Klubbinfo
Lagnavn: Barnsley Football Club
Kallenavn: The Tykes/The Reds
Stiftet: 1887
Hjemmebane: Oakwell (Kapasitet: 23,009)
Styreformann: Maurice Watkins
Tabellplassering i fjor: 21.plass
Tabelltips forrige sesong: 22.plass
Årets spiller forrige sesong: David Perkins


Vurdert av: Eirik Aase

Du vet det er sommer når sola skinner, gresset er grønt og Barnsley blir tippet på nedrykk. Dessverre er denne sommeren intet unntak, men det har nok Barnsley-fansen blitt vant med for lenge siden. Forrige sesong tippet jeg dem på nedrykk og 22.plass, men selv om de overlevde, var det ikke langt i fra at tipset gikk inn. Hadde ikke Peterborough sluppet inn i det 89 minutt mot Crystal Palace, ville Barnsley havnet på en 22.plass og måtte dermed ha brukt denne sommeren til å planlegge en sesong i League One. Siden de rykket opp i 2006 har de havnet nede i bunnstriden hver eneste sesong og i 2011/12-sesongen hadde de faktisk rykket ned hvis det ikke var for alle minuspoengene til Portsmouth. Forrige sesong var en spesiell affære for the Tykes. De startet sesongen med fantastisk ballbesittende fotball og et par brukbare resultater. Etterhvert fant tydeligvis motstanderen ut av fotballen som Keith Hill fikk laget til å spille og han hadde tydeligvis ingen “Plan B”. Det resulterte i bare 2 seire på 18 kamper fra  29.september til 1.januar. Hill fikk ikke overraskende fyken og inn kom hans assistent manager David Flitcroft. Ikke lenge etter han startet vant Barnsley fem av sine seks neste kamper og plutselig fikk fansen på Oakwell smake på optimisme igjen. The Tykes tapte bare fire kamper i ligaen utpå våren og sikret tilslutt fornyet kontrakt i Championship etter en dramatisk sesongfinale. Både Barnsley og Huddersfield ville være sikre med poengdeling, såfremt Peterborough ikke vant mot Crystal Palace. Posh ledet faktisk to ganger mot Palace, men to sene mål fra Palace sørget for en 3-2 seier til det nyopprykkede Premier League-laget. Da Palace scoret 3-2 målet, valgte både Barnsley og Huddersfield å stoppe opp kampen. Det ble nesten på grensen til det komiske da Barnsley-keeper Luke Steele fikk lov til å ha ballen i føttene i over to minutter på overtid, siden begge lagene var fornøyde med uavgjort. Spesielt merkelig må det ha vært for nettopp Steele som faktisk er født og oppvokst i Peterborough. Nå er det store spørsmålet om Barnsley klarer bygge videre på denne fantastiske formen, eller om hele korthuset faller sammen når sesongen starter på ny.

Keeper
Det lukter egentlig ikke nedrykk av keeperplassen til Barnsley. Tilbake i 2008 ble Luke Steele hentet inn fra West Bromwich. Til da hadde han bare slitt benker på både Hawthorns og Old Trafford. Siden den gang har han ikke sett seg tilbake og er nå et klart førstevalg mellom stolpene på Oakwell. Han har nå rukket å bli 28-år gammel, men likevel har han ikke alt for mye på merittlisten å skryte av. De tingene han gjerne kan fortelle stolt om er nok da han sto i mål for Manchester United da de vant FA Youth Cup tilbake i 2003. I tillegg er det verdt å nevne hans fantastiske debut for Barnsley. Det hadde seg nemlig slik at Heinz Müller var skadet og Tony Warner var utilgjengelig til FA Cup-kampen mot Liverpool på selveste Anfield. Inn ble Steele hentet på et såkalt nød-lån og han fikk lov til å debutere i denne kampen. Han skuffet ikke og ble faktisk banens beste da The Tykes slo ut Liverpool av den gjeve turneringen. I neste runde holdt han nullen mot Chelsea og sørget dermed for at Barnsley kom seg helt til semifinalen i 2007/08-sesongen. Bak Steele finner vi den evige reservekeeper Ben Alnwick. Han var på lån hos syv forskjellige klubber i løpet av sin tid i Tottenham, men foran forrige sesong ble han hentet permanent til Barnsley. På grunn av skade på Steele fikk han faktisk hele ti kamper i ligaen i løpet av 2012/13-sesongen.

Forsvar:
David Flitcroft innførte en 3-5-2 formasjon umiddelbart etter at han tok over kontrollen på Oakwell og mest sannsynlig vil han fortsette med det denne sesongen også. Det betyr at det bare trengs tre forsvarspillere fra start og det blir spennende å se hvem de tre blir. Martin Cranie er ihvertfall bankers. Han ble hentet til klubben foran forrige sesong og gjorde sine saker svært bra. Siden Scott Wiseman ble hentet fra Rochdale for to år siden, har han nesten spilt det som er av kamper. Ikke bare har han spilt mye, men han har også spilt bra og derfor kommer vi nok til å få se han også i førsteelleveren til høsten. Den siste plassen i midtforsvaret er det mer usikkerhet rundt. Tom Kennedy, Stephen Foster, Lewin Nyatanga, Jim McNulty og Scott Golbourne kan alle spille der og kommer også til å gi Cranie og Wiseman tøff konkurranse om plassene. Den rutinerte forsvarspilleren Bobby Hassell kan også få spilletid, men det virker som om han har havnet litt bak i køen etter at Flitcroft kom til makten.

Midtbane:
Med hele fem midtbanespillere i startoppstillingen, sier det seg selv at det er en del midtbanespillere som må trekkes frem i denne vurderingen. Først og fremst må man starte med de som kanskje imponert mest i denne posisjonen forrige sesong og det er utvilsomt Jacob Mellis og David Perkins. Førstnevnte har nå blitt 22-år gammel og fikk et aldri så lite gjennombrudd forrige sesong. Han spilte 40 kamper for the Tykes forrige sesong og flere ganger viste han prov på fremragende fotballferdigheter. Det virker som om han har klart å legge bak seg alt det utenomsportslige tullet som ødela sjansene hans hos Chelsea og det skal bli spennende å se om han klarer fortsette fremgangen i den kommende sesongen. Mellis spiller sentralt på midtbanen og han er veldig målfarlig på grunn av sine gode offensive løp. Ved siden av han briljerte lysluggen Perkins i fjorårets sesong. Han er en knallhard kriger som du alltid legger merke til hvis han er på banen. Han er kanskje ikke den mest tekniske spilleren på banen, men det kompenserer han for med sin enorme arbeidsinnsats. En spiller som er veldig lik Perkins er Stephen Dawson. Han jobber også utrettelig i 90 minutter hver eneste helg og har derfor heller ingen problemer med å få fansen på sin side. Han er primært en sentral midtbanespiller, men under Flitcroft har han måttet bekle den ene kantposisjonen. Om han vil spilles mest på siden eller sentralt denne sesongen må man nesten bare vente å se. Det eneste som er sikkert er at iren som kom fra Leyton Orient i 2012, kommer til å få mye spilletid denne sesongen også. Kelvin Etuhu fikk også mye spilletid sentralt på midtbanen forrige sesong og kommer helt sikkert til å gjøre det igjen denne sesongen. På kantene finner vi spillere som Jim O’Brien, Tomasz Cywka, Dale Jennings og Reuben Noble-Lazarus. Flere av de kan spille i andre posisjoner, men disse er – sammen med Dawson – spillere som kommer til å bekle kantposisjonene i løpet av årets sesong. O’Brien er enda en duracell-kanin som strengt tatt kan brukes overalt på midtbanen. Forrige sesong strålte han på høyresiden og jeg blir overrasket om han ikke har sikret seg den plassen når sesongen sparkes i gang. Dale Jennings ble hentet fra FC Bayern i sommer og har allerede fortalt hvor skuffet han var over å ikke få sjansen på førstelaget til Champions League-mesterne. Nå gleder han seg stort til å spille for Barnsley og kanskje kan han bli den store overraskelsen i Championship i år.

Angrep:
På topp hos Barnsley er det tre spillere det kommer til å handle om denne sesongen. Chris Dagnall, Chris O’Grady og Jason Scotland. Denne troikaen her er nødt til å score jevnt og trutt om Barnsley skal ha muligheten til å overleve i denne divisjonen. Dagnall får det tøft i konkurranse med de to andre spissene, men man skal likevel ikke avskrive den 26-år gamle spissen fra Merseyside. Et par fine scoringer har gitt han kultstatus hos Barnsley. I supporterbutikken på Oakwell kan man kjøpe t-skjorter med bilde av Dagnall, med påskriften “Move like Daggers”. O’Grady ble hentet inn fra Sheffield Wednesday denne sommeren, etter at han imponerte stort på lån hos Barnsley forrige vår. Han startet bare 13 kamper for the Tykes, men klarte likevel score 6 mål. Sammen med Scotland skal han ha stor del av æren for at Barnsley ikke spiller League One-fotball denne sesongen. På tross av at han bare er 27-år gammel, har han allerede spilt for 11 forskjellige klubber. Forhåpentligvis klarer han finne roen på Oakwell og stoppe denne utskiftningen av klubber som han holder på med. Scotland har nå blitt 34-år gammel og karrieren går definitivt mot slutten. Likevel imponerte han som sagt stort på slutten av forrige sesong og det er knyttet stor spenning til hvordan han kommer til å gjøre det når sesongen sparkes i gang. Han har over 40 kamper for Trinidad & Tobago og var med i VM-troppen deres i 2006. Dessverre fikk han ikke noe spilletid den gangen, men han har likevel fine meritter å se tilbake på. Det er nemlig ikke verst å komme med på årets lag i både League One og Championship, men det har altså denne målfarlige spissen klart. Bak disse er det verdt å nevne unggutten Danny Rose. Den 19-år gamle Barnsley-gutten får mer og mer spilletid i klubben og i januar scoret han også sitt første mål.

Trener:
Det er knyttet enorm spenning rundt hvordan David Flitcroft kommer til å gjøre det denne sesongen. Broren til den tidligere Blackburn-spilleren Garry Flitcroft har imponert stort i det halve året han har ledet the Tykes, men nå spørs det om han klarer holde dette oppe når sesongen begynner på ny. Flitcroft ble hentet til Barnsley som ny assistent manager av klubbens forrige manager Keith Hill. Da sistnevnte fikk sparken midtveis ut i forrige sesong, fikk Flitcroft lov til å prøve seg i managerstolen. Det fungerte veldig bra og derfor fikk han jobben på permanent basis. På den tiden så Barnsley nesten fortapte ut i bunnen av tabellen og det så ut som om han hadde en umulig oppgave foran seg. Etter bare noen få nederlag i løpet av våren, klarte Flitcroft redde Barnsley fra nedrykk i siste serierunde. Etter den kampen omtalte han jobben han hadde gjort som “Mission impossible”. Mye av grunnen til denne suksessen han har fått skyldes nok at han valgte å legge om til en 3-5-2 formasjon. Dette har fungert perfekt frem til nå, men kanskje klarer de andre lagene i Championship finne ut hva som skal til for å slå denne typen spillestil denne sesongen. Hvis de ikke klarer det og Flitcroft fortsetter den fine formen med Barnsley, kommee det nok ikke til å gå lenge før han blir linket til managerjobber hos større klubber. Han er jo tross alt bare 39 år gammel.

Overganger:
Barnsley startet veldig bra på overgangsmarkedet denne sommeren. De var tidlig ute med Dale Jennings og Chris O’Grady, men etter det sa det stopp. Nylig har Lewin Nyatanga kommet inn, men det spørs om han har det som skal til for å danke ut noen av de som allerede spiller bak i forsvar. Jennings var en del av akademiet til Liverpool frem til han var 15-år, men da ble han tydeligvis funnet for dårlig for å få lov til å bli med videre. Da var Tranmere våkne og allerede som 17-åring imponerte han på førstelaget til Merseyside-klubben. Etter å ha blitt linket til de fleste toppklubbene på balløya, endte han litt overraskende opp hos selveste FC Bayern. Etter to år med reservelagsfotball i Tyskland har han nå returnert til engelsk fotball og det blir gøy å se hva han kan by på hos Barnsley. Bredden i laget til Barnsley er egentlig ganske bra og det er vanskelig å finne noen posisjon de sårt trenger nye spillere. Mannskapet er derimot ikke bedre enn at de likevel trenger forsterkninger i alle ledd hvis de skal klare overleve i denne ligaen. Det blir derfor interessant å se hva Flitcroft foretar seg på overgangsmarkedet før vinduet stenger i august.

Treningskamper:
12.juli: Barnsley – Club Brugge 1-1 (Chris Dagnall)
20.juli: Barnsley – Wolverhampton
25.juli: Barnsley – Bordeaux
27.juli: Roterham – Barnsley

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Fantastisk form det siste halvåret. 

+ David Flitcroft har foreløpig imponert stort som manager.
+ God dekning i alle ledd.
Minus:

– Kvaliteten på spillertroppen
– Hvem skal score målene? Forrige sesong scoret ingen mer enn 8 mål i ligaen for Barnsley.
– Hvis David Flitcroft får suksess på høstsesongen, er det en stor fare for at han kan forsvinne til en større klubb. 

Vurdering:
Barnsley blir alltid tippet på nedrykk, men dessverre er det ikke mulig å unngå det denne sesongen også. Laget ser ikke særlig sterkt ut på papiret og med tanke på hvor mange sterke lag man finner i årets Championship, er det vanskelig å se hvem som skal havne på nedrykk istedenfor the Tykes. Det eneste som gir meg troen på at Barnsley kan sikre seg en ny sesong i Championship, er deres manager David Flitcroft. Den suksessen han fikk med laget denne vårsesongen skal man ikke undervurdere, men klarer han fortsette denne fine fremgangen etter en hel sommer uten fotball? Jeg er usikker. Forhåpentligvis tar jeg feil og Flitcroft viser seg som en av de mest talentfulle managerne på balløya. Det ville nemlig vært veldig fortjent om Barnsley-fansen fikk oppleve en sesonginnspurt uten å være livredde for å rykke ned.

Spådom: 22.plass 

About The Author

Leave a Reply