield Town)

⊕⊕:
Mat Ryan – 4.5 (Brighton & Hove Albion), Shane Duffy – 4.5 (Brighton & Hove Albion), Tommy Smith – 5.0 (Huddersfield Town)

⊕:
Aaron Mooy – 5.5 (Huddersfield Town), Lewis Dunk – 4.5 (Brighton & Hove Albion), Pascal Gross – 5.5 (Brighton & Hove Albion).

 

Har du spørsmål om de nyopprykkede lagene? Nøl ikke med å ta kontakt enten på Facebook eller på Twitter.

About The Author

Leave a Reply