FØR KAMP: Derby County – Blackburn Rovers
March 8, 2020Dominerende Leeds
June 8, 2020
Nå ruller snart fotballen igjen, men hvordan ser egentlig draktene ut? Det er lett å glemme i disse tider, og da passer det bra med en aldri så liten draktkåring før alvoret braker løs i denne deilige ligaen.
Jeg er alt annen enn en moteekspert, samtidig som dette selvsagt er en subjektiv vurdering hvor jeg trekker frem mine vurderinger rundt de forskjellige draktene. Vær gjerne enig eller uenig, men hugs at det bare er en uhøytidelig kåring.
Jeg går gjennom de forskjellige hjemmedraktene i alfabetisk rekkefølge.
Sleng gjerne inn en kommentar om kåringen på Twitter eller Facebook.
Barnsley
Om drakten:
Puma prøver en litt annerledes variant med et slags murstein-mønster på forsiden av drakten til Barnsley. Dette mønsteret skal være inspirert av den røde murveggen som du finner på Vest-tribunen på Oakwell. På baksiden står koordinatene til Oakwell.
Vurdering:
Jeg synes Barnsley har satt sammen en pen drakt. De har brukt fargene på en god måte, og ikke lagt til unødvendige detaljer. Kraven er enkel og grei, mens jeg ikke er helt solgt på de hvite ringene ytterst på ermene. Murstein-mønsteret gjør at drakten skiller seg ut, og jeg synes det fungerer bra.
Terningkast: 5
Birmingham City
Om drakten:
Adidas har laget sin fjerde Birmingham City-hjemmedrakt. Den ble lansert i samarbeid med Garrison Tailors (Et firma som lager klær til Peaky Blinders-serien). De har laget en forholdsvis klassisk Adidas-drakt med litt mørkere farge på ermene. Både på ermene og i kraven er det noen gule detaljer.
Vurdering:
Jeg likte spesielt godt lanseringen av denne drakten, ettersom jeg er fan av TV-serien Peaky Blinders. Selve drakten klarer seg også bra. Det er kanskje litt unødvendig med de gule detaljene, men likevel synes jeg ikke det stjeler for mye oppmerksomhet. Den litt mørkere fargen på ermene passer bra inn på drakten, mens sponsorlogoen ser bra ut rent fargemessig. Solid levert av Adidas, men jeg trekker litt for gulfargen.
Terningkast: 5
Blackburn Rovers
Om drakten:
Umbro har gått tilbake til en mørkere blåfarge på hjemmedrakten til Blackburn Rovers denne sesongen. De har selvsagt ikke gjort noe spesielt med de blå og hvite halvdelene, mens de har gått for en slags diamantkrave. Helt ytterst på ermene er det noen røde detaljer.
Vurdering:
Ingenting sjokkerende ved Blackburn Rovers drakt denne sesongen. De gikk tilbake til litt vanligere blåfarge på drakten, etter at de hadde en svært lys blåfarge forrige sesong. Drakten er enkel og grei med røde detaljer. Det som trekker ned hos meg ved denne utgaven er den store svarte sponsorlogoen, samt kraven.
Terningkast: 4
Brentford
Om drakten:
Umbro har sett tilbake i tid for å finne inspirasjon til drakten denne sesongen. Det skyldes rett og slett det faktum at Brentford har spilt sin siste sesong på Griffin Park. London-klubben har gått for brede røde og hvite striper, samt en tydelig svart krave. Store deler av baksiden er helt hvit, noe både støtteapparatet og spillerne selv har hatt et klart ønske om.
Vurdering:
Brentford har levert mange flotte hjemmedrakter de siste årene, men denne sesongen når de ikke helt til topps. Drakten er i og for seg enkel og grei, men den ser litt katalog-preget ut. Den grønne fargen i sponsorlogoen trekker voldsomt ned, samtidig som jeg ikke er fan av det hvite feltet bak på drakten. Dette er midt på treet.
Terningkast: 3
Bristol City
Om drakten:
Siden 2014 har Bristol City laget sine egne drakter. Det har de også gjort denne sesongen, men neste sesong er det Hummel som skal stå for draktene til The Robins. Som en slags avslutningsdrakt har Bristol Sport gått for en helrød hjemmedrakt. Det er noen hvite detaljer på logo, ermene og sponsorlogo. Kraven består av en enkelt knapp.
Vurdering:
Det har kommet mye rart fra Bristol City de siste årene. De lager draktene sine selv, og da vet man aldri hva som kommer. Denne sesongen har de derimot funnet frem til fasiten, noe som er ganske spesielt med tanke på at de nå skal gå over til ny draktleverandør. Alt er bra ved denne drakten. Ingen unødvendige detaljer. Kraven er fin, og sponsorlogoen nærmest krydrer drakten med sin tilstedeværelse. Toppkarakter til The Robins.
Terningkast: 6
Cardiff City
Om drakten:
En ganske så vanlig Adidas-drakt for Cariff City denne sesongen. Den er blå, har hvite detaljer ved kraven og har de klassiske Adidas-stripene langs sidene av drakten. Det sorte prikkete mønsteret er det som skiller seg ut ved denne drakten.
Vurdering:
Denne drakten er omtrent det man forventer fra Adidas. En pen drakt som det ikke er mye å utsette på. Kraven er fin og fargene passer bra med hverandre. Mønsteret på drakten er det som avgjør her. Jeg er ikke begeistret for mønsteret, og derfor trekker det kraftig ned i denne kåringen.
Terningkast: 4
Charlton Athletic
Om drakten:
Jubileumsdrakt for Charlton Athletic som feirer 100 år på The Valley. Hummel har gått for en rød drakt med tynne hvite striper. Disse tynne hvite stripene finner vi blant annet igjen på hjemmedraktene som The Addicks brukte på midten av 80-tallet. Hummel har også brukt mer svart på drakten for å gjenspeile klubbens hovedfarger, noe man ser på V-halsen som er både hvit og svart. Bak på drakten er det et gullsverd i nakken, mens teksten til supportersangen “Valley Floyd Road” finnes på innsiden helt på bunnen av drakten.
Vurdering:
Før nedrykket til League One leverte Charlton Athletic noen av Championships vakreste drakter. Etter at Hummel kom inn synes jeg de har tapt seg på draktfronten. Årets utgave er verken fantastisk eller dårlig. De tynne hvite stripene er ikke min kopp med te, men samtidig forstår jeg godt at de har valgt å bruke de. Fargebruken på drakten fungerer bra, hvor sponsorlogen matcher de andre svarte detaljene. Litt over middels fra The Addicks.
Terningkast: 4
Derby County
Om drakten:
Derby County og Umbro har reist tilbake til 1995/96-sesongen for å finne inspirasjon til denne sesongens drakt. Den gangen var det Jim Smith som var manager, og det endte med opprykk. De svarte og hvite stripene på ermene skal samtidig gjenspeile taket på Pride Park. Drakten har en slags svart V-hals, og er ellers ren og hvit.
Vurdering:
Dette er kvalitet fra Derby County og Umbro. Drakten er ren og pen, samtidig som jeg liker godt mønsteret på ermene. I flere år har Derby blandet inn andre farger enn hvitt og svart på drakten, takket være noen mindre flatterende sponsorlogoer. Derfor er det godt å se Derby bare ha svart og hvitt på denne drakten. Det eneste som hindrer denne drakten fra toppkarakter er likevel sponsorlogoen. Den tar mye plass og stjeler derfor litt for mye oppmerksomhet. Uten sponsorlogo ville dette vært et prakteksempel av en fotballdrakt.
Terningkast: 5
Fulham
Om drakten:
Adidas har gått for en enkel og ren hjemmedrakt for Fulham denne sesongen. Den er hvit, har svarte logoer og et lite hint av rødt bak på kraven. Rødfargen er der på grunn av rødfargen i klubblogoen. Drakten er laget av resirkulert polyester og har et slags mønster som kan være vanskelig å se.
Vurdering:
Dette er veien å gå, Adidas! Det er ingen grunn til å overkomplisere når man bare kan gjøre det enkelt. Drakten er ren og pen, samtidig som man har klart å bruke alle fargene som er i klubblogoen. Det kan være lett å ødelegge en slik drakt når man skal bruke rødfarge, men det har de løst på en god måte. Sponsorlogoen er heldigvis svart, men samtidig trekker det ned at den stjeler litt for mye oppmerksomhet. Det er det eneste som hindrer denne drakten fra toppkarakter.
Terningkast: 5
Huddersfield Town
Om drakten:
Det ble mye ståhei da Huddersfield Town lanserte sin nye drakt. De lanserte første en fryktelig variant hvor en fæl PaddyPower-logo var klistret på skrå over hele forsiden av drakten. Dette viste seg å være et PR-stunt, og senere ble en ny drakt uten sponsorlogo presentert. Drakten har hvite og blå striper, mens det finnes noen tynnere og mørkere marineblå striper mellom de brede tripene. Denne blåfargen finnes også på kraven. Ytterst på ermene er det noen Umbro-detaljer.
Vurdering:
Huddersfield Town spiller uten sponsorlogo på drakten sin, og det er jeg stor fan av. Drakten blir umiddelbart mye finere når det ikke er noe som stjeler oppmerksomhet på forsiden. Stripene fungerer bra på denne utgaven, og jevnt over er det en flott drakt The Terriers har satt sammen. Drakten lukter på toppkarakter, men det er noe med detaljene ved kraven og ermene som gjør at jeg vipper de ned et terningkast.
Terningkast: 5
Hull City
Om drakten:
Man trenger ikke være rakettforsker for å se hva Umbro har latt seg inspirere av da de skulle lage den nye drakten til Hull City. Drakten er oransje med noen svarte detaljer øverst på fremsiden. Disse detaljene ser ut som om en tiger sine kloremerker, noe som kanskje ikke er rart siden Hull blir omtalt som The Tigers. Drakten er et slags tilbakeblikk til et par sesonger på 90-tallet da de hadde et slags tigermønster på hjemmedrakten.
Vurdering:
Alt for mange klubber går for det enkle og trygge. En del klubber ser nærmest ut til å bare plukke ut en av de første draktene de finner i katalogen. Av og til kan det fungere, men det er enda artigere når klubber velger noe som beskriver klubben på en god måte. Nettopp det har Hull City fått til dennne sesongen. Det aller meste er riktig ved denne drakten. Fargene går fint overens med hverandre, og sponsorlogoen tar ikke for mye plass. Tigermønsteret er kanskje harry for noen, men midt i blinken for Hull-fansen. Dette er strålende!
Terningkast: 6
Leeds United
Om drakten:
Det er Kappa som har laget det som er en slags jubileumsdrakt for Leeds United. Klubben hadde hundreårsjubileum i 2019, og det ser man tydelig på klubbemblemet. Drakten er hvit med platina-fargede detaljer ved ermene, kraven og sponsorlogoene. Bak på drakten finner man “Leeds United 2019-2020”.
Vurdering:
Leeds United har i mine øyne vært draktkongene i Championship etter at de gikk over til Kappa. Denne sesongen har de ikke overraskende satt sammen en ny prakfull drakt. Drakten er ren og pen, og både krave og ermer ser nærmest perfekte ut. Platinafargen passer bra med den tradisjonelle hvite fargen, og får drakten til å se mer ekslusiv ut. Mange liker nok gullfargen på klubbemblemet, men jeg synes det hadde vært finere dersom den også hadde vært platinafarget. Eventuelt omvendt. Det eneste som virkelig trekker ned ved denne drakten er sponsorlogoen. Heldigvis er den i samme farge som andre detaljer på drakten, men den stjeler likevel alt for mye oppmerksomhet. Det er det eneste som hindrer denne drakten fra toppkarakter.
Terningkast: 5
Luton Town
Om drakten:
Puma har laget en litt annerledes drakt for Luton Town, uten at den er noe spektakulær. Det er noen bølger på den oransje delen av drakten, mens ermene er hvite og marineblå. Kraven er marineblå og rund. Det er hvitfargen som dominerer både i sponsorlogoen og klubblogoen.
Vurdering:
Luton Town har ikke klart å sette fyr på Championship denne sesongen, men drakten holder likevel høyt nivå. Fargekombinasjonene er fine, samtidig som sponsorlogoen ikke stjeler for mye oppmerksomhet. Kraven er enkel og grei, mens jeg har en klar formening om mønsteret på den oransje delen av drakten. Det som trekker ned for min del er de litt for brede marineblå ringene på ermene.
Terningkast: 5
Middlesbrough
Om drakten:
Hummel har valgt å lage en drakt for Middlesbrough som er basert på draktene som ga klubben suksess tilbake i sesongen 1987/88. Den sesongen endte både med opprykk til øverste nivå og tur til Wembley. Drakten er rød med hvite vertikale striper på øverste del. Ytterst på ermene er det litt svart, mens kraven er rød.
Vurdering:
Middlesbrough har hatt flere forskjellige drakter de siste årene, men det er ikke ofte de har truffet blink med verken Adidas eller Hummel. Denne sesongens variant fra Hummel er heller ingen innertier, men er likevel langt fra å være et dårlig produkt. Jeg synes drakten er pen, fargekombinasjonen er bra, men føler sponsorlogoen tar litt mye plass. I tillegg er det noe ved kraven som jeg ikke er helt solgt på. En pen drakt, men den når ikke helt opp.
Terningkast: 4
Millwall
Om drakten:
Det er Macron som lager draktene til Millwall denne sesongen. De har laget en drakt hvor den marineblå Millwall-fargen dominerer, mens det er en del hvitt på ermene. Ellers er det et stripete mønster mot kanten av ermene. Drakten har en V-hals med hvite detaljer. Midt på drakten er det en stor Huski Chocolate-sponsorlogo.
Vurdering:
Denne drakten er egentlig blant de bedre jeg har sett fra Macron, men den enorme sponsorlogoen tar alt for mye plass. Heldigvis er logoen hvit, men likevel klarer den få drakten til å se ut som et sjokoladepapir. Stripene på ermene synes jeg er fine, samtidig som jeg ikke er helt solgt på kraven. Brukbart er min konklusjon.
Terningkast: 4
Nottingham Forest
Om drakten:
Macron har satt sammen årets Nottingham Forest-drakt. Den har to forskjellige rødfarger som danner et stripete mønster. Nedover på drakten kan man også skimte et slags diamantmønster dersom man ser nøye etter. Alle logoer er hvite, og det finnes hvite detaljer både ved ermene og i kraven.
Vurdering:
Nottingham Forest har hatt mange flotte drakter dei siste årene. Spesielt 2011/12 og 2015/16-utgavene var helt strålende. Denne sesongen har de en ny sterk utfordrer. Macron er ikke min favoritt draktleverandør, men her har de laget en bra drakt. Drakten er ren og har gode fargekombinasjoner. Mønsteret på drakten synes jeg er fint. Jeg synes de hvite detaljene ved skuldrene trekker litt ned, men uansett er dette sterkt levert av skogvokterne!
Terningkast: 5
Preston North End
Om drakten:
Nike har gått for en litt annerledes variant til Preston North End denne sesongen. Drakten er selvsagt hvit, men både på toppen av drakten og på sidene er det noen marineblå detaljer. En stor rød sponsorlogo dominerer sentralt på fremsiden av drakten, samtidig som den har en slags V-hals.
Vurdering:
Preston North End har havnet høyt i tidligere draktkåringer, men det skjer ikke denne gangen. Denne sesongen er det noe som ikke stemmer. De marineblå detaljene på drakten tar seg ikke bra ut, mens den store røde sponsorlogoen er fryktelig. Det er vanskelig å forstå hvorfor Preston må ha en fæl rød 32Red-logo, når andre lag har klart å få samme logo i mer diskre farger. Drakten minner mer om en treningsdrakt/rugbydrakt for min del, og derfor blir det en klar tommel ned fra denne kanten.
Terningkast: 2
Queens Park Rangers
Om drakten:
Errea har hatt ansvar for Queens Park Rangers drakt denne sesongen. I klassisk italiensk stil har de gått for en elegant trøye med gulldetaljer både på kraven og ved kanten av ermene. Drakten har brede og karakteristiske horisontale striper, og en hvit krave med knapper.
Vurdering:
Stilig er det første jeg tenker på når jeg ser denne sesongens QPR-drakt. Brede horisontale striper ser både bra ut, samtidig som det faller i god smak hos fansen. Gulldetaljene ved ermene og kraven gir drakten et ekslusivt preg. Jeg liker kraven godt, men kanskje burde man gjort noe med den blå ringen helt ytterst på ermene. Den svarte sponsorlogoen trekker ned, men alt i alt en brukbar QPR-drakt.
Terningkast: 4
Reading
Om drakten:
Som vanlig er det blå og hvite brede horisontale striper på Readings hjemmedrakt. Denne sesongen er det dog to forskjellige blåfarger på de blå stripene. Macron har valgt å gå for røde detaljer på kanten av ermene, samt i en slags v-hals ved kraven.
Vurdering:
Jeg klarer ikke bli imponert av det Macron har satt sammen for Reading denne sesongen. De forskjellige blå stripene på de blå feltene synes jeg fremstår som rotete, mens kraven ikke er særlig pen. Sponsorlogoen er heller ikke noe flott syn, men skal likevel ha ros for å være i en farge som passer til drakten. Dette var ikke bra.
Terningkast: 2
Sheffield Wednesday
Om drakten:
I likhet med Bristol City har Sheffield Wednesday laget sine egne drakter gjennom merket ELEV8. Det gjør at deres drakter har et klart særpreg. Denne sesongen er det blå hvite vertikale striper, mens både kraven og kanten av ermene er svarte. De blå stripene på drakten har en slags pikslete gradering som man ikke ser så ofte på drakter. På bildet mangler sponsorlogoen som er “Chansiri” i gullskrift.
Vurdering:
Elsk den eller hat den? Dette er vel en slik drakt for mange. Hat er et sterkt ord, men jeg kan ikke si at jeg elsker denne varianten. Det er noe ved drakten som får den til å se ut som en slags trenings t-skjorte, og det gjør meg lite imponert. Pikslene synes jeg ikke tar seg bra ut, og det trekker voldsomt ned. Dette blir midt på treet for min del.
Terningkast: 3
Stoke City
Om drakten:
Det er ikke så mye spesielt å si om drakten som Macron har laget til Stoke City denne sesongen. Den har de klassiske røde og hvite vertikale stripene, mens kraven er rød med et par knapper som går nedover langs den midterste hvite stripen. Macron-logoen er blå og står derfor i stil med klubblogoen som også innehar litt blåfarge.
Vurdering:
Dette må vel være nære fasit for hvordan en Stoke City-drakt skal se ut? En fin krave. Brede røde og hvite striper. Ingen unødvendige detaljer. Blåfargen har de klart å lure inn på en diskre og pen måte. Det eneste som hindrer denne drakten fra toppkarakter er den store sponsorlogoen. Dog skulle det vel bare mangle at Peter Coates fikk ha en stor Bet365-logo på drakten med tanke på alt han har gjort for klubben.
Terningkast: 5
Swansea City
Om drakten:
Joma har laget draktene til Swansea City denne sesongen. De har gått for en hvit drakt med svart krave, svarte detaljer på kanten av ermene, samt svarte striper langs sidene av drakten. På innsiden av drakten er det trykket inn “Oh City said I” for å markere at det nå har gått 50 år siden Swansea fikk bystatus.
Vurdering:
I Premier League leverte Swansea City flere gode drakter. Spesielt jubileumsdrakten i 2012/13 var aldeles nydelig. I Championship har de derimot ikke imponert meg. Joma har i mine øyne en jobb å gjøre med draktene sine. Denne sesongens utgave ser både simpel ut, samtidig som jeg virkelig ikke liker verken kraven eller ermene.
Terningkast: 3
West Bromwich Albion
Om drakten:
Hjemmedrakten til West Bromwich Albion har tynne hvite og blå stiper på begge sider av drakten, mens ermene er blå. Ser man nøye på ermene kan man se et slags mønster som Puma av og til bruker på sine drakter. Drakten har en rund krave, mens Puma-logoen skiller seg litt fra resten av drakten ved å være rød.
Vurdering:
På banen leverer West Bromwich Albion til terningkast 6, men på draktfronten blir de en middelhavsfarer denne sesongen. Denne drakten er i mine øyne helt grei. Den store sponsorlogen trekker veldig ned, samtidig som jeg ikke er helt fan av mønsteret på ermene. I tillegg er jeg ikke helt solgt på den røde Puma-logoen, men skjønner at den må være en annen farge for å kunne vise igjen.
Terningkast: 4
Wigan Athletic
Om drakten:
Puma har laget Wigan Athletics drakt denne sesongen. Den er blå med tynne hvite vertikale striper. Kraven er grønn og rund, samtidig som det er tykke grønne ringer ytterst på ermene. Sponsorlogoen har en sirkulær form som står i stil til klubbemblemet.
Vurdering:
Det har vært noen rare Wigan Athletic-drakter de siste årene, men denne er ikke så verst. De grønne ringene ytterst på ermene kunne gjerne vært smalere, mens kraven er litt kjedelig. Jeg er ikke fant av de tynne hvite stripene, men på en annen side så stjeler de litt oppmerksomhet fra den store sponsorlogoen. Dette blir midt på treet.
Terningkast: 4