Klubbinfo
Lagnavn: Leeds United Association Football Club
Kallenavn: The Whites/United/The Peacocks
Stiftet: 1919
Hjemmebane: Elland Road (37,890)
Eier: Andrea Radrizzani
Hovedtrener: Marcelo Bielsa
Tabellplassering i fjor: 13. plass
Tabelltips forrige sesong: 9. plass
Årets spiller forrige sesong: Pablo Hernandez

Vurdert av: Eirik Aase

Siden jeg startet opp Championship Norge sommeren 2012 har Leeds United hatt elleve forskjellige hovedtrenere. Neil Warnock, Uwe Rösler, Brian McDermott, Darko Milanic, Neil Redfearn, Steve Evans, Garry Monk, Thomas Christiansen, Paul Heckingbottom og ikke minst Dave Hockaday. Da Hockaday ble ansatt som ny hovedtrener sommeren 2014 trodde jeg knapt hva jeg så. Det var absolutt ingenting som tilsa at han var den riktige mannen for jobben, og det endte ikke overraskende med at han ble arbeidsledig allerede i august den sesongen. Derfor er det ganske spesielt at man i år har klart å få på plass det som kanskje er den mest spennende hovedtreneren i fotballverden. Mannen som av mange blir sett på som den største taktikeren som finnes, og som ofte blir hyllet av dyktige kollegaer som blant andre Pep Guardiola og Diego Simeone. Med Marcelo Bielsa på plass på Thorp Arch har Leeds United-fansen endelig en god grunn til å drømme om Premier League-retur igjen.

De siste sesongene på Elland Road har The Peacocks for det meste vært en middelhavsfarer. I seks av de syv siste sesongene har de endt på en plass mellom 13.- og 15. plass på tabellen, men optimismen og forventningene forsvinner likevel aldri. Storklubben fra Yorkshire har lidenskapelige supportere som har vært gjennom flere store nedturer, som da de i 2007 måtte starte sesongen i League One med 15 minuspoeng. Man hører ofte supportere som omtaler det som krise når deres favorittlag ikke klarer Champions League-plass eller havner på nedre halvdel i Premier League, og da er det godt å se Leeds-fansen fortsatt stå sterkt etter all elendigheten de har opplevd siden nedrykket fra Premier League tilbake i 2004.

I fjor høst kokte det på sosialer medier da Leeds fikk en super start på sesongen under Thomas Christiansens ledelse. Klubben var med helt i toppen og endelig så Leeds ut som et topplag som kunne kjempe om direkte opprykk, istedenfor å kanskje blande seg inn i kampen om play-off. Dessverre for hvittrøyene kollapset formen i siste halvdel av sesongen, noe som førte til at Christiansen måtte forlate klubben, men også at hans erstatter Paul Heckingbottom ikke fikk lov til å fortsette i jobben etter sesongslutt. Med to sparkinger i løpet av det siste halvåret skulle man kanskje tro at klubben fortsatt går under kallenavnet “Sirkus-Leeds”, men slik er det ikke.

I motsetning til tidligere har Leeds fått på plass en eier som ser ut til å vite hva han gjør, og som viktigst av alt ikke er en løs kanon som man aldri vet hva kommer til å finne på. Ja, jeg sikter til Massimo Cellino. Man bruker penger på overgangsmarkedet slik at man har mulighet til å spise kirsebær med de største i divisjonen, og nå har man altså fått inn en fantastisk hovedtrener. Det er lysere tider på Elland Road, og i likhet med Leeds-supporterne gleder jeg meg stort til å følge veien videre under Bielsas vinger.

Trener 

En god stund etter sesongslutt startet ryktene. På Twitter kokte det. På Facebook gikk debatten varm. Kunne det faktisk stemme at Marcelo Bielsa var på vei til Leeds United som ny hovedtrener? Jeg er veldig opptatt av å være kildekritisk på internett og brukte god tid på å sjekke om disse ryktene faktisk kunne være sanne. Etter kort tid ble det bekreftet at Bielsa faktisk var aktuell som Leeds-sjef, og etter hvert ble han også bekreftet som ny sjef. Det er en ansettelse som utvilsomt troner øverst på listen over tøffeste ansettelse i Championship så lenge jeg har fulgt denne ligaen.

Argentineren har fått kallenavnet “El Loco” som betyr “Den gale”. Et navn han har fått delvis på grunn av sin væremåte, men kanskje mest på grunn av måten han ønsker at lagene hans skal spille fotball på. 63-åringen hadde en kort spillerkarriere i hjemlandet som stanset i en alder av 25 år. Han tok raskt steget inn i treneryrket og ti år senere fikk han jobben som trener for Newells Old Boys. Bielsa oppnådde raskt suksess og veien videre gikk innom klubber som Atlas og America i Mexico, Velez Sarsfield i hjemlandet, før han endte opp i Espanyol i Spania.

I 1998 fikk han jobben som landslagstrener for Argentina, og den stillingen hadde han de neste seks årene. Det ble ingen suksess i VM, men i Copa America endte Argentina på andreplass under hans ledelse, mens det ble seier i OL-turningen i 2004. Chilensk landslagssjef var hans neste jobb fra 2007 til 2011, før han vendte tilbake til klubbfotballen igjen.

De siste årene har han ledet Athletic Bilbao i to sesonger, Marseille i én sesong og Lille i en halv sesong. Jobben i Lille er den siste han har hatt før Leeds-jobben, og der ble han bare værende i seks måneder før han fikk sparken i desember. Før Lille-jobben fikk Marcelo Bielsa fotballverden til å heve øyenbrynene da han først ble ansatt som Lazio-sjef, før han deretter ga seg to dager senere. Leeds United har hatt nok av uforutsigbare eiere som plutselig har sparket manager ut av det blå, men nå har de fått en trener som kan være kapabel til å ta saken i egne hender når man minst venter det.

Spillestil

Med tanke på at mange av verdens beste fotballtrenere ser til Marcelo Bielsa for å bli inspirert når det kommer til spillestil, har man god grunn til å være spent på hva han kan få til med dette Leeds United-laget. Under sommerens treningskamper har han man fått se litt variasjoner når det kommer til formasjoner og spillestil, og jeg sitter med følelsen av at det vil bli enklere å danne seg et bilde av Bielsas Leeds når sesongen sparkes i gang. Bielsa er alltid veldig opptatt av hvordan motstanderen spiller, og liker derfor godt å tilpasse seg til de som står på motsatt banehalvdel. Derfor skal man ikke se bort fra at Bielsa kommer til å gå for flere forskjellige formasjoner fra starten av kampene denne sesongen, men den formasjonen han er mest kjent for er 3-1-3-3.

De klare kjennetegnene ved Bielsas fotball er at ting skal skje fort. Ballen skal gå i et høyt tempo, men samtidig er han opptatt av å holde ballen i laget. Det er med andre ord en spillestil som ikke passer de som stod bakerst i køen da de tekniske ferdighetene ble delt ut. Bielsa vil at ballen skal spilles ut bakfra og gjerne holdes litt i laget bak på banen før man kjører frem i angrep. Fremover på banen skal det skapes overtall over alt, men spesielt på sidene hvor både offensive backer kjører på fremover, mens vingene trekker utover. Bakover på banen skal man bare ha én forsvarsspiller mer enn hva motstanderen har angrepsspillere, og derav får man flere spillere som kan være med frem i angrep.

Når Leeds har ballen i laget har man allerede i sommer sett at spillerne har en tendens til å trekke ut fra sine opprinnelige posisjoner og plutselig spille i en helt annen rolle. Dette er noe som er kjent ved Bielsas spillestil og som vi kommer til å se mye av. Fremover på banen er det gjerne én playmaker som får fritak fra defensivt arbeid og som  spiller en meget viktig rolle i det offensive spillet. Bortsett fra det forventes det at resten av spillerne jobber knallhardt med å vinne tilbake på ballen, og det gjøres gjennom et høyt press. Tempoet skal med andre ord være høyt både med og uten ball. Av den grunn bør Leeds-spillerne være meget godt trente når sesongen sparkes i gang.

Bielsa blir sett på som den kanskje mest innovative hovedtreneren som er i toppfotballen. Han stiller store krav til spillerne når det gjelder forberedelser før kamp på treningsfeltet, fysisk trening og studering av motstander og spillemønster på video. Han er ikke redd for å gjøre smått kontroversielle ting, samtidig som han tenker utenfor boksen. Det er ikke for uten grunn at han kalles “El Loco”. Ønsker du å bli bedre kjent med taktikeren Marcelo Bielsa anbefaler jeg å se denne videoen.

Keeperplass

Det ble dessverre ingen stor sesong for målvaktene i Leeds United-troppen forrige sesong. Keeperplassen ble på mange måter en akilleshæl for The Peacocks, men nå har man tatt grep. Inn har man fått hentet den høyreiste sisteskansen Jamal Blackman. Han kommer på lån fra Chelsea og fikk presentert seg for Championship-publikummet da han var på lån hos Sheffield United forrige sesong. 24-åringen er nesten to meter høy og viste godt igjen på Bramall Lane på en positiv måte. Han har uttalt at han ønsker å gjøre som Jordan Pickford, og da mener han å spille seg frem til en plass som Premier League-målvakt gjennom låneopphold i Championship.

For å få til det må han først utkonkurrere Bailey Peacock-Farrell på Elland Road. Han har nå blitt 21 år gammel og fikk flere muligheter på førstelaget forrige sesong. Han viste mye bra både i feltarbeidet og inne på streken, og kan absolutt bli en spennende målvakt med tiden. Det hendte dog flere ganger forrige sesong at han hadde svake inngripener som endte med baklengsmål, og jeg er ikke helt overbevist om at Peacock-Farrell i skrivende stund er god nok til å vokte buret for et lag som ønsker å kjempe i toppen. Den unge målvakten er dog talentfull og kan ha tatt store steg i sommer. Etter sesongslutt i vår fikk Peacock-Farrell sin landslagsdebut for Nord-Irland, og det sier litt om hvor spennende han er. 19-år gamle Will Huffer har landskamper på aldersbestemt nivå for England og kan muligens steppe inn dersom det skulle være behov for det, men kanskje ville det beste for hans utvikling være å gå ut på lån.

Forsvaret

Med Marcelo Bielsa som hovedtrener er det ikke alltid enkelt å vite hvor de forskjellige spillerne blir plassert på laget. Han er ikke akkurat fremmed for å dytte spillere inn i posisjoner som de aldri har prøvd før, og derfor er det litt vanskelig å slå fast nøyaktig hvor de forskjellige spillerne skal spille. Jeg velger derfor å presentere de forskjellige forsvarsspillerne han har til rådighet, så får man se hvor de dukker opp. Pontus Jansson blir nok en viktig mann denne sesongen også, men en lang sommerferie etter VM kan føre til at han ikke er klar fra starten av den nye sesongen. Den beintøffe Leeds-stopperen smeltet mange hjerter i sin debutsesong med sin oppofrende spillestil. I tillegg gjør han det lille ekstra for å fyre opp fansen hver kamp. Under Monk var Jansson en av ligaens beste midtstoppere, men forrige sesong var ikke hans prestasjoner like imponerende. Kanskje vil han heve spillet sitt nå som Bielsa har kommet på plass.

Liam Cooper går nå inn i sin femte sesong med klubben siden han ble hentet fra Chesterfield. I løpet av disse årene har han vist varierende prestasjoner, og det samme kan sies om forrige sesong. I fjor høst var han virkelig imponerende, men i likhet med de fleste andre på laget hadde han en negativ kurve utover våren. Hans to røde kort var lite imponerende, og jeg føler at han har mye å bevise denne sesongen. Talentfulle Paudie O`Connor har blitt sendt ut på lån, men Conor Shaughnessy er fortsatt i klubben. 22-åringen som ble hentet fra Reading for to år siden fikk prøve seg på førstelaget for The Peacocks forrige sesong, og jeg synes han klarte seg greit. Han var litt plaget av skader, men som backup på stopperplass bør han kunne gjøre en jobb denne sesongen også. Det vil ikke overraske meg om Leeds får på plass enda en rendyrket midtstopper før overgangsvinduet stenger.

På backene kan man for første gang på en stund si at Leeds har imponerende kvalitet på begge sider denne sesongen. Luke Ayling har de siste sesongene etablert seg som en av Championships beste høyrebacken, og hans utvikling har vært interessant å følge med på. I sesongen 2013/14 kunne man se at det var noe spennende med han da han herjet på høyrebacken for Yeovil Town i Championship, men etterpå ble det noen rolige sesonger hos Bristol City. En skade holdt han ute i lang tid forrige sesong, og man kan trygt si at hans fravær ble lagt merke til. Ayling er også en spiller som fint kan bekle en rolle som midtstopper i en trebackslinje hvis det skulle være behov for det.

Gaetano Berardi fikk flest kamper på høyrebacken i Aylings fravær, men det var først og fremst på venstrebacken han fikk mest spilletid totalt seg forrige sesong. Den hardtarbeidende forsvarsspilleren spiller som regel alltid på kanten av loven, noe som resulterte i hele tre røde kort forrige sesong. Sveitserens allsidighet med tanke på hvor han kan spille, gjør han til en god mann å ha i troppen, selv om han nok ikke blir noe førstevalg i noen posisjon denne sesongen. Berardi har nå blitt 29 år gammel og er en stabilt god bidragsyter som ikke stikker av med overskriftene i avisen, men som man kan stole på når det gjelder innsats.

På venstrebacken denne sesongen har man fått inn det som i mine øyne var den beste venstrebacken i Championship forrige sesong. Barry Douglas var en spiller jeg hadde stor tro på da han ankom Wolverhampton Wanderers i fjor sommer, men at han skulle herje så mye som han gjorde i Wolves-drakten, hadde jeg aldri trodd. Med sine herlige offensive løp, gode innlegg og presise dødballer var han en fryd for øyet. Fem mål og 14 målgivende pasninger er uhørt for en vingback, og man kan godt forstå at Wolves-supporterne både ble leie seg og overrasket da deres nye yndling forlot klubben til fordel for Leeds United i sommer. Ifølge de med kontakter i Wolves skal ledelsen ha vært skeptisk til Douglas defensive kvaliteter, og fryktet at han ville få større problemer i Premier League. Akkurat det bryr nok ikke Leeds-fansen seg om, ettersom hans første jobb blir å sikre et nytt opprykk til Premier League, og så kan de uroe seg over det når den tid eventuelt kommer.

Det finnes flere spennende spillere bakover hos Leeds United som enten ikke har fått muligheten til å presentere seg enda, eller som sannsynligvis må finne seg i å være backup denne sesongen. Tom Pearce tok steget opp fra klubbens akademi på tampen av forrige sesong, og hans prestasjoner på venstrebacken imponerte i hvert fall meg. 20-åringens inntreden i laget skyver muligens Laurens De Bock enda et hakk bak i køen på venstresiden. 25-åringen kom fra Club Brugge og har mye erfaring fra spill på bra seniornivå, men i Leeds-drakten har han ikke sett så bra ut. De Bock har derimot gjort fremskritt i sommer og kan være et alternativ i en mer sentral rolle i forsvarsrekka dersom det skulle være behov for det. Ungguttene Pascal Struijk, Hugo Diaz og Oriol Rey kan også vært verdt å nevne. Vurnon Anita har ikke fått tildelt draktnummer denne sesongen og ser ikke ut til å være ønsket med videre.

Midtbanen

Dersom man starter en samtale med noen Leeds United-supportere om Kalvin Phillips, skal man ikke se bort fra at det fort kan bli uenighet. Det er nemlig delte syn om hvorvidt Phillips er god nok for dette Leeds-laget, men det ser ut som om han kan komme til å spille en viktig rolle for The Peacocks denne sesongen. Med sine syv scoringer og tre målgivende pasninger viste han mye bra fremover på banen forrige sesong, men alt for ofte gjorde han feil lenger bak på banen. Skal han fungere på midtbanen i Championship, må han luke bort disse feilene. Jeg har stor tro på at Phillips kan ta store steg under Bielsas ledelse, og i sommer har man fått se han spille i en dyp rolle på midtbanen hvor han tidvis har sluppet seg ned i forsvarsrekken.

Skal Mateusz Klich få en ny sjanse på Leeds Uniteds midtbane? Han ble hentet til klubben i fjor sommer og var en spiller jeg trodde ville passe bra inn i Championship. Dessverre for Klich havnet han i klinsj med daværende hovedtrener Thomas Christiansen, noe som til slutt endte med at Klich ble lånt ut til FC Utrecht i vår. Han er rolig og god med ballen i føttene, samtidig som han har en presis pasningsfot. Man vet at man får full trøkk fra Klich på banen, og i sommer har han imponert i flere roller både helt bakerst og på midtbanen. Ronaldo Vieira kom som et friskt pust i sesongen 2016/17, men fikk ikke tatt ytterligere steg forige sesong. Vieira har tidligere gått gradene i Benficas akademi og har en bror som heter Romario Vieira. Med sin energiske og direkte stil, samt sterke kropp er han ikke enkel å møte, men det meste tyder på at han blir solgt til Sampdoria før overgangsvinduet stenger.

Adam Forshaw ble hentet for £4.5m i vinter fra Middlesbrough. Forshaw har rikelig med erfaring fra Championship med Wigan Athletic og Middlesbrough, samtidig som han fikk mye spilletid i Premier League forrige gang Boro var oppe på øverste nivå. Forshaw er god med ballen i føttene, har et bra overblikk og en god pasningsfot. 26-åringen startet bare ni kamper i vår, men denne sesongen blir han nok utvilsomt en viktig mann på midtbanen til Yorkshire-klubben. Lewis Baker var på lån hos Middlesbrough forrige sesong, men har nå blitt lån ut til Leeds United fra Chelsea. Den allsidige midtbanespilleren ble brukt overalt på midtbanen hos Boro forrige sesong, men det låneoppholdet ble ingen suksess. 23-åringen hadde to fantastiske sesonger i nederlandsk fotball med Vitesse før han var hos Boro, og det er den formen Leeds-fansen ønsker å se denne sesongen. Baker er best når det kommer til hans offensive kvaliteter. Han slår presise innlegg og pasninger, samtidig som er komfortabel med begge føttene.

Den beste spilleren av de alle forrige sesong var Pablo Hernandez. Spanjolen vartet opp med flere forestillinger hvor man satt igjen med følelsen av at han på egenhånd rettferdiggjorde billettprisen. Skal du se Leeds United spille denne sesongen, anbefaler jeg at du følger ekstra med på Hernandez. Måten han behandler ballen på, trer gjennom delikate pasninger og varter opp med vakre scoringer. Forrige sesong scoret han syv mål og hadde åtte målgivende pasninger. Han har nå blitt 33 år gammel og hans kropp begynner å merke kjøret. Det gjør at man dessverre sannsynligvis vil se flere Leeds-kamper uten spanjolen på banen. Ezgjan Alioski ble hentet i fjor sommer og viste varierende prestasjoner i sin debutsesong på Elland Road. Med lavt tyngdepunkt og gode tekniske ferdigheter skapte han problemer for flere forsvarsspillere, og spesielt i fjor høst ble jeg imponert av det han leverte. Det ble syv mål og fem målgivende på Alioski, og med tanke på at man likevel sitter med en følelse av at han kan levere enda bedre, kan man trygt si at Alioski virkelig kan bli en viktig mann i Leeds-drakten.

Alioski ble for det meste plassert på høyrevingen forrige sesong, men i den mer sentrale rollen offensivt på midtbanen fant man Samuel Saiz forrige sesong. Det var ikke mange spillere som sjarmerte meg mer enn Saiz forrige sesong, og jeg forventer enda større ting fra han denne sesongen dersom han passer inn i Bielsas planer. Den direkte stilen til Saiz er nøyaktig det jeg ønsker fra offensive spillere, men det var først og fremst hans gode dribleferdigheter, overblikk og pasninger som imponerte meg mest. Det skjer alltid noe når Saiz er på banen, og han er absolutt en spiller med X-faktor. I vinter fikk han seks kampers suspensjon etter å ha spyttet på en motspiller, og ofte sitter man med følelsen av at den eneste som kan ødelegge for Saiz, er han selv. Jack Harrison reiste til USA da han var 14 år siden og jobbet seg deretter opp til MLS hvor han storspilte for New York City. I januar ble han hentet av samarbeidsklubben Manchester City, før han deretter ble lånt ut til Middlesbrough. Det ble ikke noe bra låneopphold, men mulighetene bør være bedre på Elland Road for å lykkes. Med sin hurtighet, gode balanse og tekniske ferdigheter bør han passe bra inn i Bielsas spillestil.

Man kan ikke klage på innsatsen på Stuart Dallas når han er på banen, men jeg klarer ikke se på ham som en spiller man ønsker å ha med på laget dersom man skal kjempe i toppen. I troppen kan han derimot være en god ressurs på grunn av hans evne til å mestre flere posisjoner både fremover og bakover på banen. Den japanske midtbanespilleren Yosuke Ideguchi ble hentet fra Gamba Osaka  i vinter, men ble senere sendt ut på lån. Han har landskamper for Japan og vil nok håpe at han kan spille en rolle for Leeds i Championship denne sesongen. Ungguttene Callum Nicell, Jordan Stevens og Jamie Shackleton håper nok også at de kan komme med bidrag i løpet av sesongen.

Angrepet

Skal Tyler Roberts få muligheten til å skinne på topp for Leeds United denne sesongen? Spissen med ungdomslandskamper for Wales ble hentet fra West Bromwich Albion i vinter og skulle prøve å fylle tomrommet som Chris Wood etterlot seg. Dessverre for både Leeds og Roberts skulle skader ødelegge såpass mye at han fortsatt ikke har fått sin debut for The Peacocks. Man kan derfor trygt si at han blir som en ny signering for hvittrøyene denne sesongen. I fjor høst viste Roberts at han kan være en spennende spiller da han var på lån hos Walsall. Med sin direkte stil, store hurtighet og gode avslutninger ble han godt likt hos The Saddlers, og det er den typen kvaliteter han blir nødt til å overbevise Elland Road-publikummet med denne sesongen.

Det har nå gått to år siden Kemar Roofe ble hentet fra Oxford United. Han hadde levert en utrolig sesong i League Two og var da en meget ettertraktet mann. I Leeds-drakten har han vært en av-og-på spiller. Han har kunnet dominere den ene kampen og score flere mål, for og så forsvinne litt i de neste. Han er god allrounder når det kommer til hans ferdigheter, og man kan se at han hører hjemme på dette nivået. Med sine elleve ligamål var han mestscorende for Leeds forrige sesong, men likevel satt jeg med følelsen av at han kunne levert enda mer. Hans allsidighet med tanke på hvor han kan spille i angrepsrekken gjør han til en god mann å ha i troppen, og er nok en av hovedgrunnene til at Leeds ikke har vært interesserte i å sende han på dør denne sommeren, til tross for at klubber har forhørt seg om hans tilgjengelighet.

Patrick Bamford slet under Garry Monks ledelse i Middlesbrough, men er én av mange Boro-spillere som fant tilbake til bedre takter etter at Tony Pulis kom til klubben. Dette til tross for at han ble brukt litt på vingen. Med sine gode tekniske ferdigheter, herlige avslutningsferdigheter og gode bevegelser er han ikke enkel å forsvare seg mot. Utover våren hadde han en periode hvor målene bare rant inn. Totalt scoret han ni mål på syv kamper i løpet av den perioden, og klarer han finne tilbake til den formen i Leeds-drakten vil han fort kunne blande seg inn helt i toppen av toppscorerlisten i mai neste år. Bamford er ingen hvem som helst på dette nivået, og i 2015 ble han kåret til årets spiller i Championship da han spilte for Middlesbrough.

På spissplass finner man også noen spennende alternativer som vi kanskje blir bedre kjent med utover sesongen. Ryan Edmondson er bare 17 år gammel og er Leeds United-supporter. Han ankom klubben fra York City i fjor og er et talent som man bør notere seg bak øret. Han har blant annet sett frisk ut i sommer og fikk sin Championship-debut i siste serierunde i vår. 18 år gamle Sam Dalby har også vist seg frem i sommer og har blitt tildelt draktnummer denne sesongen. Jack Clarke imponerte stort for U18-laget forrige sesong og ble derfor jaktet av flere store klubber forrige sesong. Forhåpentligvis vil i hvert fall én av disse spillerne få en del sjanser denne sesongen, men sannsynligvis ville de nok alle hatt godt av et låneopphold nedover i divisjonene.

Overgangsoversikt:

Inn:
Lewis Baker (Lån fra Chelsea), Jamal Blackman (Lån fra Chelsea), Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers), Jack Harrison (Lån fra Manchester City), Patrick Bamford (Middlesbrough)

Ut:
Madger Gomes (Sochaux), Felix Wiedwald (Frankfurt), Andy Lonergan (Frigitt), Marcus Antonsson (Malmö), Lewie Coyle (Utlånt til Fleetwood Town), Paudie O`Connor (Utlånt til Blackpool), Tyler Denton (Utlånt til Peterborough United), Pawel Cibicki (Utlånt til Molde), Jay-Roy Grot (Utlånt til VVV-Venlo), Mallik Wilks (Utlånt til Doncaster Rovers)

Treningskamper
17. juli: Forest Green Rovers – Leeds United 1-2 (Roofe, Ayling)
19. juli: York City – Leeds United 1-1 (Dalby)
22. juli: Southend United – Leeds United 1-1 (Ayling)
24. juli: Oxford United – Leeds United 4-3 (Roberts, Baker, Clarke)
26. juli: Guiseley – Leeds United 3-4 (Edmondson x2, Klich, Clarke)
29. juli: Leeds United – Las Palmas 1-0 (Roofe)

Styrker/Svakheter

Pluss:
+ Marcelo Bielsa. En av verdens mest innovative og respekterte hovedtrenere.
+ Har en stor tropp med god dekning i alle posisjoner.
+ Har toppscorerkandidat i Patrick Bamford og spillere med X-faktor i Samuel Saiz og Pablo Hernandez.  

Minus:
– Marcelo Bielsa. Han kalles “El Loco” for en grunn. Det er ingen garantier for at hans krevende spillestil passer til spillerne han har til rådighet, eller i en liga hvor man spiller rundt 50 kamper i løpet av en sesong.
– Troppen er god nok til å kunne være med i toppen, men er i mine øyne ikke blant de sterkeste i Championship.
– Forventningspress. Det er ingen klubber i Championship hvor man føler seg høyere verdsatt når det går bra enn hos Leeds United, men det er heller ingen klubber hvor man merker presset raskere enn hos samme klubb.     

Vurdering:
Tabelltips er fryktelig vanskelig i de fleste ligaer, men Championship må være en av de tøffeste ligaene å spå. Det har jeg fått erfare siden jeg startet denne siden for seks år siden, men likevel hender det at jeg treffer med noen lag. Ett av de lagene som jeg pleier treffe noenlunde greit med er Leeds United, men det tror jeg fort kan bli en endring på denne sesongen. Det har nemlig sjeldent vært vanskeligere å forutse en sesong for Leeds United enn det er akkurat nå. Det skyldes både hvor tøff Championship er denne sesongen med mange lag som kan blande seg inn i toppen, men mest av alt skyldes det hovedtrener Marcelo Bielsa.

Jeg tror aldri jeg har plassert en hovedtrener som både pluss og minus under styrker og svakheter før, men det har jeg altså gjort i dette tilfellet. Bielsa er en fantastisk dyktig hovedtrener som får lagene til å spille en type fotball som jeg mer enn gjerne betaler for å se. Av den grunn tror jeg Leeds kommer til å bli et friskt pust i Championship denne sesongen, men om de kommer til å lykkes under argentinerens ledelse er en helt annen sak. Det er langt fra sikkert at det vil fungere å spille den typen fotball som han ønsker med de spillerne han har til rådighet, samtidig som det kan bli vanskelig å holde trykket oppe i hver eneste kamp i en liga hvor lagene fort spiller over 50 kamper i løpet av en sesong.

En rask titt på CVen til Bielsa viser at han ikke er noen garantist for å sikre titler/opprykk, samtidig som hans forrige trenerjobb gikk alt annet enn bra. Det er mange grunner til å være skeptisk til om Bielsa faktisk kan vifte med tryllestaven på Elland Road denne sesongen, men det finnes også flere grunner til å tro på spennende tider for The Peacocks.

Spillertroppen er kanskje ikke blant ligaens beste, men er likevel mer enn god nok til å kunne være med å kjempe i toppen med litt flyt. De har herlige offensive spillere som kan gi det lille ekstra fremover på banen, samtidig som de har en potensiell toppscorerkandidat i Patrick Bamford. Med den enorme støtten fra Leeds-supporterne på bortebane, samt et Elland Road som kan føles som et fort under medgang, kan Leeds virkelig finne flytsonen hvis resultater og prestasjoner først klaffer. Det virker som om spillerne virkelig tror på det som Bielsa prøver å få til med Leeds denne sesongen, og jeg tror hans spesielle spillestil kan bite godt fra seg i Championship.

Av den grunn ender jeg for første gang opp med å plassere Leeds på play-off i årets tabelltips. Jeg tror på Bielsa-prosjektet, men er samtidig fullt klart over at det hele kan ende med totalt mageplask når sesongen sparkes i gang.

Tabelltips: 5. plass

About The Author

Leave a Reply