Klubbinfo
Lagnavn: Blackpool Football Club Ltd.
Kallenavn: The Seasiders/The Tangerines
Stiftet: 1887
Hjemmebane: Bloomfield Road (Kapasitet: 17,338)
Styreformann: Karl Oyston
Tabellplassering i fjor: 15.plass
Tabelltips forrige sesong: 8.plass
Årets spiller forrige sesong: Thomas Ince

Vurdert av: Eirik Aase

På denne tiden for ett år siden ble tangotrøyene fra partybyen Blackpool tippet på opprykk til Premier League, og det med god grunn. De hadde en fantastisk manager i Ian Holloway som kjente mannskapet sitt ut og inn, samtidig hadde spillere som Tom Ince, Matt Phillips, Alex Baptiste og Stephen Crainey imponert over flere sesonger. Forrige sesong startet fantastisk med bare ett tap på de seks første kampene, hvorav to av kampene endte med storseire over Ipswich og Middlesbrough. Etter dette møtte de dessverre veggen. Fra 7. til 14.serierunde vant de bare en kamp og mange spekulerte i om denne dårlige formen skyldtes en umotivert Holloway. Han hadde visstnok avlyst treninger og ikke vært helt seg selv ifølge flere av spillerne. Overraskelsen var derfor ikke stor da han ble presentert som ny Crystal Palace-manager 3.november i fjor høst. Kanskje var dette akkurat hva Blackpool trengte. Under ledelse av midlertidig manager Steve Thompson og deres nye manager Michael Appleton, gikk laget åtte kamper på rad uten tap etter at Holloway forlot klubben. Dessverre var en ny formsvikt like rundt hjørnet, og Blackpool gikk seks kamper på rad uten seier. I løpet av denne formsvikten forsvant også deres nye manager til Lancashire-rivalen Blackburn etter bare 65 dager på Bloomfield Road. Etter en hel måned med Thompson som midlertidig manager igjen, valgte styreformann Karl Oyston å satse på Paul Ince som klubbens nye manager. Han kjente allerede laget ut og inn, ettersom han svært ofte hadde vært tilstede på tribunen for å følge med på sønnen sin, Tom Ince. Han avsluttet sesongen med 4-7-2 og unngikk dermed nedrykk med fem poeng.

Keeper:
På keeperplassen til Blackpool finner vi som vanlig den solide sisteskansen Matt Gilks. Han har nå vært i klubben siden 2008 og han bør de holde på så lenge de kan. Gilks ble kjent for de fleste da Blackpool var på besøk i Premier League i 2010/11-sesongen. Den gangen ble store deler av sesongen ødelagt av skader, men det ser ut som om skadeplagene er borte nå. Han spilte nemlig 47 kamper for the Seasiders forrige sesong. Gilks startet karrieren sin i hjemklubben Rochdale da han var 13-år. Før han var rukket å bli 24-år gammel hadde han allerede spilt nesten 200 kamper for klubben. Ikke overraskende hadde storklubber på balløya allerede fått høre om denne talentfulle keeperen og sommeren 2007 gikk turen derfor videre til Norwich City. De var på denne tiden i Championship, men Gilks klarte aldri få spilletid på førstelaget. Ett år senere valge han derfor å gå til hans nåværende klubb Blackpool. Her fikk han ikke engang lov til å sitte på benken. Daværende manager Simon Grayson pleide nemlig å stille uten reservekeeper og derfor ble det mye fotball fra tribuneplass for Gilks. Først i begynnelsen av 2009 etter at Grayson forsvant fra klubben fikk Gilks spille fotball for Blackpool. Da hadde han allerede vært på et lite utlån hos Shrewsbury Town. Hvis Gilks blir skadet i den kommende sesongen, vil den talentfulle keeperen Mark Halstead steppe inn. Den 22-år gamle målvakten debuterte for tangotrøyene i Premier League mot Chelsea, men etter det har det bare blitt to kamper for the Seasiders.

Forsvar:
Det blir store forandringer i forsvarsrekka til Blackpool denne sesongen. Dyktige spillere som Stephen Crainey, Neal Eardley og Alex Baptiste har alle forlatt klubben i løpet av sommeren. Disse tre spilte tilsammen 116 kamper forrige sesong og Blackpool kommer garantert til å merke at de nå er borte. I skrivende stund er det ikke mange forsvarspillere i klubben og Paul Ince har litt av en jobb å gjøre på dette området. Det vet han nok godt selv også, for tidligere denne sommeren ble Gary MacKenzie hentet til klubben fra MK Dons. Midtstopperen var på lån hos tangotrøyene på slutten av forrige sesong og imponerte stort på de 12 kampene han fikk med seg før sesongslutt. Kirk Broadfoot ble brukt på både back og stopperplass forrige sesong og det er vanskelig å si hvor han kommer til å spille denne sesongen. Broadfoot kom fra Rangers forrige sommer, etter at den skotske storklubben hadde blitt degradert flere divisjoner. Den høye skotten er en dyktig forsvarspiller, men ikke fullt så god på kjøkkenet. For noen år siden ble han satt ut av spill etter at et egg eksploderte i ansiktet hans. Han trodde nemlig at det ville være en lur idé å varme opp egget i mikrobølgeovnen. Av andre forsvarspillere finner vi blant annet den tidligere Manchester United-spilleren Craig Cathcart. Den 24-år gamle forsvarspilleren kan bekle flere posisjoner bakover på banen. Bob Harris fikk bare fire kamper forrige sesong, men viste i de kampene at han ikke har problemer med dette nivået og kanskje får vi derfor se mer av han denne sesongen.

Midtbane:
Paul Ince har byttet litt mellom 4-4-2 og 4-3-3 etter at han ble manager for Blackpool. Dette varierte han mellom helt til siste serierunde og derfor er det litt vanskelig å vite hva som kommer til å være hans foretrukne formasjon når sesongen starter igjen. Sentralt på midtbanen finner vi Barry Ferguson, Chris Basham, Angel Martinez, Isaiah Osbourne, Elliott Grandin og Alberto Noguera. Ferguson virket ferdig på dette nivået da han gikk på lån til Fleetwood Town forrige sesong, men han ser ut til å ha fått en ny vår under nåværende manager Paul Ince. Martinez var en av Ian Holloways viktigste brikker på midtbanen, men skuffet litt forrige sesong. Han har ikke fått mye tillit av Ince. Osbourne og Basham er gode krigere å ha på midtbanen, og sistnevnte har ingen problemer med å bekle en plass i forsvarsrekka hvis det skulle være nødvendig. Grandin kan brukes overalt på midtbanen og tilfører litt ekstra krydder offensivt på banen. Noguera fikk bare en kamp forrige sesong, men ifølge Ince er han en helt annen spiller nå. Han har tilpasset seg engelsk fotball gjennom reservelagskamper og storspiller visstnok på hver eneste trening. Kanskje blir Noguera årets stjerneskudd i Championship? De gangene Ince valgte å spille med en 4-4-2 formasjon forrige sesong, flyttet han blant annet Matt Phillips og Nathan Delfouneso ned på midtbanen.

Angrep:
Det største usikkerhetsmomentet hos Blackpool finner vi i managerens egen sønn, Tom Ince. I løpet av sommeren avslo han en overgang til Cardiff ettersom han ønsket å bo i nærheten av sin nyfødte sønn. Mange tror derfor at han kommer til å spille for Blackpool denne sesongen, men helt sikre på det kan vi ikke være. Han kan nemlig ikke være helt negativ til et klubbytte ettersom han faktisk tok seg tid til å reise ned å besøke Cardiff før han tok en avgjørelse. Skulle han likevel fortsette på Bloomfield Road vil det kanskje være forskjellen på nedrykk og fornyet kontrakt. En Ince i form er sannsynligvis den beste spilleren i hele ligaen og han skaffer garantert en haug med scoringer og målgivende pasninger. Forrige sesong var han sist på 18 mål og nest sist på 14 mål. Han spilte venstrekant de gangene de spilte i en 4-3-3 formasjon og spiss de gangene de gikk for 4-4-2. Matt Phillips levde ikke helt opp til forventningene forrige sesong, men det er ingen hemmelighet at den gutten har mye fotball i seg. Som tidligere nevnt kan han spille på midtbanen, men han trives nok best på motsatt side av Ince i en 4-3-3 formasjon. Gary Taylor-Fletcher kunne spille overalt i angrepet og var alltid en trussel for alle motstanderlag. Han har nå forlatt klubben og Ince må definitivt ut på markedet etter en ny spiss. Foreløpig har de bare en ren spiss i stallen og han heter Nathan Ecclestone. Spissen som gikk gradene i Liverpools akademi har nå blitt 22-år gammel og venter fortsatt på gjennombruddet.

Trener:
Paul Ince var en glimrende fotballspiller, men som manager har prestasjonene variert. Etter å ha vært spillende trener i Swindon Town under Dennis Wise, debuterte han som manager i den herlige klubben Macclesfield Town. Da han ble ansatt i oktober 2006 lå the Silkmen på jumboplass i League Two med syv poeng opp til nærmeste lag. Han klarte banke selvtillit inn i mannskapet sitt og tilslutt reddet han plassen på sesongens siste dag. Han rakk ikke å være hos Macclesfield i ett helt år en gang, før MK Dons kom på banen. De var en klubb på vei oppover og hadde sett seg ut Ince som deres nye manager. Her skulle Ince få stor suksess. Det gikk nemlig ikke lang tid før MK Dons seilet opp på tabelltopp i League Two og bare tre måneder ut i sesongen måtte Ince avfeie rykter om at han var på vei til Premier League. Han endte opp med å vinne både Football League Trophy og League Two med MK Dons før ferden gikk videre til Premier League. Blackburn hadde mistet Mark Hughes til Manchester City og Rovers sin styreformann John Williams hadde stor tro på at Ince kunne ta Lancashire-klubben til nye høyder. Dessverre gikk det aldri slik og allerede før jul måtte Ince forlate Ewood Park. Turen gikk da tilbake til MK Dons, men der hadde han ikke like mye suksess som forrige gang. Han ledet klubben til en 13.plass i League One og forlot klubben etter bare en sesong. Etter noen måneder borte fra fotballsirkuset valgte han å prøve seg i Nottingham-klubben Notts County. Der gikk det helt forferdelig og han forlot the Magpies et halv år senere etter at klubben hadde tapt ni(!) kamper på rad! To år senere ble han manager i Blackpool og det blir spennende å se om det ender med suksess eller katastrofe for the Guv’nor.

Overganger:
Så langt har overgangsmarkedet vært forferdelig for Blackpool-fansen. De har mistet Alex Baptiste, Stephen Crainey, Ludovic Sylvestre, Neal Eardley og Tiago Gomes. I tillegg reiser Ian Evatt rundt å trener med andre lag denne sommeren. På tross av dette er alt fokus på Tom Ince. Som tidligere nevnt kan han være forskjellen på nedrykk og fornyet kontrakt i Championship. Uansett om han fortsetter på Bloomfield Road eller ikke, er de nødt til å forsterke kraftig i forsvar og angrep. De mangler flere forsvarspillere og det må Ince gjøre noe med raskest mulig. Det er veldig viktig at forsvarsspillerne får spille sammen før sesongen starter, hvis ikke kan vi få se mye artig forsvarsspill hos tangotrøyene denne høsten. På topp mangler de en spiss og jeg kan ikke tro annet enn at det jobbes hardt bak kulissene for å finne den perfekte måltyven. Rochdale-spissen Bobby Grant har vært hyppig nevnt i lokalpressa og kanskje blir han deres nye spiss i løpet av sommeren. Blackpool har tidligere vært veldig aktive på lånemarkedet og det vil nok Karl Oyston oppfordre Ince til å utnytte denne sesongen også.

Treningskamper:
6.juli: Penrith – Blackpool 0-2 (Matt Phillips, Tom Ince)
16.juli: Kendal Town – Blackpool 3-1 (Caleb Folan)
18.juli: Witton – Blackpool
20.juli: York – Blackpool
23.juli: Bury – Blackpool
28.juli: Blackpool – Newcastle

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Tom Ince. Sannsynligvis den beste spilleren i Championship. Var sist eller nest sist på 32 mål forrige sesong.

+ Vanskelige å slå. Tapte like få kamper som Hull og Watford forrige sesong.
+ Holder Matt Gilks seg skadefri, har de en svært solid målvakt.
Minus:

– Mistet mange sentrale spillere. Får en tøff job med å erstatte de som har forlatt klubben.
– Alt for avhengig av Tom Ince. Hva skal de gjøre hvis han forlater klubben i løpet av overgangsvinduet?
– Paul Ince var meget lovende i starten av sin managerkarriere, men i de siste klubbene har det ikke gått bra. Derfor spørs det hvordan han kommer til å gjøre det med Blackpool denne sesongen. 

Vurdering:
Blackpool har vært en herlig fargeklatt de siste sesongene, men i fjor var det ikke mye glede rundt dette laget. Flere managerbytter og en forferdelig gressmatte ga de ikke mye sympati fra fans av andre klubber. Så langt denne sommeren har det ikke vært mye entusiasme å spore blant Blackpool-fansen og det med god grunn. De har mistet flere sentrale og viktige spillere, men ikke hentet inn noen erstattere. Ince kommer selvfølgelig til å hente inn flere spillere før overgangsvinduet stenger, men disse spillerne må prestere fra første stund og det medfører et stort press. Ince har ikke fått det helt til som manager etter hans første opphold hos MK Dons og jeg tror ikke helt på at han plutselig kommer til å levere flotte resultater med the Seasiders. Det som er mest avgjørende for sesongen til Blackpool er selvsagt Tom Ince. Hvis han bestemmer seg for å ta nok en sesong på Bloomfield Road, samtidig som de får inn noen brukbare erstattere i forsvarsrekka, kan de gjøre det bedre enn hva jeg har spådd. Hvis de derimot mister Ince og erstatterne svikter, vil det ikke overraske om Blackpool må spille League One-fotball neste sesong.

Spådom: 21.plass 

About The Author

Leave a Reply