Klubbinfo
Lagnavn: Huddersfield Town Football Club
Kallenavn: The Terriers
Stiftet: 1908
Hjemmebane: Kirklees Stadium (24.121)
Styreformann: Phil Hodgkinson
Manager:Jan Siewert
Tabellplassering forrige sesong: 20. plass i Premier League
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship

Vurdert av: Eirik Aase

Det var vanskelig å ikke bli sjarmert av Huddersfield Town 29. mai 2017. The Terriers sikret seg opprykk til Premier League etter en dramatisk straffesparkkonkurranse, og etterpå fikk man se den daværende eieren Dean Hoyle juble hemningsløst nede på gressmatten på Wembley. Hoyle som har vært livslang Huddersfield-supporter klarte på utrolig vis styre klubben opp til øverste nivå, og det gjorde han gjennom flere kloke valg utenfor banen. Sammen med sportsdirektør Stuart Webber ble de enige om å rette blikket mot utlandet. Både hovedtrener og spillere ble hovedsakelig hentet fra kontinentet, og til slutt viste dette seg å være den optimale måten å skape et topplag på uten å måtte knuse sparegrisen.

I Premier League sikret Huddersfield fornyet kontrakt på utrolig vis i sin første sesong etter opprykket, men forrige sesong var det aldri noen tvil. Selv om de byttet hovedtrener midtveis i sesongen var de aldri i nærheten av å klare seg. Ved sesongslutt var Huddersfield plassert på jumboplass med bare 16 poeng etter 38 kamper. The Terriers har derfor fått god tid til å forberede seg på den kommende sesongen i Championship, og klubben vet godt hva som møter dem. Samtidig som Huddersfield forbereder seg til en ny sesong skjer det også saker utenfor banen. Etter ti år som hovedaksjonær og styreformann i klubben har Dean Hoyle valgt å gi stafettpinnen videre. Det er med andre ord spennende og kanskje litt skumle tider i vente for Huddersfield-fansen.

Trener og spillestil 

Det ble en morsom affære da Jan Siewert skulle bli lansert som ny Huddersfield Town-sjef. Sky Sports trodde de hadde oppdaget han på tribunen under en kamp mot Manchester City, men det viste seg å være en livslang Manchester City-supporter som heter Martin Warhurst. Da Huddersfield deretter skulle lansere sin nye manager, valgte de å lage en morsom video med både Martin Warhurst og Jan Siewert. Den videoen kan du se her.

I likhet med sin forgjenger, David Wagner, ble også Jan Siewert hentet fra Borussia Dortmunds reservelag. Den jobben hadde han hatt i to sesonger før han ble den tredje strake manageren i klubben til å forlate gultrøyene til fordel for engelsk Championship. Siden han ankom Yorkshire ble det bare én seier i Premier League på 15 forsøk. Det blir derfor litt av en omveltning for Siewert som i løpet av sommeren skal gå fra å være enorm underdog i Premier League, til å være favoritt i de fleste kampene i Championship. Når det kommer til spillestil så er Siewert opptatt av at laget hans skal spille angrepsfotball, men at det skal gjøres gjennom å holde ballen innad i laget. Han foretrekker en 4-3-3 eller 4-2-3-1 formasjon.

Keeperplass

I sommer har Huddersfield Town utnyttet lånemarkedet for å få tak i et nytt førstevalg i mål. Kamil Grabara er hentet inn fra Liverpool, og mye tyder på at han kan være en meget bra keeper på dette nivået. Den 20 år gamle polske U21-landslagsspilleren har vært i Liverpool siden 2016, men forrige sesong var han på lån hos AGF Aarhus i dansk toppdivisjon. Der imponerte han stort, og viste seg frem som en målvakt uten noen klare svakheter. På Merseyside har de stor tro på den unge sisteskansen, og jeg gleder meg til å se hva den høyreiste burvokteren kan få til i Yorkshire. Ben Hamer startet noen kamper i Premier League forrige sesong, men ser ikke ut til å være med i klubbens planer videre. I tillegg har klubben Joel Coleman og Ryan Schofield som backup.

Forsvaret

I midtforsvaret til Hudderfield ser det ut til at den danske landslagsspilleren Mathias Zanka Jørgensen ikke kommer til å bidra denne sesongen. 29-åringen har ikke fått tildelt draktnummer og ser ut til å være på vei bort. Stopperparet på Kirklees Stadium ser ut til å bli Christopher Schindler og Tommy Elphick. Schindler bærer kapteinsbindet hos The Terriers og gikk bare glipp av en eneste kamp i Premier League forrige sesong. Elphick rykket opp til Premier League med AFC Bournemouth, men har de siste sesongene spilt Championship-fotball med Aston Villa og Hull City. Han er en leder på banen og klarer seg greit på dette nivået. Jon Gorenc Stankovic var med da Huddersfield rykket opp til Premier League, og han fikk ni kamper fra start på øverste nivå forrige sesong. Han vil nok være den som stepper inn dersom Schindler eller Elphick blir skadet.

På høyrebacken er det et nytt bekjentskap denne sesongen. Herbert Bockhorn har lagt bak seg noen sesonger på Borussia Dortmunds reservelag, men skal nå prøve lykken i Yorkshire. 24-åringen var aldri særlig involvert med førstelaget til den tyske storklubben, men i Championship kan han fort bli en bra spiller. Det er likevel ikke sikkert at Bockhorn blir førstevalg på backplass. Florent Hadergjonaj vil nok gi Bockhorn tøff kamp om spilletiden. Hardegjonaj fikk mye spilletid i Premier League, men slet med å få ting til å fungere. Kanskje kan Championship-spill være det som får gang på den tidligere Ingolstadt-spilleren. På venstresiden ser det ut til at Terrence Kongolo blir et klart førstevalg. Den tidligere Feyenoord-spilleren var med Nederland til VM i 2014 og har nå vært i Huddersfield i halvannet år. Unggutten Jaden Brown ser for øyeblikket ut til å være backup på venstrebacken etter imponerende spill i sommer.

Midtbanen

Hva skjer med Aaron Mooy? Det er spørsmålet mange stiller seg før overgangsvinduet stenger. Mooy er en spiller som bør være på blokka til flere klubber som spiller på høyere nivå enn Championship, men foreløpig ser det ikke ut til å ha vært konkret interesse. Måten Mooy dominerte på i Championship da Huddersfield rykket opp er noe man ikke glemmer lett. Han kan diktere spillet og styre kamper helt på egenhånd, samtidig som han slår presise dødballer. Med seg sentralt på midtbanen vil nok helt klart Jonathan Hogg ta plass. Hogg er rivjernet på midtbanen som alle lag trenger, og de siste sesongene har han vist at han faktisk kan gjøre en jobb i Premier League også. Det hadde jeg faktisk ikke trodd, til tross for at jeg lenge har hatt sansen for Hogg. Med han på banen gjør det vondt for motstanderne, og ikke overraskende er han populær blant fansen.

Den tredje plassen på midtbanen går nok ikke til verken Phillip Billing eller Abdelhamid Sabiri. Begge ser ut til å være på vei bort fra klubben, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på Billings krasse kommentarer om Jan Siewert i dansk media. Juninho Bacuna har derimot ikke slengt med leppa i avisene, og bør kunne være en god mann å ha sentralt på midtbanen til Huddersfield denne sesongen. Reece Brown har blitt hentet fra Forest Green Rovers i sommer, og han er en spiller som har imponert stort i League Two. I sommer skal han også ha klart seg bra i Huddersfield-drakten, noe som får meg til å tro at han vil få en del spilletid på The Terriers midtbane det neste året. Spørsmålet er om han takler overgangen fra League Two til Championship. Ifølge lokalavisen i Huddersfield skal ungguttene Lewis O`Brien og Matty Daly også være verdt å holde et øye med.

Angrepet

Alex Pritchard har lenge vært den ideelle nummer 10 i mine øyne, men under Jan Siewert ser det ut som om han er tiltenkt en rolle som ving. Jeg kan fint se for meg han gjøre en god jobb der også, spesielt dersom han får lov til å skjære innover i banen for å løsne skudd. Da Pritchard herjet i Championship for Brentford trodde jeg at han skulle bli god nok til å være med i landslagsdiskusjonen noen år senere. Slik har det på ingen måter gått. Isaac Mbenza har blitt hentet permanent i sommer etter at han var på lån hos The Terriers forrige sesong. 23-åringen har rikelig med spilletid i Ligue 1 i Frankrike på CVen, men fikk debutsesongen hos Huddersfield ødelagt av skader. Forhåpentligvis klarer han holde seg frisk den kommende sesongen.

Både Pritchard og Mbenza skal få tøff kamp om spilletiden denne sesongen. Elias Kachunga kjenner nok mange fra Huddersfields opprykkssesong, og da fikk vi se hvor god han kan være på dette nivået. Hans evne til å posisjonere seg på riktig sted bak i boksen lot jeg meg imponere av, og han vil nok være ivrig på å slå tilbake etter to sesonger i Premier League hvor han bare scoret ett mål. Josh Koroma storspilte for Leyton Orient forrige sesong, men det er vanskelig å vite om han kan ta steget opp til Championship allerede denne sesongen. I tillegg er Adama Diakhaby, Rajiv Van la Parra og Collin Quaner også i troppen.

Helt på topp er jeg enormt spent på å se hva Karlan Grant kan få til i Championship. Jeg lot meg beundre av hans prestasjoner i Charlton Athletic-drakten i fjor høst, og ble ikke overrasket over at han fortsatte det gode spillet i Premier League med Huddersfield Town. Han er rask, sterk i kroppen, beveger seg smart og er en dyktig avslutter. Bookmakerne holder Grant som en av favorittene til å bli toppscorer denne sesongen, og det kan man godt forstå. Steve Mounie skapte mye trøbbel for de som spiller Fantasy Premier League da han debuterte med et smell for to sesonger siden. Mange trodde da at Huddersfield hadde fått på plass en ny superspiss, men totalt ble det bare ni scoringer for Mounie fordelt over to sesonger på øverste nivå. Nå blir det spennende å se om han kan løfte spillet sitt i Championship, men han må nok jobbe hardt dersom han skal stjele spilletid fra Grant. Skulle både Grant og Mounie pådra seg skader eller suspensjoner, vil Collin Quaner og Elias Kachunga kunne steppe inn som backup.

Overgangsoversikt:

Inn:
Tommy Elphick (Aston Villa), Josh Koroma (Leyton Orient), Reece Brown (Forest Green), Herbert Bockhorn (Dortmund), Isaac Mbenza (Montpellier), Kamil Grabara (Lån fra Liverpool)
Ut:
Jonas Lössl (Everton), Chris Löwe (Dresden), Danny Williams, Regan Booty, Gabriel Rosario, Jake Barrett, Harry Spratt, Jordan Eli, Sam Gibson, Mason O`Malley, Dahomey Raymond, George Danaher, Ben Mills (Kontrakt utløpt), Jack Payne (Lincoln), Erik Durm (Frankfurt), Ramadan Sobhi (Lån til Al-Ahly), Laurent Depoitre (Gent)

Treningskamper
10. juli: Greuther Fürth – Huddersfield Town 0-1 (Karlan Grant)
13. juli: Hamburg – Huddersfield Town 0-1 (Adama Diakhaby)
17. juli: Rochdale – Huddersfield Town 1-3 (Elias Kachunga, Jonathan Hogg, Josh Koroma)
24. juli: Doncaster Rovers – Huddersfield Town 0-2 (Rajiv van la Parra, Juninho Bacuna)
27. juli: Huddersfield Town – Montpellier 1-1 (Karlan Grant)

Hva taler for en bra sesong for Huddersfield Town?
Realistiske forventninger. De fleste lag som rykker ned fra Premier League har en enorm tro på at de skal kunne rykke rett opp igjen. Det har vist seg å være vanskelig, samtidig som det ofte fører til en trøblete sesong med store utskiftninger både på og utenfor banen. Huddersfield ser ut til å ha akseptert at det kanskje ikke blir opprykk allerede denne sesongen, og det vil gi hovedtrener Jan Siewert nødvendig arbeidsro. Troppen ser sterk ut og har en god blanding av ungt og gammelt. Flesteparten av spillerne har erfaring fra Championship fra før av, og troppen innehar flere spillere som vet hvor målet står. 

Hva taler mot en bra sesong for Huddersfield Town?
De aller fleste lag som rykker ned fra Premier League klarer ikke rykke rett opp igjen. For enkelte lag blir den første sesongen tilbake i Championship en eneste lang nedtur. Huddersfield har vært en kasteball i Premier League over lang tid, og da er det vanskelig å omstille seg til en hverdag hvor man er favoritt til hver eneste kamp. Hovedtrener Jan Siewert kan godt være en dyktig trener, men så langt i sin Huddersfield-karriere har det nesten bare vært nedturer. På keeperplass har de fått inn en målvakt som visstnok skal være meget god, men samtidig er det litt skummelt å sette all sin lit til en 20 år gammel leiesoldat som ikke har prøvd seg på dette nivået tidligere.

Hva tror jeg?
Jeg tror Huddersfield Town får en helt grei sesong. De har et bra lag og realistiske forventninger. De kan potensielt blande seg inn helt i toppen, og jeg vil bli overrasket dersom de roter seg ned i bunnen. De har en toppscorerkandidat, et rutinert stopperpar og en sterk sentral midtbane. Det som får meg til å sette Huddersfield utenfor playoff er en blanding av at jeg er litt usikker på hovedtrener Jan Siewert, samtidig som det har vist seg å være vanskelig å få til en bra sesong etter nedrykk fra Premier League. Her velger jeg å stole på magefølelsen, og den taler ikke til Yorkshire-klubbens fordel.

Tabelltips: 9. plass

About The Author

Leave a Reply