Klubbinfo
Lagnavn: Reading Football Club
Kallenavn: The Royals
Stiftet: 1871
Hjemmebane: Madejski Stadium (24.161)
Eier: Dai Yongge og Dai Xiuli.
Manager: José Manuel Gomes
Tabellplassering forrige sesong: 20. plass
Tabelltips forrige sesong: 20. plass

Vurdert av: Eirik Aase

Etter tapet på straffesparkkonkurranse i playoff-finalen tilbake i 2017 har det bare gått én vei for Reading. Nå har The Royals lagt bak seg to tunge sesonger som begge har endt med 20. plass på tabellen. I fjor ble det bare tre poeng ned til nedrykksplass, mens Berkshire-klubben hadde syv poeng ned til den fryktelige 22. plassen forrige sesong. Paul Clement startet den sesongen som Reading-manager, men allerede i desember ble han nødt til å forlate klubben. Da ledet Scott Marshall laget et par uker frem til portugiseren José Gomes kom på plass like før jul.

Reading hadde vært nede på nedrykksplass flere ganger i løpet av høstsesongen, men det bedret seg betraktelig da José Gomes kom på plass. Portugiseren fikk gjort Reading til et lag som ble vanskelig å slå, selv om de ikke alltid fikk ting til å stemme fremover på banen. Fra Gomes tok over roret på Madejski Stadium leverte Reading 6-10-7 på sine 23 kamper. Det er et poengsnitt som ville ført til en meget komfortabel posisjon midt på tabellen dersom det hadde vært fordelt ut over hele sesongen. Den største utfordringen for Gomes i hans Reading-tid har vært bortekampene. Bare én av tolv seriekamper på fremmed gress har endt med seier under hans ledelse. Det blir spennende å se hvordan han har tenkt å løse den floken i august.

Trener og spillestil 

José Gomes var nok et ukjent blad for de fleste som følger Championship da han ble ansatt av Reading i desember i fjor. Portugiseren har nå blitt 48 år gammel og har så langt lagt bak seg en lang karriere som hovedtrener i en rekke klubber. Han har hatt hovedansvaret i tolv forskjellige klubber, samt vært assistent i fem andre. De siste årene har han for det meste jobbet hos klubber i Saudia Arabia, De forente arabiske emirater og Ungarn. Det er med andre ord en mann som ikke er redd for å flytte på seg.

Det var aldri noen tvil om hva slags fotball Reading-fansen kom til å få servert med Gomes i klubben. Han kom med et rykte på seg for å være en mann som favoriserer 4-2-3-1 formasjonen. Samtidig skal laget både være komfortable med å spille seg ut bakfra, men også være opptatt av å få flyttet ballen hurtig fremover på banen. Denne stilen fikk man se umiddelbart etter at Gomes kom til klubben, og supporterne har likt det de har fått se. Utover våren fikk man se Reading-sjefen prøve ut et par andre formasjoner av diverse grunner, og ofte fungerte det bra.

Keeperplass

Emiliano Martinez var en aldri så liten åpenbaring på keeperplass da han kom på lån fra Arsenal i vår, men han er nå borte fra klubben. Det har ført til at Reading nok en gang har tatt seg en tur ut på lånemarkedet for å finne ny sisteskanse. Denne gangen er det Everton-keeper Joao Virgina som har blitt hentet til Berkshire. 19-åringen står ovenfor en meget tøff oppgave når han skal stå bakerst hos dette Reading-laget, men de som har fulgt han tett på U23-nivå kan fortelle om en keeper som har stor tro på egne ferdigheter. Portugiseren storspilte på Evertons meget sterke U23-lag og er en meget spennende mann for fremtiden. Det store spørsmålet er om han kan komme med store bidrag allerede nå. Bak Virgina er det tynt på keeperplassen. Den høyreiste Sam Walker ser ikke ut til å være i nærheten av spilletid, mens Jökull Andresson fortsatt er et stykke unna Championship-nivå.

Forsvaret

På høyrebacken til Reading finner vi en av ligaens beste backer i Andy Yiadom. Den tidligere Barnsley-spilleren imponerte stort i sin debutsesong på Madejski Stadium og gikk bare glipp av én eneste kamp. Bakover er han solid, samtidig som han kommer med store bidrag fremover på banen. Større klubber bør ha Yiadom i kikkerten, men enn så lenge er han en viktig mann i Readings forsvarsrekke. Bak Yiadom på høyrebacken er Tennai Watson og Teddy Howe på plass, men bare en skade på Yiadom kan føre til at de to får særlig med spilletid.

På motsatt back fikk vi aldri se Jordan Obita forrige sesong. Han var ute med skade hele sesongen, og forhåpentligvis vil han være heldigere med helsa denne gangen. Obitas fravær førte til at Tyler Blackett og Omar Richards kjempet om spilletiden på venstresiden. Det blir interessant å se hvem som får mest tillit i denne posisjonen når sesongen sparkes i gang, samtidig som det må nevnes at Blackett også kan gjøre en jobb på stopperplass.

I midten av juli hentet Reading den rutinerte midtstopperen Michael Morrison fra Birmingham City. 31-åringen ankommer Berkshire med bare lovord fra Birmingham-fansen, og er nøyaktig den spillertypen dette Reading-laget trenger. Morrison har nå lagt bak seg syv sesonger med mye spilletid i Championship, men ser fortsatt ut som en spiller som har mye å gi på dette nivået. Ved siden av Morrison er det bare Liam Moore som er igjen av de rutinerte midtstopperne på laget. Moore har blitt en viktig mann på dette Reading-laget og har nå overtatt kapteinsbindet foran den kommende sesongen. Bak Morrison og Moore er det forholdsvis tynt for øyeblikket. Tom McIntyre fikk en del spilletid i sommer og kan steppe inn ved behov. Det kan også Gabriel Osho, Tom Holmes og Akin Adimayo.

Midtbanen

Det var nok ikke mange som hadde hørt om Andy Rinomhota på denne tiden i fjor, men nå har han virkelig vist seg frem. 22-åringen var Readings beste spiller forrige sesong og er nok et navn flere store klubber har notert ned på blokka det siste året. Han dekker mye rom, er god med ballen i føttene, leser spillet bra og fremstår som en rutinert mann på midtbanen. John Swift vet mye om hvordan det er å være en ung fremadstormende spiller. Han så nærmest ut som en kommende landslagsspiller da han briljerte på lån hos Brentford tilbake i 2015/16 sesongen, men så har det stoppet litt opp. Den tidligere engelske U21-landslagsspilleren er god med ballen i føttene, direkte i stilen og har en god skuddfot. Dessverre har skader etter hvert ødelagt mye for Reading-spilleren.

Det er ikke mye rutine sentralt på midtbanen til Reading for øyeblikket. Et par av fjorårets leiesoldater har forlatt klubben, mens andre spillere har fått beskjed om at de ikke er med i planene videre. Kanskje er det nettopp det som skal til for å gi 17 år gamle Michael Olise gjennombruddet på seniornivå. Akademiproduktet debuterte for Frankrikes U18-landslag i vår og har sett meget bra ut under sommerens sesongoppkjøring. Bli ikke overrasket dersom Olise er en spiller man blir godt kjent med den kommende sesongen. I tillegg har Reading Ryan East, Tyler Frost og Jordan Holgrove i troppen.

Ut på vingene ser det for øyeblikket tynt ut hos Reading. Hurtigtoget Mo Barrow kan skape problemer for de fleste lag, men har samtidig blitt linket bort fra klubben i sommer. Han scoret flere viktige mål forrige sesong og har vært en viktig mann under Jose Gomes ledelse. Det er enkelte andre spillere som kan bekle en plass på vingen, men av rendyrkede vinger er det ikke mange flere enn Barrow og Josh Barrett. 21 år gamle Barrett spiller på Irlands U21-landslag og var stor for Readings reservelag forrige sesong. Det blir spennende å se om han har det som skal til for å bli det neste store stjerneskuddet fra Readings fantastiske akademi.

Angrepet

Helt på topp viste Yakou Meite forrige sesong at han er en spiss som holder bra Championship-nivå. Han ble toppscorer for Reading med 12 mål. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men det må nevnes at han startet bare 31 kamper for Berkshire-klubben. Hans arbeidsinnsats og duellstyrke gjør at han er vond å hanskes med for motstandernes forsvarsspillere. Nok en sommer er vi nødt til å snakke om Danny Loader. Unggutten har nå blitt 18 år gammel og ble kjent med Championship forrige sesong. Han fikk sin debut på førstelaget da han var 16 år gammel, og er i mine øyne et av de største talentene i hele Championship. Han er rask, har tekniske ferdigheter som behøves for å lykkes, samtidig som han har det lille ekstra. Han er farlig i boksen og utgjør også en trussel fra langt hold. Nå gjelder det bare å få det ut på seniornivå for Loader.

I sommer har Andrija Novakovich vist seg frem på en god måte, men jeg føler meg ikke sikker på at han har det som skal til for å lykkes i Championship. Sam Baldock så ut til å være på full fart ut av klubben, men kan muligens spille en rolle likevel. Hans høye lønn gjør at Reading helst skulle sett han forlate Madejski Stadium, men han kan fort bli en viktig mann dersom han blir værende.

Overgangsoversikt:

Inn:
Joao Virginia (Lån fra Everton), Michael Morrison (Birmingham)

Ut:
Lewis Ward (Exeter), Danzell Gravenberch, Callum Harriott, George Legg, Paul McShane, John O`Shea (Kontrakt utløpt), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers), Liam Kelly (Feyenoord), Jon Dadi Bödvarsson (Millwall)

Treningskamper
6. juli: Reading – Southend United 2-0 (Michael Olise, Mo Barrow)
10. juli: Gibraltar United – Reading 0-10 (Danny Loader x2, Yakou Meite x2, Jordan Holsgrove x2, Josh Barrett, Andrija Novakovich, Tom McIntyre)
13. juli: Sevilla – Reading 2-1 (Andrija Novakovich)
16. juli: Malaga B – Reading 0-0
16. juli: Extramadura – Reading 0-1 (Danny Loader)
20. juli: Lincoln – Reading 0-1
20. juli: Granada – Reading 0-1
24. juli: Reading – Peterborough
28. juli: Reading – Chelsea

Hva taler for en bra sesong for Reading:
Hele klubben fikk et løft da Jose Gomes kom inn som ny manager. Gjennom forholdsvis bra fotball klarte han løfte Reading de nødvendige hakkene som til slutt førte til fornyet Championship-kontrakt. Viktige spillere som Andy Yiadom, Liam Moore, Michael Morrison, Andy Rinomhota og Yakou Meite har alle vist at de holder bra nivå i Championship. I tillegg har klubben et imponerende akademi som hele tiden fostrer frem dyktige spillere.

Hva taler mot en bra sesong for Reading:
The Royals er i sparemodus. I sommer har mye av fokuset vært på å få skjøvet godt betalte og rutinerte spillere ut av klubben. Overgangsbudsjettet har ikke vært noe å skryte av, noe som fører til at de ikke har klart å hente inn mange spennende spillere så langt i sommer. Det ser for øyeblikket tynt ut i flere posisjoner, og laget er veldig sårbart med tanke på skader.

Hva tror jeg?
Jeg tror på en tung sesong for Reading. Det finnes enkelte spillere i troppen som holder bra Championship-nivå, men i flere posisjoner ser det både tynt og svakt ut. Selv om Jose Gomes fortjener mye ros for den jobben han gjorde med Reading i vår, har jeg ikke troen på at han kan løfte Reading enda et hakk denne sesongen. Jeg har store problemer med å se for meg at denne Reading-utgaven klarer holde seg unna bunnstriden. Jeg tror Berkshire-klubben er én av ni klubber som jeg mener det er stor sannsynlighet for at blander seg inn i bunnstriden. Det er vanskelig å plassere disse ni klubbene, men enkelte grunner gjør at Reading trekker et av de korteste stråene og havner derfor på nedrykksplass i årets tabelltips.

Tabelltips: 23. plass

About The Author

Leave a Reply