Det er ikke bare i Championship det smeller denne helgen. På nivået under blir det action når første serierunde sparkes i gang. I likhet med årets Championship-sesong er det fryktelig vanskelig å vite hvordan det kommer til å gå i League One. Sunderland gikk rett gjennom Championship forrige sesong og skal nå forsøke å komme seg tilbake på første forsøk. Samtidig har det kommet opp klubber fra League Two som vil være med på leken.

Håkon Nilsen har sett nærmere på de forskjellige lagene og kommet frem til følgende tabelltips.

 

 1.plass: Sunderland AFC

Etter to strake nedrykk for Sunderland, så tror jeg oppturen kommer tilbake til Stadium of Light. Spillere har forsvunnet fra klubben, deriblant Joel Asoro (Swansea), Callum McManaman (Wigan), Fabio Borini (AC Milan), Wahbi Khazri (St. Etienne), Paddy McNair (Middlesbrough) og Jeremain Lens (Besiktas). Hvis The Black Cats klarer å holde på resten av stammen, så har de en meget solid gjeng som i mine øyne er klare favoritter til å vinne League One. Spillere som Robbin Ruiter, Lamine Kone, Aiden McGeady, George Honeyman og Josh Maja er fortsatt i klubben, og sammen med de nye spillerne Charlie Wyke (Bradford), Glenn Loovens (Sheffield Wed.) og Luke O´Nien (Wycombe) tror jeg at de ender på toppen av årets tabell.

2. plass: Barnsley

Jeg var tilstede på Pride Park hos Derby County da Barnsley rykket ned fra Championship sist sesong. De var aldri i nærheten av Derby den dagen, men andre resultater holdt de nesten oppe. De har i sommer mistet flere viktige spillere. Adam Hammill og Andy Yiadom (Reading) har begge forlatt klubben, det samme har også Matt Mills og Matty Pearson (Luton). Likevel står man igjen med et stødig lag med en meget solid backrekke, samt spillere som Tom Bradshaw, Kieffer Moore, George Moncur, Brad Potts og Cameron McGeehan. Jeg spår at Barnsley fighter seg tilbake på første forsøk, dog i tøff konkurranse med andre lag!

3. plass: Charlton

Gamleklubben til Thomas Myhre, Charlton, havnet i fjor på en 6.plass og røk mot Shrewsbury i playoff-semifinalen. Klubben har klart å holde på store deler av gjengen, samtidig som man har fått inn tilskudd i Darren Pratley (Bolton) og Lyle Taylor (Wimbledon). To meget gode signeringer i mine øyne. Samtidig har man en stall med flere kvalitetsspillere. Chris Solly og Patrick Bauer i forsvaret holder et såpass godt nivå at jeg er sikker på at begge kunne spilt fotball på nivået over, slik som deres tidligere kollega, Ezri Konsa, skal gjøre for Brentford i år. Fremover på banen har man dog mistet kraftpakka, Josh Magennis, til Bolton. Uansett tror jeg Nicky Ajose og Lyle Taylor har nok ferdigheter til å gjøre savnet av Magennis minimalt.

4. plass: Peterborough

The Posh har i sommer hatt en enorm opprydning i stallen. 16 spillere har forlatt klubben, og deriblant fjorårets toppscorer i League One, Jack Marriott. Han er klar for Derby og kantspilleren Gwion Edwards er klar for Ipswich. Samtidig som klubbens tidligere kaptein, Jack Baldwin, har gått til ligarival Sunderland. I tillegg forventes Marcus Maddison å skrive under for en Championship-klubb i nærmeste fremtid. 15 spillere har skrevet under i sommer, så hva man kan forvente at Peterborough er noe vanskelig å si, men med opprykksekspert Steve Evans tror jeg at The Posh tar en av play-off plassene. Se opp for Jason Cummings som er på lån fra Nottingham Forest. Solide spillere som Louis Reed (Sheffield Utd), Alex Woodyard (Lincoln), Jason Naismith (Ross County), Matt Godden (Stevenage) og Siriki Dembele (Grimsby Town) er blant de som har ankommet klubben, og jeg tror de blir svært delaktige i kampen om playoff-plassene.

 5. plass: Luton Town

Luton rykket direkte opp fra League Two med en andreplass bak Accrington. Derfor er det sikkert noen som syns det er overraskende av de havner såpass høyt i tabelltipset. Spillerstallen deres er svært solid, og i mine øyne har de gjort noen skikkelige scoop på markedet denne sommeren. Jorge Grant (Nottingham Forest, lån), Andrew Shinnie (Birmingham), Sonny Bradley (Plymouth) og Matty Pearson (Barnsley) har alle ankommet Kenilworth Road. To solide forsvarsspillere og to gode midtbanespillere. Fra før av så har de blant andre spillere som Luke Berry, Danny Hylton og Elliott Lee. I fjor imponerte både Portsmouth og Plymouth etter opprykket fra League Two, og i år tror jeg det er Luton som stikker av med de positive overskriftene.

6. plass: Portsmouth

Fem poeng kunne fansen til Portsmouth telle opp til Charlton og playoff i fjorårets sesong. I år tror jeg det holder helt inn for de blåkledde som vant FA-cupen for ti år siden. Et solid forsvar med spillere som Matt Clarke og Christian Burgess holder bra standard, men de fleste havner i skyggen av deres kaptein Brett Pitman som i fjor nettet hele 24 mål i League One. Det kommer som alltid å bli tett som hagl rundt playoff-plassene, men jeg tror Portsmouth sniker seg foran flere andre lagene.

7. plass: Southend

Southend er et lag som gikk litt under radaren i fjor, og det tror jeg muligens de kan gjøre denne sesongen også. En svært solid og erfaren spillerstall gjør at jeg fort kunne plassert de på en playoff-plass, men jeg har enda mer tro på lagene over i tipset. Hos blåtrøyene finner man gamle kjenninger som Anton Ferdinand, Michael Turner, Luke Hyam, Michael Kightly og Simon Cox. Erfaring fra Premier League og Championship, men jeg føler de mangler den kreative spilleren som kan vippe jevne kamper til deres fordel.

8. plass: Scunthorpe United

De var i nærheten av et opprykk til Championship i sesongen som gikk, men dessverre tapte de mot Rotherham i semifinalen. Når jeg ser på laget deres nå, så ser jeg flere sterke lagdeler. Forsvaret med Rory McArdle, Jordan Clarke og Charlie Goode har i år blitt enda sterkere. Cameron Borthwick-Jackson har kommet på lån fra Manchester United, mens James Perch har tatt turen fra QPR. På midtbanen finner vi blant andre Josh Morris, Duane Holmes og Funso Ojo. På topp er det flere spennende spillere, men jeg klarer ikke helt å se hvem som skal banke i mål uke inn og uke ut. Jeg tror at Scunthorpe etter to svært gode sesonger får en liten nedtur.

9. plass: Plymouth Argyle

Nok et nyopprykket lag som overrasket i sesongen som gikk. En vanvittig form i den siste halvdelen av sesongen gjorde at man kun fra tre poeng fra en playoff-plass. Jeg så for meg at de skulle miste sin stjernespiller til Championship i sommer, men han blir enn så lenge hos Plymouth. Graham Carey banket inn 14 fantastiske goaler og leverte 13 målgivende. Selv om Carey har spillere som Ruben Lameiras, Freddie Ladapo, Conor Grant og Scott Wootton rundt seg, så tror jeg de havner utenfor playoff nok et år. 

10. plass: Bradford City

Nok et lag som kan blande seg inn kampen om en playoff-plass, og nok et lag med massevis av erfarne spillerne. Matthew Kilgallon, Stephen Warnock, Sean Scannell, Hope Akpan og Eoin Doyle gir laget tyngde, samtidig som man finner en spiller som Jack Payne i troppen. Payne var i fjor på lån hos Blackburn og bidro der til at de rykket opp til Championship, men i Bradford får han nok en enda større rolle. Hvis de burgunderrøde får alt ut av Payne som er Huddersfields eiendom, så tror jeg de kan gjøre det godt i årets sesong.

11. plass: Coventry City

Coventry rykket opp via playoff i League Two, og slo Exeter i finalen tidligere i sommer. Coventry har vært gode på markedet i sommer, og har fått inn blant annet Dujon Sterling (Chelsea), Abumere Ogogo (Shrewsbury) og Reise Allassani (Dulwich Hamlet). Ogogo var ryddegutt hos overraskelsen i League One sist sesong og jeg tror han fortsetter det gode spillet hos de lyseblå. Allassani har banket inn mål i non-league, men har tidligere vært et stort talent hos Crystal Palace og på ungdomslagene til England. Holder han seg skadefri, så tror jeg at han fort kan ta ligaen med storm. I tillegg til ny-signeringene så er solide spillere som Jack Grimmer, Jordan Willis, Liam Kelly og Maxime Biamou allerede i troppen.

12. plass: Burton Albion

Etter to sesonger i Championship var det over for ølbryggerne. Jeg ser en tropp som er stort sett den samme som rykket ned, og det for all del ingen dårlig tropp. Et rutinert forsvar med Ben Turner, Kyle McFadzean, Jake Buxton og John Brayford lager en solid grunnmur, men fremover på banen er det noe tynnere. Burton er avhengig av at Lukas Akins, Marvin Sordell og Liam Boyce leverer varene på topp, samt at nye Scott Fraser (Dundee Utd) tar tak på midtbanen. Til tross for en solid og erfaren tropp, så tror jeg årets sesong blir en liten nedtur for gultrøyene.

13. plass: Shrewsbury Town

For en sesong! De hang lenge med i kampen om direkte opprykk, men sloknet på slutten av sesongen og tapte senere finalen mot Rotherham. Flere av heltene er borte eller på vei bort. Dean Henderson som var på lån fra Manchester United er nå lånt ut til Sheffield United. Burvokteren var enorm i fjor. Flere leiesoldater som Max Lowe, Ben Godfrey og Ebou Adams er tilbake i sin respektive klubber. I tillegg har som nevnt Ogogo gått til Coventry, mens Alex Rodman har tatt turen til Bristol Rovers. Dog har de fått inn spennende Charlie Colkett (Chelsea, lån) og Alex Gilliead (Newcastle, lån), men dessverre tror jeg den vanskelige andresesongen blir et faktum for Shrewsbury. Den største grunnen til det er nettopp at deres tidligere trener har skrevet under for Ipswich Town i Championship.

14. plass: Fleetwood Town

Når vi først snakker om trenere. Den tidligere fotballspilleren Joey Barton har tatt over Fleetwood og jeg blir ikke overrasket hvis det kommer noen overskrifter derfra denne sesongen. De havnet på samme plass sist sesong, og selv om de innehar en meget sterk tropp, så tror jeg nettopp at Barton er grunnen til at de havner midt på tabellen. Et solid forsvar med Lewis Coyle (Leeds, lån), Craig Morgan og Cian Bolger med den pålitelige målvakten Alex Cairns bak seg gir Fleetwood trygghet defensivt. På midtbanen finner man erfarne Dean Marney som har kommet fra Burnley i sommer, samt Jason Holt (Rangers, lån) og Kyle Dempsey. På kantene og foran mål har de flere solide navn. Paddy Madden, Chris Long og Ched Evans (Sheffield Utd, lån) er alle tre spisser som holder nivået i massevis. Massevis av støtte for nok ikke sistnevnte når de besøker diverse klubber rundt om i England. Han har tidligere vært sittet i fengsel for voldtekt, og spilte ikke fotball mellom 2012 og 2016.

15. plass: Oxford United

Midt på tabellen var fasiten til Oxford United sist sesong. I sommer har de gjort noen smarte signeringer og jeg hadde ikke trodd at Luke Garbutt skulle spilt for Oxford United for noen sesonger siden. Jeg trodde han skulle ta over for Baines i Everton, men han har falt igjennom. Uansett så danner han et sterkt forsvar med blant andre Curtis Nelson og John Mousinho. Fremover på banen finner man flere gode spillere og både Cameron Brannagan, Marcus Browne (West Ham, lån) og Samir Carruthers (Sheffield Utd, lån) kommer til å levere sterke bidrag på midtbanen. Helt foran finner man spillere som Jamie Mackie (QPR), Sam Smith (Reading, lån) og Jonathan Obika, men jeg sliter med å se noen av de som en utpreget målscorer. Uansett skal de ikke stå på leveransen for på kantene finner man kvikke Rob Hall og erfarne James Henry.

16. plass: Bristol Rovers

Bristol Rovers fremsto kanskje som et lag uten de aller største profilene, men likevel havnet de på en meget godkjent 13.plass i sesongen som var. Denne sesongen har de fått kloa i Alex Rodman fra Shrewsbury og Ed Upson fra MK Dons, begge solide spillere på dette nivået. De har også tidligere Peterborough-spiss, Tom Nichols, på topp og jeg blir ikke overrasket hvis han scorer opp mot 15 mål i år. Hadde det ikke vært for at Bristol Rovers nettopp solgte Ellis Harrison til Ipswich, så kunne de fort havnet enda litt høyere på tabellen.

17. plass: Blackpool FC

Klubben som for noen år siden hadde en visitt i Premier League havnet noe overraskende på en 12.plass sist sesong. Denne sesongen vil det gå noe tyngre for klubben, men de vil bli værende på nivå tre. Til tross for noen sterke lagdeler ser de altfor svake ut bakover på banen. Paudie O´Connor (Leeds, lån) fikk et gjennombrudd hos Leeds i fjor, og i år får han masse ansvar bakerst hos Blackpool. På midtbanen finner man blant andre Jimmy Ryan, Jay Spearing og Chris Taylor. Kjente navn, men alle har vel hatt sine beste dager allerede. På topp finner man blant annet Nathan Delfouneso, Mark Cullen, Max Clayton og Armand Gnanduillet. Jeg blir overrasket hvis noen av de kommer opp mot 15 scoringer i serien.

18. plass: AFC Rochdale

Ett fattig poeng fra nedrykk var Rochdale når 46 kamper var ferdigspilt. Det så lenge mørkt ut for klubbene fra Manchester-området i bunnen av tabellen, men når det skulle telles opp til slutt så var det Bury og Oldham som rykket ned, mens Rochdale holdt seg oppe. I år tror jeg det går noe bedre for Rochdale og det er fordi de har gjort noen smarte signeringer i sommer. David Perkins (Wigan) og Aaron Wilbraham (Bolton) har kommet, og spesielt sistnevnte tror jeg kan komme med store bidrag. Alderen tynger, men han ble Boltons helt i deres nedrykkskamp og i år tror jeg han kommer til å stange inn et del mål for Rochdale. På topp vil han nok få besøk av en annen sterk herremann, Calvin Andrew, og med det vil Rochdale bli vanvittig vonde å møte. Med Brad Inman, nevnte Perkins, Callum Camps og Oliver Rathbone på midtbanen pluss Harrison McGahey og Jimmy McNulty i forsvar kan fort Rochdale havne høyere enn 18.plass.

19. plass: Walsall FC

The Saddlers var også nærme et nedrykk, men kunne puste lettet ut med to poeng ned til Oldham. De vil havne i samme kamp i år, men jeg tror at de nok en gang står med hodet over vann når sesongen er omme. De har en god miks av talentfulle unggutter i Kory Roberts og George Dobson, og erfarne travere i Adam Chambers og Joe Edwards. Samtidig har de fått på plass tre spillere som jeg tror kan levere sterkt hvis de finner hverandre. Zeil Ismail (Bury), Andy Cook (Tranmere) og Josh Ginnelly (Burnley). Her har du en notorisk målscorer med to kvikke vinger rundt seg, og jeg tror de tre kommer til å holde Walsall oppe.

20. plass: AFC Wimbledon

De har mistet syv spillere i sommer og da blant annet viktige spillere som Dean Parrett (Gillingham) og Lyle Taylor (Charlton). Dessuten har erfarne spillere som Paul Robinson (Havant & Water.), Jon Meades (lagt opp), Barry Fuller (Gillingham) og Darius Charles (Wycombe) blitt borte. Det er utrolig viktig at Kwesi Appiah, Cody McDonald og James Hanson (Sheffield Utd) leverer på topp nå som Lyle Taylor har forlatt klubben. Anthony Wordsworth (Southend) og Scott Wagstaff (Gillingham) har begge ferdigheter nok i League One, og hvis de klarer å levere til de tre nevnte spissene så har Wimbledon en bra sjanse til å overleve. Forsvaret ser nemlig ikke altfor sterkt ut!

21. plass: Doncaster Rovers

De havnet på en 15.plass i fjor, men denne sesongen tror jeg Doncaster må ta turen ned til League Two. De mangler kvalitet på keeperplassen, da jeg tror verken Ian Lawlor eller Marko Marosi innehar nivået til å holde Doncaster inne i viktige, jevne kamper. Forsvaret har fått inn Tom Anderson fra Burnley, men kvaliteten er i mine øyne ikke god nok hos Niall Mason eller Danny Andrew. Den 37-årige kapteinen James Coppinger er ingen lynving lenger, men han har en god fot. Det er John Marquis og Mallik Wilks (Leeds, lån) nødt til å utnytte. Hvis Marquis blir i klubben vel og merke, han har vært linket til flere klubber. De har også fått inn Grant McCann som ny trener som ble sparket etter middelmådige resultater hos Peterborough. Han er særdeles fersk som trener og jeg er meget spent på om han takler denne utfordringen.

22. plass: Wycombe Wanderers

Wycombe overrasket mange ved å ta tredjeplassen i League Two i fjor og sikre et opprykk. Dessverre tror jeg det blir et kortvarig opphold i motsetning til Coventry og Luton. Ryan Allsop er en solid keeper hos et lag som for øvrig har gjort en greie av keepertrøyene sine. Sjekk det ut på nettet. Det ser tynt ut foran Allsop og kaptein Adam El-Abd får en tøff oppgave med resten av det temposvake forsvaret. Sentralt på midten får det tidligere Southampton-talentet Dominic Gape og Mr.Wycombe Matt Bloomfield det travelt. Offensivt så finner det bøttevis med erfaring hos Wycombe, og hvis de skal ha en sjanse til å overleve i divisjonen er Craig Mackail-Smith, Nathan Tyson og Adebayo Akinfenwa nødt til å levere. Sistnevnte er litt av en karakter og ser ikke ut som en fotballspiller ved første øyekast, men han har levert gode prestasjoner de siste årene uavhengig oppmerksomheten han mottar utenfor banen.

23. plass: Gillingham FC

Gillingham havnet seks poeng over nedrykk i fjor, men i år tror jeg det blir vanskelig for de blåkledde. De har fått inn et par signeringer og spesielt Dean Parrett fra Wimbledon blir viktig. Callum Reilly var sett på som et stort talent for noen år siden, men hadde ingen god sesong hos Bury i fjor, og kanskje han sammen med Parrett kan levere godt spill på midtbanen. Dog har jeg store problemer med å se hvem som skal score målene og jeg tror verken Tom Eaves eller Conor Wilkinson har nivået inne. Det i en kombinasjon med en tynn stall blir utslagsgivende for Gillingham denne sesongen, og jeg tror det ender med nedrykk. 

24. plass: Accrington Stanley FC

Ingen hadde trodd at Accrington skulle vinne League Two i 2017/2018-sesongen, men de imponerte alle, og vant foran Luton og Wycombe. Foran denne sesongen har de mistet viktige Aaron Chapman til Peterborough og Janoi Donacien til Ipswich. De har fått inn Piero Mingoia fra Cambridge som har vært i klubben tidligere, og sammen med Billy Kee og Kayden Jackson er de nødt til å ta stort ansvar. Sistnevnte er svært ettertraktet og kan fort forsvinne før vinduet stenger. Seamus Conneely og Sean McConville er også habile spillere som fort kan ta nivået i League One med storm. Klubben svever på en uvirkelig fjorårs sesong, og det kan fort hende at de tar med seg selvtillit inn i ligaen og overrasker, men jeg tror det blir et kortvarig opphold for den sjarmerende fotballklubben.

About The Author

Leave a Reply