Skrevet av: Eirik Aase

Ett år har godt siden forrrige gang jeg satte meg ned for å sette opp det jeg mente av sesongens beste lag i Championship. Det er en morsom og ofte utfordrende oppgave, og nå har jeg prøvd å gjøre et nytt forsøk i forkant av siste serierunde i sesongen 2017/18.

Ønsker du å se hvem som kom med på årets lag forrige sesong, kan du gjøre det her.

Årets sesong har gitt mange gleder og skuffelser. Noen lag startet svakt og avsluttet sterkt, mens for andre lag ble det helt motsatt. Fulham startet dårlig, men har blitt bedre for hver kamp de har spilt. Reading tapte play-off finalen i fjor, og ett år senere stod de fortsatt i fare for å rykke ned til League One. Årets sesong har samtidig vist at det ikke er enkelt å komme ned fra Premier League, og at Wolverhampton Wanderers er fryktelig gode til å spille fotball.

I denne artikkelen kommer jeg først til å dele laget opp i flere kategorier. Målvakter, backer, midtstoppere, sentral midtbane, vinger og spisser. Der vil du kunne lese vurdering for hver posisjon, og se hvem som ender opp med en plass på året lag. Helt til sist får du presentert hele laget. For å være med i vurderingen må spillerne ha spilt minst ti kamper i inneværende Championship-sesong.

 

Målvakt:

Når man skal se på hvilken målvakt som har vært best, er det nok mange som først og fremst fokuserer på hvilke keepere som har færrest baklengsmål. Det kan man selvsagt gjøre, og da vil man at John Ruddy bare har sluppet inn 36 mål denne sesongen. Ruddy er ikke den mest overbevisende keeperen, men denne sesongen har han virkelig gjort det bra.

Det samme kan sies om Cardiff City-keeper Neil Etheridge og Derby County-keeper Scott Carson som har gjort en bra jobb mellom stengene bak et solid Cardiff-forsvar. Sammen med Millwall-keeper Jordan Archer og Norwich City-keeper Angus Gunn var de alle med i vurderingen, men når likevel ikke helt opp i min kåring. Jeg tror aldri det vært vanskeligere å finne frem til hvem som skal vokte målet på årets lag.

Det høres kanskje helt absurd ut at en målvakt med 60 baklengsmål skal rage høyt i en slik kåring, men jeg var likevel svært nær ved å ha med Ipswich Town-keeper Bartosz Bialkowski på årets lag. At han har sluppet inn 60 mål må resten av laget ta skylden for, ettersom polakken har levert over evne gang på gang. Han ble kåret til årets spiller av klubben for andre sesong på rad, og det spørs om ikke det blir en overgang til Premier League i sommer.

Plassen mellom stengene er det Aston Villa-keeper Sam Johnstone som tar. Leiesoldaten fra Manchester United har vært en viktig og nødvendig trygghet bakerst på et Villa-lag som skal ut i play-off, og har totalt holdt nullen 20 ganger denne sesongen. Riktignok har han hatt dyktige spillere foran seg, men han har likevel hatt mer enn nok å gjøre denne sesongen. Med en svakere keeper kunne Villa fort hatt trøbbel med å skaffe seg play-off, og derfor er det Johnstone som stikker av med plassen mellom stengene på årets lag.

 

Backplassene:

På høyresiden er det to spillere det står mellom. Det kunne ha vært tre med tanke på hvor bra jeg synes Cyrus Christie spilte for Middlesbrough i høst, men han forsvant fra radaren etter overgangen i andre halvdel av sesongen. Derfor blir det enten Wolverhampton Wanderers-spiller Matt Doherty eller Fulham-spiller Ryan Fredericks som får æren av å bekle høyrebacken på årets lag.

Begge spiller for lag som er offensive og vil ha med seg backene fremover på banen. Doherty har en presis fot og har bidratt med både scoringer og målgivende pasninger. Fredericks er ikke like farlig foran mål, men har likevel servert en del mål på sølvfat for lagkamerater. Jeg synes det er vanskelig å velge én av disse to, men holder Fredericks hakket foran Doherty.

På venstresiden kunne jeg hatt med Fulham-spiller Ryan Sessegnon, men jeg sparer han til ving-kategorien siden han har spilt mest (og best) der den siste tiden. Spillere som Joe Bryan (Bristol City) og Joe Bennett (Cardiff City) har begge levert over middels denne sesongen, men de når likevel ikke opp til det soleklare førstevalget på venstreback.
Barry Douglas var en spiller jeg hadde stor tro på allerede før han kom til Wolverhampton Wanderers, ettersom han leverte meget bra spill på høyt nivå i Tyrkia. I Championship har han bare fortsatt det gode spillet. Ikke bare leverer han bra defensivt, men hans offensive bidrag er helt elleville. I skrivende stund har han fem mål og 14 målgivende pasninger. Det er nærmest absurd. Enda verre er det med tanke på at han bare har vært involvert i 38 kamper. Det er nok mange som vil få øynene opp for Douglas i Premier League neste sesong.

 

Midtstoppere:

Kunne egentlig Millwall vært med i play-off kampen så sent i sesongen dersom Shaun Hutchinson ikke hadde vært i sitt livs form? Jeg tviler på det. Han har virkelig spilt med hjertet utenpå drakten denne sesongen og fortjener mye ros for sine prestasjoner. På årets lag får han likevel ikke plass, og det samme gjelder Aston Villa-stopper James Chester. Han måtte se stopperkollega John Terry få plass på det offisielle årets lag, selv om jeg synes Chester har vært den beste av de to. Den omskolerte stopperen Conor Coady motbeviste alle denne sesongen med sin viktige rolle i hjertet av Wolves-forsvaret. Han kommer heller ikke med på årets lag.

Det gjør derimot stopperkollega Willy Boly. Den store stopperen har gitt de fleste Championship-spisser mareritt denne sesongen. Han er solid bakover og skal ha mye av æren for at ulvene bare har 36 baklengsmål i skrivende stund. Fremover på banen har han vært en konstant trussel på offensive dødballer. Boly er bare på lån nå, men portugisiske medier melder om at en permanent overgang kan være like om hjørnet.

Boly får med seg en annen kjempe ved siden av seg. En kraftplugg av de sjeldne. Jeg snakker selvsagt om Sol Bamba. Jeg trodde ærlig talt at han skulle forlate klubben i fjor etter en episode hvor han klikket fullstendig i en kamp mot Ipswich Town, men Neil Warnock beholdt han. Denne sesongen har han vært i en egen klasse i midtforsvaret til Cardiff City. Warnock mener at han på det defensive ikke står tilbake for Liverpool-stopper Virgil van Dijk.. Han om det, men uansett er han mer enn god nok til en plass på årets lag.

 

Sentral midtbane:

Rúben Neves. Bare smak på navnet. Jeg gledet meg stort da han ble hentet til Championship, og man kan trygt si at han ikke skuffet. Med sine lange presise pasninger, herlige overblikk og imponerende innsatsvilje har han spilt seg inn i mitt hjerte. Samtidig hjelper det når man scorer en håndfull mål som alle kunne vært med i kåringen av årets mål. Portugiseren er selvskreven på årets lag.

Hvem som skal spille ved siden av Neves på midtbanen kommer jeg tilbake til. Like foran Neves skal uansett James Maddison ta plass i en slags 10`er rolle. Lenge har vi ventet på at Norwich City-juvelen skulle få rikelig med tillit i Championship, og denne sesongen skjedde det endelig. I Coventry City i League One og for Aberdeen i skotsk Premier League fikk vi se hva Maddison kan få til med ballen, og nå vet alle i Championship det også. Hans tekniske ferdigheter, knallharde og presise skudd, samt herlige overblikk har vært et imponerende skue denne sesongen. Jeg kan ikke forstå hva de beste Premier League-klubbene tenker med dersom de ikke forsøker å hente Norwich-spilleren i sommer.
Jack Grealish har levert mange gode prestasjoner denne sesongen, mens Samuel Saiz var helt rå i høst. Begge havner likevel bak Maddison i køen om en plass på dette laget. Ved siden av Rúben Neves er det ingen tvil om hvem som tar plass. Tom Cairney har i flere sesonger dominert på midtbanen for både Fulham og Blackburn Rovers. Denne sesongen slet han litt med skader i høst, noe som gikk hardt utover Fulhams form. Med Cairney på banen har de derimot vært nærmest uslåelige. Hans ro, gode pasninger og herlige overblikk er fantastisk å se på.

 

Vinger:

Det er flere vinger som har gjort seg bemerket denne sesongen. På våren har Adama Traore plutselig gått fra å være en utrolig spiller uten ”end product”, til å se ut som en spiller som hører hjemme på et mye høyere nivå. Jarrod Bowen har vært et friskt pust i Hull City-drakten, mens Albert Adomah har imponert på Villa Park. I høst herjet tanksen Nathaniel Mendez-Laing for Cardiff City, mens Junior Hoilett har vært solid gjennom hele sesong for samme lag. Med syv mål og 14 målgivende fra høyrevingen er det vanskelig å utelate Robert Snodgrass fra årets lag, men det velger jeg altså å gjøre.
De to vingene som har utmerket seg mest i positiv forstand denne sesongen i Championship er begge venstrevinger. Derfor har jeg tatt meg den frihet å plassere én av de på høyresiden for å få med begge på laget. Den spilleren er Diogo Jota. Wolverhampton-spilleren har lekt med tryllestaven hele sesongen. Han har danset forbi motspillere, han har vartet opp med fem målgivende pasninger, men viktigst av alt er hans 17 scoringer. Jota har rett og slett vært for god for Championship denne sesongen, og jeg gleder meg stort til å se han i Premier League neste sesong.
På venstresiden tar selvsagt Ryan Sessegnon plass. Fulhams supertalent kommer til å få rikelig med spalteplass når overgangsvinduet åpner igjen. Omtrent alle de største klubbene i verden har 17-åringens navn på blokka. Han har spilt halve sesongen på backplass, og halve sesongen på venstrevingen til Fulham. Det er først og fremst på vingen han har imponert meg mest. Hans evne til å time løpene inn i boksen og være på riktig sted til riktig tid er utrolig imponerende. 15 mål og seks målgivende pasninger har det blitt på unggutten denne sesongen.

 

Spiss:

De fleste spissene som jeg trodde ville herje i Championship denne sesongen, har til slutt endt opp med å skuffe litt. Det har i hvert fall ikke blitt så mange scoringer fra enkelte av de antatt beste spissene som det man kanskje hadde forventet. Leon Clarke har derimot overprestert ut fra forventningene, mens Bobby Reid har vært et friskt pust etter at han ble flyttet lengre frem på banen hos Bristol City. Matej Vydra endte til slutt opp som toppscorer i Championship med sine 21 mål for Derby County, men selv ikke det var nok til å bli spiss på mitt lag. Martyn Waghorn har vært sesongens mest imponerende signering i Championship med tanke på hvor billig han var. Ipswich-spilleren spilte mest på topp, men ble også brukt flere steder i angrepsrekken. Han endte opp med 16 mål og elleve målgivende pasninger. Det må man bare ta av seg hatten for. Likevel får han ikke en plass på årets lag.

Til spissplassen på årets lag har jeg nemlig valgt å gjøre noe som jeg vanligvis ikke gjør. Jeg tar nemlig med en spiss som bare har spilt vårsesongen. Aleksandar Mitrovic ble hentet til Fulham på Deadline Day, og han skal ha mye av æren for at Fulham avsluttet sesongen med 23 kamper på rad uten tap. Mitrovic har tilført noe nytt til Fulhams angrepsspill og løftet laget flere hakk. Ingen spisser i Championship denne sesongen har vært i nærheten av å være like viktig for laget sitt som det Mitrovic har vært for Fulham. Han startet 15 kamper og fikk to kamper som innbytter. På de kampene rakk han å score tolv mål. Det er grunnen til at han tar plass på topp på mitt lag denne sesongen.

 

Årets lag (4-2-3-1) 

Målvakt: Sam Johnstone (Aston Villa)

Høyreback: Ryan Fredericks (Fulham)

Venstreback: Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers)

Midtstopper: Willy Boly (Wolverhampton Wanderers)

Midtstopper: Sol Bamba (Cardiff City)

Sentral midtbane: Rúben Neves (Wolverhampton Wanderers)

Sentral midtbane: Tom Cairney (Fulham)

Høyreving: Diogo Jota (Wolverhampton Wanderers)

Offensiv midtbane: James Maddison (Norwich City)

Venstreving: Ryan Sessegnon (Fulham)

Spiss: Aleksandar Mitrovic (Fulham)

About The Author

Leave a Reply