Klubbinfo
Lagnavn: Barnsley Football Club
Kallenavn: The Tykes
Stiftet: 1887
Hjemmebane: Oakwell (23.287)
Eier: International Investment Consortium
Manager: Daniel Stendel
Tabellplassering forrige sesong: 2. plass i League One
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship

Vurdert av: Eirik Aase

Desember 2017 ble Barnsley kjøpt opp av et internasjonal konsortium bestående av flere rike personer. Hovedpersonene i konsortiet er gode for så mye penger at de gjør Barnsley til en av de aller rikeste klubbene i hele Football League. Likevel er det ikke slik at de kaster ut penger som ville sjømenn på samme måte som flere andre rike eiere har gjort de siste sesongene. Istedenfor bruker eierne sin kunnskap til å bygge Barnsley opp på en fornuftig måte, slik at de etter hvert vil være rustet til å kunne kjempe på et enda høyere nivå. Kanskje ikke så rart med tanke på at mannen bak “Moneyball”, Billy Beane, har rundt 10% av aksjene i klubben.

Selv om det meste er positivt rundt klubben nå, måtte de likevel ta ett skritt tilbake for å kunne ta to skritt fremover. Ikke lenge etter oppkjøpet av klubben valgte nemlig Paul Heckingbottom å forlate Oakwell til fordel for Leeds United. Jose Morais fikk jobben som erstatter, men under hans ledelse gikk alt nedover for rødtrøyene. Barnsley rykket ned våren 2018, men gjorde kloke valg i fjor sommer. Det viktigste klubben gjorde var å hente den spennende tyske manageren Daniel Stendel til Yorkshire.

Under Stendels ledelse sikret Barnsley seg retur til Championship på første forsøk. Rødtrøyene var sterke fra første serierunde, men hadde enkelte feilskjær utover høsten. Vårsesongen var derimot et eneste fantastisk skue. The Tykes gikk fra midten av desember og frem til april uten å tape en eneste seriekamp, og hadde til slutt 20 kamper på rad uten nederlag. Fire seiere på de fem siste kampene førte til at Barnsley rykket opp med tre poeng ned til tredjeplass på tabellen. Nå blir det spennende å se om oppturen fortsetter i Championship for laget som flere bookmakere ser på som klar dumpekandidat.

Trener og spillestil 

Daniel Stendel er nok et ganske ukjent navn for de fleste. Han ble ansatt som Barnsley-manager i fjor sommer og sikret til slutt opprykk til Championship i sin første sesong på Oakwell. Som spiller var han spiss for en rekke tyske klubber, men det var hos Hannover han tilbrakte flest sesonger. Etter skoene ble lagt på hyllen fortsatte Stendel å jobbe innenfor fotballen. Han valgte treneryrket som sin arena, og våren 2016 måtte han steppe inn som vikar for Hannovers førstelag i sesonginnspurten. Hannover lå fryktelig til på tabellen, og Stendel klarte ikke redde klubben fra nedrykk. Likevel fikk han jobben på permanent basis i forkant av den kommende sesongen på nest øverste nivå i tysk fotball.

I sin første fulle sesong som hovedtrener holdt han Hannover involvert i opprykkskampen i 2. Bundesliga, men ledelsen i klubben forventet likevel mer. Det førte til at Stendel måtte forlate klubben i mars 2017. Siden den gang tok ikke Stendel noen nye trenerjobber, men han reiste blant annet rundt i verden for å lære. Da fikk han for øvrig innpass hos Arsenal gjennom sitt vennskap med sin tidligere lagkamerat Per Mertesacker. Med tanke på hans manglende meritter og forholdsvis kort erfaring som hovedtrener, var det mange som ble overrasket da Stendel ble ansatt som ny Barnsley-sjef.

Grunnen til at rødtrøyene ville hente inn Stendel som ny manager var enkel. Billy Beane og resten av de nye eierne ønsket en mann som stod for såkalt “gegenpress-fotball”, og som hadde fått det til på en god måte. Det var i den anledning Stendels navn dukket opp, og etter et par møter valgte tyskeren å ta jobben. Stendels store fokus når det kommer til spillestil er nemlig å presse svært høyt i et forsøk på å vinne ballen i farlige posisjoner. Deretter skal ballen hurtig fremover på banen for å gi motstanderen problemer når de er i ubalanse. Forrige sesong fikk man ofte se Barnsley i en 4-4-2 formasjon, mens Kieffer Moores skadeopphold på våren førte til at en 4-2-3-1 formasjon ble foretrukket.

Selv om det gjerne høres ut som om Barnsley er et kontringslag, er det også slik at de trives godt med å holde ballen innad i laget. De liker å kontrollere kampene gjennom høy ballbesittelse, for og så kunne bruke kreftene på best mulig måte de gangene de mister ballen. På denne måten slapp de til få sjanser forrige sesong, samtidig som de ofte straffet motstanderen med sine raske overganger. Det blir interessant å se hvordan deres spillestil vil fungere mot bedre motstand den kommende sesongen.

Keeperplass

Adam Davies storspilte i buret til Barnsley i League One, men valgte å ikke bli med The Tykes videre til Championship da hans kontrakt gikk ut i sommer. Istedenfor skal han vokte buret for Championship-rival Stoke City. Inn som erstatter har rødtrøyene fått en spiller som mange i Norge kjenner godt til. Niklas Sahin-Radlinger var keeper for Brann i fjor, men forlot klubben da låneoppholdet var ferdig. Han imponerte tidvis i Bergen og er en spiller som Barnsley-sjef Daniel Stendel kjenner godt fra tidligere. Jeg har troen på at den østerrikske sisteskansen vil taklet nivået i Championship den kommende sesongen, selv om han har store sko å fylle.

I tillegg til Sahin-Radlinger finner vi Brad Collins og Jack Walton i Barnsley-troppen. Førstnevnte ble hentet fra Burton Albion i sommer, og har nå lagt bak seg to sesonger med mye spilletid i henholdsvis League Two og League One. Collins vil nok gi sin keeperkollega tøff kamp om startplassen i målet på Oakwell. Walton er derimot et uskrevet blad som ikke har noe erfaring på høyere nivå, og jeg tviler på at han får spilletid denne sesongen.

Forsvaret

Forrige sesong hadde Barnsley i mine øyne det klart beste stopperparet i League One. Ethan Pinnock og Liam Lindsay holdt et mye høyere nivå enn League One, og ville i mine øyne vært et av de bedre stopperparene i Championship også. Nå har de forlatt klubben til fordel for andre Championship-klubber, noe som gjør at vi ikke bare får en ny målvakt hos rødtrøyene, men også et nykomponert stopperpar. Tre nye midtstoppere har kommet inn i løpet av sommeren, og de er alle spennende på hver sin måte. Den senegalesiske midtstopperen Bambo Diaby har blitt hentet fra Lokeren i belgisk fotball, mens høyreiste Mads Juel Andersen kommer fra danske Horsens. Disse to ble hentet sammen med den høyreiste finske midtstopperen Aapo Halme som kom fra Leeds United. Spennende spillere alle tre, men ingen av de har bevist noe på dette nivået.

På høyrebacken finner vi Dimi Cavare og Jordan Williams. Førstnevnte kom med på årets lag i League One og imponerte stort med sine prestasjoner både fremover og bakover på banen. Mot slutten av sesongen fikk han likevel tøff konkurranse om plassen på laget av Williams. Den talentfulle 19-åringen viste seg frem på en såpass bra måte at Cavare ikke klarte få tilbake plassen på laget før sesongslutt. Det blir derfor interessant å følge den duellen utover høsten. På motsatt back startet spanske Daniel Pinillos de fleste kampene, mens 20 år gamle Ben Williams ofte var inne som vikar. Samtidig har rødtrøyene i sommer fått hentet inn allsidige Toby Sibbick fra AFC Wimbledon, og han kan bekle en rolle over hele forsvarslinjen.

Midtbanen

Det første navnet de fleste Championship-følgere legger merke til på Barnsleys midtbane er nok sannsynligvis Alex Mowatt. Mange hadde trodd at han skulle bli den neste store stjernen fra Leeds United akademi, men etter en glitrende start i Leeds-drakten kollapset han fullstendig. Etter flere sesonger med mye spilletid klarte han ikke ta det neste steget, og ble derfor sendt ut på lån til Oxford United. Hos gultrøyene fikk han det heller ikke til, men forrige sesong ble en stor opptur for Mowatt. Han stod for åtte scoringer og åtte målgivende pasninger, og sikret seg til slutt en plass på årets lag. Nå er nok Mowatt ivrig på å vise alle tvilerne at han er mer enn god nok til å spille Championship-fotball igjen.

Cameron McGeehan var Norwich City-talentet som til slutt måtte lenger ned i divisjonene for å få sitt gjennombrudd. Han ble hentet til Barnsley forrige gang de var i Championship, og har nå blitt en viktig spiller på midtbanen. McGeehan er målfarlig, hardtarbeidende og god med ballen. Han vil nok få mye spilletid den kommende sesongen, og det samme gjelder Mike-Steven Bähre. Tyskeren var på lån hos Barnsley forrige sesong og har nå blitt hentet permanent. Han scoret bare ett mål i League One, men var likevel en viktig brikke i angrepsspillet med sitt overblikk og gode tekniske ferdigheter. Ryddegutten på midtbanen heter Kenny Dougall. Den australske arbeidsmauren kom fra nederlandsk fotball i fjor sommer og imponerte umiddelbart i den røde drakten. Skader ødela deler av debutsesongen på Oakwell, men han fikk likevel spilt 27 kamper i League One. Callum Styles var på lån hos Bury i første halvdel av forrige sesong, før han deretter fikk prøve seg på Barnsleys førstelag i vår. Man skal ikke se bort fra at han vil vise seg mer igjen i Championship denne sesongen.

Bare tre spillere fikk spilletid i hver eneste ligakamp for Barnsley forrige sesong, og én av de spillerne var Mamadou Thiam. Den 24 år gamle senegaleseren var med Barnsley da de rykket ned fra Championship sist, og ble deretter med rødtrøyene videre i League One. Der endte Thiam opp med syv scoringer og var stort sett en viktig mann ute på vingen. Det var flere spillere som fikk spilletid på vingen forrige sesong, og én av de spillerne var Jacob Brown. Akademiproduktet fikk sitt gjennombrudd på førstelaget i opprykkssesongen og er en spiller som jeg gleder meg til å se mer av i Championship. Konkurransen om spilletid blir dog enda hardere denne sesongen, ettersom Luke Thomas har blitt hentet fra Derby County. Han var på lån hos Coventry City i League One forrige sesong, og der gjorde han sine saker meget bra. Han var farlig foran mål, samtidig som han var flink til å skape sjanser for sine lagkamerater.

En annen nysignering er Malik Wilks. Han kom fra Leeds United og storspilte på lån hos Doncaster Rovers forrige sesong. Wilks er kjapp, dribleglad, har gode tekniske ferdigheter og glad i å få ballen i føttene. Av og til blir det litt for mye når Wilks har ballen, men det skjer i hvert fall ofte noe når han er involvert. Nysigneringen har vært innblandet i en del rot utenfor banen, men forhåpentligvis er det hans prestasjoner på banen vi kommer til å få høre mest om det neste året. Den kjappe unggutten Jordan Green må for øvrig også nevnes, men jeg blir overrasket dersom vi får se veldig mye til ham denne sesongen.

Angrepet

Det er et par interessante navn på topp hos Barnsley. De som følger norsk fotball kjenner nok godt til Kieffer Moore. Han var på lån hos Viking for et par sesonger siden, men der fikk han det ikke til. Etterpå har han blitt en av de beste spissene i League One de siste sesongene, og nå er det flere Championship-klubber som er interessert i hans tjenester. Moore scoret 17 mål på 31 kamper forrige sesong, men fikk deler av sesongen ødelagt av skade. Den høyreiste spissen vil definitivt kunne skape problemer for mange forsvarsspillere i Championship det neste året.

Cauley Woodrow er den spissen jeg har størst forventninger til hos årets Barnsley-utgave. Den tidligere Fulham-spissen klarte aldri få sitt skikkelige gjennombrudd i hovedstaden, men på Oakwell har han vært god. I sin debutsesong for Barnsley ble det 16 mål på 31 kamper, og jeg synes han fremstår som en mye mer moden og dyktig spiss nå, enn hva han gjorde tidligere. I sommer har han sett meget frisk ut, og jeg tror det er flere Championship-klubber som kan ende opp med å få seg en smell når de møter Woodrow. George Miller har spilte League One-fotball de siste sesongene, men kom til Barnsley i januar. Han ble deretter lånt ut til Bradford City igjen i vår.

Victor Adeboyejo ble ofte brukt som innbytter forrige sesong, men jeg blir overrasket dersom han kommer med store bidrag i Championship. Det kan derimot Conor Chaplin komme til å gjøre. Den hardtarbeidende og raske spissen la bak seg en brukbar sesong for Coventry City, og har nå blitt hentet til Oakwell i sommer. Chaplin er en slags moderne Paul Dickov som kan være moro å se på, men jeg er litt spent på om han faktisk takler steget opp til Championship.

Overgangsoversikt:

Inn: 
Mike-Steven Bahre (Hannover), Luke Thomas (Derby), Mads Juel Andersen (Horsens), Brad Collins (Chelsea), Toby Sibbick (AFC Wimbledon), Aapo Halme (Leeds), Malik Wilks (Leeds), Bambo Diaby (Lokeren), Samuel Sahin-Radlinger (Hannover), Conor Chaplin (Coventry)
Ut: 
Ryan Hedges (Aberdeen), Zeki Fryers (Swindon), Liam Lindsay (Stoke), Adam Davies (Stoke), Lloyd Isgrove, Adam Jackson, Mateo Aramburu, Tai-Reece Chisholm, Dan McBeam, Elvis Otim, Cameron Simpson, Louis Walsh, Louis Wardle (Kontrakt utløpt), Ethan Pinnock (Brentford)

Treningskamper
3. juli: Stalybridge – Barnsley 0-5 (Cauley Woodrow x2, Alex Mowatt, Jordan Green, Callum Styles)
9. juli: Sporting Toulon – Barnsley 2-4 (Cauley Woodrow x3, Mike Bahre)
17. juli: Bochum – Barnsley 1-2 (George Miller, Cauley Woodrow)
20. juli: Arminia Bielefeld – Barnsley 2-3 (Malik Wilks, Cauley Woodrow, Luke Thomas)
27. juli: Barnsley – Sheffield United

Hvorfor kan det bli en bra sesong for Barnsley?
Rødtrøyene så sterke ut under sin dyktige manager Daniel Stendel forrige sesong. Det ser ut som om Yorkshire-klubben har fått på plass en person som virkelig vet hvordan laget skal spille, og som klarer få spillerne til å prestere bedre enn hva man kan forvente. Man kan komme fryktelig langt i Championship med en slik mann bak roret. Selv om Barnsley har mistet viktige spillere i sommer, har de over tid vist at de er dyktige på overgangsmarkedet. De henter ofte spillere fra land og ligaer hvor de fleste andre Championship-klubbene ikke har god nok kjennskap. Av den grunn skal man ikke se bort fra at de nye signeringene får det bra til denne sesongen, til tross for manglende erfaring på dette nivået. Selv om Barnsley imponerte stort i League One forrige sesong, har man likevel ikke et stort og tungt forventningspress hengende over seg. Det tror jeg Daniel Stendel kommer til å sette pris på.

Hvorfor kan det gå dårlig for Barnsley denne sesongen?
De fleste lag ville blitt kraftig svekket dersom de mistet både keeper og stopperparet, men enda verre er det for Barnsley som faktisk hadde den beste keeperen i League One forrige sesong, samt et stopperpar som hadde holdt høyt Championship-nivå. Nå er klubben nødt til å stole på nye spillere både mellom stengene og på stopperplass, og ingen av disse spillerne har særlig med erfaring fra dette nivået fra før av. Barnsley har utvilsomt en av de svakeste troppene på papiret i Championship denne sesongen, og det lover ikke bra foran en tøff og lang sesong. I tillegg har man over flere sesonger sett nøkkelspillere bli solgt fra klubben, og selv med nye eiere skal man ikke se bort fra at det samme vil skje i januar.

Hva tror jeg?
Med Ethan Pinnock og Liam Lindsay på plass, tror jeg Barnsley kunne overrasket stort denne sesongen. Nå er det alt for mye usikkerhet knyttet til flere nye spillere i viktige posisjoner. Det positive for Barnsley er at de ledes av en dyktig trener, samtidig som de har spillere fremover på banen som vet hvor målet står. Det negative er at det er umulig å vite hvordan forsvaret kommer til å fungere. Dersom de nye spillerne tar nivået med en gang, tror jeg rødtrøyene kan overraske stort utover høsten. Dersom det motsatte skjer, tror jeg det kan bli en fryktelig lang sesong for The Tykes.

Av den grunn er det forståelig nok vanskelig å plassere Barnsley i årets tabelltips. Taket for hvor høyt Barnsley kan komme på tabellen er høyt, men samtidig kan det også bli fullstendig togkrasj. Man kan gjerne kalle det en helgardering, men så usikker er jeg. Jeg ender derfor til slutt opp med å plassere rødtrøyene på en 16. plass i dette tabelltipset.

Tabelltips: 16. plass

About The Author

Leave a Reply