Klubbinfo
Lagnavn: Charlton Athletic Football Club
Kallenavn: The Addicks
Stiftet: 1905
Hjemmebane: The Valley (27.111)
Styreformann: Richard Murray
Manager: Lee Bowyer
Tabellplassering forrige sesong: 3. plass i League One (Opprykk via playoff)
Tabelltips forrige sesong: Spilte ikke i Championship

Vurdert av: Eirik Aase

Hver gang jeg hører supportere klage over manglende signeringer og tøffe tider etter et par svake resultater, skulle jeg ønske at de fikk prøve seg noen dager som supportere for lag som Bury, Blackpool, Bolton Wanderers eller Charlton Athletic. Det finnes så utrolig mange klubber som drives på en fryktelig måte, og som i verste fall kan gi supporterne en apatisk holdning til favorittlaget sitt. Heldigvis har man sett at det kan ordne seg for slike klubber, som for eksempel med Blackpool forrige sesong. Nå håper Charlton Athletic-fansen at det snart skal bli roligere og mer normale tider på The Valley også, og forhåpentligvis kan det skje snart.

I januar 2014 overtok Roland Duchatelet styringen i London-klubben. Siden den gang har omtrent alle overskrifter fra The Valley vært av det negative slaget. Det har vært full klinsj mellom supporterne og den belgiske eieren, mens laget gradvis har blitt svakere. Protestaksjoner har man fått mange av, som for eksempel da en Championship-kamp mellom Charlton Athletic og Birmingham City ble stoppet på grunn av tennisballer på banen. Nå er heldigvis Duchatelet på vei ut av klubben, samtidig som Lee Bowyer på imponerende vis klarte lede Charlton opp til Championship til tross for all uroen utenfor banen.

Selv etter opprykket klarte Roland Duchatelet hisse opp Charlton Athletic-supporterne etter en kommentar på klubbens hjemmeside. Belgieren omtalte Lee Bowyer som grådig og fortalte at det var grunnen til at suksessmanageren ikke ville få ny kontrakt i klubben. Dagen etterpå kom heldigvis nyheten om at Bowyer likevel skal lede rødtrøyene den kommende sesongen. Med Bowyer bak roret og et oppkjøp rundt hjørnet, er det flere grunner til å trekke på smilebåndet for Charlton-fansen for tiden.

Trener og spillestil 

Lee Bowyer huskes nok best for å være en aggressiv midtbanespiller i Premier League på 90- og 00-tallet. Hvem kan vel glemme episoden hvor han og lagkamerat Kieron Dyer havnet i håndgemeng, hvor det til slutt endte med at begge spillerne ble utvist? I 2012 la Bowyer skoene på hyllen og tok senere steget inn i treneryrket. Han var allerede inne i Charlton-systemet da han ble ansatt som assistent manager under Karl Robinsons ledelse tilbake i sommeren 2017. Helt på tampen av den påfølgende sesongen tok Bowyer over som vikarierende manager da Robinson forlot klubben. Bowyer var vikar fra mars og frem til september i fjor før jobben endelig ble hans på permanent basis. I sin første fulle sesong som manager ble det opprykk til Championship gjennnom playoff i vår.

Er det én ting man har lært av å se Charlton Athletic under Lee Bowyers ledelse, så er det at han ikke er redd for å gjøre endringer på formasjonen. Både før og under kamp. I opprykkssesongen fikk man gjerne se en forsvarsfirer med en diamant på midtbanen, men takket være Krystian Bieliks allsidighet ble det lett å endre over til blant annet en 3-5-2 formasjon ved behov. For Bowyer er det viktig å ha overtall sentralt på midtbanen, slik at rødtrøyene kan diktere spillet gjennom høy ballbesittelse. Fremover på banen er det ofte de to spissene som spiller en viktig rolle i oppbygningen av angrepene.

Keeperplass

Det blir en interessant kamp om plassen mellom stengene på The Valley denne sesongen. Jed Steer kom på lån fra Aston Villa i fjor høst og gjorde sine saker bra frem til han returnerte til Villa Park ved nyttår. Dillon Phillips fikk dermed muligheten igjen som burvokter for The Addicks, og han så seg ikke tilbake utover våren. Chris Maxwell ble hentet inn på lån for å erstatte Steer, men han klarte ikke danke Phillips ut av buret. Totalt ble det 27 kamper for Phillips, og på disse kampene holdt han nullen tolv ganger. I playoff-finalen var han involvert i et tragikomisk selvmål, men reiste seg og imponerte senere i kampen.

Man skulle kanskje tro at bordet var dekket for Phillips foran den kommende sesongen i Championship, men så enkelt er det ikke. I sommer har nemlig Ben Amos blitt hentet fra Bolton Wanderers. Amos tilbrakte 2017/18 sesongen på The Valley, og da gjorde han en god jobb. Manager Lee Bowyer har gitt klar beskjed om at Phillips og Amos må gjøre seg fortjent til en startplass, og derfor blir det interessant å følge denne duellen utover i sesongen. I bakhånd har rødtrøyene Ashley Maynard-Brewer som backup.

Forsvaret

Charlton Athletic har mistet mye kvalitet på stopperplass etter opprykket. Krystian Bielik var stor både på stopperplass og på midtbanen, men var bare på lån fra Arsenal. Patrick Bauer var en stødig stopper som så ut til å høre hjemme på høyere nivå enn League One, men han har nå blitt hentet av Preston North End. Til tross for tunge tap er det fortsatt en del kvalitet igjen i midtforsvaret. Jason Pearce er en mange kjenner til fra tidligere opphold i Championship. Den duellsterke 31-åringen kan bli viktig denne sesongen, og skrev under på ny kontrakt i sommer. Naby Sarr har nå vært i klubben i fire år, men det var først forrige sesong han virkelig imponerte i den røde drakten. Han scoret det mye omtalte selvmålet i playoff-finalen, men var ellers meget god på stopperplass. Etter nesten 300 kamper for Bristol Rovers valgte den 24 år gamle Tom Lockyer å forlate Bristol til fordel for London. Lockyer er god med ballen i føttene og er den typen spiller som gjerne står frem når det trengs som mest. Det blir interessant å se om han takler steget opp til Championship.

På backen er nok en gang Chris Solly på plass. I sommer får han en vel fortjent testemonial-kamp i en alder av 28 år. Solly kom opp fra Charltons akademi og har vært i klubben hele sin karriere. Ute på høyrebacken vet man hva man får fra Solly, selv om jeg synes hans prestasjoner har hatt en nedadgående kurve de siste årene. Anfarnee Dijksteel vil gi Solly kamp på backen, og jeg tror han kan gjøre det bra i Championship. Dijksteel er uferdig på mange områder, men hans fysikk og offensive spillestil er lett å like.

På motsatt back har Ben Purrington kommet inn. Han var på lån hos Charlton forrige sesong og scoret ett av målene i playoff-finalen. At han skulle score et så viktig mål er ganske morsomt, ettersom det først og fremst er hans defensive kvaliteter som holder høyest nivå. Purrington er ikke den mest spennende backen for å si det mildt, men er heller den typen back som sjelden har svake kamper. Hans konkurrent på venstrebacken, Lewis Page, har mer å komme med fremover på banen. Dessverre har Page slitt en del med skader den siste tiden.

Midtbanen

Krystian Bielik var ofte enorm for Charlton da han ble brukt sentralt på midtbanen, og det samme kan tidvis sies om Josh Cullen. Cullen var på lån fra West Ham United, og vil være et stort savn denne sesongen. I skrivende stund er det forholdsvis tynt på Charlton-midtbanen. Darren Pratley har mange sesonger i Championship på CVen, men man kan ikke forvente at den dyktige 34-åringen skal dominere på dette nivået den kommende sesongen. Ungguttene George Lapslie og Albie Morgan har vært mye involvert rundt førstelaget, og spesielt Lapslie fikk mye spilletid forrige sesong. Jeg er dog usikker på hvor mye man kan forvente fra de to Charlton-spillerne i Championship.

Stjernespiller Joe Aribo forlot klubben i sommer, men det er fortsatt offensive brikker på plass. Jonny Williams hadde vært Premier League-spiller dersom han hadde holdt seg unna skader, men dessverre er han alt for ofte av den uheldige sorten. I vinter ble han hentet til The Valley på en korttidskontrakt, og da klarte han holde seg frisk. I løpet av den tiden fikk man nok en gang se hvor god han kan være, og i sommer valgte han å bli værende hos The Addicks. Nå må man bare krysse fingrene for at Williams endelig kan få en hel sesong uten skader. Jake Forster-Caskey er heller ikke alltid heldig med skader, og det førte til at hele forrige sesong ble ødelagt. Tidligere så Forster-Caskey ut som et meget stort talent på Brighton & Hove Albions midtbane, og kanskje kan han bli en hit på Charlton-midtbanen den kommende sesongen.

Angrepet

På topp gleder jeg meg til å se Lyle Taylor prøve seg i Championship. Etter en del opphold i Football League og skotsk fotball virket det som om noe skjedde med Taylor da han var hos AFC Wimbledon. Han ble farligere med ballen og virket mer moden. Nå er Taylor blitt 29 år gammel, og dette blir hans første sesong i Championship. 25 mål og 15 målgivende pasninger ble det for Taylor forrige sesong, og han ble av mange sett på som den beste spilleren i League One. Taylor er farlig foran mål, flink til å sette opp lagkamerater, slår presise dødballer, klarer seg bra i luften og jobber utrettelig. Charlton-spissen er med andre ord det meste av det man ønsker at en spiss skal være. Hadde han vært yngre ville han mest sannsynlig vært på ønskelisten til mange av de beste klubbene i Championship, samt et par Premier League-klubber.

I sommer har Chuks Aneke endelig blitt hentet fra MK Dons. Jeg ble nærmest sjokkert da han ble med MK Dons ned til League Two forrige sesong, ettersom han i mine øyne var blant de bedre spillerne i League One. Aneke er allsidig og kan brukes både i en 10er rolle og på spissplass. Han er stor og sterk, men det er først og fremst hans kvaliteter med ball som er imponerende. Aneke er en spiller som kan skape uro i motstanderens sekstenmeter, samt spille gjennom sine lagkamerater. Jeg har i flere sesonger vært overbevist om at Aneke kan gjøre en jobb i Championship, og derfor har jeg store forventninger foran den kommende sesongen. Macauley Bonne har bøttet inn mål i Conference for Leyton Orient de siste sesongene, og skal nå prøve å ta steget opp til Championship. Flere spillere har taklet den overgangen fint, men det er vanskelig å si hva man kan forvente fra den hardtarbeidende spissen.

Overgangsoversikt:

Charlton Athletic
Inn:
Macauley Bonne (Leyton Orient), Chuks Aneke (MK Dons), Tom Lockyer (Bristol Rovers), Ben Purrington (Rotherham), Ben Amos (Bolton)
Ut:
Patrick Bauer (Preston), Joe Aribo (Rangers), Igor Vetokele, Josh parker, Ben Reeves, Mark Marshall, Nicky Ajose, Jonny Williams (Kontrakt utløpt), Tarique Fosu (Oxford United)

Treningskamper
4. juli: Charlton Athletic – Gaz Metan 1-0 (George Lapslie) *Avbrutt etter én omgang.
13. juli: Welling United – Charlton Athletic 0-2 (Brendan Sarpong-Wiredu, Abraham Odoh)
16. juli: Ebbsfleet United – Charlton Athletic 2-1 (Brendan Sarpong-Wiredu)
17. juli: Dag & Red – Charlton Athletic 0-4 (Brendan Sarpong-Wiredu, Tom Lockyer, Macauley Bonne, Ben Dempsey)
20. juli: Gillingham – Charlton Athletic 3-1 (Chuks Aneke)
23. juli: Colchester United – Charlton Athletic
27. juli: Charlton Athletic – Aston Villa

Hva taler for en bra sesong for Charlton Athletic?
Forventningene er forholdsvis lave, og det er alltid godt å ha med seg når man kommer opp fra League One. Charlton-akademiet produserer hele tiden spennende spillere, og man skal ikke se bort fra at det er noen nye spillere som får sine gjennombrudd den kommende sesongen. Lee Bowyer har vist at han er en spennende manager som kan få mye ut av troppen han har til rådighet. Spesielt fremover på banen har Charlton flere interessante spillere som kan gi de fleste Championship-forsvar store utfordringer. Lyle Taylor er det knyttet stor forventninger til, mens Chuks Aneke har en tilstedeværelse som kan skape frykt hos selv de tøffeste forsvarsspillerne. Jonny Williams kjenner de aller fleste godt til, og dersom han holder seg skadefri vil Charlton ha en av ligaens bedre spillere på banen.

Hvorfor taler mot en god sesong for Charlton Athletic?
Troppen som Lee Bowyer har til rådighet ser ikke spesielt sterk ut for øyeblikket. Bowyer gjorde en flott jobb med å rykke opp med det spillermateriellet han hadde på plass forrige sesong, men siden opprykket ble sikret har flere nøkkelspillere forlatt klubben. Bærebjelker som Patrick Bauer, Krystian Bielik, Josh Cullen og Joe Aribo er alle borte. Hele fem av spillerne som startet playoff-finalen er ikke lenger i troppen. Det betyr at Charlton både er svekket etter opprykket, samtidig som store utskiftninger skaper usikkerhet. På toppen av det hele har man rotet rundt klubbens eierskap, men forhåpentligvis blir det en ordning der etter hvert.

Hva tror jeg?
Det er fortsatt en stund til overgangsvinduet stenger, men likevel føler jeg meg overbevist om at Charlton Athletic kommer til å ha en av de svakeste troppene i Championship når sesongen sparkes i gang. Lee Bowyer har imponert så langt, men står ovenfor en enda tøffere jobb denne sesongen. Forholdsvis lave forventninger kan gi nødvendig arbeidsro, noe som blir viktig med tanke på de store utskiftningene i sommer. Jeg tror Charlton må løfte seg enda flere hakk den kommende sesongen for å unngå nedrykk, og det sliter jeg med å se hvordan de skal gjøre med tanke på alle nøkkelspillerne som har forsvunnet. Derfor tror jeg dessverre det ender med en kjapp retur til League One for The Addicks.

Tabelltips: 24. plass

About The Author

Leave a Reply