Klubbinfo
Lagnavn: Sheffield Wednesday Football Club
Kallenavn: The Owls/The Wednesday
Stiftet: 1867
Hjemmebane: Hillsborough Stadium (Kapasitet: 39,732)
Styreformann: Milan Mandaric
Tabellplassering i fjor: 18.plass
Tabelltips forrige sesong: 11.plass
Årets spiller forrige sesong: Lewis Buxton

Vurdert av Eirik Aase

Etter å ha sett lag som Norwich og Southampton hoppe rett fra League One til Premier League, var det liten tvil om at optimismen var stor hos uglene på denne tiden for ett år siden. Dessverre skulle det ikke bli en jubelsesong for Sheffield Wednesday. Etter to seire og en uavgjort på de tre første kampene, ble det bråstopp for Dave Jones og hans mannskap. Fra 1.september til 8.desember vant de bare to kamper, noe som førte til at de lå under streken mesteparten av høstsesongen. De fleste hadde nok forventet at Milan Mandaric skulle sparke Jones ut av stadionportene i løpet av denne perioden, men av en eller annen grunn valgte han å tviholde på den rutinerte manageren. Ganske spesielt ettersom den samme styreformannen sparket Gary Megson i 2011/12-sesongen til tross for at de lå godt plantet i opprykkskampen. Den 8.desember skjedde det noe rart med Wednesday. De begynte plutselig å vinne kamper igjen. Fra 15.desember til 23.februar tapte de bare en eneste kamp og plutselig klatret de opp på riktig side av streken. De fortsatte sesongen helt brukbart med like mange seire som tap. I siste serierunde vant de 2-0 over Middlesbrough og endte dermed på en 18.plass med fire poeng ned til Peterborough som rykket ned. Mye av nøkkelen til at uglene overlevde i Championship finner vi i deres fantastiske kontringsstyrke. De hadde lynraske spillere i Michail Antonio, Jermaine Johnson og Jeremy Helan. Dette resulterte i at de plukket en hel haug med poeng på fremmed gress, og faktisk endte de sesongen som det niende beste bortelaget i Championship.

Keeper:
Chris Kirkland var en av 13 spillere som startet hver eneste ligakamp i Championship forrige sesong. Hvis det ikke kommer noen uforutsette skader i løpet av den kommende sesongen, vil han sannsynligvis spille samtlige kamper i 2013/14 også. Kirkland var innom både Leicester og Coventry før han tilslutt valgte å skrive under for Coventry. Der var det dyktige målvakter som Magnus Hedman og Steve Ogrizovic, og derfor svært gode læremuligheter for en 17-år gammel talentfull keeper. Gjennombruddet kom i 2000/01-sesongen da han erstattet Hedman som førstekeeper hos Coventry. Etter den sesongen ble han kåret til årets unge spiller i klubben, debuterte på U21-landslaget, før han tilslutt ble hentet av selveste Liverpool for svimlende £6m. På det tidspunktet var han den dyreste britiske keeperen noensinne, noe som medførte ganske stort press på en urutinert målvakt på 20-år. Oppholdet på Merseyside ble ikke noen stor suksess, men han fikk i det minste med seg en vinnermedalje fra Champions League, og det er det ikke mange spillere i Championship som kan skryte av. Etter et utlån til West Brom gikk turen videre til Wigan. Her var han førstekeeper fra 2006 til 2010, men så ble han danket ut av laget av Ali Al-Habsi. Etter litt benkeslit ble han lånt ut til henholdsvis Leicester og Doncaster, før han ble hentet permanent til Sheffield Wednesday foran forrige sesong. Fjorårets reservekeeper Stephen Bywater har forlatt klubben til fordel for Millwall, noe som betyr at de sitter igjen med Aaron Jameson som backup. Han har de siste sesongene vært på utlån hos klubber som Matlock Town, Harrogate Town og Ilkestone Town. Wednesday-fansen håper nok at Kirkland holder seg like frisk som i forrige sesong.

Forsvar:
Dave Jones har mange gode forsvarspillere til rådighet og det blir spennende å se hvem han velger å gå for i den bakre rekken denne sesongen. Det som ihvertfall er sikkert er at Lewis Buxton eier høyrebacken. Den 29-år gamle forsvarspilleren som er født og oppvokst på Isle of Wight, var rett og slett fantastisk forrige sesong. Han har tidligere vært med på å rykke opp til Premier League med både Portsmouth og Stoke, men han fikk ikke spilletid på øverste nivå for noen av lagene. Forrige sesong ble han kåret til årets spiller av klubben etter en avstemning på klubbens offisielle hjemmeside. På motsatt back er det litt mer usikkerhet. Den 1,91 meter høye forsvarspilleren Reda Johnson spilte 16 kamper i den posisjonen forrige sesong, men mot slutten av sesongen var det den innlånte Leeds-spilleren Danny Pugh som bekledde venstrebacken. Hvis det ikke blir hentet inn en ny venstreback i løpet av sommeren, vil nok Johnson starte i den posisjonen når uglene reiser til Loftus Road i første serierunde. Backup på de to backene blir isåfall Kieran Lee og Joe Mattock. På stopperplass har de tre høyreiste bautaer. Martin Taylor, Anthony Gardner og Miguel Llera er en troika du garantert ikke ønsker å møte i en mørk bakgate i Sheffield. Alle strekker seg godt over 1,90 og gir Jones mange kort å spille på vedrørende offensive dødballer. Reda Johnson og Miguel Llera hadde begge seks mål hver forrige sesong. Ganske imponerende med tanke på at klubbens toppscorer, Michail Antonio, bare scoret åtte mål.

Midtbane:
Dave Jones foretrakk en 4-4-2 formasjon med offensive vinger i store deler av forrige sesong, men også 4-2-3-1 ble benyttet av den rutinerte manageren. Sannsynligvis kommer han til å starte sesongen i august med sin vante 4-4-2 formasjon og derfor går jeg også utfra det i denne vurderingen. Sentralt på midtbanen finner vi David Prutton, Jose Semedo, Giles Coke og Rhys McCabe. De to førstnevnte er arbeidshester som løper utrettelig gjennom hele fotballkamper. Det de leverer fremover på banen er kanskje mer begrenset, men der kommer McCabe inn i bilde. Den 20-år gamle skotten hadde akkurat spilt seg inn på laget til den skotske storheten Rangers da klubben plutselig ble degradert flere divisjoner. McCabe gikk derfor til Sheffield Wednesday foran forrige sesong og begrunnet klubbvalget med at han heller ville spille fast på førstelaget i Championship, enn å sitte på benken i Premier League. Dessverre ble han ikke noen stort “hit” i sin debutsesong for Wednesday, men kanskje trengte han et år på å bli trygg med nye omgivelser. Vi får ihvertfall håpe det, ettersom denne unge midtbanespilleren har blitt spådd en stor fremtid. Coke tilbrakte høstsesongen hos Swindon Town og ble aldri noen viktig brikke for uglene forrige sesong. På sidene finner vi Jermaine Johnson, Michail Antonio og Jeremy Helan. Alle er hurtige, driblesterke og uforutsigbare. Dave Jones beskrev blant annet Johnson for å være en spiller som får deg opp av setet, men som raskt kan få deg ned igjen. Det er med andre ord ikke enkelt å vite hva du får fra denne dyktige kantspilleren. Helan var på lån hos Sheffield-klubben forrige sesong og har blitt hentet inn permanent foran årets sesong. I tillegg til å være en trussel fremover på banen, kan han også bekle en backposisjon om det skulle være nødvendig. Antonio er nok den hurtigste av disse tre og det er ikke mange som klarer matche denne karen i en løpsduell. På tampen av forrige sesong spilte han en del på topp og det er derfor mulig at han kommer til å gjøre det også i år når sesongen starter igjen.

Angrep:
Michail Antonio kan som sagt få en del spilletid på topp, men bortsett fra han er det bare to rene spisser i troppen til uglene. De to er Chris Maguire og Gary Madine. Sistnevnte fikk ti kamper fra start og tjue innhopp forrige sesong. Det resulterte bare i tre scoringer, noe som må være enormt skuffende for den høye spissen som scoret 18 mål i opprykkssesongen 2011/12. Med raske kantspillere som kan komme til mange innlegg, burde Madine med sine 1,91 meter være en perfekt mann å ha i boksen. Maguire ble hentet fra Derby foran forrige sesong, men han floppet dessverre helt. Bare en eneste gang fikk han lov til å starte en kamp i 2012/13-sesongen, noe som var ganske merkelig ettersom Dave Jones brukte en del tid og penger på å hente han før sesongstart. Den skotske angrepspilleren kan også spille på på kanten hvis det skulle være nødvendig. Hvis ikke Jones bestemmer seg for å hente inn en ny spiss før overgangsvinduet stenger, er det vanskelig å se hvor målene skal komme fra. Forhåpentligvis klarer Madine finne tilbake målteften i løpet av sommeren, hvis ikke er de nødt til å være avhengig av mål fra offensiv dødballer igjen.

Trener:
Dave Jones startet sin managerkarriere hos Stockport i 1995. Der rykket han opp til First Division med the Hatters, en divisjon som nå er bedre kjent som Championship. I samme sesong slo de ut Blackburn, Sheffield United, West Ham og Southampton i ligacupen, før de tilslutt røk ut mot Middlesbrough i semifinalen. Denne flotte prestasjonen ga han etterhvert jobb i Premier League-klubben Southampton i 1997. Der ble han frem til 2000 da han måtte møte i retten anklaget for barnemishandling. The Saints bestemte seg for å suspendere Jones til rettsaken var over, men etter at rettsaken ble forkastet etter bare en uke, valgte klubben å løse Jones fra kontrakten. Sommeren 2001 gikk turen videre til Wolverhampton, hvor han allerede i den første sesongen var svært nær et opprykk til Premier League. De endte tilslutt opp med en skuffende tredjeplass, og et påfølgende tap mot Norwich i kvalifiseringen. I den neste sesongen ble det mer å juble over, og i motsetning til fjoråret, klarte de denne gangen rykke opp til den øverste divisjonen via kvalifisering. Spill i Premier League ble med unntak av en seier mot Manchester United, en lang nedtur. Det bar rett ned i Championship igjen, hvor en dårlig start på sesongen tilslutt kostet Jones jobben. Fra 2005 til 2011 var Jones manager i Cardiff City. Under hans tid hos waliserne forvandlet han klubben fra å være et lag midt på tabellen, til å bli et lag som alltid var med i toppen. Han klarte også komme til en FA Cup-finale med Cardiff, som de dessverre tapte 1-0 mot Portsmouth. Tap i playoff-finalen i 2010 ble etterfølgt av tap i playoff-semi i 2011, og da hadde Cardiff fått nok av at Jones alltid feilet da det gjaldt som mest. Han fikk derfor sparken i mai i fjor, og fikk sin neste managerjobb i Sheffield Wednesday ut på våren 2012. Forrige sesong ble de fleste overrasket over at han ikke fikk sparken, ettersom Wednesday var helt håpløse omtrent hele høsten. Jones hentet seg fint inn, men det spørs om han klarer ta med seg den fine formen fra våren inn i den nye sesongen.

Overganger:
Til nå i sommer har Dave Jones sikret seg to spillere. Jeremy Helan imponerte på lån hos Wednesday forrige sesong og det er liten tvil om at han kommer til å levere bra denne sesongen også. Derfor har de helt klart gjort en bra signering i det tilfellet. Den andre signeringen er litt mer usikker, men definitivt mer spennende. Jaques Maghoma gikk gradene i akademiet til Tottenham, men han var veldig skadeplaget i denne perioden og derfor var det ikke noen overraskelse da han ble frigitt av London-klubben. Turen gikk da videre til Burton Albion hvor han har tilbrakt de siste sesongene. Etter noen stødige sesonger hos the Brewers skulle det ta helt av forrige sesong. Kongoleseren scoret nemlig 16 mål i League Two fra sin midtbaneposisjon og plutselig var flere Championship-klubber interesserte i å sikre hans tjenester. Uglene trakk det lengste strået og hentet dermed Maghoma gratis til Hillsborough ettersom hans kontrakt gikk ut denne sommeren. Forrige sesong var Connor Wickham på lån og Jones kommer nok til å utnytte lånemarkedet denne sommeren også. Fokuset bør være å hente inn en målgarantist på topp, men de er ikke den eneste klubben i Championship som ønsker seg det.

Treningskamper:
9.juli: Stockport – Sheff Wed 0-3 (Michail Antonio, Martin Taylor, Chris Maguire)
13.juli: Scunthorpe – Sheff Wed 0-1 (Jeremy Helan)
16.juli: Braga – Sheff Wed 3-1 (Martin Taylor)
20.juli: Hull – Sheff Wed
24.juli: Sheff Wed – Rangers
27.juli: Chesterfield – Sheff Wed

Styrker/Svakheter:
Pluss:
+ Er livsfarlige på kontringer og plukker derfor mye poeng på bortebane.

+ Har en hel bråte med gode spillere på offensive dødballer. Forsvarspillerne Reda Johnson og Miguel Llera scoret tilsammen 12 mål forrige sesong.
+ Mye rutine i laget. Flere av spillerne som ble brukt mest forrige sesong har passert 30-år. Viktig å ha med seg hvis det skulle butte i mot.
Minus:

– Hvor skal målene komme fra? Michail Antonio ble toppscorer med 8 mål forrige sesong.
– Svært avhengig av mål fra dødballer. 
– Temposvakt forsvar. Veldig sårbare hvis de møter raske angrepsspillere. 

Vår vurdering:
De drømte om opprykk til Premier League forrige sesong, men endte opp med å være sjeleglad for å unngå nedrykk til League One. En forferdelig høstsesong ødela mye, men det dempet ikke støtten fra de fantastiske Wednesday-supporterne. Nå starter de med blanke ark og det blir spennende å se hvordan det kommer til å gå. Fortsetter de formen fra det siste halvåret, kan de fokusere mer på det som skjer i toppen, istedenfor bunnen av tabellen denne høsten. Dave Jones bør fortsette med sin smarte kontringsfotball og farlige dødballer, men skal de kjempe på øvre halvdel må de ha flere kort å spille med. Det viktigste blir å hente inn en spiss som kan score mer enn 15 mål denne sesongen. Klarer de det, kan de kjempe høyt oppe på tabellen, men innen de klarer det, virker en plass på nedre halvdel mer sannsynlig. Derfor får de også dette litt negative tipset.

Spådom: 20.plass 

About The Author

Leave a Reply