Klubbinfo
Lagnavn: Doncaster Rovers Football Club
Kallenavn: The Rovers/Donny
Stiftet: 1879
Hjemmebane: Keepmoat Stadium (Kapasitet: 15,231)
Styreformann: John Ryan
Tabellplassering i fjor: 1.plass i League One
Tabelltips forrige sesong: Deltok ikke i Championship
Årets spiller forrige sesong: Rob Jones

Vurdert av Eirik Aase

På tross av at Doncaster hadde ligget i toppen nesten hele sesongen, ble ikke opprykket til Championship spikret før siste serierunde. 27.april 2013 er nemlig en dato de færreste Doncaster-supporterne kommer til å glemme med det første. Etter en lang og tøff sesong i League One var situasjonen enkel foran siste serierunde. Med uavgjort eller seier borte mot Brentford på Griffin Park, ville Rovers rykke opp til Championship igjen. Med tap ville Brentford rykke opp og Doncaster måtte da ha spilt kvalifisering for å ha muligheten til å rykke opp til vår fantastiske liga. Med det utgangspunktet kunne man faktisk ikke drømt om mer drama enn det som utspant seg i Vest-London denne vårdagen. Stillingen var nemlig 0-0 på overtid da Brentford fikk tildelt et straffespark som Marcello Trotta insisterte på å ta. Han dundret ballen i tverrliggeren og Doncaster fikk tilslutt klarert ballen frem til en fremadstormende Billy Paynter. Han løp fra sin egen banehalvdel med ballen før han trillet den fint over til medspiller James Coppinger som ikke kunne unngå å sette ballen i mål og dermed sikre opprykket for Doncaster. Selv ikke en amerikansk manusforfatter kunne fantasert om en mer dramatisk avslutning enn den vi fikk servert på Griffin Park. Her kan du forøvrig se et innslag om denne utrolige kampen (Linken åpnes i nytt vindu). I løpet av sommeren har Brian Flynn gått fra å være manager til å bli sportsdirektør i klubben, og inn som manager har man hentet Paul Dickov. Han skal forhåpentligvis få til en bedre sesong i Championship enn hva de presterte i 2011/12-sesongen. Den gangen endte de på sisteplass med 36 poeng.

Keeper:
Gary Woods og Neil Sullivan var burvoktere for Doncaster forrige sesong, men begge har reist videre i løpet av sommeren. Det betyr at Donny for øyeblikket står uten keeper. Unggutten Jonathan Maxted er den eneste keeperen på førstelaget akkurat nå, men han er sannsynligvis milevis unna spilletid for førstelaget. Paul Dickov kommer til å hente inn en ny førstekeeper før sesongen starter, og før det skjer blir det veldig vanskelig å vurdere keeperplassen.

Forsvar:
Det er god bredde i forsvaret til Doncaster. På stopperplassen finner vi den rutinerte og dyktige spilleren Rob Jones. Den 2,01 meter høye mannen har en spennende karriere bak seg, med opphold i klubber som Spennymoor United, Gateshead og Hibernian. Forrige sesong spilte han så og si alle kampene og det var nok ikke veldig ufortjent at han ble kåret til årets spiller i klubben, samt fikk en plass på årets lag i League One. Sammen med han på stopperplass finner vi sannsynligvis Jamie McCombe. Med sine 1,96 meter kommer det nok til å bli vanskelig å satse på lange baller mot dette Doncaster-laget. Han ble frigitt av Huddersfield foran forrige sesong, til tross for at han hadde fått litt spilletid for the Terriers i deres opprykkssesong. Totalt fikk han 32 kamper i League One for Doncaster forrige sesong og det blir spennende å se om Paul Dickov kommer til å satse på disse to på stopperplass. På høyrebacken finner vi den tidligere Cardiff og Motherwell-spilleren Paul Quinn. Han var en fast brikke hos Doncaster forrige sesong og vi blir ikke overrasket om han takler overgangen til Championship uten problemer. På motsatt back finner vi Tommy Spurr. De fleste kjenner han nok igjen fra hans tid i Sheffield Wednesday, men nå bekler han venstrebacken hos Rovers. Han har tidligere imponert i Championship og med 159 kamper på dette nivået fra før av, er det lite trolig at han blir skremt over nivået denne sesongen. Bak disse rutinerte karene har Doncaster en liten juvel i James Husband. På tross av at han bare er 19 år gammel, spilte han likevel hele 40 kamper for klubben forrige sesong. Han bekler vanligvis høyrebacken, men har også blitt flyttet frem til kanten ved en del anledninger.

Midtbane:
Hvordan midtbanen til Doncaster kommer til å se ut denne sesongen er det vel bare en person som vet, og selv den personen må være i tvil. Det er nemlig så mange spillere og så mange alternativer at det blir nærmest en gjettelek. Det eneste som er sikkert er at Paul Dickov var trofast til sin 4-4-2 gjennom hele sitt opphold hos Oldham og derfor regner jeg med at han fortsetter med det hos Doncaster også. Hvis han gjør det så tror jeg at David Cotterill kommer til å bekle en av de to kantene. Cotterill storspilte hele sesongen og endte opp med en plass på årets lag i League One. Han har erfaring fra Premier League med Wigan og vi får helt sikkert se noen skikkelige perlescoringer fra denne karen i den kommende sesongen. Skulle han bli skadet eller gå på en formsvikt, har Doncaster hentet inn Mark Duffy fra Scunthorpe. Forrige sesong ble han kåret til årets spiller hos laget som rykket ned til League Two. På motsatt side finner vi James Coppinger og Kyle Bennett. Coppinger scoret det viktige målet som sikret opprykk til Championship forrige sesong og har faktisk en kamp i Premier League for Newcastle på CVen, men det var tilbake i august 2000. Bennett besitter en stor hurtighet og kan komme til å gi de fleste backer problemer i årets sesong. De har fått selskap av Harry Forrester denne sommeren og selv om han primært har vært en offensiv midtbanespiller, har han likevel imponert stort fra kantposisjon hos Brentford. Sentralt på midtbanen finner vi Dave Syers, Paul Keegan, James Harper, Dean Furman og Marc de Val. I tillegg vil både Coppinger og Forrester kunne konkurrere med disse spillerne om en plass sentralt på banen. De Val er en spiller som Dickov har vært interessert i over lang tid. Han prøvde å hente spanjolen til Oldham, men den gangen ble han for dyr. Harper har svært mange kamper i både Premier League og Championship og vil nok ikke ha problem med å takle nivåforskjellen Championship byr på i forhold til League One. Den tidligere Oldham-kapteinen Dean Furman var på lån hos Doncaster i vår. Han har nå blitt hentet permanent til klubben og siden han også er en sentral midtbanespiller, kommer han garantert til å skape enda mer hodebry for den nye Doncaster-manageren. Furman har spilt 8 landskamper for Sør-Afrika siden 2012 og ble faktisk kåret til banens beste da de slo Angola 2-0 i afrikamesterskapet tidligere i år.

Angrep:
Hva? Har Doncaster en voldsdømt amerikansk musikkartist på topp? Nei, men de har en med akkurat samme navn. Chris Brown er nemlig en spiller som kan score bøttevis med mål for Rovers i den kommende sesongen. I likhet med sin navnebror, har også fotballspilleren Brown havnet på kant med loven ved flere anledninger. Da han var i Sunderland fra 2003 til 2007 ble han tatt for å skyte paintballkuler på forbipasserende fra en bil. Mot slutten av sin karriere hos the Black Cats lagde han en sexvideo sammen med Liam Lawrence og Ben Alnwick. Dette skal visstnok ha vært den berømte dråpen som fikk begeret til å flyte over og dermed gikk turen videre til Norwich og Preston. Foran 2011-sesongen skrev han under for Doncaster, men han har kanskje ikke helt slått til der heller, men det kan han kanskje gjøre noe med i år. Ved siden av Brown finner vi Billy Paynter. Ser vi bort fra den imponerende 2009/10-sesongen for Swindon hvor han scoret 26 mål på 44 kamper i League One, så har han vel ikke vært toppscorermateriale han heller. Skulle han derimot klare å følge opp sine 13 ligascoringer fra forrige sesong, vil nok Donny-fansen likevel være fornøyde.  Bak disse to spissene er det foreløpig ingen backup, men det kommer nok Dickov til å gjøre noe med i løpet av overgangsvinduet.

Trener:
Paul Dickov var litt av en villmann på banen. En duracell-kanin som sparket, løp og slo i 90 minutter, såfremt han ikke ble utvist før kampslutt. Derfor var det knyttet stor spenning til hvordan han kom til å gjøre det i manageryrket. Han ble spillende manager i Oldham i løpet av sommeren 2010 og det gikk ikke lenge før han begynte å gjøre radikale endringer. Noe av det første han gjorde var nemlig å kvitte seg med både kapteinen og toppscoreren i laget. På tross av dette startet de sesongen bra og var faktisk ubeseiret på hjemmebane ved halvspilt sesong. Andre del av sesongen gikk dessverre ikke like bra og det ble derfor en plassering på nedre halvdel av tabellen. Han la opp som spiller etter den sesongen for å fokusere på manageryrket, men den påfølgende sesongen ble verken bedre eller dårligere enn den første. Oldham havnet tilslutt på en 16.plass i 2011/12-sesongen, noe som var en plass høyere enn i debutsesongen til Dickov. Da laget ikke klarte å forbedre seg noe forrige sesong, så Dickov ingen annen utvei enn å si opp jobben sin ikke lenge etter at de hadde slått ut Liverpool av FA Cupen. Etter å ha vært arbeidsledig i et par måneder, ble han ansatt som ny manager hos Doncaster og tiden vil vise om det var en smart avgjørelse av Rovers.

Overganger:
I sommer har Dickov allerede hentet inn Mark Duffy fra Scunthorpe, Dean Furman fra Oldham, Harry Forrester fra Brentford og Marc de Val fra Real Madrid. Flere spillere, blant annet noen som har blitt nevnt tidligere i denne vurderingen, har kontrakter som fortsatt ikke har blitt fornyet og som dermed kan forlate klubben i sommer. Det kommer nok til å være stor aktivitet i løpet av overgangsvinduet, men forhåpentligvis vil de ha en litt annen overgangspolitikk enn det de hadde forrige gang de var oppe. Da hentet de inn spillere som var mer interessert i lønningsposen enn hva som skjedde på banen. På keeperplass kommer det definitivt inn minst en ny spiller og her bør Doncaster få inn skikkelig kvalitet. Tidligere Wolverhampton-keeper Marian Kello har vært på prøvespill i sommer og ble med klubben på deres treningsleir i Portugal. I avisene har Shay Given blitt linket til klubben. Det ville isåfall vært en veldig god forsterkning. På spissplass bør man også hente inn en ny spiller siden det rett og slett er risiskosport å gå igjennom en hel sesong med bare to rene spisser. Det eneste som er sikkert er at de ikke trenger flere sentrale midtbanespillere.

Treningskamper:
2.juli: Frickley Athletic – Doncaster 0-4 (Paul Keegan, Chris Brown x2, Dave Syers)
6.juli: Retford United – Doncaster 2-4 (Chris Brown x3, Dave Syers)
9.juli: Rossington Main – Doncaster 0-3 (Chris Brown, Paul Quinn, Dave Syers)
13.juli: Doncaster – Motherwell 0-0
27.juli: Bradford – Doncaster

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Vant League One og starter derfor denne sesongen med stor selvtillit. 

+ Flere rutinerte spillere med god erfaring fra både Premier League og Championship.
+ God bredde i både forsvar og på midtbanen.
Minus:

– Paul Dickov har fortsatt ikke vist noe i sin managerkarriere som tilsier at han kommer til å oppnå suksess med Doncaster.
– Doncaster tapte 8 hjemmekamper forrige sesong. Det var bare to hjemmetap mindre enn Hartlepool som rykket ned. Skal de overleve i Championship er de nødt til å være solide på eget gress.
– Chris Brown og Billy Paynter er dyktige, men det er tvilsomt om de har det som skal til for å score nok mål til å hindre at Doncaster rykker ned.

Vurdering:
Doncaster vant League One forrige sesong, men opprykket ble ikke sikret før i siste serierunde. De har noen fyrtårn i midtforsvaret og det kan komme godt med i denne divisjonen. De har flere spillere som har prøvd seg før i Championship ved tidligere anledninger og det er viktig å ha med inn i en tøff sesong. På midtbanen er det svært god bredde og manager Dickov kommer til å få en tøff jobb med å finne ut hvem som skal spille på midtbanen når Doncaster tar i mot Blackpool i første serierunde. Jeg tror likevel at Dickov kommer til å slite med dette Doncaster-mannskapet og blir ikke overrasket om han mister jobben i løpet av sesongen. Jeg blir derimot overrasket hvis dette Yorkshire-laget ikke befinner seg i nedrykksstriden sent på våren 2014.

Spådom: 23.plass 

About The Author

Leave a Reply